Nem befelé, hanem kifelé fordulni nehéz helyzetben is – Sebestyén Aba társulatvezető a vásárhelyi Yorick Stúdió 15 évéről

Nem befelé, hanem kifelé fordulni nehéz helyzetben is – Sebestyén Aba társulatvezető a vásárhelyi Yorick Stúdió 15 évéről

A Yorick Stúdió Eltűntek című előadása, jobb szélen Sebestyén Aba társulatvezető, színművész

Fotó: Jakab Lóránt

Az alapításának 15. évfordulóját online ünneplő marosvásárhelyi Yorick Stúdió Színház megpróbál továbbmenni ugyanazon az úton, amelyen eddig haladt: izgalmas, társadalmunkat közvetlenül is érintő témákat feldolgozni – mondta el a Krónikának Sebestyén Aba színművész, társulatvezető. Úgy fogalmazott, a legfontosabb, hogy az ember ne befelé forduljon a járványhelyzetben, hanem még inkább kifelé, amennyire csak lehet.

Kiss Judit

2020. november 11., 18:162020. november 11., 18:16

2020. november 11., 18:222020. november 11., 18:22

Alapításának 15. évfordulóját ünnepli a marosvásárhelyi Yorick Stúdió Színház, amely online születésnapi eseménysorozatot is kínál közönségének vasárnapig: felvételről meghatározó előadások kerülnek fel a társulat Youtube-csatornájára, és közvetítik a Kortársak elnevezésű koncertet.

A társulat elmúlt másfél évtizedéről annak vezetője, Sebestyén Aba színművész elmondta, hatalmas tapasztalatot gyűjtöttek sok eredménnyel, nem kevés szakmai sikerrel és nézői hitellel. A Sebestyén Aba által alapított magyar nyelvű stúdiószínháznak különleges, nem konvencionális tér ad otthont: a marosvásárhelyi vár Mészárosok Bástyájában működik kísérleti színházként 2005 óta.

A Yorick Stúdió tevékenysége a kultúrák közti párbeszéd témája köré összpontosul. Minden évadban két kortárs drámaíró szövegét viszik színre: egy magyar és egy román nyelvűt.

Az immár tíz kiadást megért Kultúraközi párbeszéd a kortárs dráma tükrében projekt keretében az évek során jelentős előadások születtek, amelyek számos hazai és külföldi fesztiválon szerepeltek, és fontos díjakat hoztak haza.

A Yorick Stúdió 2020-ig több mint 30 előadást hozott létre, és több mint 200, különböző nemzetiségű és etnikumú művésszel dolgozott együtt. Előadásait játszották Romániában, Magyarországon, az Amerikai Egyesült Államokban, Nagy Britanniában, Szerbiában, Lengyelországban és Belgiumban.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

Kultúrák közi párbeszéd

„Az évek során sikerült megerősítenünk és magunk mellé állítanunk közönségbázisunkat. Közben felnőtt egy színészgeneráció 15 év alatt. Álszerénység nélkül kimondhatjuk, hogy színháztörténeti szempontból is meghatározó produkcióink születtek” – fogalmazott a társulat vezetője. Mint mondta, ilyen volt a Gianina Cărbunariu rendezte 20/20 című előadás, valamint kiemelte Székely Csaba drámáiból a Bányavirág és Bányavakság című produkciókat, amelyeket külföldön is több helyen bemutattak. A Bányavirágot és Bányavakságot Sebestyén Aba rendezte, ezek az előadások is komoly szakmai sikereket értek el.

Idézet
Erős műhelymunka is folyik a Yorick Stúdióban, például a legutóbbi előadásunk, az Eltűntek is igen erős szakmai és közönségsikernek örvend. Megpróbálunk továbbmenni ugyanezen az úton, izgalmas, társadalmunkat közvetlenül is érintő témákat feldolgozni a színház új eszközeivel”

– mutatott rá a társulat vezetője.

Mint kifejtette, a járványhelyzet ellenére mindig vannak újabb és újabb projektjeik, például a Kortársak című koncert, amely magyar és román költők megzenésített verseit vonultatja fel.

November 13-án online koncertet tart és közvetít a Yorick, majd Bódi Attila Lázadni veletek akartam című regényéből készítenek színpadi adaptációt.

„Közben pályázunk is, nem áll meg az élet. A legfontosabb, hogy az ember ne befelé forduljon ebben a nehéz helyzetben, hanem még inkább kifelé, amennyire csak lehet” – mondta Sebestyén Aba. Amint a társulat honlapján olvasható, először csak gondolatban fogalmazódott meg az alternatív, kísérleti színház létrehozásának terve, de ez a gondolat idővel egyre jobban megerősödött, míg végül elsődleges célkitűzésükké vált. „Úgy éreztük, szükség van olyan műhelyre, ahol az addigi, hosszú, éjszakákba nyúló beszélgetések, tervek, viták termékeny talajra lelnek. Így és ezért született meg a Yorick” – olvasható a honlapon.

A Yorick meggyőződése, hogy a közönség nyitott az újra, a másra.

Fő célkitűzésük a kortárs drámairodalom népszerűsítése, színpadra állítása és a klasszikus szövegek új, korszerű színházi nyelvezeten való megszólaltatása.

Galéria

Fotó: Yorick Studio

Nem pótolható az élő színház

A Yorick Stúdió egyébként november 6–15. között öt alkalommal teszi elérhetővé az Elise Wilk drámája alapján, Sebestyén Aba rendezésében készült, Eltűntek című előadását.

Idézet
Az, hogy a kényszerű helyzetben különféle színházak együttműködésének köszönhetően lehet megszólítani a nézőket, a jelek szerint kezd jól működni”

– mondta a Krónikának a társulat vezetője. Az eredeti tervek szerint a romániai Nemzeti Kulturális Alap (AFCN) által támogatott országos turné keretében tíz helyszínen kellett volna bemutatni az előadást. 2020. március–szeptember között vendégjátékokra került sor Medgyesen, Segesváron, Brassóban, Kolozsváron és Nagyváradon.

A járványügyi előírások következményeként a megmaradt öt előadást az online térben láthatták, láthatják az érdeklődők. „Kínunkban ezt a megoldást választottuk, a turnék már meg voltak szervezve a színházakkal, az utolsó pillanatban kellett lemondanunk az élő szereplést, viszont a partnerség megmaradt. Úgy döntöttünk, hogy online, karöltve megyünk tovább” – mondta Sebestyén Aba. Hozzátette, úgy tűnik, a közönség részéről egyre többen „kattannak rá”, és nagyon jók a visszajelzések, ennek ellenére az élő játékot soha nem fogja tudni kárpótolni a virtuális színház.

Idézet
Az egyetlen megoldás, hogy megpróbálunk erényt kovácsolni a mostani, áldatlan helyzetből, a legtöbbet kihozni belőle, a magunk előnyére fordítani. Siránkozásnak nincs helye, el kell fogadnunk azt, ami van, és ezen belül még több nézőhöz elérni”

– mondta Sebestyén Aba.

Az említett időszakban az előadás ingyenesen nézhető a Yorick Stúdió YouTube-csatornáján, és Facebook-oldalán, valamint a partnerintézmények kommunikációs felületein.

Elise Wilk Eltűntek című drámája egy erdélyi szász család történetét meséli 1944-től napjainkig. A történet három részre tagolódik, Románia történelmének három kulcsfontosságú eseményéhez kapcsolódva: 1944–1945 (mikor a németeket szovjet munkatáborokba deportálták), 1989–1990 (a romániai forradalom, melyet a német kisebbség tömeges kivándorlása követett) és 2007 (Románia csatlakozása az Európai Unióhoz).

A Kultúraközi párbeszéd a kortárs dráma tükrében című projekt tizedik kiadása alkalmából kérték fel Elise Wilket, hogy a Romániában maradt erdélyi németek szemszögéből írjon az emigrálásról.

 

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja