Életműdíjat kap Enyedi Ildikó magyar rendező

MTI 2018. április 09., 13:25

Filmrendezői munkássága elismeréseként életműdíjjal tünteti ki Enyedi Ildikót a lecce-i filmfesztivál, és műsorra tűzi a rendező szinte összes filmjét. Enyedit "az európai filmművészet főszereplőjeként" ünnepli a hétfőn kezdődő lecce-i filmfesztivál (Festival del Cinema Europeo).

Fotó: MTI

A Magyar Nemzeti Filmalap hétfőn az MTI-vel közölte: a magyar rendező filmjeit a Tribute programban műsorra tűzik, köztük a Simon mágust, amelyért 2000-ben Enyedi elnyerte a dél-olaszorsági filmfesztivál fődíját, az Arany Olajfát.

A számos magyar és nemzetközi díjjal elismert magyar rendező április 10-én személyesen mutatja be a lecce-i filmfesztivál közönségének Bűvös vadász című filmjét, veszi át az életműdíjat

és egy pódiumbeszélgetésen is részt vesz, amelyet Massimo Causo filmkritikus vezet. A Tribute programban lesz először látható Olaszországban Az én XX. századom című, Cannes-ban 1989-ben Arany Kamera-díjat nyert Enyedi-film teljeskörűen restaurált változata. A film restaurálása 2017-ben készült a Filmalap digitalizálási és filmfelújítási programja keretében a Filmarchívum szakmai irányít ásával a Magyar Filmlaborban, Máthé Tibor (HSC), a film operatőrének részvételével.

Műsoron lesz Leccében a Balázs Béla Stúdióban 1985-ben készült Vakond című kísérleti film, a Tamás és Juli, továbbá a Berlinale Arany Medve-díjas és Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről is.

A lecce-i filmfesztivál életműdíjával a korábbi években többek között olyan alkotókat tüntetett ki, mint Andrzej Wajda, Andrej Tarkovszkij, Theo Angelopoulos, Costa-Gavras, Emir Kusturica, Aki Kaurismaki, Krzysztof Zanussi, Agnieszka Holland és legutóbb Stephen Frears. A magyar filmesek közül elsőként Enyedi Ildikó veheti át az Arany Olajfa Életműdíjat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat