Serleget lopna a hunyadiak hollója a néhol tragikomikus romániai foci szezonhajrájában

Serleget lopna a hunyadiak hollója a néhol tragikomikus romániai foci szezonhajrájában

Végigmenetelnének. A Corvinul a romániai futballidény meglepetéscsapata

Fotó: Facebook/FC Corvinul 1921 Hunedoara

Ezúttal másodosztályos labdarúgócsapat képviseli Erdélyt a Román Kupa szerdai döntőjében egy talán a szokásosnál is ellentmondásosabb romániai fociidény hajrájában. Ugyanis a licencproblémák nevetségessé tettek bizonyos küzdelmeket: jól példázza ezt a kupagyőzelemre hajtó Vajdahunyadi Corvinul esete, amelynek nincs feljutási joga az élvonalba, viszont kupasiker esetén elvileg rajthoz állhat a második legrangosabb európai kupasorozatban, egy szinttel feljebb, mint a bajnoki ezüstérmes, amely a Kolozsvári CFR lehet. A tótágast állás egyik haszonélvezője a Dinamo elleni osztályozóra készülő FK Csíkszereda lehetne.

Páva Adorján

2024. május 15., 09:552024. május 15., 09:55

Diadalittasan masírozott vissza a magas szintű labdarúgás Mircea Lucescu, Ioan Andone, Mircea Rednic vagy Michael Klein egykori foci-főhadiszállására, Vajdahunyadra: az alapítása századik évfordulóján, 2021-ben feltámasztott, tavaly még a harmadosztályban játszó Corvinul Liga 2-es csapatként bejutott a Román Kupa döntőjébe, melyet szerdán 20.30-tól Nagyszebenben játszik a Szuperliga alsóházából érkező, az élvonalban újonc Galaci Oțelullal.

A címerében Mátyás király hollójával büszkélkedő dél-erdélyi együttes pazar idényt produkált főként a kupasorozatban,

ahol Florin Maxim együttese már a selejtezőket követő csoportkörben nagy skalpot szedett: legyőzte a címvédő Sepsi OSK-t. Hogy aztán csoportját megnyerje, a negyeddöntőben pedig fényes, 4-0 arányú győzelmet arasson igazságos Mátyásunk szülővárosának csapata, a Kolozsvári CFR ellen. A közelmúlt legeredményesebb erdélyi kupaspecialistái után az FC Voluntari sem jelentett akadályt az elődöntőben (3-1), így az 1982-ben bajnoki bronzérmes, 2004-ben megszűnt, három éve feltámasztott kék-fehér együttes története legnagyobb sikerének kapujába került.

Önbizalomban nincs hiány

Amiről a 43 éves tréner, a játékosként a Corvinulban, Sportulban, Farulban, Temesvári Poliban megfordult Florin Maxim a finálé előtt azt nyilatkozta:

már amikor tavaly kiderült a döntő dátuma, beírta a csapat naptárába. Elmondása szerint ugyanis tisztában voltak vele, hogy ebben a szezonban igazán itt tudnak nagyot alkotni, hiszen a másodosztályba frissen feljutott klubnak nem volt feljutási joga az élvonalba.

Galéria

Kinek a nevét vésik fel rá? A Román Kupa

Fotó: Frf.ro

Persze a kupamenetelés szinte minden várakozást felülmúlt, de tudatosan a lehető legtöbbet nyújtották ezen a fronton, most meg természetesen a végső győzelemre törnek a Galac ellen. Mégpedig a Román Kupa történetének 17., alsóbb osztályból érkező döntőseként; eddig három másodosztályos csapatnak, a Chimia Râmnicu Vâlceának (1973), a Tordai Arieșulnak (1961) és a Resicabányai Metalulnak (1954) sikerült diadalmaskodnia.

A serleg egyrészt a stadionépítési terveket dédelgető Corvinul első trófeáját jelentené, másrészt minden bizonnyal indulási jogot Európa második legrangosabb kupasorozatának selejtezőiben is. Ez úgy történhet meg, hogy alsóbb osztályokból érkező klubok láttán az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) utólag külön rajtengedélyt adhat a hazai szabályozásoknak eleget nem tevő együtteseknek is. Erre volt már példa más kelet-európai klubok esetében.

Hamvaiból feltámasztott holló

A Corvinul egyébként amiatt nem juthatott fel az élvonalba, hogy köztulajdonban van, a romániai labdarúgás szabályai pedig nem engedik az ilyen jellegű szervezeti forma megjelenését az első osztályban.

A klub dicsőséglistáját 2021-ben szerezte vissza a helyi tanács a csapat egykori játékosai, üzletemberek támogatásával, és az önkormányzat tulajdonában lévő Vajdahunyad sportklub harmadosztályos helyét vették át. Az ott kialakított játékosmag a Liga 2-be feljutva is jól szerepelt: bejutott a felsőházi rájátszásba, ahol második helyen zárt az egyenes ágon élvonalba jutott bajnok, a története első Szuperliga-idényére készülő Unirea Slobozia mögött.

Kérjük a következőt!

Mivel a Corvinulnak nem volt feljutási engedélye – de jövőre már lesz, ugyanis az előírásoknak megfelelően átszervezik működési formájukat –, elvileg a harmadik helyezett örülhetett volna a szintlépésnek, ám a Szeben megyei Sellenberk bizony hasonló helyzetben volt. Így végül a negyedik helyezett Gloria Buzău ünnepelhetett. De nem volt ok a bánkódásra az ötödik Mioveni, illetve a rájátszást utolsóként záró, hat meccse nyeretlen FK Csíkszeredának sem, hiszen ez a két csapat vette át az osztályozóra jogosult együttesek szerepét, mely eredetileg a harmadikat és nyegyediket illette volna meg.

Galéria

A vajdahunyadi szurkolók ismét nagy eredményeket ünnepelhetnek

Fotó: Facebook/FC Corvinul 1921 Hunedoara

Csodavárás Csíkban

Az évek óta tudatosan építkező, ám a felnőttcsapat eredményei terén a sokszor talán túl nagy várakozásoktól elmaradó székelyföldi klub így egy igen rosszul sikerült idény végén mégis az élvonal kapujába került. Azonban rendkívül nehéz dolga lesz, hiszen az osztályozón nagynevű ellenféllel néz farkasszemet: a Szuperliga alsóházának 13. helyén zárt Bukaresti Dinamóval. Ilyés Róbert, a csíkiak vezetőedzője szerint kemény ellenfelet kaptak, de nagy esély előtt áll a 120 éves csíki futball.

„A legnehezebb ellenfelet kaptuk, láttam a Dinamo meccseit, a bukaresti együttest jó képességű, tapasztalt futballisták alkotják. Az egyik legnépszerűbb klub Romániában, 18-szoros bajnok, de ugyanakkor nagy büszkeség, nagy megtiszteltetés a fennállása 120. évfordulóját ünneplő csíki futball számára, hogy idáig eljutott.

Idézet
Történelmet írtunk a csíki futball számára azzal, hogy eljutottunk idáig, és ezt fokozni szeretnénk egy újabb jó eredménnyel”

– nyilatkozta Ilyés a Székely Sportnak.

korábban írtuk

Ilyés Róbert: „a legnehezebb ellenfelet kaptuk”
Ilyés Róbert: „a legnehezebb ellenfelet kaptuk”

Románia egyik legnépszerűbb csapatával játszik osztályozót az FK Csíkszereda labdarúgó együttese. Ilyés Róbert, a csíkiak vezetőedzője szerint kemény ellenfelet kaptak, de ugyanakkor nagy esély előtt áll a 120 éves csíki futball.

Az FK Csíkszereda május 20-án, hétfőn 20 órától idegenben kezdi a Dinamo elleni párharcot, majd egy héttel később hazai pályán küzd meg a fővárosiakkal. A másik ágon az FC Botoșani és a CS Mioveni között az első mérkőzést május 17-én, pénteken 20 órától játsszák, míg a visszavágót május 24-ére időzítették.

Galéria

Az FK Csíkszereda (piros-fekete mezben) többek között a Corvinult sújtó tiltásnak köszönhetően játszhat osztályozót

Fotó: Vajdahunyadi Corvinul

Licenc nélküliek előzékenysége az élvonalban is

A Dinamo és a Botoșani a Szuperliga alsóházának utolsó, vasárnap rendezett fordulójában harcolta ki a jogot az osztályozós szereplésre – bizony ki kellett harcolniuk, ugyanis könnyen ki is eshettek volna. Miközben a Dinamo nemcsak 2-0-ra legyőzte a playoutot már biztosan megnyerő Aradi UTA együttesét, a moldvaiaknak egy sima 2-0-ás galaci vereség is belefért, hiszen a Voluntari – amelynek egy pont is elég lett volna az ideiglenes túléléshez – hazai pályán 1-0-ra kikapott a nagyobb tét nélkül játszó Kolozsvári U-tól, így utolsó előttiként kiesett. Akárcsak Adrian Mititelu csapata, a Craiovai FCU 1948.

Miközben a kiesés, illetve az osztályozós hely elkerüléséért vívott harcnak igaz tétje volt még az utolsó fordulóban is – mind az öt, egy időben lejátszott mérkőzésen izgulnia kellett valakinek – a Szuperliga alsóházi küzdelmei is magukon viselik a romániai focira jellemző tragikomikus jegyeket.

Bár a lebonyolítás kitalálói megpróbálták végig izgalmassá tenni a playout jól álló csapatai számára is a küzdelmeket azzal, hogy az első két helyezett akár európai indulást is kiharcolhat, arra nem gondoltak, hogy az érintettek köszönik szépen, nem kérnek belőle:

az együttesek jelentős része ugyanis nem igényelt a kontinentális szerepléshez szükséges licencet. Így tettek például Aradon is, arra hivatkozva, hogy nem szeretnék, ha feleslegesen elnyúlna a szezonjuk: ugyanis az első két helyezett párharcának győztese a felsőház harmadik helyezettjével mérkőzne meg a Konferencia-liga-selejtezős indulásért, ezt pedig Mircea Rednic vezetőedző idén márciusban reménytelen csatának nevezte (azóta ő is megbánta, hiszen együttese összeállt, jó eredményeket ért el, megnyerte a playoutot). Ugyanakkor egyesek szerint az lehetett a háttérben, hogy a jelentkezéssel fény derült volna a klub adósságaira, melyek miatt amúgy is megtagadták volna a licencet.

Galéria

A CFR (fehér mezben) a második, a Sepsi OSK (piros-fehérben) a negyedik helyre pályázik az utolsó fordulóban

Fotó: Pinti Attila

De nem csak az UTA járt el így: az alsóház tíz csapatából csak a Galac, a Kolozsvári U és a Craiovai FCU kapott licencet.

Tehát itt is az a helyzet állt elő, hogy a legjobbak nem élnek a szabályok adta lehetőségekkel, ami igen nagy fejfájást okozott a Román Labdarúgó-szövetségnek is, hiszen ki kellett találni, mi legyen az európai osztályozó sorsa.

Jelen állás szerint az alsóház második helyén zárt (összesítésben 8.) Oțelul a negyedik (10.) Kolozsvári U-val játszhatná le az első osztályozót. Viszont ha a Dorinel Munteanu által edzett Galac nyeri a Román Kupa döntőjét, akkor az Európa-liga selejtezőjébe kerül, az U pedig egyenesen a felsőház (és az összesített táblázat) harmadik helyezettjével játszik a Konferencia-liga-indulásért. Utóbbi kilétére szombaton, az utolsó fordulóban derül fény: a Kolozsvári CFR jelenleg a második, két pont előnnyel a Craiovai U-val szemben. Előbbi szombaton a dobogós helyekért folyó versenyből kiszállt Konstancai Farult fogadja, utóbbi a Sepsi OSK-t, amely most ötödik, de akár a negyedik helyre is előreléphet.

Milyen messzire viszi Becali a romániai foci hírét?

És ha már feje tetejére állt világ, a végén ne feledkezzünk meg a Szuperliga első helyezettjéről sem: a csapatösszeállításba is gyakran beleszóló, de nem csak emiatt hírhedt George Becali klubtulajdonos FCSB-je kilenc év elteltével ért fel ismét a csúcsra, teljesen megérdemelten, ami talán szintén sokat elmond arról, hol is tart a romániai foci – de ezt majd a Bajnokok Ligájában bizonyíthatják a piros-kékek.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 15., szombat

Pedig az erdélyi magyar szurkolókon nem múlt...

Nem csak a helyszínen, Kölnben, hanem Erdély-szerte szurkoltak magyarok a nemzeti tizenegynek a németországi Európa-bajnokságon szombaton játszott csoportmérkőzésen.

Pedig az erdélyi magyar szurkolókon nem múlt...
2024. június 15., szombat

Fájdalmas vereség lett a vége a magyar válogatott svájciak elleni Eb-csoportmeccsének

A skótok pénteki csúfos veresége után a magyar labdarúgó-válogatott is határozottan rosszul kezdte a Németországban elrajtolt kontinenstornát.

Fájdalmas vereség lett a vége a magyar válogatott svájciak elleni Eb-csoportmeccsének
2024. június 15., szombat

Sporttörténeti sikert aratott a magyar nyíltvízi váltó a vizes Eb-n

A Szimcsák Mira, Fábián Bettina, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf összeállítású magyar csapat aranyérmet nyert szombaton a nyíltvízi úszók váltóversenyében a belgrádi vizes Európa-bajnokságon.

Sporttörténeti sikert aratott a magyar nyíltvízi váltó a vizes Eb-n
2024. június 15., szombat

Mobil konzuli iroda, a beléptető kapuknál magyar szolgálat várja a szurkolókat a nemzeti tizenegy szombati, kölni Eb-meccsén

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter minden eddiginél nagyobb konzuli jelenlétet rendelt el a németországi Európa-bajnokságon részt vevő magyar labdarúgó-válogatott mérkőzésének helyet adó Kölnben.

Mobil konzuli iroda, a beléptető kapuknál magyar szolgálat várja a szurkolókat a nemzeti tizenegy szombati, kölni Eb-meccsén
2024. június 15., szombat

Nem fukarkodtak a gólokkal a németek a skótok elleni nyitómeccsen

A házigazda német válogatott 5-1-re legyőzte a skót együttest a labdarúgó Európa-bajnokság pénteki nyitómérkőzésén, a magyar érdekeltségű A csoportban.

Nem fukarkodtak a gólokkal a németek a skótok elleni nyitómeccsen
2024. június 14., péntek

Újabb magyar válogatott labdarúgó érkezik a Sepsi OSK-hoz

Sigér Dávid már aláírt – jelentette be Diószegi László, a Sepsi OSK tulajdonosa pénteki Facebook-bejegyzésében.

Újabb magyar válogatott labdarúgó érkezik a Sepsi OSK-hoz
2024. június 14., péntek

Megjöttek, de meddig maradnak a magyarok? Szoboszlaiék és Drăgușinék Eb-esélyei

Igazán elkényeztetve érezhetik magukat az ezredforduló után született fiatal futballszurkolók, hiszen számukra már természetes, hogy – sorozatban a harmadik – Európa-bajnokságon szoríthatnak a magyar válogatottnak.

Megjöttek, de meddig maradnak a magyarok? Szoboszlaiék és Drăgușinék Eb-esélyei
2024. június 13., csütörtök

Magyar arany született a nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében a belgrádi Európa-bajnokságon

Betlehem Dávid aranyérmet nyert a nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében a belgrádi Európa-bajnokságon.

Magyar arany született a nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében a belgrádi Európa-bajnokságon
2024. június 13., csütörtök

Szíven talál a Fussballliebe: egy hónapon át a medve is játék a pénteken kezdődő németországi foci-Eb-n

Június 14-én elsőként a házigazda Németország vagy Skócia focistái rúgnak bele Fussballliebébe, azaz a Futballszerelem névre hallgató hivatalos labdába a 17. Európa-bajnokságon.

Szíven talál a Fussballliebe: egy hónapon át a medve is játék a pénteken kezdődő németországi foci-Eb-n
2024. június 11., kedd

Szoboszlai a foci Eb kapcsán: „ha a ránk jellemző mentalitással küzdünk, akkor valami nagyszerűt érhetünk el”

Szoboszlai Dominik szerint a kiemelkedő csapategység segítheti a magyar labdarúgó-válogatottat abban, hogy minél messzebb jusson a pénteken rajtoló Európa-bajnokságon.

Szoboszlai a foci Eb kapcsán: „ha a ránk jellemző mentalitással küzdünk, akkor valami nagyszerűt érhetünk el”