Óévbúcsúztató premierek a színházakban: több erdélyi teátrum is új előadással kedveskedik közönségének szilveszterre

Óévbúcsúztató premierek a színházakban: több erdélyi teátrum is új előadással kedveskedik közönségének szilveszterre

A szentgyörgyi színház Tamási Hullámzó vőlegény című darabjának bemutatásával zárja az évet

Fotó: Tamási Áron Színház

Nagyváradon, Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön is bemutatóval búcsúztatják az óesztendőt a színházak: klasszikus komédiát, Shakespeare-átiratot és Tamási-darabot láthat a nagyérdemű szilveszterkor.

Kiss Judit

2022. december 29., 13:212022. december 29., 13:21

Több teátrum is premierrel búcsúztatja az ó- és köszönti az újesztendőt: Marosvásárhelyen, Nagyváradon és Sepsiszentgyörgyön is új előadással kedveskedik a színház közönségének, miközben Kolozsváron és Szatmárnémetiben régebbi, de a nagyérdemű által kedvelt produkciókat tűztek műsorra év végén.

Klasszikus komédia Nagyváradon

Premierrel várja közönségét szilveszterkor a marosvásárhelyi, nagyváradi és sepsiszentgyörgyi társulat. A nagyváradi Szigligeti Színházban szerdán sajtótájékoztató keretében harangozták be a Figaro házassága, avagy egy őrült nap című év végi premiert, amelyet Botos Bálint rendez. A társulat vezetősége arról is beszámolt, hogy milyen évet zárnak. Mint elhangzott,

a várakozásokat meghaladó számban tért vissza a színházba a közönség a pandémiás időszak után, holott a korlátozások miatt a színházlátogatástól elszokott váradiakat nem volt könnyű visszacsábítani.

Czvikker Katalin főigazgató elmondta, 2022. március közepéig mindössze 30 százalékos teremkihasználtsággal működhetett a színház, és akkor is csak Covid elleni oltással rendelkezők léphettek be az épületbe. Folyamatos pozitív kommunikációval dolgozott ennek feloldásán az intézmény marketingcsapata, és a társulatok – a Szigligeti Társulat, a Lilliput Társulat, illetve a Nagyvárad Táncegyüttes – művészi szempontból is szem előtt tartotta a publikum „visszacsábítását”. Ennek köszönhetően a 2022-es naptári évben 49 200 néző látta a színház előadásait

. A gyerekeknek és fiataloknak szóló edukációs programok elindítása és újraindítása a közönségépítés fontos eleme a korlátozásokkal terhelt időszak után, ezért ilyen jellegű tevékenységeket mindhárom társulat folytat.

A 2022/2023-as évadra szóló bérletértékesítés szeptemberben indult, mostanáig 3100 színházbérletet vásároltak a váradiak. Czvikker Katalin azt mondta, a pandémia előtti rekord 5000 eladott bérlet volt, ő maga arra számított, hogy ennek a felét sikerül visszahozni idén, ebből a szempontból tehát a 3100 nagyon jó eredménynek számít. Botos Bálint, a Figaro házassága, avagy egy őrült nap című Beaumarchais-komédia rendezője már ötödik alkalommal dolgozik a Szigligeti Társulattal. Elmondta: a legtöbb színész már játszott fontos szerepet általa rendezett produkcióban, ami számára is megkönnyíti a munkát.

Az 1778-ban íródott darab klasszikus vígjátéknak számít, de szerzője, Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais igen furfangosan rejtett el társadalmi és egyéni szinten is fontos kérdéseket a komikum alá

– fogalmazott az alkotó. A nagyszabású Beaumarchais-komédiát januárban több időpontban, 2-án, 7-én, 8-án, 17-én és 18-án is megtekintheti a közönség.

Galéria

Tasnádi-Sáhy Noémi, Kocsis Anna és Botos Bálint rendező a Figaro házassága című váradi előadás próbáján

Fotó: Vigh László Miklós/Szigligeti Színház

A tündérkirály és tündérkirálynő titkai

A marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat év végi műsorán egy William Shakespeare-átirat szerepel, melyet Mohácsi János rendez. A Mohácsi testvérek nem ismeretlenek a vásárhelyi közönség számára – az alkotók Az üvegcipő, valamint Az öreg hölgy látogatása után most a Szentivánéji álom című vígjátékot viszik színpadra.

Az előadás előbemutatóját csütörtökön, a bemutatót 31-én 19 órától tartják.

Amint az előadás ismertetőjében az alkotók fogalmaznak, sehogy se bírunk mi, nők és férfiak meglenni egymással. Beborul az Ég a Földön: az embereket irányító, kapuzárási pánikban szenvedő tündérkirály és királynő titkai kiderülnek, és az egymás iránti gyűlöletük mindenkit érint. De nem csak az időjárás romlik el, hanem megőrjítik az embereket is, mindenkinek a nyakába ömlik a tündér-istenek fájdalma. Vajon miként javulhat meg egy kapcsolat, hogy béke lehessen földön-égen, és végre kisüssön a Nap? Shakespeare legjátszottabb vígjátékán keresztül mutatja be Mohácsi János a maga érzelmes-humoros módján az elmúlástól való félelmet. A 12 éven felülieknek ajánlott, román felirattal követhető előadást a bemutatót követően január 3-án, 4-én, 5-én, 6-án, 22-én, valamint 27-én is műsorra tűzi a társulat.

Tamási-premier Sepsiszentgyörgyön

Mi más lehetne a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Tamási-évadának méltóbb szilveszteri előadása, mint a Hullámzó vőlegény, mely egy szilveszter estéjén történő különös leánykérés történetét, annak előzményeit és következményeit meséli el? Tamási Áron a művészet és megélhetés kérdéskörét próbálja körüljárni ebben a darabjában, melyet Albu István rendező irányításával állított színpadra a sepsiszentgyörgyi társulat.

Szilveszter estéjén 18 órától, január 3-án pedig 19 órától látható az előadás a Tamási Áron Színház nagytermében.

A Hullámzó vőlegény egy fiatal keramikus – a szentgyörgyi előadás esetében – képkeretező, Bodrogi Antal kilátástalannak tűnő életébe enged betekintést, aki tehetséges, ám hiába járja a városokat tucatárujával, az anyagi csőd szélén áll, rengeteg embernek tartozik. Reménytelen helyzetében elfogad egy házassági ajánlatot, és egy számára gyakorlatilag ismeretlen, de gazdag vénlányt készül feleségül venni, miközben valójában egy másik lány iránt vonzódik. Érzi, hogy értelmetlen az érdekházasság, és azzal is tisztában van, hogy értéktelen portékákat alkot a haszonszerzés reményében, mégsem lát más kiutat a helyzetéből. Vajon az anyagi érdekek vagy a „tiszta lelkiismeret szava” kerekedik felül a döntésében, vajon a jólét vagy a szerelem fogja meghatározni a további életét? Vajon lehet-e kompromisszumok nélkül élni? Vajon meddig mehet szembe az ember a saját meggyőződésével, ízlésével a megélhetéséért?

„Valószínűleg minden rendezőnek van egy olyan környezete, amiben úgymond biztonságban érzi magát, olyan szerzők, témák, hangulatok, amelyeket már »kitalált«, amelyekhez jobban ért, vagy legalábbis ezt gondolja magáról. Tamási Áron egyáltalán nem ilyen számomra, rendezőként még nem foglalkoztam vele. Azonban szeretem a váratlan helyzeteket, ilyenkor az embernek össze kell kapnia magát, kevésbé kiszámítható, hogy milyen lesz az előadás. Adódott egy ilyen lehetőség, hogy Tamásit rendezhetek a Tamási Áron Színházban a szerző születésének 125. évfordulóján, és nem hagyhattam ki a lehetőséget.

Idézet
Hogy miért a Hullámzó vőlegény? Talán azért, mert egy művészről szól, az ő vergődéséről, megélhetési gondjairól, azokról az anyagi, intellektuális és érzelmi síkon létező értékekről, melyek engem is folyamatosan foglalkoztatnak”

– vallotta Albu István rendező, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház igazgatója az előadásról.

Kolozsváron csütörtökön láthatja a közönség az év utolsó előadását: 19 órától az Andrei Şerban által rendezett Ibsen-darabot, a Hedda Gablert láthatja a nagyérdemű. A szatmárnémeti Harag György Társulat vígjátékot kínál közönségének szilveszterkor: a Hello, Dolly! című előadást. Michael Stewart és Jerry Herman nagy sikerű darabja Thornton Wilder A házasságszerző című darabja nyomán íródott, az előadást Sorin Militaru rendezte.

A produkció az azonos című Broadway-musical, valamint a romantikus filmmusical alapján készült, amely a látványért és filmzenéért Oscar-díjat is kapott 1970-ben.

A Hello, Dolly! nagyszabású vállalkozás, a Harag György Társulat mércéjével mérve valódi szuperprodukció. Az előadásban és előkészítésében eddig Szatmárnémetiben soha nem látott méretű stáb dolgozott, a szinte teljes társulatot felölelő szereposztás mellett népes tánckar és statisztéria is szerepet kap a produkcióban, amelynek egyik legnagyobb erénye a zenei értékekben rejlik.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja