Ma is kelendő Erdélyben a könyv: négynapos Adventi Könyvvásár Kolozsváron

Ma is kelendő Erdélyben a könyv: négynapos Adventi Könyvvásár Kolozsváron

Impozáns helyszín. A kincses városbeli Vallásszabadság Háza ad otthont az adventi könyvvásárnak

Fotó: Idea Könyvtér/ Facebook

Több mint kétezer kiadványt kínál a csütörtökön kezdődő, négynapos adventi könyvvásár, amely a kolozsvári Vallásszabadság Házában várja az érdeklődőket – mondta el a Krónikának Eszenyei Katalin. Az Idea Könyvtér munkatársa azt is kifejtette, úgy tapasztalják, Erdélyben ma is kelendő a könyv. A program különleges pontjának ígérkezik, hogy egy első világháborús visszaemlékezés bemutatóján Benkő Levente történész, szerkesztő egy ötödikes diák kérdéseire válaszol.

Kiss Judit

2019. december 10., 14:462019. december 10., 14:46

Manapság is nagyon kelendő, népszerű Erdélyben a könyv – mondta el a Krónikának Eszenyei Katalin, az Idea Könyvtér munkatársa, a csütörtöktől vasárnapig a Vallásszabadság Házában tartandó Kolozsvári Adventi Könyvvásár szervezője. Kiemelte, az impozáns belvárosi épületben négy nap alatt 9 kiállítóstand több mint kétezer publikációt kínál a könyvbarátoknak. A hetedízben tartandó rendezvény keretében számos könyvbemutató is várja az érdeklődőket, a 250 négyzetméteren elterülő vásáron kicsik és nagyok is kedvükre választhatnak a magyar irodalmi és publicisztikai felhozatalból.

Előtérben a gyermeki kíváncsiság

Eszenyei Katalin kiemelte, évente 10-12 könyves rendezvényen vesz részt az Idea Könyvtér Erdély több városában, és mindenhol azt tapasztalják, a nyomtatott kiadványoknak, a gyerekkönyveknek igenis van keletje.

Idézet
Azt, hogy a fiatal generációt is olvasásra ösztönzik a felnőttek, mi sem bizonyítja jobban, hogy rendkívül felkapottak a gyerekkönyvek”

– mondta a szervező. Felsorolta, a sepsiszentgyörgyi Szent György Napokon, a kolozsvári Ünnepi Könyvhéten, a csíkszeredai és marosvásárhelyi vásáron és persze a kincses városbeli adventi rendezvényen is azt tapasztalják: a képernyők uralta világban azért mégiscsak közkedvelt maradt a nyomtatott könyv. Eszenyei Katalin hozzátette, immár második alkalommal szervezik a vásárt a 2018-ban felújított Vallásszabadság Házában, és mivel nagyon központi helyről van szó (a Kossuth Lajos utca 14. szám alatt), természetesen sokkal többen látogatják, mint annak idején a Tordai úton, a Sapientia egyetem épületében, ahol korábban szervezték.

Galéria

Eszenyei Katalin: a képernyők uralta világban is népszerű maradt a könyv

Fotó: Eszenyei Katalin/ Facebook

Az idei programban könyvbemutatók is szerepelnek, ezeket az épület alagsorában tartják.

A szervező kiemelte a Zúgott a Dnyeszter partja – Ujházy Sándor emlékei a Nagy Háború galíciai harctereiről című, a Tortoma Kiadónál napvilágot látott kötet bemutatóját, amelynek az a különlegessége, hogy Benkő Levente történészt, szerkesztőt egy ötödikes kisfiú faggatja majd: Püsök Andris, a Református Kollégium diákja ugyanis rendkívüli módon érdeklődik a történelem iránt.

A „tartalékos hadnagyi rangban a cs. és kir. egri 60. gyalogezredben szolgáló, civilben tanító, festő-grafikus Ujházy Sándor rendkívül olvasmányos naplóját” ismerheti meg a közönség.

Benkő Levente megkeresésünkre elmondta, ezen a könyvbemutatón a gyermeki kíváncsiság kerül előtérbe: ahelyett, hogy unalmas felnőtt tudósok kérdéseit kellene megválaszolni, az érdeklődő friss szemszög lesz a lényeges. „Regényszerű visszaemlékezésről, olvasmányos könyvről van szó, és az ötödikes kisfiú, aki egyébként a háborús könyveket bújja a házi olvasmányok helyett is, rácsodálkozással vegyes kíváncsisággal közelít az első világháborúhoz, ahhoz, hogy mi is a háború, miért fontos megismerni a rég- vagy közelmúlt eseményeit” – mutatott rá a történész. Hozzátette, reméli, a Püsök Andrissal folytatott beszélgetés ráirányítja a kisfiú kortársainak figyelmét is a történelemre.

