Halloween-ünneplés halottak napja környékén: minden folyamatot globalizáció kísér, a kultúra folyamatosan változik

Halloween-ünneplés halottak napja környékén: minden folyamatot globalizáció kísér, a kultúra folyamatosan változik

Halloweeni jelmezbe öltözött diákcsapatok járkáltak október utolsó estéjén Kolozsvár főterén

Fotó: Kiss Judit

Ahogy a korábbi évszázadok alatt, a kultúra ma is alakul, változik, különböző hatásokra reagál, különböző elemeket épít be vagy vet ki magából – állapította meg a Krónika megkeresésére Bakos Áron néprajzkutató, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Néprajz és Antropológia Intézetének egyetemi tanársegédje, akit arról kérdeztünk, miként látják a néprajzkutatók a jelenséget, hogy mindenszentek és halottak napja környékén egyre nagyobb teret hódít az angolszász világból érkező, egyre globálisabbá váló halloween-ünneplés Erdélyben is. A különböző népszokásokra akkor kezdünk identitáshordozóként tekinteni, amikor a szokásokat éltető közösségek és a közösségeket éltető szokások meggyengülnek, a művelésből műveltetésbe fordul az adott cselekvés.

Kiss Judit

2023. november 01., 19:252023. november 01., 19:25

2023. november 02., 09:072023. november 02., 09:07

Erdélyben is egyre nagyobb teret hódít az angolszász világból érkező, egyre globálisabbá váló halloween-ünneplés október végén-november elején. A boltok polcait elárasztják a főként gyerekeket célzó halloween-kellékek, maszkok, maskarák, tök-dekorációk. Évek, ha nem évtizedek óta már tapasztalható, hogy gyerek-közösségekben megünneplik a halloweent, de felnőtteknek is szerveznek ezekben a napokban halloween témájú jelmezbálokat. A jelenségről

Galéria

A halottak napi gyertyagyújtás szokása Erdély-szerte elevenen él

Fotó: Beliczay László

Bakos Áront, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Néprajz és Antropológia Intézetének egyetemi tanársegédjét, a budapesti Néprajzi Múzeum muzeológusát, projektmunkatársát kérdeztük. Amint kifejtette,

meglátása szerint az ilyen kérdések megítéléseben a néprajztudomány hasonló cipőben jár, mint a nyelvészet, amikor a nyelvromlás kérdése kerül szóba.

Minden folyamatot egyfajta globalizáció kísér

„Szaktudományként mi is inkább változásokban gondolkozunk, ezeket írjuk le, elemezzük, miközben tudatában vagyunk annak, hogy ezek a folyamatok, a változások időről-időre morális pánikot gerjeszthetnek. Itt nyilván nem lehet elmenni amellett, hogy a nyelvhez hasonlóan a népi kultúra is az egyik alappillére a magyar nemzeti identitásnak. Ennek tükrében érthető, hogy az amúgy is az elveszés gondolatában fogant nemzetfelfogásunk érzékenyen reagál a nemzeti kultúra szintjére a 19. században felemelt népi kulturális elemek eltűnésére vagy új jegyek beszüremkedésére” – fogalmazott Bakos Áron. Mint kifejtette, ahogy a leírásuk korában és a korábbi évszázadok alatt is, a kultúra alakul, változik, különböző hatásokra reagál, különböző elemeket adoptál, épít be vagy vet ki magából.

S ez ma, a globalizáció korában sincsen másképp, hiszen minden folyamatot kísér egyfajta glokalizáció, azaz a világszerte elterjedő kulturális elemek sajátosan épülnek be a helyi kultúrába.

Galéria

Bakos Áron néprajzkutató, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Néprajz és Antropológia Intézetének egyetemi tanársegédje

Fotó: Babeș-Bolyai Tudományegyetem

„Hogy csak egy banális példát említsek, gondoljunk mondjuk a hamburgerre, ami ma valószínűleg a világ egyik legelterjedtebb étele, de a zsömlés, rántotthúsos, csalamádés változatában nem biztos, hogy egy amerikai ráismerne az eredetire. Persze nem lehet tudni, mi lesz a halloween útja, de az kétségtelen, hogy már itt van velünk, a kérdés tehát inkább az, mennyire, hogyan tud szervesülni” – magyarázta a néprajzkutató.

A sírgondozás, emlékmisék, gyertyagyújtás szokása ma is élő

Magyar nyelvterületen mindenszentek és halottak napja körül számos népszokás élt. Bakos Árontól azt is megkérdeztük, hogy vajon ezeknek és a haloweennek mennyire közös a gyökere, valamint hogy a néprajzzal foglalkozók tudnak-e a magyar nyelvterületen olyan helyi, halottak napi, az elmúlás kérdésköréből gyökerező régi szokásokról, amelyek még „életben vannak”. „Amennyire rálátok erre a kérdésre, a halloween kelta, pogány eredetére vonatkozó történeti magyarázatokat széles körben elfogadják, a mai ismert tradíciókban részben ezek krisztianizált formáját látják.” – mondta a néprajzkutató. Mint magyarázta, az ünnep mindenesetre az Újvilágban is csak a 19. században, a nagyobb számú ír és skót bevándorlóval eresztett mélyebb gyökereket, s vált általánosan elterjedt szokássá,

a halloween pedig tulajdonképpen a mindenszenteket megelőző éjjelként (All Hallows’ Eve és All Hallows’ Day) kapcsolódik a szokáskörhöz.

