Új dal és széki imázsklip született Kovács Nóri népdalénekes és a hagyományélő Józsi bácsi „összestimmolt” hangjából

Kovács Nóri népdalénekes és Józsi bácsi barátsága közel húsz évre nyúlik vissza •  Fotó: Facebook/Kovács Nóri énekesnő

Kovács Nóri népdalénekes és Józsi bácsi barátsága közel húsz évre nyúlik vissza

Fotó: Facebook/Kovács Nóri énekesnő

A mezőségi táj, népművészet és hagyományok elevenednek meg furulyaszó kíséretében Kovács Nóri és a 88 éves széki Kovács Józsi bácsi legújabb dalában és videóklipjében. A Magyar Kultúráért-díjas népdalénekesnő a közös munka előzményeiről, a zeneművek mondanivalójáról és fogadtatásáról, terveikről beszélt a Krónikának.

Bede Laura

2024. június 02., 10:552024. június 02., 10:55

A népzene és világzene műfajának egyik legismertebb előadója közel húsz éve jár Erdélybe népdalokat gyűjteni, egy ilyen körút során került a táncairól, viseletéről méltán híres Székre is. „Kicsi gyerekkorom óta tanulom a népdalokat, és már akkor eldöntöttem, hogy ha egyszer nagy leszek, mindenképpen szeretnék eljutni kedvenc kis falumba, Székre. Amikor ez sikerült, úgy éreztem magam, mintha egy csodavilágba csöppentem volna. Szász Rózsika néni segített abban, hogy feltérképezzem a falut, és ő ajánlotta, hogy mindenképpen keressem fel Kovács Józsi bácsit” – elevenítette fel ismerkedésüket a Krónika érdeklődésre Kovács Nóri.

A budapesti énekes-dalszerző örömmel hallgatta a széki öregúr által énekelt népdalokat, melyek közül a „Szerelem, szerelem” lett a kedvence. „Amikor visszatértem a közösen előadott dal áthangszerelt változatával,

Józsi bácsi csak annyit mondott: »kislányom, nekünk annyira összestimmol a hangunk, hogy több ilyen közös nótát kellene énekelnünk.«

Nagyon jól esett ez a dicséret, és azóta születnek az újabb dalok” – magyarázta a Magyar Kultúráért-díjas népdalénekes. Mint kifejtette, az eredeti dalnak csak a hangszerelésén változtatott, megpróbálta kicsit populáris formába önteni, hogy minél szélesebb közönséget elérjen, illetve a fiatalok szívét is megérintse. „Tapasztalataim szerint az ifjúság kevésbé ismeri és hallgatja az autentikus népzenét, kicsit távol áll tőlük, idegen számukra, viszont ha olyan zenei környezetet tárok eléjük, amit ismernek, elfogadnak és szeretnek, talán a népdalt is közel tudom vinni a szívükhöz” – hangsúlyozta az előadóművész.

Kovács Nóri az évek során összebarátkozott Józsi bácsival, sokat járt a Kolozs megyei Székre énekelni, segíteni, így kialakult egy bizalmi kapcsolat, amelynek köszönhetően az akkor 72 éves öregúr természetesnek vélte a videóklip-forgatást, ami egész napos tevékenységet igényelt. „A most megjelent, második klipnek az ötlete már korábban megfogalmazódott, de a pandémia miatt kénytelenek voltunk odébb halasztani.

Idézet
16 év telt el a két forgatás között, nyilván Józsi bácsi fölött is teltek az évek, nehezebben mozog, még fáradtabb hangon énekel, de a lelkesedése a régi, úgyhogy ugyanolyan szívvel-lélekkel készült az új klip is” – részletezte a népdalgyűjtő.
A 88 éves öregúr ugyanolyan lelkesedéssel vett rész a forgatáson, mint ezelőtt 16 évvel •  Fotó: Facebook/Kovács Nóri énekesnő Galéria

A 88 éves öregúr ugyanolyan lelkesedéssel vett rész a forgatáson, mint ezelőtt 16 évvel

Fotó: Facebook/Kovács Nóri énekesnő

A május 15-én, Kovács József 88. születésnapján megjelent, De szeretném a világot című dalban és videóklipben a széki táj, népviselet, szokások is megjelennek. „Szívem csücske lett Szék, és az elmúlt években rengeteg barátság köttetett, úgyhogy a helyiek szívesen segítettek, hívószóra jöttek a fiatalok viseletben, az idősebbek bemutatták a tisztaszobát.

Az volt a célunk, hogy egyfajta imázsklipet készítsünk, amely által megismerhetik az emberek Széket, felfedezhetik gyönyörűségét, és hogy milyen csodákat rejt” – fogalmazott Kovács Nóri.

Hozzátette, szintén érdekesség, hogy a felvételen Józsi bácsival közösen négy generáció szerepel: lánya, unokája és dédunokái.

A videóklipet már közel 15 ezren megtekintették, és az énekesnő számos pozitív visszajelzést kap interneten keresztül és élő szóban is. „A székiek egyértelműen érzik annak jelentőségét, hogy falujukat ország-világ megismeri. Aki pedig sosem járt még Erdélyben, vagy Széken, teljesen más szemszögből nézi a felvételt, és egy mesevilágot lát. Volt, aki azt mondta, hogy úgy érezte, mintha a mennyországba csöppent volna” – magyarázta a dalszerző, aki nemrég Józsi bácsival közösen élőben is előadta a szerzeményt a szamosújvári majálison.

Az új dalt elsőként a szamosújvári majálison résztvevő román és magyar közönség hallotta élőben •  Fotó: Facebook/Kovács Nóri énekesnő Galéria

Az új dalt elsőként a szamosújvári majálison résztvevő román és magyar közönség hallotta élőben

Fotó: Facebook/Kovács Nóri énekesnő

Mint kifejtette, sokat készültek erre az eseményre, izgatottak voltak, hogy milyen lesz a fellépés. Végül várakozáson felüli létszámban és lelkesedéssel jöttek az emberek, köztük sok széki és szamosújvári érdeklődővel. „Számomra külön megtisztelő, hogy nagyon sok román ember is eljött, és kíváncsi volt arra, hogy mit adunk elő.

Azt mondták, tetszik nekik, hogy a magyar kultúra még ennyire autentikus, mert a román népzenei kultúra inkább manelékben teljesedik ki, a magyarban pedig még jelen vannak az eredeti archaikus dallamok.

Külön öröm volt az is, hogy sokan együtt énekelték velünk a dalt, és megmosolyogtam, hogy többeknek ez a csengőhangja” – jegyezte meg Kovács Nóri. Úgy vélte, a szerzemény mondanivalójával szinte mindenki tud azonosulni, hiszen a szeretetről szól, és arról, hogy bármit mondjon a világ, kitartunk szerelmünk mellett.

A széki öregúr egyébként egész életében kétkezi munkával tartotta el családját, ugyanakkor rengeteg népdalt tanult édesapjától és egykori egyházfi révén számos templomi éneket is ismer. „Elég széles a repertoárja, nemcsak népdalok, hanem egyházi énekek terén is. Józsi bácsi nem népdalgyűjtő, hanem inkább hagyományélő” – hangsúlyozta az előadó, akinek munkásságát a magyar állam Nemzeti Értékké nyilvánította.

Egy újabb dal ötletével kapcsolatban elmondta, megfogalmazódott már bennük a gondolat, hiszen három a magyar igazság, és jól lenne még egy közös nóta, akár videóklip is.

„Nagyon bízom abban, hogy Józsi bácsi egészsége még nagyon sokáig kitart, és valóban meg tud ez valósulni. Azt el kell mondanom, hogy egy ilyen projekt azért hosszadalmas folyamat, a De szeretném a világot című dal munkálatai két év alatt lettek meg. Én nagyon szeretném folytatni a közös munkát, alkotást, remélem, hogy a jó Isten is megengedi” – fogalmazott Kovács Nóri.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. szeptember 06., péntek

Csökkentett költségvetése dacára bizakodva vág neki új évadának a Kolozsvári Állami Magyar Színház

Bár felére csökkentették a költségvetését, hét premiert és két fesztivált tervez most kezdődő, 2024-25-ös évadában a Kolozsvári Állami Magyar Színház.

Csökkentett költségvetése dacára bizakodva vág neki új évadának a Kolozsvári Állami Magyar Színház
2024. szeptember 05., csütörtök

Kallós Zoltánra emlékezik, egyéni formavilágot kínál az új néven működő Háromszék Táncszínház

Új névvel indítja 2024/25-ös évadát, Háromszék Táncszínházként folytatja tevékenységét a sepsiszentgyörgyi társulat.

Kallós Zoltánra emlékezik, egyéni formavilágot kínál az új néven működő Háromszék Táncszínház
2024. szeptember 05., csütörtök

„Há igen”: számos erdélyi moziban vetítik Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című filmjét

Szeptember 13-án tartják Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című filmdrámájának a romániai mozibemutatóját. A kolozsvári premier előtti vetítésen a film alkotóival is találkozhat a közönség.

„Há igen”: számos erdélyi moziban vetítik Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című filmjét
2024. szeptember 04., szerda

Műkincsekben megelevenedő költő és forradalmár: látogatás a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban

Eredeti, eddig kiállítatlan műtárgyanyag látható a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum Költő lenni vagy nem lenni című tárlatában, amely a korábbi kiállításokkal ellentétben új koncepcióval az életrajz helyett Petőfi Sándor szövegeire épít.

Műkincsekben megelevenedő költő és forradalmár: látogatás a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban
2024. szeptember 04., szerda

Az angol és orosz irodalom remekműveiből készült előadásokat visz színre új évadában a szatmári társulat

Három nagyszínpadi bemutatóval, változatos kínálattal várja közönségét az új évadban a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata.

Az angol és orosz irodalom remekműveiből készült előadásokat visz színre új évadában a szatmári társulat
2024. szeptember 03., kedd

Először a Váradi Regestrumban említették a most feltárt települést

Nagy kiterjedésű középkori települést, az egykori Szepes falu maradványait találták meg Debrecenben, a déli ipari övezet területén, ahol a Déri Múzeum régészei 2022 augusztusától 2024 áprilisáig végeztek feltárásokat 13,5 hektáron.

Először a Váradi Regestrumban említették a most feltárt települést
2024. szeptember 03., kedd

Tizenkét fiatal erdélyi alkotó filmje versenyez a Filmgaloppon

A Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle idei versenyprogramjába 12 fiatal erdélyi magyar filmes alkotása került be.

Tizenkét fiatal erdélyi alkotó filmje versenyez a Filmgaloppon
2024. szeptember 02., hétfő

A 19 éves Arany János titkolt vándorszínészéletéről készül film Bolond Istók címmel (VIDEÓ)

Új magyar film készül Bolond Istók címmel, az alkotás az alig 19 éves Arany János vándorszínészként töltött fél évét követi nyomon.

A 19 éves Arany János titkolt vándorszínészéletéről készül film Bolond Istók címmel (VIDEÓ)
2024. szeptember 02., hétfő

Piszkos Fred története és a Chicago című musical a temesvári színház új évadának kínálatában

Közönségsiker-gyanús évadot nyit a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház: többek közt a Chicago című nagy sikerű musical és a Piszkos Fred, a kapitány regény adatációja is szerepel a kínálatban.

Piszkos Fred története és a Chicago című musical a temesvári színház új évadának kínálatában
2024. szeptember 02., hétfő

Budapesten és Szatmáron turnézik Iráni konferenciájával a sepsiszentgyörgyi színház

Turnéra indul a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata, Budapesten és Szatmárnémetiben is bemutatja Ivan Viripajev Iráni konferencia című darabját Bocsárdi László rendezésében.

Budapesten és Szatmáron turnézik Iráni konferenciájával a sepsiszentgyörgyi színház