Szolidaritás az izraeli helyzettel, emlékezés Schwartz Róbert hitközségi elnökre: gazdag kínálat a Kolozsvári Zsidó Napokon

Szolidaritás az izraeli helyzettel, emlékezés Schwartz Róbert hitközségi elnökre: gazdag kínálat a Kolozsvári Zsidó Napokon

Idén is számos koncertet hallgathat meg a Kolozsvári Zsidó Napok közönsége

Fotó: Kolozsvári Zsidó Napok

Határtalan kultúra, határtalan szolidaritás – ez a mottója a csütörtökön kezdődő 8. Kolozsvári Zsidó Napoknak. A rendezvénysorozatról Deák Andrea főszervezőt kérdeztük, aki elmondta, az idei program hangsúlyosan utal az Izraelben kialakult helyzet iránti szolidaritásra, ugyanakkor – ahogyan az a korábbi tervekben is szerepelt – az idén tavasszal elhunyt Schwartz Róbert kolozsvári hitközségi elnökre emlékezik és emlékeztet. Az október 26. és 29. között zajló Kolozsvári Zsidó Napok több helyszínen kínál ingyenes, nívós kulturális programot az érdeklődőknek.

Kiss Judit

2023. október 22., 11:432023. október 22., 11:43

Az Izraelben kialakult helyzet iránti szolidaritásra, valamint az idén elhunyt Schwartz Róbert kolozsvári hitközségi elnökre való emlékezésre összpontosít az immár 8. alkalommal megszervezett Kolozsvári Zsidó Napok. Az október 26. és 29. között zajló kulturális eseménysorozat főszervezője, Deák Andrea érdeklődésünkre elmondta, idén szomorú aktualitást ad a zsidó napoknak az Izraelben kialakult háborús helyzet, így a rendezvénnyel együttérzésüket fejezik ki a háborús helyzet áldozatai, elszenvedői iránt. Különleges koncertekkel, irodalmi és helytörténeti programokkal, filmvetítéssel is várják az érdeklődőket több helyszínen. A programokon a részvétel ingyenes.

Galéria

Schwartz Róbert (1944-2023) kolozsvári hitközségi elnökre is emlékeznek a csütörtökön kezdődő eseménysorozat keretében

Fotó: Facebook

Deák Andrea úgy fogalmazott, idén szomorúan aktuális a rendezvény, ugyanakkor mégis az életre hangtoló programmal készülnek a zsidó napokra.

Séta Schwartz Róbert hitközségi elnök emlékére

„A rendezvény nyitókoncertjén, amelyet október 26-án, csütörtökön este 7 órától tartunk a belvárosi unitárius templomban, szolidaritásunkat fejezzük ki. Az elhangzó dalokkal hangsúlyosan utalunk majd a kialakult izraeli helyzetre, de a többi programponttal is” – emelte ki Deák Andrea.

A rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitóját október 26-án, csütörtökön este 7 órakor tartják a Belvárosi unitárius templomban, ahol Grezsa Csaba, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának főkonzulja és Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője köszönti a résztvevőket. Az ünnepélyes köszöntő után következik a Zsidó klasszikusok, klasszikus zsidók című koncert a Voice & Brass zenekar és Nógrádi Gergely főkántor közreműködésével.

Deák Andrea kifejtette, eredetileg úgy készültek a programmal, hogy az idén tavasszal elhunyt Schwartz Róbert kolozsvári hitközségi elnök emlékének szentelik a programot, és ez marad is, viszont a mostani szomorú aktualitást is beillesztik a programba.

Galéria

Az ungvári születésű Örmény József, Ukrajna egyik legnevesebb zongoraművésze is fellép a kincses városban

Fotó: Kolozsvári Zsidó Napok

A rendezvény több helyszínen zajlik: az unitárius templomban, az evangélikus templomban, a Kolozsvári Magyar Főkonzulátus rendezvénytermében, valamint a Bulgakov kávéházban, és új helyszínként kapcsolódik be a Kolozsvári Magyar Opera Bánffy Miklós stúdiója, így a város szívében található új tér is várja a közönséget.

A főszervező kiemelte, hogy szabadtéri programmal is készülnek: a sétát Schwartz Róbert, valamint az elmúlt pár évben elhunyt kolozsvári zsidó hittestvérek emlékének szentelik.

Október 29-én, vasárnap 10 órakor kezdődik a séta Schwartz Róbert (1944-2023) emlékére, Sipos Dávid idegenvezetővel sétálnak az érdeklődők az új neológ zsidó temetőben.

Egyes programpontok az ukrajnai helyzetre is reflektálnak

Deák Andrea arra is kitért, hogy az ukrajnai háborús helyzetre is igyekeznek reflektálni a programmal, a „határtalan kultúra” mottót „határtalan szolidaritás” mottóval ötvözik. „Elhívtunk egy lembergi zongoraművészt, Örmény József Dalok szárnyán Lembergből Kolozsvárra címmel fog koncertezni.

Idézet
Az ungvári születésű Örmény József Ukrajna egyik legnevesebb zongoraművésze, aki nyitottan, könnyedén és fesztelenül közelít minden zenei műfajhoz, a művészt első alkalommal hallhatja a kolozsvári közönség: ukrán-zsidó szerzők műveit is játssza majd”

– emelte ki Deák Andrea. Hozzátette, szintén az ukrajnai helyzetre utal majd az a programpontjuk, amelynek keretében bemutatják a beregszászi zsinagóga tervezett felújításáról készült filmet, sok zenével.

A film a kárpátaljai település zsidóságának és egykori nagyzsinagógájuknak történetét mutatja be

elsősorban interjúkra támaszkodva sok zenével, képpel és animációval. A történeti áttekintést követően a zsinagóga 21. századi igényeket kiszolgáló városi kulturális központtá való átalakításának terveit kárpátaljai és magyarországi szakemberek ismertetik. Az Ungvár21 televízió 50 perces dokumentumfilmje bemutatja, hogyan bontják ki az 1960-as években a zsinagógára ráépített betonszarkofágból az épületet és alakítják át egy multifunkcionális kulturális központtá.

Szombaton Lugosi Viktória Akit itt felejtettek című regényének élőzenével gazdagított könyvbemutatójára várják az érdeklődőket a Bulgakov kávéházba. Lugosi Viktóriát – akinek a könyvét a megbocsátás regényeként is felfoghatjuk – ezen az estén Visky András író kérdezi, zongorán közreműködik Szép András.

Galéria

Lugosi Viktóriának az Akit itt felejtettek című regényét is bemutatják Kolozsváron: a regény a második világháború után történt, ezidáig fel nem dolgozott eseményekről szól

Fotó: Kolozsvári Zsidó Napok

A regény történelmi tárgyú,

felidézi azt a vallásos gyerekfalut a magyarországi Deszken, ahova a második világháború után vitték az árva és félárva zsidó gyereket, hogy testileg feltáplálják, lelkileg meggyógyítsák, majd továbbküldjék őket,

hogy „járuljanak hozzá Izrael államának megalapításához, és váljanak hasznos polgáraivá.” A mindezidáig fel nem dolgozott eseményeket a szerző sodró lendületű történetben meséli el.

Akit Ady tett dalszerzővé

A Bánffy Miklós Operastúdióban szintén szombaton a Félbemaradt óriás – Potrévázlat Reinitz Béláról című estre várják a nagyérdeműt: Laczkó Vass Róbert színművész és Szép András zongoraművész-zeneszerző előadására. „Reinitz Bélát Ady tette dalszerzővé: az ő verseire írt, félig szavalt, félig énekelt melodramatikus, szinte rögtönzött dalaival, saját szuggesztív előadásában sokak fülét nyitotta meg Ady számára, akik olvasva „nem értették” – írta Kodály Zoltán.

Galéria

A Félbemaradt óriás – Potrévázlat Reinitz Béláról című estre várják a kolozsvári Zsidó napok közönségét, fellép Laczkó Vass Róbert színművész és Szép András zongoraművész-zeneszerző

Fotó: Kolozsvári Zsidó Napok

A szóban forgó muzsikus Reinitz Béla, foglalkozása szerint jogász, akinek a huszadik század első évtizedeiben egyik napról a másikra lettek népszerűvé Ady-dalai.

Barátai, tisztelői közt megtaláljuk Jászai Mari színésznőt vagy a mecénás Hatvany Lajost, de az ifjú Bartók Bélát és Kodályt is.

Reinitz is szerepet játszott abban, hogy nemcsak Adyra, de Bartókra és Kodályra is felfigyelt a magyar műértő közvélemény. Pódiumon ma már csak elvétve találkozhatunk Reinitz Béla szerzeményeivel, noha a maga idejében termékeny és népszerű kabarészerző volt. Adyt is kabarészínházakban tette népszerűvé. A Félbemaradt óriás című muzsikus-portré a teljesség igénye nélkül válogat Reinitz életművéből, aki munkássága színe-javát a magyar irodalom szolgálatába állította, és aki Tamási Áron szerint „...ott áll rekedten, egy-egy ritka mozdulattal az idők jelei felett, a gáton, a magyar fekete zongorán”. A programban helyet kapott a Tangómánia elnevezésű esemény is, Bősze Ádámmal, közreműködik Móser Ádám harmonikán.

A Kolozsvári Zsidó Napok részletes programja az esemény Facebook-oldalán található meg.

korábban írtuk

Elhunyt Schwartz Róbert, a kolozsvári zsidó hitközség elnöke
Elhunyt Schwartz Róbert, a kolozsvári zsidó hitközség elnöke

Nyolcvanadik életévében elhunyt Schwartz Róbert, a Kolozsvári Zsidó Hitközség elnöke – jelentette be kedden közösségi oldalán a hitközség.

korábban írtuk

Egyedi kulturális értékeket kínált a hiánypótló Kolozsvári Zsidó Napok
Egyedi kulturális értékeket kínált a hiánypótló Kolozsvári Zsidó Napok

Erőteljes lelki igényt elégít ki a Kolozsvári Zsidó Napok, amelynek kínálatában olyan kulturális értékek jelennek meg, amelyekkel máshol nincsen alkalma találkozni a kincses városbeli közönségnek.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja