Dokumentumfilm készül a kenus Wichmann Tamásról, nagy ellenfele, Ivan Patzaichin is szereplő lesz

MTI 2019. május 21., 22:50 utolsó módosítás: 2019. május 21., 23:10

Budapesten járt a négyszeres olimpiai bajnok és háromszoros ezüstérmes Ivan Patzaichin, az ötkarikás játékok történetének legeredményesebb kenusa. A román sportember azért látogatott a magyar fővárosba, mert szerepelni fog a kilencszeres világbajnok, olimpiai ezüstérmes Wichmann Tamásról készülő dokumentumfilmben.

Wichmann Tamást (balra) egyre szorosabb barátság fűzi egykori nagy riválisához, Ivan Patzaichinhez Fotó: Magyar Kajak-kenu Szövetség

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) által szervezett keddi sajtóbeszélgetésen kiderült: az egykori nagy ellenfeleket az utóbbi években egyre szorosabb barátság fűzi össze. „A nyár végén fogják bemutatni azt a filmet, amelynek a rólam készülő felvételeit már el is készítették. Én kértem, hogy azok a versenyzők is szerepeljenek benne, akik annak idején sok borsot törtek az orrom alá” – jelentette ki Wichmann.

A legendás kenus hozzátette: úgy érzi, Patzaichin sportemberi nagysága megköveteli, hogy megszólaljon az alkotásban.

„Patzaichin idén lesz hetven éves, de ma is igen aktív. Ruhabemutatókat szervez, ugyanakkor szűkebb hazáját, a Duna-delta vidékét is reklámozza a világ felé, ezek az én szememben nagyra emelik őt” – fogalmazott a 71 esztendős Wichmann Tamás. Az MKKSZ székházában tartott keddi találkozón szóba került az egykori nagy rivalizálás is. Patzaichin bevallotta: négy olimpiai elsősége közül a münchenire emlékezik vissza a legszívesebben.

„Az előfutamban négy vagy öt csapás után elrepedt a lapátom. Bár ilyenkor ha a lapátomat felemelve mutatom, vissza kell fújni a rajtot, ez mégsem történt meg, így az elrepedt lapáttal kellett a célig eveznem” – elevenítette fel a 47 éve történteket a román ex-versenyző. Wichmann felidézte, hogy Patzaichinnak végül a reményfutamon keresztül sikerült beverekednie magát a döntőbe, ahol ő elsősorban a német Detlef Lewe legyőzésére koncentrált, és 500 méternél éppen akkor kezdett hajrázni, amikor a mögötte evező Patzaichin is.

„Sajnos az ő hajója sokkal gyorsabb volt, mint az enyém, így ő lett az olimpiai bajnok, de a világbajnokságokon azért többször sikerült megvernem” – emlékeztetett Wichmann, aki nemcsak Münchenben, hanem az 1968-as mexikóvárosi olimpián, párosban is „csak” a dobogó második fokára állhatott fel a 100 legnagyobb román ember közé választott Ivan Patzaichin mögött.

A sajtóbeszélgetést vezető Vaskuti István – az 1980-as moszkvai játékok bajnoka – bejelentette, hogy a szervezők mindkét sportembernek VIP-belépőt biztosítanak az augusztusi, szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságra.

A Krónika egyébként három évvel ezelőtt, Kolozsváron készített interjút Wichmann Tamással. A magyar kenus­legenda többek között elmondta, sohasem bocsátja meg magának, hogy pályafutása során nem jött össze az olimpiai arany, ám rendkívül büszke a többi világversenyen elért sikereire. A kilencszeres világbajnok beszélt lapunknak az Ivan Patzaichinnal való rivalizálásáról, majd későbbi barátságukról is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat