Mindenki sűrűn kattintgat, posztol, de érdemes a fotográfiai szépérzék, az igényesség felé terelni a fiatalokat

Mindenki sűrűn kattintgat, posztol, de érdemes a fotográfiai szépérzék, az igényesség felé terelni a fiatalokat

Fotózni tanuló székelyföldi fiatalok a gyergyószárhegyi műemléktemplom mellett

Fotó: Huszár Szilamér

Nemcsak minőségibb képeket fog készíteni az a fiatal, aki belekóstol a fényképezés rejtelmeibe, de fejlődik a szépérzéke, másként fogja látni a világot, és olyan „csodákat” vesz észre a környező világban, amik mellett addig elment – többek közt ez volt a célkitűzése annak a műhelymunkának, amelynek keretében tapasztalt fotográfusok tanítottak székelyföldi diákokat a fényképezés fortélyaira múlt héten Gyergyószárhelyen. A műhelymunkáról Huszár Szilamér sepsiszentgyörgyi fotográfust, oktatót kérdeztük.

Kiss Judit

2023. szeptember 16., 11:192023. szeptember 16., 11:19

2023. szeptember 16., 12:112023. szeptember 16., 12:11

Az esztétikai igényesség, a minőségi képi világ iránti fogékonyság felé irányították tapasztalt fotográfusok azokat a diákokat, akik részt vettek a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központban szervezett táborban. Huszár Szilamér sepsiszentgyörgyi fotográfus, aki oktatóként vett részt a gyergyószárhegyi központ, valamint Hargita megye tanácsa és a Sepsiszentgyörgyi Művészeti Népiskola partnerségében szeptember elején szervezett alkotóműhelyben, a Krónika megkeresésére arról beszélt,

miért kulcsfontosságú ma – a fotózás „demokratizálódásának” korszakában, amikor mindenkinek a „zsebében van” telefonján a percenkénti fényképezés lehetősége – a minőség felé irányítani a fiatalokat.

Galéria

A fényképezés rejtelmeibe nyerhettek betekintést a székelyföldi fiatalok

Fotó: Toró Attila

A műhelymunka során született fotókból kiállítás nyílt Gyergyószárhegyen a múlt hét végén. A tárlat következő állomása Sepsiszentgyörgy, ezen kívül azokban az iskolákban is kiállítják a képeket, ahová a résztvevő diákok járnak. „Tulajdonképpen a fotótábor egyik célja fejleszteni a fiatalok szépérzékét, a tudatosság felé terelni őket, hiszen az állandóan megvalósítható fényképezés mondhatni felhígult, a bármilyen felületre kiposztolt fotók pedig a szerzőt minősítik. Fontos, hogy fejlesszük a fiatalokban, diákokban az igényességre való törekvést, tehát hogy ne csak az legyen, hogy egy-két képet készítenek, aztán kidobják az online felületre. A szépérzék fejlesztésén túl az is lényeges, hogy a következő generáció igényesebben formálja meg, vagy képezze le vizuálisan a világot maga körül” – fejtette ki Huszár Szilamér, aki a Sepsiszentgyörgyi Művészeti Népiskola fotó szakának oktatásszervezője.

Galéria

A táborban részt vevő diák fotója

Fotó: Tatár Zalán

Fotóit rendszeresen közli a National Geographic, 2021-ben pedig a Magyar Sajtófotó Pályázaton erdélyiként megnyerte szocio kategóriában a harmadik díjat. Azt is elmondta, hogy a mostani tábort Kolcsár Béla, a gyergyószárhegyi központ igazgatója kezdeményezte, aki meghívta őt, valamint Toró Attila szintén sepsiszentgyörgyi fotográfust, hogy oktassák a fiatalokat. A résztvevők iskolások voltak, közülük a legfiatalabb 12 éves, és olyan is akadt köztük, aki most fogott először igazi fényképezőgépet a kezében.

Galéria

A csillagos eget is fotózták a fiatalok Müzlinger Attila asztrofotós vezetésével

Fotó: Münzlinger Attila

„Azt éreztük oktatókként, hogy a fiatalokban nagyon sok a potenciál, bennük a jövő. Minden műfaj érdekli őket, módfelett kíváncsiak sok mindenre, például a gépbeállításra is.

A diákok még annyira fiatalok, hogy tulajdonképpen nincs letisztulva, kiforrva fotográfiai stílus vagy irányvonal, ami mellett elkötelezettek lennének, és ez előny az oktatáskor” – mondta Huszár Szilamér.

Galéria

Diákok az általuk készített fotókkal

Fotó: Toró Attila

Mint kifejtette, az alkotóműhelyben az oktatók igyekeztek színessé tenni a palettát, ő maga pedig azt kezdeményezte, hogy mivel délutánonként fotóklub is szerepelt a programban, vonják be az oktatásba a helyi fotósokat is. „Túlzás nélkül mondhatom, hogy nemzetközileg elismert fotográfusok vannak a Székelyföldön. Münzlinger Attila a Kárpát-medence egyik legprofibb asztrofotósa, felkértük, hogy mutassa be az asztrofotózást – örömmel vállalta, így éjszakai fotózásban is részük volt a fiataloknak.

Galéria

A táborban részt vevő diák fotója

Fotó: Szenner Csongor

A gyergyószárhegyi Lukács Géza fotós is vállalt egy oktatási modult, ő a „kályhacső” és a „kályhacsöves technológia” rejtelmeibe avatta be a diákokat: ez azt jelenti, hogy a legnagyobb hordozható teleobjektívvel való fényképezést mutatta be, tulajdonképpen bevezette a csapatot a nagy-nagy látószög világába: miként lehet ezzel az optikával állatot, személyt becserkészni” – ecsetelte Huszár Szilamér. Mint sorolta,

a résztvevők betekintést nyertek a drónok világába, láttak repülődrónt, elmagyarázták nekik annak működési elvét, illetve hogy milyen jogszabályzás érvényes a drónokra.

„A fiatalok érdeklődtek, hogy lesz-e a műhelymunkának folytatása. Ha lesz igény rá, akkor tematikusan fogjuk folytatni ezt a történetet, szakágakra bontva fogunk műhelymunkákat tartani, mert van, akit a portréfotózás érdekel inkább, másokat a természetfotózás – most a természetfotózás vitte a pálmát. De egyébként ez az egész oktatás többről szól, mint a fényképezésről” – mutatott rá a fotográfus.

Galéria

Műhelymunka a fotótábor keretében

Fotó: Huszár Szilamér

Mint kifejtette, a műhelymunka során a résztvevők többféle érzéke is fejlődik, hiszen fiatal korban rengeteg minden fejleszthető.

Idézet
„Tehát ha valaki nagyon fiatalon ily módon kipróbálja a fényképezést és megtanulja a képet megkomponálni, annak megváltozik a világképe. Olyan dolgokat vesz részre a környezetéből, amire addig soha nem figyelt.

Kiszélesedik egyfajta látásmód, egy olyan perspektíva, amin keresztül az egyén, a személyiség fejlődni tud. Ez különben bármelyik korosztálynál jellemző, csak a fiataloknak több idejük van csodákat felfedezni” – fogalmazott Huszár Szilamér.

Galéria

A táborban részt vevő diák fotója

Fotó: Gáspár Lilla

Példaként hozta fel, hogy a táborban megfigyelték a fán a bodobácsot, és sokan azt mondták: csoda volt, hogy látták, hogy jé, az tényleg mászik, hány lába van, hiszen eddig csak annyit vettek észre egy hasonló jelenségből: ott a fa, azon valami kis piros izé.

Idézet
„A környezetre való alapos odafigyelésre is megtanítja az embert a fotózás, és ez különösen fontos a mai világunkban, amikor főleg a virtuális térben tartózkodnak a fiatalok. De ha egy diák veszi a fényképezőgépet, kimegy tíz percre fotózni, már a természetben van,

odakint és nem a képernyő előtt pötyög. Tehát kimozdítjuk a fiatalokat a bezárt környezetből, ez is egy fontos hozadéka, tendenciája a műhelymunkának” – mondta Huszár Szilamér.

Galéria

A táborban részt vevő diák fotója

Fotó: Fülöp Emese

Galéria

Kiállításmegnyitó a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központban

Fotó: Toró Attila

Galéria

A táborban részt vevő diák fotója

Fotó: Antal Emese

korábban írtuk

A madárfotózás bűvöletében: Potozky László
A madárfotózás bűvöletében: Potozky László

Napkeltét üdvözlő hattyúcsalád, sűrű ködből előbukkanó szarvastehén, ásítozó kuvik – a magát természetimádóként meghatározó Potozky László fotói, amelyek a bennünket körülölelő csodálatos élővilágra irányítják a figyelmet.

korábban írtuk

Megörökíteni a csodát: babafotózás
Megörökíteni a csodát: babafotózás

Puhaság, békesség, öröm, nyugalom, csoda, az élet csodája – ez jut eszembe, amikor Antal Emese fotóit látom. A háromgyermekes édesanya megismételhetetlen pillanatokat örökít meg: újszülöttekről készít fotókat idilli környezetben.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 08., szerda

„Minden korban a küszöbön áll a borzalom”: Albert Camus A félreértés című abszurd drámájának premierje Kolozsváron

A Kolozsvári Állami Magyar Színház új premierje Albert Camus A félreértés című abszurd drámája Mihai Măniuțiu rendezésében, a bemutatót szerdán este 8 órától a nagyszínpadon kialakított stúdiótérben láthatja a közönség.

„Minden korban a küszöbön áll a borzalom”: Albert Camus A félreértés című abszurd drámájának premierje Kolozsváron
2024. május 07., kedd

Nagybányai festők alkotásaiból nyílik tárlat Nagyváradon a püspöki palotában

Nagybányai festők alkotásait felvonultató kiállítás nyílik május 8-án 17 órakor Nagyváradon a római katolikus Barokk Püspöki Palota második emeleti kiállítótermeiben – közölte Facebook-oldalán a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye.

Nagybányai festők alkotásaiból nyílik tárlat Nagyváradon a püspöki palotában
2024. május 07., kedd

Vásárhelyen lép fel Sebestyén Márta és a két Gryllus, a koncerttel a zsoboki Bethesda gyermekotthont támogatják

Sebestyén Márta, Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos lép fel a Tizenöt Zsoltár című koncerttel Marosvásárhelyen a református Vártemplomban június 6-án, a koncerttel a Szilágy megyei Zsobokon működő, református Bethesda gyermekotthont támogatják.

Vásárhelyen lép fel Sebestyén Márta és a két Gryllus, a koncerttel a zsoboki Bethesda gyermekotthont támogatják
2024. május 06., hétfő

Európai filmklasszikusokat vetítenek a Dunán

Igazi filmcsemegéket láthatnak a nézők májustól péntek esténként a Dunán. A varázslatos európai filmklasszikusokat felújított változatban vetíti a csatorna.

Európai filmklasszikusokat vetítenek a Dunán
2024. május 06., hétfő

Kitüntette Veress Emőd jogászt, a Sapientia egyetem oktatóját a Magyar Tudományos Akadémia

Veress Emőd jogászt, a Sapientia egyetem oktatóját is kitüntették Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 197. közgyűlésének hétfői ünnepi ülésén.

Kitüntette Veress Emőd jogászt, a Sapientia egyetem oktatóját a Magyar Tudományos Akadémia
2024. május 04., szombat

Méhes Kati szatmári színművész: a színész és rendező jó kapcsolatának kulcsa a „szeretetfolyosó” és a bizalom

„Manapság a rendezői színház a divat, amely világrengető problémákat, kétségbeejtő víziókat tár a nézők elé, és inkább az értelemre, semmint az érzelmekre akar hatni” – fejtette ki a Krónikának Méhes Kati színművész.

Méhes Kati szatmári színművész: a színész és rendező jó kapcsolatának kulcsa a „szeretetfolyosó” és a bizalom
2024. május 03., péntek

A jazz kedvelőinek kínál egész napos adást a Szakcsi Rádió

A Magyar Jazz Hetének legfontosabb eseményeként elindult az online jazz adó, a Szakcsi Rádió. Az április 30-a óta hallgatható zenei rádió adásai a Médiaklikk mellett az ingyenesen letölthető Szakcsi Rádió-alkalmazás segítségével is foghatók.

A jazz kedvelőinek kínál egész napos adást a Szakcsi Rádió
2024. május 03., péntek

Hatalmas „puzzle”, amiből semmi nem hiányzik – Vibrál az érzékenységtől Puccini műve a Kolozsvári Magyar Opera előadásában

Kürthy András rendező precizitással illeszti helyére a Puccini Manon Lescaut című művéből a Kolozsvári Magyar Opera színpadára állított produkció valamennyi elemét.

Hatalmas „puzzle”, amiből semmi nem hiányzik – Vibrál az érzékenységtől Puccini műve a Kolozsvári Magyar Opera előadásában
2024. május 01., szerda

Újra meghirdették a Kárpát-medence fiatal énekes tehetségeknek szóló legnagyobb versenyét Nagyváradon

Idén is megszervezik a Musicum Laude énekversenyt, mesterkurzust és meghallgatást július 13. és 23. között Nagyváradon, ahol a zenei szakma nemzetközi személyiségei foglalkoznak a fiatal tehetségekkel – közölték az MTI-vel a szervezők.

Újra meghirdették a Kárpát-medence fiatal énekes tehetségeknek szóló legnagyobb versenyét Nagyváradon
2024. április 29., hétfő

Olvasóvá nevelni a gyereket: több mint ötven kiadó lesz jelen a 9. Csíkszeredai Könyvvásáron

Több mint ötven kiadó lesz jelen a 9. Csíkszeredai Könyvvásáron, amelyet május 9-12. között rendeznek meg – közölték a szervezők.

Olvasóvá nevelni a gyereket: több mint ötven kiadó lesz jelen a 9. Csíkszeredai Könyvvásáron