„Ami a hazai szokásokat illeti, a néprajztudomány a halottakról való gondoskodás, az élők és holtak közötti sajátos „csereviszonyok”, morális, vallási kötelezettségek különböző megnyilvánulási formáját rögzítette. Ezek közül számos a mai napig él, gondolhatunk itt csak a sír gondozására, a halotti emlékmisékre, vagy mondjuk a gyertyagyújtás szokására –

utóbbi alatt olyan családi hagyományokat is értve, mint az eltávozott hozzátartozóknak az asztalra vagy az ablakba kihelyezett gyertya, miközben talán a halott szimbolikus etetésének egyes formái sem tűntek el teljesen” – emelte ki a néprajzkutató.

Amikor meggyengülnek a szokásokat éltető közösségek, művelésből műveltetés lesz

Bakos Áronnal arról is beszélgettünk, hogy általában véve a szokások globálissá válását miként látják a néprajzzal foglalkozó szakemberek. Felvetettük, hogy vajon lehet-e a szokások globálissá válását identitás-eltörlőnek tekinteni, valamint hogy természetes folyamatnak nevezhető-e, ahogyan a média, a kereskedelem meghatározza, befolyásolja a társadalom szokásbeli változásait.

Galéria

Október végén, november elején Erdély-szerte is szerveznek halloween-partikat

Fotó: Iochom Zsolt

Bakos Áron a kérdésre válaszolva rámutatott, kicsit távolabbról nézve a kérdést, Zygmunt Bauman lengyel szociológus, filozófus megállapítása szerint

az identitás és a közösség mintha ellentétben állna egymással, az identitás keresése, megalkotásának szabadsága és kényszere elképzelhetetlen a közösségek meggyengülése, széthullása nélkül.

„A kérdést kicsit leegyszerűsítve a közösség kijelöli, meghatározza az ember helyét, vagyis a körülöttem élő emberek tudják, ki vagyok, honnan jövök, hová tartok. Ezáltal önmagunknak a késő modern „feltalálására” és mások számára való „feltálalására” tehát se szükség, se lehetőség nincsen. Innen nézve: a különböző népszokásokra akkor kezdünk identitáshordozóként tekinteni, amikor a szokásokat éltető közösségek és a közösségeket éltető szokások meggyengülnek, a művelésből műveltetésbe fordul az adott cselekvés” – fogalmazott a néprajzkutató. Mint kifejtette, mindezzel arra szeretne rámutatni, hogy

a népszokásokra nem feltétlenül csak az identitás, hanem a közösségek felől is érdemes rátekinteni.

Galéria

Ijesztő maszkokat öltenek fel a halloween-bulikon résztvevők

„Tehát olvasatomban mondjuk a bálozás, a fiatalok esti, zenés, táncos mulatságai nem az identitásról, hanem a közösségi lét megéléséről szóltak. Ha ezekről a mulatságokról mesélnek a mai középgeneráció tagjai, akkor egy olyan kép rajzolódik ki előttünk, miszerint ezeket a fiatalok önmaguk, önmaguknak szervezték a szülők jóváhagyásával. Az aranyosszékiek például úgy idézték fel ezeket az eseményeket, hogy a fiúk gondoskodtak az italról, a lányok az ételről, zenészt pedig, ha tudtak, a fiúk fogadtak.

Idézet
Ha a halloweent ezzel vonom párhuzamban, s hasonlítom össze azzal, ahogy hallgatóink mesélnek a bentlakás halloweeni bulijáról, akkor ebben nem az identitásvesztés rémét, hanem a közösségformálódás megnyilvánulását látom” – mondta a néprajzkutató.

Hozzátette, mindebből természetesen nem következik, hogy ne lenne fontos hagyományaink ápolása, s a kolozsvári néprajz tanszék ennek a szakembergárdának a képzésére is hangsúlyt fektet.

korábban írtuk

Halloween Erdélyben: több száz egyetemi hallgatót várnak Európa minden tájáról
Halloween Erdélyben: több száz egyetemi hallgatót várnak Európa minden tájáról

Több mint 800, Európa minden tájáról érkező egyetemi hallgatót várnak a Halloween Erdélyben elnevezésű rendezvényre – számolt be a Rador hírügynökség a Brassói Rádióra hivatkozva.

korábban írtuk

Törcsváron halloweeneztek külföldi multimilliomosok, Elon Musk részvétele homályba vész
Törcsváron halloweeneztek külföldi multimilliomosok, Elon Musk részvétele homályba vész

Bár az Elon Musk által a törcsvári kastélyban szervezett Halloween-buliról egyelőre sok részlet nem szivárgott ki, a Dracula’s Experience parti hangulatáról sok mindent elárul az, hogy farkasüvöltést és más ijesztő hangokat lehetett hallani a környéken.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 06., hétfő

Európai filmklasszikusokat vetítenek a Dunán

Igazi filmcsemegéket láthatnak a nézők májustól péntek esténként a Dunán. A varázslatos európai filmklasszikusokat felújított változatban vetíti a csatorna.

Európai filmklasszikusokat vetítenek a Dunán
2024. május 06., hétfő

Kitüntette Veress Emőd jogászt, a Sapientia egyetem oktatóját a Magyar Tudományos Akadémia

Veress Emőd jogászt, a Sapientia egyetem oktatóját is kitüntették Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 197. közgyűlésének hétfői ünnepi ülésén.

Kitüntette Veress Emőd jogászt, a Sapientia egyetem oktatóját a Magyar Tudományos Akadémia
2024. május 04., szombat

Méhes Kati szatmári színművész: a színész és rendező jó kapcsolatának kulcsa a „szeretetfolyosó” és a bizalom

„Manapság a rendezői színház a divat, amely világrengető problémákat, kétségbeejtő víziókat tár a nézők elé, és inkább az értelemre, semmint az érzelmekre akar hatni” – fejtette ki a Krónikának Méhes Kati színművész.

Méhes Kati szatmári színművész: a színész és rendező jó kapcsolatának kulcsa a „szeretetfolyosó” és a bizalom
2024. május 03., péntek

A jazz kedvelőinek kínál egész napos adást a Szakcsi Rádió

A Magyar Jazz Hetének legfontosabb eseményeként elindult az online jazz adó, a Szakcsi Rádió. Az április 30-a óta hallgatható zenei rádió adásai a Médiaklikk mellett az ingyenesen letölthető Szakcsi Rádió-alkalmazás segítségével is foghatók.

A jazz kedvelőinek kínál egész napos adást a Szakcsi Rádió
2024. május 03., péntek

Hatalmas „puzzle”, amiből semmi nem hiányzik – Vibrál az érzékenységtől Puccini műve a Kolozsvári Magyar Opera előadásában

Kürthy András rendező precizitással illeszti helyére a Puccini Manon Lescaut című művéből a Kolozsvári Magyar Opera színpadára állított produkció valamennyi elemét.

Hatalmas „puzzle”, amiből semmi nem hiányzik – Vibrál az érzékenységtől Puccini műve a Kolozsvári Magyar Opera előadásában
2024. május 01., szerda

Újra meghirdették a Kárpát-medence fiatal énekes tehetségeknek szóló legnagyobb versenyét Nagyváradon

Idén is megszervezik a Musicum Laude énekversenyt, mesterkurzust és meghallgatást július 13. és 23. között Nagyváradon, ahol a zenei szakma nemzetközi személyiségei foglalkoznak a fiatal tehetségekkel – közölték az MTI-vel a szervezők.

Újra meghirdették a Kárpát-medence fiatal énekes tehetségeknek szóló legnagyobb versenyét Nagyváradon
2024. április 29., hétfő

Olvasóvá nevelni a gyereket: több mint ötven kiadó lesz jelen a 9. Csíkszeredai Könyvvásáron

Több mint ötven kiadó lesz jelen a 9. Csíkszeredai Könyvvásáron, amelyet május 9-12. között rendeznek meg – közölték a szervezők.

Olvasóvá nevelni a gyereket: több mint ötven kiadó lesz jelen a 9. Csíkszeredai Könyvvásáron
2024. április 29., hétfő

Őszinteségre, önazonosságra tanít a tánc – Márton Imolának, az M Studio vezetőjének világnapi gondolatai

A tánc a nézőhöz univerzális nyelven szól, befogadásához, megértéséhez és megérzéséhez csupán kíváncsiságra és nyitottságra van szükség, ez a befogadás egyelőre még nem zökkenőmentes az erdélyi nézők számára.

Őszinteségre, önazonosságra tanít a tánc – Márton Imolának, az M Studio vezetőjének világnapi gondolatai
2024. április 26., péntek

A Macskafogó vetítésével ünnepli a magyar film napját a kolozsvári Győzelem mozi

A Macskafogó című népszerű sci-fi paródia-animáció vetítésével ünnepli a magyar film napját a kolozsvári Győzelem mozi.

A Macskafogó vetítésével ünnepli a magyar film napját a kolozsvári Győzelem mozi
2024. április 26., péntek

Kolozsváron láthatja a közönség Szűcs Nelli önálló estjét a legnagyobb primadonnáról

Kolozsváron mutatja be Szűcs Nelli színésznő Fedák Sáriról szóló önálló estjét május 11-én – közölte a szervező Magyarország Főkonzulátusa.

Kolozsváron láthatja a közönség Szűcs Nelli önálló estjét a legnagyobb primadonnáról