Ami nem hagyományos, az „ijesztő” sport: nehéz a női rögbi helyzete Erdélyben

Ami nem hagyományos, az „ijesztő” sport: nehéz a női rögbi helyzete Erdélyben

Harcolni kell a megmaradásért. Alig-alig értékelik a női rögbisek tevékenységét

Fotó: Facebook/matei.linda

Matei Lindát, a kolozsvári egyetemi klub női rögbicsapatának egykori játékosát, jelenlegi edzőjét az Erdélyben még ma is szokatlannak és ismeretlennek számító rögbi helyzetéről, megítéléséről, a sport női képviselőinek elszántságáról faggattuk.

Tóth Gödri Iringó

2021. július 18., 14:312021. július 18., 14:31

A rögbi, vagy angolosan rugby szó láttán vagy hallatán a legtöbbeknek angol, brit filmek jelenetei jutnak az eszükbe, ugyanis a romániai rögbiválogatott vagy éppen a kolozsvári rögbicsapat története, múltja és jelene viszonylag kevesek által ismert.

Az már csak hab a tortán, hogy a Kolozsvári U sportklub keretén belül nő rögbicsapat is létezik: eltökélt, kemény lányok küzdenek a sikerekért, annak ellenére, hogy gyakran elmarad a nekik járó figyelem. Matei Lindával, az U egykori játékosával, jelenlegi edzőjével beszélgettünk lehetőségekről, kilátásokról, nehézségekről.

A sport az ovális labdával

A rögbi, azaz ahogy gyakran emlegetik, „a sport az ovális labdával”, viszonylag kis népszerűségnek örvend a világ ezen szegletében, elsősorban Nagy-Britanniában kedvelt. Több fajtája is létezik: 7, 10, 12 és 15 fős változata is van, utóbbi az úgynevezett „uniós” rögbi, ez terjedt el leginkább Közép-és Kelet-Európa országaiban.

Továbbá a 20. század elején elindult a ligarögbi változat is, amelyet 13 fő játszik.

A rögbit nem szabad összekeverni a szintén ovális labdával játszott amerikai és ausztrál futballal.
Romániába az 1910-es években jutott el Franciaországban és Angliában tanuló diákok által a sportág, majd 1931-ben megalakult az országos rögbiszövetség.

A válogatott mind a rendszerváltás előtt, mind azután látványos eredményeket ért el. A Kolozsvári U férfi rögbicsapatának története 1949-ben kezdődött, 1993 óta pedig állandó tagja a román Szuperligának. A hétfős női csapat 2012-ben alakult, mondhatni a semmiből.

Matei Linda elmesélte, hogy ő is majdhogynem véletlenszerűen csöppent a rögbi világába, hiszen gyerekként a futballért rajongott. Sokáig orvosi egyetemre készült, de amikor egy ismerőse megkérdezte, hogy mi lenne az, amire éjjel kettőkor, félálomban is rávágná, hogy igen, oda megyek, igen, ezt csinálnám – akkor azt válaszolta, hogy a foci.

Ekkor dőlt el, hogy sportegyetemre megy, ahol már ősztől szeretett volna focit tanulni, találni egy csapatot, ahol játszhat.

Elsőéven – 2011-ben – még csak egyetemi órája sem volt futball témában, majd amikor másodéven lett ilyen tantárgyuk, a tanára, látva a játékát, megkérdezte, hogy lenne-e kedve esetleg más sporthoz. „Úgy látta, hogy nekem sokkal több az energiám és az ambícióm, mint amire szükség van a fociban” – emlékezett vissza Matei Linda.

Galéria

Mindent megtesz. Matei Linda immár edzőkénttevékenykedik

Fotó: Facebook/matei.linda

„Ha nálad van a labda, akkor menjél vele”

Volt kedve, főleg, hogy az előzőekben próbálkozott foci terén is, de például a Kolozsvári Olimpia nevű női csapatban nem voltak túl jók a tapasztalatai: a kommunikációhiánytól, a túl nagy versengésen át a sporttól távol álló elvárásokig (ki mekkorát tud köpni a földre) sok minden zavarta.

