Acélvágó holló: a Real Madridhoz hasonlítják a Román Kupát büntetőpárbajban megnyerő másodosztályos Corvinult

Acélvágó holló: a Real Madridhoz hasonlítják a Román Kupát büntetőpárbajban megnyerő másodosztályos Corvinult

Kockás nadrág, kockahas. A Vajdahunyadi Corvinul a Román Kupa idei győztese

Fotó: Facebook/FC Corvinul 1921 Hunedoara

A pályán mindent megtett a romániai labdarúgószezon idei meglepetéscsapata, így már csak az UEFA „jóindulatán” múlik, hogy a kupagyőztes Vajdahunyadi Corvinul elindulhat-e a második legrangosabb európai sorozatban. Florin Maxim vezetőedző a Real Madridhoz hasonlította másodosztályosként diadalmaskodó dél-erdélyi csapatát.

Páva Adorján

2024. május 16., 09:532024. május 16., 09:53

2024. május 16., 13:272024. május 16., 13:27

A Liga 2-ben ezüstérmes, ám licencproblémák miatt az élvonalbeli szerepléstől eltiltott dél-erdélyi együttes a Román Kupa szerda esti döntőjében a rendes játékidő 2-2-es állása után 11-esekkel felülmúlta az élvonalban újonc Galaci Oțelult Nagyszebenben.

Mégpedig úgy, hogy kétszer is hátrányból állt fel, és a büntetőpárbajt is kimaradt próbálkozással kezdte.

Nem véletlen, hogy Florin Maxim vezetőedző legfőképpen – kizárólag román játékosokat felvonultató – csapata kitartását emlegette a serleg magasba emelése után. Emlékeztetett: korábban a csoportkörben a Sepsi OSK ellen, majd a negyeddöntőben a Kolozsvári CFR-rel szemben senki sem adott nekik esélyt, viszont a Voluntari elleni elődöntőben már inkább rajtuk volt a nyomás, de azt is kezelni tudták.

korábban írtuk

Meglepetés: a 2. ligás Vajdahunyadi Corvinul szerezte meg a Román Kupát
Meglepetés: a 2. ligás Vajdahunyadi Corvinul szerezte meg a Román Kupát

A labdarúgó 2. Ligában szereplő Vajdahunyadi Corvinul büntetőkkel legyőzte az élvonalbeli Galaci Oțelul együttesét a Román Kupa szerda esti döntőjében, így másodosztályos csapatként elindulhat az Európa Liga selejtezőjében.

„Ez volt az egyetlen trófea, amit idén meg tudtunk nyerni. A kupasorozatban végig éreztem egyfajta energiát, ami azt sugározta: ez a mi pillanatunk. A döntőben már a 75. percben begörcsöltek a lábak, de csakis így lehet megnyerni az ilyen meccseket, együtt szenvedtünk – idézte fel a 43 éves szakember. – Azt hiszem, a játékosoknak szükségük van arra az energiára és bizalomra, amit meg tudsz adni nekik.

Idézet
Nézzék a Real Madridot is, mennyire szenved, aztán végül mégis győz. Úgy vélem, ugyanígy nyertünk mi is, mert a focistáink kiegyensúlyozottak, érzik a támogatást, és hisznek benne, hogy bármelyik pillanatban meg tudják fordítani az eredményt.”

Beszédes tény, hogy az egy osztállyal feljebb szereplő ellenfél nevesebb trénere, Dorinel Munteanu is elismerte: a Hunyadiak hollójával címerében büszkélkedő Corvinul jobb volt az egykori „acélvárost” képviselő Oțelulnál. „A győztes megérdemelten nyert, nem tudtuk megfelelően kezelni a meccs két fontos pillanatát, amikor előnybe kerültünk. Szomorú este ez nekem és Galac városa számára. De ez a döntő is meg kell hogy erősítsen minket” – nyilatkozta a moldvaiak szakembere.

A finálé után megszólalt a vajdahunyadi labdarúgás legendás alakja, Mircea Lucescu is. A 78 éves tréner gratulált Maximnak és csapatának, ugyanakkor megállapította. a diadal legfőképpen Dan Bobouțanu polgármesternek köszönhető, aki a futballtérképről a kétezres évek elején eltűnt neves klub alapításának századik évfordulóján, 2021-ben mindent megtett annak érdekében, hogy feltámassza az egyesületet.

Galéria

Marius Coman góllal vette ki részét a sikerből

Fotó: Facebook/Cupa României Betano

Amely a Román Kupa-győzelemnek köszönhetően a nemzetközi porondon is megmutathatja magát, mégpedig a második legrangosabb kontinentális kupasorozatban, az Európa-ligában, ahol az első selejtezőkörben kezdhet. Jobban mondva csak akkor, ha az európai szövetség (UEFA) külön engedélyt ad rá (erre volt már példa más kelet-európai együttesek esetében).

Ugyanis a Corvinul Romániában még arra sem kapott engedélyt, hogy a Szuperligában játszhasson, hiszen 2021-es újraalapításakor a polgármesteri hivatal birtokában lévő sportklub helyébe lépett, köztulajdonban lévő csapat pedig nem szerepelhet az élvonalban (sportszerűtlen versenyhelyzet címén). Viszont a nyáron az ígéretek szerint változtatnak a klub szervezeti formáján, és jövőre már feljuthatnak a Szuperligába – persze ha a pályán ismét kiharcolják a jogot.

Ám azt megelőzően jóval nagyobb kihívások elé néznek. Felkészülésükben segíthet a döntő megnyeréséért járó 240 ezer eurós csekk, amely hozzáadódik a korábban összegyűjtött 133 ezer euró.

Bár az El-selejtező részvevőit illetően még sok a kérdőjel, a bukaresti sajtó szerint a Corvinul olyan együttesekkel kerülhet szembe az első körben, mint a dán Silkeborg, a horvát Rijeka, a lengyel Wisla Krakkó vagy a kazah Tobol, ugyanakkor lehetséges magyarországi ellenfelet is emlegettek. A hunyadiak egyébként Sepsiszentgyörgyön szeretnék vendégeiket fogadni a nemzetközi porondon.

korábban írtuk

Serleget lopna a hunyadiak hollója a néhol tragikomikus romániai foci szezonhajrájában
Serleget lopna a hunyadiak hollója a néhol tragikomikus romániai foci szezonhajrájában

Ezúttal másodosztályos labdarúgócsapat képviseli Erdélyt a Román Kupa szerdai döntőjében egy talán a szokásosnál is ellentmondásosabb romániai fociidény hajrájában. Ugyanis a licencproblémák nevetségessé tettek bizonyos küzdelmeket.

Közben a romániai kupadöntőt elvesztő, összesen 113 ezer euróval vigasztalódó Galacnak sem kell teljesen lemondania az európai álomról, hiszen az élvonal alsóházában megkapta a jogot a Konferencia-liga-szereplésért kiírt osztályozón való szereplésre. Először a Kolozsvári U-val mérkőzik meg a playoutos részvevő megnevezése érdekében, majd a felsőház harmadik helyezettjével csap össze a kontinentális indulásért. Jelenleg a Craiovai U a harmadik, az előtte álló Kolozsvári CFR-nek két pont az előnye. Az utolsó, szombati fordulóban a Gépész utcaiaknak elég egy döntetlen is a vendég Konstancai Farullal szemben ahhoz, hogy bebiztosítsák ezüstérmüket és helyüket a harmadik legrangosabb európai sorozatban.

Román Kupa, döntő

Vajdahunyadi Corvinul–Galaci Oțelul 2–2 (1–1) – tizenegyesekkel 5–4
Gólszerzők: Rusevic (27., 58. – 11-esből), illetve Coman (39.), Manolache (74.)

Corvinul: Lefter - Iacob, Lică (Chindriș, 90+2.), A. Manolache, Velisar - Bradu, Hrezdac (Hergheligiu, 119.) - M. Lupu, Neacșa (Pop, 88.), N. Pîrvulescu - M. Coman. Vezetőedző: Florin Maxim
Oțelul: Pap - Zhelev, Yabre (Ghiocel, 120.), J. Cisse, Miguel Silva - Cisotti (cpt.), Zivulic, Lameira - Maciel (Malle, 76.), Rusevic (Gaitan, 76.), Bodișteanu (Tănasă, 66.). Vezetőedző: Dorinel Munteanu.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 19., péntek

Nem jött össze a bravúr a Paksnak a vajdahunyadiak ellen, de valamennyit köszörült a csorbán

A Magyar Kupa-győztes Paksi FC 2-0-ra nyert a Vajdahunyadi Corvinul vendégeként a labdarúgó Európa-liga selejtező első fordulójának csütörtöki visszavágóján, de 4-2-es összesítéssel búcsúzott a sorozattól és a Konferencia-ligában folytatja szereplését.

