A sírból hozta vissza a brazilok elleni meccset, megszerezte első győzelmét az olimpián a magyar női kézilabda-válogatott

A sírból hozta vissza a brazilok elleni meccset, megszerezte első győzelmét az olimpián a magyar női kézilabda-válogatott

Nehezen ment. A magyar lányok az utolsó percben döntötték el a brazilok elleni meccset

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Izgalmas, fordulatos mérkőzés után, ötgólos hátrányt ledolgozva 25-24-re legyőzte a brazilokat a magyar női kézilabda-válogatott a párizsi olimpián vasárnap délelőtt játszott mérkőzésen, a csoportkör második fordulójában.

Krónika

2024. július 28., 11:382024. július 28., 11:38

2024. július 28., 12:482024. július 28., 12:48

A két együttes korábban 18 alkalommal találkozott egymással, 11 magyar győzelem, két döntetlen és öt brazil siker volt a mérleg. Legutóbb a tokiói játékok csoportkörében csaptak össze a felek, akkor 33-27-re a dél-amerikaiak kerekedtek felül.

Az MTI emlékeztet: a magyar csapat készült a korai kezdésre, a felkészülés során a szlovénokkal játszott már reggel kilenc órától.

Nem is kezdett álmosan Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese, a csapatkapitány és zászlóvivő Böde-Bíró Blanka védésével és Kuczora Csenge góljával indult a meccs. A helyzeteket jól alakította ki a magas iramú találkozó elején a magyar együttes, rövid időn belül kétszer is a kapufa akadályozta meg a gólszerzést, míg a brazilok elsősorban a gyors támadásokra és a jobb szélre alapoztak.

Hat-négyes magyar előnynél jött az első dél-amerikai időkérés, csapatkapitánya, a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO-t erősítő Bruna Almeida de Paula vezérletével fordított is a rivális (6-7).

Innen a brazilok kerültek előnybe, s rendre az ő egygólos előnyük után kellett az egyenlítésért támadnia a magyar válogatottnak, amely Böde-Bíró védéseivel tartotta a lépést, ám az első emberhátrányos időszakot is kihasználva négy találattal elhúzott az ellenfél (8-12). A cserék érkezése után a védekezés nem működött olyan hatékonyan, mint előtte, támadásban is hiányzott az addigi pontosság, így háromgólos hátrányban vonult az öltözőbe Golovin alakulata.

A második félidőt emberelőnyben kezdte a magyar válogatott, Böde-Bíró mindkét szélről fogott lövést, ám

a támadásbeli pontatlanságok és kidolgozott helyzetek nélkül befejezett akciók miatt 18-13-ra ellépett Brazília.

Bő nyolcperces gólcsendjét megtörve két szélső találattal közelített a magyar csapat, 19-17-nél pedig már a „mínusz egyért” támadhatott. Ekkor ez még nem sikerült, sorfrissítés után viszont 20-19-re felzárkózott, amely védekezésben is többször változtatott, külön figyelmet szentelt például a brazil támadások „eszének” számító De Paulára.

Füzi-Tóvizi Petrát kellett ápolni egy ütközés után 22-21-nél, majd két emberhátrányos percet kibekkelve – 8-8 után először – 23-23-nál ismét döntetlen lett az állás. Az utolsó öt percben többször is támadhatott a vezetésért Golovin válogatottja: az utolsó percben Böde-Bíró ziccert védett – ez volt a 11. hárítása –,

a második félidőben pályán lévő és ezúttal parádésan játszó Simon Petra pedig hat másodperccel a dudaszó előtt egy pontos távoli lövéssel eldöntötte a mérkőzést.

Ezzel a francia fővárosban első győzelmét ünnepelhette a női válogatott.

A braziloknál a BL-ezüstérmes Gabriela Moreschi ugyancsak 11 védéssel zárt.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány szerint nagyon akartak, de közben nagyon sokat hibáztak a magyar női kézilabda-válogatott játékosai.

„Nem így terveztünk, ahogy sikerült, de persze örülünk a győzelemnek, pláne így, hogy az utolsó másodpercekben jött össze. Felemás volt a mai teljesítményünk, bízom benne, hogy ez csak a reggel kilenc órás kezdésnek tudható be” – nyilatkozta a Kossuth Rádiónak a meccs után az edző.
A magyarok jól kezdtek, de 6-4-es vezetésük után 13 perccel már 12-8-as hátrányban voltak. A 39. percben 18-13-as előnyben volt Brazília, ám a magyar egyenlítést követően Böde-Bíró Blanka 11. védésének és Simon Petra ötödik góljának köszönhetően az utolsó percben összejött a rendkívül fontos győzelem.

Golovin hozzátette,

voltak olyan időszakok, amikor úgy játszottak, ahogyan tervezték, és végrehajtották, amiket megbeszéltek, de akadtak olyan periódusok is, amikor mindez kevésbé sikerült.

„A legfontosabb, hogy nagyon akartunk, de közben nagyon sokat hibáztunk. Ennyi eladott labdával és technikai hibával nem nagyon lehet meccset nyerni. Voltak olyan periódusok, amikor nagyon elkapkodtuk a támadásokat, amikor egyet kivédekeztünk, abban a pillanatban valaki gondolt egyet és a második átadásnál kapura lőtt. Szerintem sokkal higgadtabban kellett volna játszani, hogy ez a mérkőzés egyszerűbb legyen” – magyarázta a kapitány.

Mint kifejtette, a brazil válogatottnak azt a sajátossága, hogy a kettes védők lezárják a területet, így nagyon nehezen bejátszható a labda. A magyar szélsők éppen ezért nagyon kevés labdát kaptak, de erre fel volt készülve a válogatott, és bár a szélsők ma nem voltak gólerősek, védekezésben nagyon hasznosan játszottak.

Idézet
Mindenki hozzátett valamit, hogy győzelemmel zárjuk a mérkőzést”

– közölte Golovin.

Füzi-Tóvízi Petra két góllal járult hozzá a sikerhez, de tíz perccel a vége előtt elveszítette őt a csapat, mert összefejelt ellenfelével.

„Jól vagyok, illetve jól leszek, nincsen semmi komolyabb probléma” – mondta a Debrecen beállója, aki már az első félidőben is kapott pihenőt.

„Kicsit elfáradtam és kértem, hadd üljek le néhány percre, de Bordás Réka jól tudott pótolni, így kiegészítjük egymást” – mesélte.

Mint elmondta, nagyon feszültnek érezte belülről a csapatot, mert nagyon szerették volna megszerezni az első győzelmünket az olimpián.

Idézet
Azt éreztem, hogy nagyon akarunk és a nagy akarásnak nyögés is lehet a vége. A második félidőben sikerült lehiggadnunk és megbecsülni a labdákat, amiket az első félidőben nagyon eldobáltunk. Ez volt a siker kulcsa”

– vélekedett.

Klujber Katrin úgy nyilatkozott, érzelmileg kemény mérkőzésen vannak túl, ő is nagyon feszült és ideges volt, de minden jó dolognak tudott örülni.

„Szerencsére csapatként tudtunk működni és végig segítettük egymást. Amikor kezdtem nagyon ideges vagy feszült lenni, akkor szerencsére ott voltak mellettem a társaim és segítettek, hogy átvészeljem ezeket a periódusokat” – nyilatkozta a bajnok és kupagyőztes Ferencváros jobbátlövője, aki háromszor volt eredményes.

Hozzáfűzte:

hullámzó volt a mérkőzés, hiszen nagyon jól kezdtek, de aztán a védekezésük „egy kicsit felborult”.

Utána nagyon sok helyzetet kihagytak, meglátása szerint a nagy küzdelemnek köszönhető a jó eredmény. Mint rávilágított, nehéz hatvan percen keresztül összpontosítani, de nem szabad, hogy a lendület elvigye a figyelmüket.

„Sokszor átmegyünk kapkodásba, és ha eggyel-kettővel vezet az ellenfél, akkor néhány másodperc alatt akarjuk megoldani a dolgokat, ez pedig technikai hibákhoz vezet. Ezen mindenképpen változtatnunk kell, végig higgadtnak kell lennünk” – magyarázta Klujber.

A mezőny legeredményesebb játékosa, Simon Petra kijelentette: nagyon örül, nagyon jól érzi magát, hiszen fantasztikus volt egy ilyen mérkőzést játszani.

„Nem játszottunk a legjobban, voltak rossz periódusaink, de ki tudtunk jönni belőle, és a végén, amikor át kellett venni a vezetést, akkor meg tudtuk csinálni” – közölte.

A Ferencváros irányítója elmesélte, az utolsó időkérésnél Golovin Vlagyimir azt kérte, sima keresztet csináljanak Debreczeni-Klivinyi Kingával, majd Papp Nikoletta menjen be az egyes és a kettes poszton védekező brazil játékos közé. Simonnak a kettes és a hármas közé kellett volna támadnia, de látta, hogy Papp nem áll ott, ahol kellene, ezért muszáj volt megállnia.

Megkapta a labdát, felnézett és látta, hogy nincs már sok idő hátra, ezért döntött a lövés mellett, amiből a győztes gól született.

A magyar válogatott csütörtökön 31-28-ra kikapott a franciáktól, a folytatásban kedden Angola, csütörtökön Spanyolország, szombaton pedig Hollandia lesz az ellenfele. Két hatcsapatos csoportban zajlanak a küzdelmek, az első négy-négy válogatott jut a negyeddöntőbe.