A tanára a rögbit ajánlotta, amiről Matei Linda akkor szinte semmit sem tudott; az első edzésen, amelyre elment, csak annyit mondott az edző, hogy hogyha nálad van a labda, akkor menjél vele. Elmesélte, hogy nagyon jó élmény volt az első edzés, hamar ráérzett, meglátása szerint a gyorsasága volt az egyik nagy előnye, képessége a játékhoz.

Már az első edzés után bevették a csapatba, leigazolták a klubhoz.

Amikor Matei Linda a klubhoz került, már két-három éve működött a csapat, de még így is az út elején jártak. Mivel addig nem létezett Kolozsváron vagy akár a környéken női rögbicsapat, a lányok más sportoktól „pártoltak át”, sokan atletizáltak vagy kézilabdáztak azelőtt.

A kezdőcsapat a sportegyetemről volt összeszedve, és tulajdonképpen nulláról indult minden, a legtöbben alig ismerték a rögbit. Matei Linda azóta is rögbivel foglalkozik – minden szinten, a foci a háttérbe szorult az életében, bár még mindig szereti, megmaradt „délutáni hobbinak”.

Galéria

Fotó: Facebook/rugby7feminin

Érintés nélküli rögbi az iskolában

Matei Linda az egyetem alapképzését mesterképzéssel folytatta, melynek első évétől iskolában is tanított, a kolozsvári Apáczai Csere János Gimnáziumban. Már az első évtől kezdve alakított egy tag rögbi (rugby tag) csapatot – ez a rögbi iskolában is játszható, tanítható, kontakt, azaz érintés nélküli változata.

Bár a tag rögbi sokban különbözik a rögbitől, arra mindenképp jó, hogy megismertesse a játékot a gyerekekkel, a fiatalokkal. Matei Linda csapatát vitte tagrögbi-vetélkedőkre, bajnokságokra is – elmondása szerint nagyon sok energiát belefektetett, de megérte, hiszen nagyon vagány volt a közös munka, a gyerekek is szerették a játékot.

Munkáját nehezítette, hogy kezdő tanár volt, hiszen amíg nem lett végleges állása, addig sokszor minden évben más iskolában kezdte az őszt,

így azzal a csapattal, amellyel elkezdte egy iskolában a munkát, következő évben már nem tudta folytatni. A tagrögbicsapatban ötödikes kortól felfelé vehettek részt a diákok, lányok és fiúk vegyesen, ami nemhogy lehetséges, hanem egyenesen elvárás ebben az iskolai sportban.

Azt is elmesélte, hogy a gyerekek nagyon lelkesek voltak, amit elsősorban az eredményezett, hogy nem tradicionális sportról volt szó, hanem valami számukra újról. A szülők viszonyulása kapcsán megtudtuk, hogy inkább akkor találkozott negatív visszajelzéssel vagy ellenérzéssel, amikor egy gyereket beajánlott a junior rögbicsapatba: akkor kapott olyasfajta megjegyzéseket az illető szülőtől, hogy félti a gyerekét, inkább nem engedné rögbizni.

Idézet
Nem közkedvelt, nem tradicionális sport, így ismeretlen. Az emberek nagy része a szabályokat sem tudja, és az ismeretlentől félünk.

Aki benne van és játssza, az tudja, hogy nem is olyan durva, mint amilyennek látszik, mint amilyennek hiszik” – jelentette ki a sportszakember. Matei Linda a profi sportot ma már abbahagyta, közel három éve nem játszik a klubnál, mivel mindkét térdét megműtötték.

Hangsúlyozta, hogy nem a rögbi jellege miatt lettek sportsérülései – ínszalagszakadása volt, ő erőltette túl magát, nem figyelt a saját határaira. Jelenleg a Báthory István Gimnáziumban sporttanár, illetve idén februárban visszahívták a klubhoz, immár edzőként.

Elmondása szerint a teljes történethez az is hozzátartozik, hogy amikor abbahagyta a versenysportot, a sérülésétől függetlenül is úgy érezte, hogy nagy problémák vannak a csapatnál, hogy „nem éri meg tovább csinálni”. Munka és második egyetem mellett nem érte meg szinte ingyen, hobbiból űzni versenysportként a rögbit.

Galéria

Fotó: Facebook/rugby7feminin

Hiányzik a megbecsülés

Matei Linda szerint a csapat játékosai nincsenek eléggé megbecsülve: sokan egy-két állás mellett járnak edzésekre, meccsekre, annak ellenére, hogy ebben az évben pénzügyileg a klub nem állt a legjobban. Természetesen ez a „Covid-időszaknak” is betudható.

Jelen pillanatban az egyetlen dolog, ami a pályán tartja a lányokat, az a rögbi iránt érzett szenvedély.

Azt is felidézte, hogy 2-3 éve szinte feloszlott a kolozsvári női csapat, mivel a városban nincsen nőirögbi-utánpótláscsapat, és a kezdő tagok kezdtek „kinőni”. Matei Linda a közelmúltban nagy hangsúlyt fektetett a népszerűsítésre, hívott fotóst, készítettek reklámfilmet, népszerűsítő videót, de hozzátette, hogy a toborzás is nehéz akkor, ha a potenciális jelentkezőknek nem tud semmi biztosat, semmi távlatit ígérni.

Hiszen nem csak hogy állami támogatást nem kapnak, de szponzoruk sincs. Matei Linda elmondta, amíg a csapat tagja volt, voltak rosszabb és jobb időszakok is; volt olyan, amikor olyan ember állt a csapat élén, aki ki tudott harcolni ezt-azt a klubtól. A férficsapatnál kicsivel jobb a helyzet, de ott is sok a probléma, ők is késve kapnak fizetést, illetve a fizetés nagyon kevés ahhoz, hogy egy harmincas férfi megéljen belőle.

Az országban viszonylag kevés női rögbicsapat van: Jászvásár, Bukarest és Kolozsvár csapatai a legfőbb szereplői a sportnak.

Az utánpótlás szintén rossz helyzetben van, Matei Linda szerint ezért is lenne fontos megbecsülni, értékelni a játékosokat, hogy ne tűnjön el ez a sportág nyomtalanul. Bár sok a negatív tapasztalat, mégis június 22-én Matei Linda és a kolozsvári női rögbicsapat számára feltűnt egy reménysugár, ugyanis megtudták, hogy leváltották a klub rögbiszekciójának elnökét, Neculai Nichiteant, akinek helyére új ember érkezik a 36 éves Gál Csaba rögbijátékos személyében.

Az új vezető azt nyilatkozta a Transilvania Riporternek, hogy harcolni fog a rögbiért, szponzorokat és nézőket fog szerezni, mivel tudja, hogy a játékosok többet érdemelnek, mint amit most kapnak.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó
2024. április 04., csütörtök

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott

A magyar válogatott egy pozíciót javított, így a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet.

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott
2024. április 03., szerda

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót

Elrendelte szerdán a bukaresti törvényszék Dănuţ Lupu feltételes szabadlábra helyezését. Az egykori válogatott labdarúgót két alkalommal is jogosítvány nélküli vezetésen érték, amiért hét hónap és tíz nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót
2024. március 28., csütörtök

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség

Akárcsak a világszövetségnél (World Aquatics), a vizes sportokat tömörítő európai szervezetnél (LEN) is Zalánki Gergőt választották a 2023-as esztendő legjobb férfi vízilabdázójának.

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség
2024. március 26., kedd

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott

A nyári Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte kedden a vendég koszovói csapatot a Puskás Arénában rendezett barátságos mérkőzésen.

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott
2024. március 24., vasárnap

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája

A vakbélműtétje után lábadozó Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Ausztrál Nagydíjat, melyet a címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája műszaki hiba miatt feladott.

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája
2024. március 23., szombat

A stabil védekezésben látja a siker kulcsát a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya

Jansik Szilárd, a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya klubjával, a Ferencvárossal a bajnoki cím elhódításán kívül négyes döntőbe szeretne jutni a BL-ben, míg a nemzeti együttessel az olimpián szeretné kijavítani a dohai világbajnoki fiaskót.

A stabil védekezésben látja a siker kulcsát a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya