Fiatalokra összpontosít a „nagykorúvá” vált TIFF – kényes témákat is körüljár, 220 alkotást kínál a kolozsvári filmszemle

•  Fotó: Nicu Cherciu/TIFF

Fotó: Nicu Cherciu/TIFF

A fesztivál immár 18 éves lett, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne épp olyan fiatalos és lendületes, mint a korábbi években – mondta el a rendezvényt beharangozó szerdai sajtótájékoztatón Tudor Giurgiu, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) igazgatója. A május 31. és június 9. közt tartandó szemle 220, a világ számos pontjáról érkezett alkotás vetítésével, gazdag programkínálattal várja a közönséget.

Kiss Judit

2019. május 15., 14:062019. május 15., 14:06

2019. május 15., 14:352019. május 15., 14:35

A fiatal generációt igyekszik bevonni bűvkörébe, számos meglepetéssel, újdonsággal rukkol elő, a vallás és hit kényes témáját is boncolgatja a „nagykorúsodó”, azaz 18. alkalommal szervezendő Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), amely május 31. és június 9. közt várja Kolozsváron a filmbarátokat – jelentették be sajtótájékoztatójukon a szervezők. Mint elhangzott,

ahogy a korábbi években, idén is a világ minden tájáról érkeznek filmek, több száz alkotás vetítése, világpremierek, a filmtörténet klasszikusai, zenei rendezvények, szakmai műhelyek szerepelnek a programban.

Mint elhangzott, mintegy 800 külföldi meghívott – szakmabeliek, kritikusok, újságírók – érkeznek a szemlére, amelynek szervezőgárdája 300 csapattagból, valamint 400 önkéntesből áll; a rendezvény költségvetése összesen 1 800 000 euró, az összeg nagy része szponzoroknak köszönhető, ugyanakkor közintézmények is támogatják a rendezvényt.

Tudor Giurgiu filmrendező, a szemle igazgatója úgy fogalmazott, a fesztivál immár 18 éves lett, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne pont olyan fiatalos és lendületes, mint a korábbi években.

Idézet
Az idei kiadáson kiemelten odafigyelünk az ifjú korosztályra. A „nagykorúsodás” jegyében stílszerűen megünnepeljük a fesztivál keretében mindazokat a kolozsvári fiatalokat, akik a szemle ideje alatt töltik be 18. életévüket. A mozi bűvkörébe szeretnénk bevonni az ifjú nemzedék tagjait, akik leginkább okostelefonon és táblagépen néznek filmeket”

– fogalmazott Giurgiu. A fesztiváligazgató legújabb, Parking című nagyjátékfilmjének premierje nyitja a rendezvénysorozatot a kincses város főterén május 31-én. Az első ízben a kolozsvári óriáskivetítőn, szabadtéren látható film Marin Mălaicu-Hondrari Közeledés című regénye alapján készült Giurgiu negyedik nagyjátékfilmjeként. „Örülök, hogy az én filmemet vetítik nyitófilmként, az egész alkotócsapattal együtt láthatom majd, számomra is izgalmas lesz” – mondta Giurgiu.

A szemle mintegy 220 alkotást sorakoztat fel szerte a világból, olyan országokból is érkeznek mozik, ahonnan korábban még nem:

például vietnámi, guatemalai, azerbajdzsáni filmeket is láthat a közönség.

Az idei TIFF kínálatában az Amatőr filmek gyára elnevezésű nemzetközi projekt is szerepel, amelynek ötletgazdája az Oscar-díjas francia rendező, forgatókönyvíró és producer, Michel Gondry, aki jelen lesz a szemlén. A Lomb utcában található Kreatív Iparágak Kiválósági Központjában (CREIC) az érdeklődők rendelkezésére bocsátanak mindent, ami egy film elkészítéséhez szükséges, a programra mindenkit szeretettel várnak kortól és filmes felkészültségtől függetlenül.

A TIFF idei díszmeghívottja, akinek életműdíjat adnak át, Nicolas Cage hollywoodi színész, rendező: a filmcsillagnak annyira sűrű a programja, hogy korántsem volt könnyű elérni, hogy Kolozsvárra látogasson, de végül sikerült

– mondta a fesztiváligazgató. A szemlén kiválósági díjat kap Marcel Iureș elismert román filmszínész.

{K1}

Mihai Chirilov, a TIFF művészeti igazgatója elmondta, ebben az évben a TIFF hagyományossá vált szekcióiban vetítenek filmeket – ilyen többek közt az új sikerfilmeket, a science fictiont, a horrort, dokumentumfilmeket, román alkotásokat felsorakoztató szekció, ugyanakkor a szemle versenyszekciójában továbbra is első vagy második nagyjátékfilmjüket jegyző alkotók versenyeznek.

Az idei kiadásban kiemelt figyelmet szentelnek a francia filmművészetnek, az albán, kínai filmeknek, lesz magyar filmek napja, ugyanakkor a nemrég elhunyt Agnes Varda rendező, a francia filmművészet csillaga, Vit Helmes német filmrendező, valamint Fatih Akin török származású német rendező munkásságára is ráirányítják a figyelmet.