Eredmények, csoportkör, 2. forduló, B csoport:
Magyarország-Brazília 25-24 (12-15)
Dél-párizsi 6-os Aréna, v.: Jorum, Kleven (norvégok)
lövések/gólok: 46/25, illetve 44/24
gólok hétméteresből: 0, illetve 4/3
kiállítások: 6, illetve 4 perc

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 27., szombat

Megszületett az első magyar érem a párizsi ötkarikás játékokon

Utolsó mérkőzését ráadástussal megnyerte, ezzel bronzérmet szerzett szombaton a párbajtőröző Muhari Eszter a párizsi olimpián.

Megszületett az első magyar érem a párizsi ötkarikás játékokon
2024. július 27., szombat

Szilágyi Áront sokként érte, hogy már az első mérkőzését elveszítette az olimpián

A címvédő Szilágyi Áron kikapott az első fordulóban, így nem jutott nyolcaddöntőbe férfi kardban szombaton a párizsi olimpia vívóversenyén.

Szilágyi Áront sokként érte, hogy már az első mérkőzését elveszítette az olimpián
2024. július 27., szombat

Legendás magyar sportolókról láthatók filmek ingyenesen a Filmión a párizsi olimpia alkalmából

A párizsi olimpia alkalmából a Filmión főszerepet kapnak a legendás magyar sportolók, vasárnapig az Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes, az Aranycsapat és a Katinka című dokumentumfilm ingyenesen megtekinthető.

Legendás magyar sportolókról láthatók filmek ingyenesen a Filmión a párizsi olimpia alkalmából
2024. július 27., szombat

'56-os menekültből a Real Madrid utánpótlásedzője: Tóth-Zele József Tusnádfürdőn emlékezett vissza a magyar foci legnagyobbjaira

Igazi focilegenda volt pénteken a Tusványos Buzanszky Jenő Sportteraszának vendége: Tóth-Zele József, a Real Madrid korábbi utánpótlásedzője.

'56-os menekültből a Real Madrid utánpótlásedzője: Tóth-Zele József Tusnádfürdőn emlékezett vissza a magyar foci legnagyobbjaira
2024. július 27., szombat

Megkezdődött a párizsi olimpia

Egyedülálló, formabontó, számos franciás megoldást tartalmazó csaknem négyórás megnyitóval vette kezdetét pénteken a 33. nyári olimpia Párizsban.

Megkezdődött a párizsi olimpia
Megkezdődött a párizsi olimpia
2024. július 27., szombat

Megkezdődött a párizsi olimpia

2024. július 26., péntek

Magyar válogatottal erősít a román ezüstérmes bukaresti klub

A román bajnokságban legutóbb ezüstérmes Bukaresti Rapid röplabdacsapatában folytatja pályafutását Berkó Liliána.

Magyar válogatottal erősít a román ezüstérmes bukaresti klub
2024. július 26., péntek

Bernd Storck a Tusványoson: jelenleg minden adott, hogy beteljesüljön az álom és a magyar labdarúgó válogatott kijusson a Vb-re

Elméletileg a magyar labdarúgó-válogatott nyolc évvel ezelőtti Eb-szereplése volt a témája annak a beszélgetésnek, mely során Bernd Storckot és Korhut Mihályt faggatta Szöllősi György.

Bernd Storck a Tusványoson: jelenleg minden adott, hogy beteljesüljön az álom és a magyar labdarúgó válogatott kijusson a Vb-re
2024. július 25., csütörtök

Doppingvétség miatt kizártak egy atlétát a román olimpiai csapatból

Nem vehet részt a párizsi olimpián Florentina Iuşco román atléta, mert a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) csütörtökön részben helyt adott a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) fellebbezésének.

Doppingvétség miatt kizártak egy atlétát a román olimpiai csapatból
2024. július 25., csütörtök

Az Eb-n tanúsított rasszista szurkolói magatartás miatt egy idegenbeli meccsen nem lehetnek ott a román drukkerek

A németországi labdarúgó Európa-bajnokságon tanúsított rasszista szurkolói magatartás miatt megbüntette az európai szövetség (UEFA) a Román Labdarúgó-szövetséget (FRF).

Az Eb-n tanúsított rasszista szurkolói magatartás miatt egy idegenbeli meccsen nem lehetnek ott a román drukkerek
2024. július 24., szerda

Bölöni László is szerepel a listán, de Gheorghe Hagi az első számú jelölt a román válogatott szövetségi kapitányi posztjára

A Konstancai Farul edzője, Gheorghe Hagi a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) első számú jelöltje a román válogatott szövetségi kapitány posztjára – döntötte el szerdai ülésén az FRF technikai bizottsága.

Bölöni László is szerepel a listán, de Gheorghe Hagi az első számú jelölt a román válogatott szövetségi kapitányi posztjára