Nem jött össze a bravúr a Paksnak a vajdahunyadiak ellen, de valamennyit köszörült a csorbán
2024. július 16., kedd

Tökéletesnek tartja idei szezonját Kovács István nagykárolyi játékvezető

Tökéletesnek nevezte Kovács István nagykárolyi futballbíró a 2023–2024-es szezonját, amelynek során a valaha legtöbb Bajnokok Ligája-mérkőzésen, második európai döntőjén, az Európa Ligában és az Európa-bajnokság két mérkőzésén is bíráskodhatott.

Tökéletesnek tartja idei szezonját Kovács István nagykárolyi játékvezető
2024. július 15., hétfő

Kitört a botrány a román olimpikonok székely divattervező alkotta formaruhái körül

Máris botrány övezi a az idei ötkarikás játékokon résztvevő román sportolók hivatalos öltözékét, amelyet hétfőn bocsátott közszemlére a Román Olimpiai- és Sportbizottság (COSR).

Kitört a botrány a román olimpikonok székely divattervező alkotta formaruhái körül
2024. július 15., hétfő

Anglia megint válaszolt, de most nem az övék volt az utolsó szó: Spanyolország az Európa-bajnok

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Anglia megint válaszolt, de most nem az övék volt az utolsó szó: Spanyolország az Európa-bajnok
2024. július 14., vasárnap

Bearanyozta az Európa-bajnokságot a magyar öttusa vegyes váltó

A kombinált számban az utolsó helyről indulva, nagyszerű versenyzéssel aranyérmet nyert az Erdős Rita, Koleszár Mihály páros vegyes váltóban a budapesti öttusa-Európa-bajnokság zárónapján.

Bearanyozta az Európa-bajnokságot a magyar öttusa vegyes váltó
2024. július 14., vasárnap

Spanyolország negyedszer vagy Anglia először? A döntővel véget ér a németországi foci-Eb

A spanyol labdarúgó-válogatott rekordot jelentő negyedik alkalommal hódítja el az Európa-bajnoki trófeát, ha vasárnap este legyőzi a berlini döntőben a legutóbbi kontinenstornán ezüstérmes és története első diadalára készülő Angliát.

Spanyolország negyedszer vagy Anglia először? A döntővel véget ér a németországi foci-Eb
2024. július 13., szombat

Egyre többet mutat meg magából Románia leendő legnagyobb sportcsarnoka Brassóban (videóval)

Jól látható az előrehaladás Románia legnagyobb sportcsarnokának építésében, melynek Brassó ad otthont – közölte az egyik, besztercei kivitelező, mely videót is posztolt a létesítmény jelenlegi állapotáról.

Egyre többet mutat meg magából Románia leendő legnagyobb sportcsarnoka Brassóban (videóval)
2024. július 11., csütörtök

Spanyol-angol döntő lesz vasárnap, a hollandok is búcsúztak a foci Eb-től

2-1-re nyerték a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság szerdai elődöntőjét az angolok, Hollandia válogatottja búcsúzott a kontinens tornától.

Spanyol-angol döntő lesz vasárnap, a hollandok is búcsúztak a foci Eb-től
2024. július 10., szerda

Mészár Sándor aradi klubvezető felsőházba jutást remél az UTA futballcsapatától

Minden szezon elején az a célkitűzése az aradi UTA labdarúgócsapatának, hogy kicsit jobban szerepeljen, mint az előző idényben, ennek megfelelően Mészár Sándor, a klub tulajdonos-elnöke szerint a bajnoki cím még messze van.

Mészár Sándor aradi klubvezető felsőházba jutást remél az UTA futballcsapatától
2024. július 10., szerda

Aranyérmet szerzett a magyar férfi vízilabda-válogatott az U18-as világbajnokságon

A címvédő magyar férfi vízilabda-válogatott 12-10-re legyőzte az ősi rivális szerbeket a Buenos Airesben rendezett U18-as világbajnokság döntőjében, ezzel megszerezte az aranyérmet.

Aranyérmet szerzett a magyar férfi vízilabda-válogatott az U18-as világbajnokságon