Kinyitja-e a Jókai-regényt a mai diák? – Nagy Anna kolozsvári magyartanár a régebbi irodalomhoz való közelítés szempontjairól

Kinyitja-e a Jókai-regényt a mai diák? – Nagy Anna kolozsvári magyartanár a régebbi irodalomhoz való közelítés szempontjairól

Nagy Anna kolozsvári magyartanár

Miként viszonyul a mai diák az általa legtöbbször nehezen emészthetőnek érzett Jókai-szövegekhez? Mi és mennyi az, amit föltétlenül meg kellene ismernie a mai, leginkább a gyors képernyővillódzáshoz szokott diáknak a régebbi irodalomból? – többek közt erről kérdeztük Nagy Annát, a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum magyartanárát. Mint mondta, fontosnak tartja, hogy a klasszikusokat levegyük a piedesztálról, hogy ne a tiszteletteljes rajongás, ne a kötelességtudó szeretet, hanem az értelmezői nyitottság felől közelíthessünk a műveik felé.

Kiss Judit

2022. február 27., 11:332022. február 27., 11:33

2022. február 27., 11:352022. február 27., 11:35

 – A talán a legismertebb magyar prózaíró, Jókai Mór február 18-án született, az ő születése napján ünneplik 2018 óta a magyar széppróza napját. Az elmúlt években több fronton nyitottak vitát arról, hogy a régebben oly sokak által olvasott, ismert, romantikus Jókai regények – amelyek közül egy-kettővel a mai diákok is megismerkednek valamilyen szinten iskolai keretek közt – valójában mennyire „emészthetőek” egy mai fiatal számára, hogy szívesen elolvassa-e a 19. században született prózát, avagy csak amiatt veszi kézbe, mert a tanterv része (lehet). Pedagógusi tapasztalata szerint manapság hogyan viszonyulnak a diákok a Jókai-féle világhoz?

– Óvakodnék attól, hogy olyan kijelentést tegyek, ami a romániai magyar diákokra általában vonatkozik. Saját tapasztalataim alapján elmondhatom, hogy Jókai világához szinte minden diák erős prekoncepciókkal közelít. A szülők, nagyszülők tapasztalatai és viszonyulásmódja keveredik a kortársak meglátásaival. Erősen zanzásítva ez körülbelül a következőképpen foglalható össze: Jókai a megkerülhetetlen klasszikus, akit a nagyszülők vagy dédszülők még élvezettel, rajongva olvastak, a szülőknek kötelező volt, és több-kevesebb sikerrel, de mindenképp hősiesen megbirkóztak vele – emiatt elvárják, hogy a gyermekük is így tegyen (mert végül ők is megszerették), vagy teljesen megértik, ha ő sem bír vele (hiszen már nekik sem volt egyszerű).

Idézet
A mostani diákok többsége szerint Jókait nehéz olvasni, mert regényei tele vannak terjengős leírásokkal és idegen kifejezésekkel, s nem utolsósorban igencsak hosszúak. Emiatt számtalan formájú, terjedelmű és minőségű tartalmi összefoglaló létezik az interneten, mely eleve arra predesztinál, hogy – a krónikus időhiányra is hivatkozva – olvasás nélkül ússzuk meg az úgynevezett kötelezőket.

Itt válik kulcsfontosságúvá a tanár szerepe. Tudunk-e és akarunk-e olyan érveket hozni, olyan helyzeteket teremteni, olyan motivációt találni és olyan segítséget nyújtani, amely mellett a gyerekek mégiscsak kinyitják Jókai könyveit, és ténylegesen találkoznak a szöveggel.

Galéria

Jókai a megkerülhetetlen klasszikus, akit a nagyszülők vagy dédszülők még élvezettel, rajongva olvastak

– Így talán az sem ritka, hogy nem olvassák el magát a Jókai-szöveget, csak a róla írt összegzéseket. De ez igaz lehet a régebbi irodalom darabjai esetében is. Meglátása szerint mi és mennyi az, amit föltétlenül meg kell ismernie a diáknak a régebbi irodalomból? Sok pedagógus panaszkodik, hogy még a kortársak olvasására is nehéz sokszor rávenni a fiatalokat a mai, TikTok-szerűen rövid, képernyővillódzásokhoz idomuló világban?

– Saját kultúránkat, s ezen belül saját irodalmunkat, annak történetét ismerni alapvető feladatunk. Minden efféle közelítés önmagunk és a világ megismeréséhez, megértéséhez visz közelebb. Nem kevésbé igaz ez a kortárs irodalomra. Ugyanakkor nem jelenthető ki, hogy a kortárs irodalom könnyebben hozzáférhető, mint a régi alkotások. Tanárként feladatomnak tartom, hogy mindkét irányban segítsek tájékozódni. A pedagógusnak ismernie kell az osztály képességeit, műveltségét, érdeklődését, olvasási szokásait. Azt, hogy mit, mennyit és hogyan olvasunk, elsősorban az adott csoport sajátosságai kellene meghatározzák. Az általános iskolai tanterv ezt lehetővé is teszi. Javaslatokat ad szerzőkre és művekre, ám a választást a tanárra bízza. A líceumi tanterv, valamint az érettségi vizsga elvárásai már jóval szűkebb teret engednek.

Idézet
Fontosnak tartanám ennek a tantervnek az újragondolását annak érdekében, hogy a fiatalokat ténylegesen megszólító problémakörök mentén lehessen a műveket csoportosítani.

Meggyőződésem, hogy a teljes Margit-legendát, a Szigeti veszedelmet vagy a Bánk bánt csak nagyon kevés diák olvassa végig. Ha a téma vagy egy választott értelmezési szempont érdekes is lenne, nehéz magát a szöveget megérteni, segítség kell hozzá. (Nem véletlen, hogy Nádasdy Ádám szükségesnek tartotta, és el is végezte Katona József művének prózai fordítását – Magvető Kiadó, 2019.) Azt pedig teljesen értelmetlennek tartom, hogy úgy beszélgessünk vagy írjunk értekezést egy műről, hogy annak szövegét nem olvastuk. Ha tehát arra vállalkozunk, hogy soronként, szavanként vezetjük végig a diákokat egy-egy irodalmi művön, akkor rengeteg időre van szükségünk. Ezért lenne talán szükség szelektálásra, illetve arra, hogy bizonyos művekből elegendő legyen részleteket – de azt ténylegesen – ismerni.

– Érettségiig a romániai magyar diákoknak legalább egy Jókai-regénnyel valamilyen szinten találkozniuk kell. Több mint 10 éve tanít magyar irodalmat. Hogyan tapasztalta, melyik volt az a Jókai-regény, ami a legkönnyebben „megfogta” a diákokat, és vajon miért? És ami ennél is fontosabb: mik azok a módszerek, szempontok, amik megkönnyíthetik a közelítést?

– Egy regénycím helyett egy elbeszélést emelek ki. A nagyenyedi két fűzfa több szempontból is izgalmas szokott lenni a diákok számára – az erdélyi vonatkozás, a diákokat, azok bátorságát középpontba állító történet, a szerelmi szál és a humor jó aránya egyszerre szórakoztató és történelmi összefüggéseket is felvillantó közelítést jelenthet Jókai felé. Fontos ugyanakkor azt is kiemelni, hogy az előző kérdésben megfogalmazott Jókai-féle világ, amelyhez diákként valahogyan viszonyulni kell, a legtöbb esetben tulajdonképpen két regényt jelent: A kőszívű ember fiai és Az arany ember.

Idézet
Hogyha sikerül elérni azt, hogy időt és energiát szánjanak az elolvasásukra, akkor számtalan izgalmas problémakör mentén lehet róluk beszélgetni.

Én legutóbb idén, a nyolcadik osztályommal dolgoztam fel A kőszívű ember fiait. Együtt, órán kezdtük az olvasást, sokszori megállással, sok magyarázattal. Nem tartották könnyen emészthető olvasmánynak, többen jelezték, hogy határidőre nem is értek a végére, és nehezen vagy egyáltalán nem értették meg a politikai-történelmi összefüggéseket. Első körben így egy podcast elkészítését kértem tőlük. 3–5 fős csoportokban beszélgetnek arról, milyen tapasztalat volt nekik ezt a könyvet olvasni, illetve milyen kérdéseik merültek fel bennük a regény olvasása során.

Izgalmas felvetések fogalmazódtak meg bennünk már a munkájukat előkészítő órán. Beszélgettünk például arról, hogyan lehetséges, hogy Baradlayné hazafias vállalása tulajdonképpen azt is jelenti, hogy saját fiait is veszélynek teszi ki. Megkérdezték, hogy miért nem vált el a kőszívű embertől, ha ennyire nem értett vele egyet. Nem értették, miért volt annyira problematikus Plankenhorst Alfonsine és Palvicz Ottó törvényen kívüli gyermekének helyzete, és miért éppen a legkedvesebb fiával bánik legridegebben Baradlay Kazimir. Nem volt számukra mellékes tény az sem, hogy Liedenwall Edit éppen velük egyidős, 14–15 éves árva lányként kerül a forradalom eseményeinek közepébe, s köteleződik el Richárd mellett.

Idézet
Egy korábbi 11. osztályban Az arany ember kapcsán egyszer azt dolgozták ki részletesen, hogyan lehetne belőle a mai Hollywoodra szabott filmet rendezni. Így rájöttek, a történet keretét megtartva, a körülményeket modernizálva abszolút működőképes forgatókönyvet lehetne írni belőle.

Innen viszont már az a kérdés vitt tovább, hogy vajon mit árul el Jókairól, rólunk és a mai filmiparról mindez: hogy a romantika regényeinek olykor egyszerűsített karakterei, kalandos meseszövése, de még Az arany ember női főszereplőinek viselkedése is teljesen beletalál ebbe a populáris filmuniverzumba. Fontosnak tartom, hogy a klasszikusokat levegyük a piedesztálról, hogy ne a tiszteletteljes rajongás, ne a kötelességtudó szeretet, hanem az értelmezői nyitottság felől közelíthessünk a műveik felé, s így ne csak túlessünk rajtuk, hanem közösen gondolkodva olvassuk őket.

Galéria

Fotó: 123RF

– Olykor szó esik arról is, hogy a történelmi kontextus(ok)ba ágyazott, azoktól el nem választható Jókai-regények világához való közelítés során óhatatlanul szükséges a történelem valamilyen fokú ismerete. A romániai magyar diákok számára készülő tantervek szinkronban vannak-e e tekintetben? Ez alatt azt értem, hogy mire a diák találkozik mondjuk nyolcadikban A kőszívű ember fiaival, akkorra már körvonalazódik-e számára a történelem tananyagából az 1848-as forradalom.

– Hatodik és hetedik osztályban létezik külön tantárgy, amely a magyarság történetével foglalkozik, ezért elmondható, hogy nyolcadik osztályra már van egy alapvető tudásuk az 1848-as forradalomról. Ez elegendő ahhoz, hogy Jókai regényének történetét nagy vonalakban átlássák, de a politikai-történelmi összefüggéseknek azt a komplex hálózatát, ami A kőszívű ember fiaiban megjelenik csak jóval átfogóbb ismeretek segítségével lehet maradéktalanul átlátni, megérteni.

Nagy Anna magyartanár
Nagy Anna a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem magyar–angol szakán végzett. 2009 óta tanít. Tanított a Kolozs megyei Magyarszováton és a kincses városbeli Brassai Sámuel Elméleti Líceumban. Jelenleg az Apáczai Csere János Elméleti Líceum tanára. 2019-ben védte doktori dolgozatát, melyben a kortárs irodalom és a fotográfia összefüggéseit vizsgálja. A dolgozatból készült kötete 2021-ben jelent meg Dupla expó címmel.

korábban írtuk

Sokan siratják, de az olvasás nem megy ki divatból: az elektronikus és a nyomtatott könyv esetében is a történet a fontos
Sokan siratják, de az olvasás nem megy ki divatból: az elektronikus és a nyomtatott könyv esetében is a történet a fontos

Az olvasás fontos szerepet látszik betölteni a társadalomban és a személyes fejlődésben – fejtette ki a Krónikának Szabó Eszter, a marosvásárhelyi Okulusz irodalmi podcast vezetője, aki az olvasóeszköz előnyeiről, jellemzőiről is beszélt.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja
2024. március 28., csütörtök

Erdély-szerte nagycsütörtöki koncertekre várják az ünnepre hangolódni vágyókat

Ég és Föld címmel nagycsütörtöki koncertsorozatot szervez az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány. Az erdélyi és székelyföldi templomokban tartandó eseményeken az „égi, szakrális, nagyheti kompozíciókat éneklő kórushoz társul a földi népművészet”.

Erdély-szerte nagycsütörtöki koncertekre várják az ünnepre hangolódni vágyókat