„A szemle tavaly a politikai korrektség kényes témájára irányította rá a figyelmet, idén a hit és vallás összetett kérdését kísérli meg megközelíteni több alkotáson keresztül. A maga komplexitásában, többféle kontextusban akarjuk tálalni a témát, úgymond kaleidoszkopikus megközelítésben” – fogalmazott Chirilov.

Mint elhangzott, idén a Babeș-Bolyai Tudományegyetem és a Sapientia egyetem filmszakos diákjainak alkotásai is szerepelnek a rövidfilmek sorában, ami azt jelzi, hogy helyi szinten is egyre nívósabbá válik a szakmai képzés. A woodstocki fesztivál 50. évfordulója apropóján a magyarfenesi Arkhai szoborparkban szerveznek rendezvényt, lesznek vetítések a bonchidai Bánffy-kastélyban, számos kolozsvári filmszínházban, többek közt a felújítás alatt álló Művész moziban is. Okostelefonos TIFF-alkalmazást is le lehet tölteni május 20-tól, a rendezvényről további részletek a tiff.ro honlapon találhatóak.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. szeptember 26., csütörtök

Közösségi fellépés a kalotaszegi mintakincs kulturális kisajátítása ellen

A kulturális kisajátítás „bűneként” lehet tekinteni arra, hogy forrásmegjelölés nélkül használt fel kalotaszegi hímzésmintát a spanyol Mango divatmárka – állapította meg a Krónikának Újvári Dorottya művészettörténész.

Közösségi fellépés a kalotaszegi mintakincs kulturális kisajátítása ellen
2024. szeptember 25., szerda

Kortárs magyar darabot mutatnak be románul Bukarestben

Kortárs magyar darabot, Egressy Zoltán Portugál című művét mutatja be románul a bukaresti Bulandra Színház.

Kortárs magyar darabot mutatnak be románul Bukarestben
2024. szeptember 24., kedd

Kapaszkodót jelent és gyógyító erejű a művészet Siska-Szabó Hajnalka szerint

Nyolc év szünet után jelentkezett egyéni tárlattal a városában Siska-Szabó Hajnalka aradi festőművész és rajztanár.

Kapaszkodót jelent és gyógyító erejű a művészet Siska-Szabó Hajnalka szerint
2024. szeptember 24., kedd

Nemsokára a romániai mozikban az erős látványvilágú Gladiátor 2 (VIDEÓ)

Feltűnt a láthatáron, mégpedig nagyon látványos előzetessel Ridley Scott mestermunkának ígérkező, új nagy eposza, a Gladiátor 2.

Nemsokára a romániai mozikban az erős látványvilágú Gladiátor 2 (VIDEÓ)
2024. szeptember 23., hétfő

Két jelentős magyar rendező érkezik klasszikussá vált filmjének kolozsvári vetítésére

Felejthetetlen klasszikusokat is vetítenek a 24. Filmtettfeszten – közölték az október 2. és 6. között Kolozsváron és még 16 erdélyi településen tartandó szemle szervezői.

Két jelentős magyar rendező érkezik klasszikussá vált filmjének kolozsvári vetítésére
2024. szeptember 23., hétfő

Janovics Jenő ma is lelket önthetne a magyar színjátszásba – Ismét Kolozsvárt rendezett ifj. Vidnyánszky Attila

Olyan gazdag Janovics Jenő életműve – amelynek nagyon is be kellene kerülnie a köztudatba –, hogy nemcsak színházi előadásnak, hanem filmnek is kellene születnie róla.

Janovics Jenő ma is lelket önthetne a magyar színjátszásba – Ismét Kolozsvárt rendezett ifj. Vidnyánszky Attila
2024. szeptember 22., vasárnap

Budapest és Bukarest felé egyaránt nyit az öt erdélyi magyar társulatot tömörítő MASZÍN

Fontos, hogy a román színházi szakma is megismerje erdélyi magyar társulatok munkáját, így nemcsak Budapest, hanem Bukarest felé is nyit az öt erdélyi magyar társulatot tömörítő Magyar Színházak Szövetsége (MASZÍN).

Budapest és Bukarest felé egyaránt nyit az öt erdélyi magyar társulatot tömörítő MASZÍN
2024. szeptember 20., péntek

Művészeit és férfifőszabóját is díjazta a Kolozsvári Magyar Opera

Énekművészeket, karmestert, balettművészt, hangszerművészt és műszakos munkatársat is díjazott a Kolozsvári Magyar Opera.

Művészeit és férfifőszabóját is díjazta a Kolozsvári Magyar Opera
2024. szeptember 19., csütörtök

Muzsikál az erdő: Nagyvárad idén is bekapcsolódik az eseménysorozatba

Szeptember 27–29. között Gyulán és környékén rendezik meg a Muzsikál az erdő programsorozatot. Nagyvárad idén is bekapcsolódik a népszerű rendezvénybe.

Muzsikál az erdő: Nagyvárad idén is bekapcsolódik az eseménysorozatba
2024. szeptember 19., csütörtök

Bukarestben nyílik kiállítás Soó Zöld Margit kolozsvári művész alkotásaiból

Bukarestben, a Liszt Intézetben nyílik kiállítás Soó Zöld Margit 2022-ben elhunyt kolozsvári művész alkotásaiból.

Bukarestben nyílik kiállítás Soó Zöld Margit kolozsvári művész alkotásaiból