Hernádi Judit és Kern András is vendégszerepel az Aradi Kamaraszínházban

Hernádi Judit és Kern András is vendégszerepel az Aradi Kamaraszínházban

Hernádi Judit és Kern András Michelle Kholos Brooks és Kelly Younger kortárs amerikai szerzők Kalamazoo című darabjában lép színpadra Aradon

Fotó: Orlai Produkciós Iroda

Idei évadában tíz nagyszínpadi előadást kínál a tervek szerint az Aradi Kamaraszínház és hírneves színészek is vendégszerepelnek Aradon – közölte a társulat.

Krónika

2024. március 05., 15:302024. március 05., 15:30

Változatos kamaratermi produkciókra is számíthat a közönség, az évad március 27-én indul az Orlai Produkció Kalamazoo című komédiájával, amelyben a Hernádi-Kern párost láthatja viszont az aradi nagyérdemű. A bérletárusítás március 6-tól kezdődik.

Az Aradi Kamaraszínház sokszínű kínálattal készül az idei évadban is. A műsortervben szerepel zenés vígjáték, operett, táncszínházi előadás Munkácsy Mihály nyomán, kortárstánc és egyházzenei koncert,

Aradon lesz a budapesti József Attila Színház, a nagyváradi Szigligeti Színház és a Háromszék Táncegyüttes, különleges muzsikájával visszatér Montanaro, de a nézők megismerkedhetnek más művészekkel is.

Összesen tíz nagytermi előadást láthatnak azok a nézők, akik bérletet váltanak. Idén nem lesz külön Kamara-bérlet, a kamara előadásokra jegyeket árusít a színház.

Nagyszínházi előadások

Március 27-én, az évad első előadásán újra tapsolhatnak a nézők Hernádi Juditnak és Kern Andrásnak. A két legendás színművész Michelle Kholos Brooks és Kelly Younger kortárs amerikai szerzők Kalamazoo című darabjában lépnek színpadra.

Galéria

Fotó: Orlai Produkciós Iroda

A remek humorú írópáros fordulatos komédiája megmutatja, milyen a romantika az élet második felvonásában. A nézők két idős ember egymásra találásának lehetnek tanúi úgy, hogy a Hernádi-Kern páros garantálja a másfél órás nevetést. Sebestyén Aba rendezésében a két színész és a mulatságos szöveg a lehető legjobban érvényesül, a közönségnek egy igazán nevettető, de felemelő és érdekes estében lesz része.

A nagyszínházi előadások között igazi színházi csemege a József Attila Színház vendégjátéka. A budapesti teátrum repertoárjából több előadást is műsorára tűzött már az Aradi Kamaraszínház. Ezúttal az Egy szoknya, egy nadrág című zenés vígjátékot láthatják a nézők a legendás Bodrogi Gyula rendezésében.

Sóvári Péter ünnepelt színész és a kezdő Pintér Ibolya szerelméről nincs, aki ne hallott volna, a legendás filmet, amelyben Sóvárit Latabár Kálmán alakítja, számtalan színpadi előadás követte. Barabás Pál filmforgatókönyve zenés változatban, élő zenével kerül színpadra, csaknem háromórányi felhőtlen kikapcsolódást garantálva.

Különleges darabja az évadnak az Ecce Homo című táncszínházi produkció, amely Munkácsy Mihály festményeit dolgozza fel egyedi módon. A Háromszék Táncegyüttes előadása egyrészt felhasználja a festőgéniusz életútjának egy-egy karakteres elemét, másrészt 21. századi, kortárs gondolattal társítja a képzőművészeti alkotások jelentéstartalmát, mondanivalóját, erős drámaiságát. Az alkotók egy folyamatosan mozgó, állandóan változó projekció használatával alakítják a teret Munkácsy Mihály festményeinek sajátos helyszínévé. Az egyedi előadás koreográfusa az aradiak által jól ismert Farkas Tamás, aki Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház művészeti vezetőjével közösen az előadás rendezését is jegyzi.

Június 4-én a tatabányai Jászai Mari Színház - Népház előadásában a Francia rúdugrás című komédia érkezik Aradra. Mohácsi István darabja hat emberről szól – férjekről és feleségekről, akik különböző nehézségek és félreértések árán lesznek egymáséi. Emellett a nézők betekintenek házasságok bugyraiba, rácsodálkozhatnak a pszichológia mindenhatóságára, és még azt is megtudhatják, hogy milyen sport is a francia rúdugrás. Egy sodró lendületű, és még fülledtebb erotikájú vígjáték a párkapcsolatról, a szex titkos szabadkőműveseiről, és magáról a szexről azoknak, akiknek kevés a Káma-szútra.

A színházi csemegék kedvelőinek ajánljuk az És Rómeó és Júlia című előadást, amelyben Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter Shakespeare művének összes szereplőjét életre keltik a színpadon,

bemutatva, hányféle arca lehet a szerepeknek, és az azokat megformáló színészeknek is egyidejűleg. A két nagybetűs színész varázslatos játékával megjeleníti egész Veronát, testük egyben az előadás díszlete is, ők maguk a színház.

Aki szereti Shakespeare műveit és ellenállhatatlan vágyat érez arra, hogy valamennyit megismerje, ám úgy ítéli meg, hogy élete hátralevő része valószínűleg nem lesz elegendő ehhez, cseppet se búslakodjon, mert jön a S.Ö.R. – Shakespeare Összes Rövidítve. A fergeteges humorú interaktív előadásban Kálloy Molnár Péter, Kálid Artúr és Gáspár András vállalkoznak arra a merész feladatra, hogy két óra alatt bemutassák a nézőknek a „Komplett Shakespeare”-t.

Minden magyar nagy kedvencét, A Padlás című musicalt is műsorára tűzi az Aradi Kamaraszínház. A Presser Gábor zenéjével, Sztevanovity Dusan dalszövegeivel és Horváth Péter szövegkönyvével készült mesemusicalt a Nagyváradi Szigligeti Színház társulata mutatja be Aradon. A padlás sikerének magyarázata Presser Gábor géniuszában keresendő, az ő zenéje azok számára is varázslatossá teszi a produkciót, akik egyébként nem fogékonyak a mesékre. Tóth Tünde rendező és alkotótársai minőségi szórakoztatást ígérnek az egész családnak a nagy sikerű félig mese - félig musicallel.

Június 2-án a Vörös templom lesz a házigazdája a Tizenöt zsoltár című koncertnek. Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos, a Kaláka együttes két alapító tagja és a világszerte főleg népdalénekesként ismert Sebestyén Márta,

a kétezres évek elején Tizenöt Zsoltár címen közös lemezt adtak ki, melyen a Bibliából választott, Sumonyi Zoltán által versbe szedett zsoltár-parafrázisok szerepeltek. A lemezből később TV-film is készült, és a trió sok helyen koncertezett is ezekkel a Gryllus Dániel által írt dalokkal. E műsor gerincét is ezek a zsoltárok alkotják.

Az Aradi Kamaraszínház nézői 2024-ben sem maradnak operett nélkül. A víg özvegy című produkciót láthatják a nagyszínpadon a Magyar Zenés Színház előadásában. A francia vígjáték alapján íródott librettó a dúsgazdag özvegy, Glavári Hanna, és a lump szívtipró Daniló gróf Párizsban játszódó fordulatos szerelmi történetét meséli el. Ármány és szerelem tombol három felvonáson át Lehár Ferenc halhatatlan melódiáira. Lehár egyik legnagyobb sikerű remekműve több mint száz éve járja már diadalútját szerte a világon, ezúttal életre kel Aradon is.

Különleges és újszerű élményben lesz részük a kortárstánc kedvelőinek. Az Aradi Kamaraszínház meghívására Aradon lép fel Magyarország egyik leginnovatívabb tánctársulata. A Közép-Európa Táncszínház (KET) táncosai a Set your mind free című produkciójukat hozzák el Aradra az Új Színházi Fesztivál keretében.

Galéria

Fotó: Orlai Produkciós Iroda

Kamaraszínházi előadások

A kamaratermi kínálatban szerepelnek az Aradi Kamaraszínház saját produkciói. Ezek között talán a leginkább várt darab a Shirley Valentine, Willy Russell többszörösen díjnyertes színdarabja.

A bravúros és szórakoztató one-woman-show-ban Kézdi Imola Jászai Mari-díjas színésznő lép a nézők elé: Shirley szerepében elnyomásról, nőiségről, múló időről páratlan színpadi humorával és intelligenciájával szabadon beszélhet. A monodráma Porogi Dorka rendezésében kerül színpadra.

Újra műsoron lesz John Blondell amerikai rendező Hamletje, az Aradi Kamaraszínház, a Szegedi Pinceszínház és a resicabányai Nyugati Színház koprodukciója. Shakespeare Hamletje ezúttal egy avantgárd klasszikusként elevenedik meg a színpadon. Az előadás magyar, román és angol nyelven játszódik, magyar és román anyanyelvű színészekkel Aradról, Szegedről és Resicabányáról.

A nézők megtekinthetik az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház nyolcadik közös előadását is. A Madame De Sade című produkcióban Tapasztő Ernő rendező gondoskodik arról, hogy Misima Jukio darabját, a maga különleges látásmódjával jelenítse meg. A darab különlegessége, hogy hat női szereplő Sade márki életéről és perverzióiról mesél. Egy férfi a nők szemszögéből.

A kamaraszínházi előadások között szerepel egy különleges musical-dráma is a Gyulai Várszínház és az Aradi Kamaraszínház koprodukciójában. A Verebes Ernő dramaturg szövege alapján született Pengetangó, avagy egy túlélőlánc komédiájában egy fiatal pár – a fiú európai, a lány argentin – egy, már csak romjaiban, és az emlékekben létező szerelmi kegyhelyen találja magát, ahol furcsa, múltbéli figurákkal találkoznak. Őket csak a tangó élteti még, meg a szerelem, amiért ölni is képesek. Vagy mégsem? A kérdést párcserék és párharcok testi-lelki izgalma diktálja, míg a tangó részükké, részünké nem válik.

Cári Tibor zenéje és Tapasztó Ernő színpadi világa szavatolja az előadás sikerét, amely egyben a merész sokszínűség bizonyítéka is.

Az Aradi Kamaraszínház saját produkcióinak sorában láthatja a közönség a Kean című monodrámát is, amely a már jól ismert duó, Tapasztó Ernő rendező és Harsányi Attila színész alkotói munkájának gyümölcse. Az érdekesnek, de megfejthetetlennek ígérkező előadás a színész magányát boncolgatja.

A nézők ismét találkozhatnak Montanaro franciaországi oxitán vándorzenésszel. Az európai hírű zeneszerző visszatérő vendége az Aradi Kamaraszínháznak. Idén is különleges zenét játszik majd május 7-én, Aradon.

korábban írtuk

Az Aradi Kamaraszínház a Veronai Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon vendégszerepel
Az Aradi Kamaraszínház a Veronai Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon vendégszerepel

Olaszországban vendégszerepel az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház III. Richárd című előadása. Shakespeare darabját egy nemzetközi Shakespeare fesztiválon mutatják be Veronában – olvasható az aradi társulat közleményében.

korábban írtuk

A jereváni Shakespeare-fesztiválon az Aradi Kamaraszínház III. Richárdja
A jereváni Shakespeare-fesztiválon az Aradi Kamaraszínház III. Richárdja

A Jereváni Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon vesz részt az Aradi Kamaraszínház, amely William Shakespeare III. Richárd című darabját mutatja be.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja
2024. március 28., csütörtök

Erdély-szerte nagycsütörtöki koncertekre várják az ünnepre hangolódni vágyókat

Ég és Föld címmel nagycsütörtöki koncertsorozatot szervez az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány. Az erdélyi és székelyföldi templomokban tartandó eseményeken az „égi, szakrális, nagyheti kompozíciókat éneklő kórushoz társul a földi népművészet”.

Erdély-szerte nagycsütörtöki koncertekre várják az ünnepre hangolódni vágyókat