Boia újra rombolja a történelmi mítoszokat

Eszenyei Katalin kiemelte, szintén a vásár keretében ismerheti meg a közönség Lucian Boia történész új kötetét,

Az ókori Dáciától a nagy egyesülésen át a mai Romániáig című könyvről a fordítóval, Rostás-Péter Istvánnal dr. Lőnhárt Tamás történész beszélget.

„Ebben a történelmi esszében a szerző röviden vázolja fel nézeteit a románok történetével, valamint a jelen és jövő Romániájával kapcsolatban. Próbálja megmagyarázni (és lerombolni, ha szükséges) azokat a mítoszokat, amelyeket iskolai történelemórákon tanítanak, vagy a média sugallja. Az elemzés az ókori Dáciával kezdődik, ami sokak számára alapmítosz, a szuperközpontosított államé, melynek területe a jelenkori Romániáéval esik egybe. Az eredeti kiadás 2018-ban Gaudeamus-díjas bestseller lett” – olvasható a Boia-kötet ismertetőjében.

Galéria

Gazdag kínálat. Több mint kétezer kiadvány közül válogathatnak az érdeklődők

Fotó: Idea Könyvtér/ Facebook

A programban szerepel Laczkó Vass Róbert Villanófény – Haikuformák című kötetének bemutatója is, az Exit Kiadónál megjelent könyvet Bodó Márta mutatja be. Laczkó Vass Róbert színművész zenei esten is fellép a könyvvásár keretében: az Úgy lépek, mint aki zenére lép – válogatás 10 év dalaiból című rendezvényen Szép András zongoristával láthatja-, hallhatja őt a közönség. Az esten dalok csendülnek fel a duó Maszek balladák, Az indiánok nem hagynak cserben minket, A Kolozsvár-film, A néma hang, amit ki kell ejtenünk című előadásaiból.

Laczkó Vass Róbert színművész és Szép András zongoraművész tíz éve tartó közös alkotómunkájuk zenei terméséből válogatnak.

A klasszikus és kortárs magyar lírikusok műveit fókuszba állító zenés estjük címét Kassák Lajos egy verssora ihlette: Úgy lépek, mint aki zenére lép. A szervező felhívta a figyelmet, hogy azok számára, akik kisgyerekkel érkeznének a vásárra és a könyvbemutatókra, gyerekmegőrzőt működtetnek, ahol felügyelők várják a piciket felhőtlen játékra, hancúrozásra. Az adventi könyvvásár december 12–15. között, 10 órától 19 óráig várja az érdeklődőket a Vallásszabadság Házában. A részletes program az Idea Könyvtér honlapján olvasható.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 11., csütörtök

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház

E-LÍRA 100 – válogatás száz év erdélyi magyar költészetéből címmel tart előadást szombaton Zilahon az Aradi Kamaraszínház.

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart  irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház
2024. április 11., csütörtök

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélte a szakmai kuratórium az idén alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat – jelentette be csütörtökön a Látó szépirodalmi folyóirat.

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat
2024. április 11., csütörtök

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján

Világot gyújt és rendet rak a vers, melenget vagy lehűt, bezsongat vagy vigasztal. A vers megváltó rés a mindennapok falán – fogalmazta meg a Krónika megkeresésére a magyar költészet napja alkalmából László Noémi József Attila-díjas kolozsvári költő.

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján
2024. április 10., szerda

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben

Közismert erdélyi magyar képzőművészeket bemutató sorozat részeként Jovián György Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja „corpus inane” című kiállítását nyitják meg április 18-án a Liszt Intézet bukaresti központjában.

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben
2024. április 10., szerda

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson

A 80 éve született, 2021 februárjában elhunyt, Kossuth-díjas Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hargita megyei Székelyszentmiklóson, ahol a költő a gyermekkorát töltötte.

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából  Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson
2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum
2024. április 09., kedd

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön

Süli Attila magyarországi történésznek a Gábor Áron, a székely nemzet legendás hőse című kötetét mutatják be a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében április 11-én, csütörtökön 18 órától.

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön
2024. április 09., kedd

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján

Újra költészetnapi verssétát szervez a nagyváradi Szigligeti Színház a tavalyi rendezvény nagy sikerére való tekintettel – közölte a társulat.

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján