„Mindenki tele van zenével” – a színház világnapját ünnepelték Kolozsváron

Kőrössy Andrea 2018. március 25., 16:50 utolsó módosítás: 2018. március 25., 16:57

Életpálya-bemutató beszélgetéssel, színészzenekar-párbajjal ünnepelték a színházi világnapot a Kolozsvári Állami Magyar Színházban a hétvégén. A színházi alkotók ünnepét kedden tartják világszerte, ez alkalomból a gyergyói és udvarhelyi teátrum is meglepetéseket tartogat közönségének.

Útmutató. Viola Gábort villanyszerelő ismerőse vezette be a teátrum világába Fotó: Biró István

Rengeteg színház- és zenekedvelőt vonzottak hétvégén a színház világnapja alkalmából a kolozsvári magyar teátrumban szervezett programok, amelyek közül a résztvevők számának tekintetében egyértelműen a szombat esti színészzenekar-párbaj vitte a pálmát, de sokan voltak kíváncsiak Viola Gáborra, a kincses városi társulat tagjára is, aki a koncertet megelőző Livingroom életpálya-bemutató beszélgetéssorozat 20. kiadásának vendége volt.

A színész, aki majdnem operaénekes lett

Viola Gábor már az elején közölte: amikor a Livingroom ötlet- és házigazdája, Bodolai Balázs színművész felkérte a beszélgetésre,

külön kérése volt, hogy kevés szó essen a színházról.

„Belülről érdekesek a történetek, de kívülről, kontextus hiányában nem föltétlenül viccesek” – magyarázta. Ennek ellenére természetesen elkerülhetetlen volt a színházzal és színjátszással kapcsolatos kérdések, élmények érintése, Viola ugyanakkor meglepő őszinteséggel és magával ragadóan mesélt gyermekkoráról, családjáról, sőt a jövőről is.

Ahogyan az a Livingroomon is bebizonyosodott, a Marosvásárhelyen született, nyolc éve a kincses város teátrumában dolgozó Viola Gábor tipikusan az az ember, aki stílusával órákon át képes lekötni népes közönsége figyelmét, miközben tetszőleges témáról mesél, és igencsak gyakran megnevetteti a rá figyelőket.

Én nem választottam semmilyen szakmát, Balázs, csak beestem a színházba”

– osztotta meg a jelenlevőkkel a színművész arra utalva, hogy családjában nem volt precedens a művészi pályára, szülei munkásként „építették a szocializmust”. Mint rámutatott, a családi villanyszerelő ismerőse, aki világosítóként dolgozott a színházban, vezette be a teátrum világába. Attól fogva „én a barátnőimet nem a moziba vittem” – tette hozzá.

A kolozsvári Loose Neckties Society színészzenekar Fotó: Biró István

A közönség azt is megtudhatta, hogy Viola Gábor „majdnem” operaénekes lett, előbb erre a pályára akart lépni, mert érezte, hogy „valami hang ki kellene jöjjön belőle”, néhány szerepet kapott is, de „úgy játsztotta el, hogy eljátszotta” a lehetőséget – mesélte. A zene iránti szeretete viszont gyermekkora óta töretlen, amióta 5–6 éves korában először vett hangszert, egy ukulelét a kezébe, amiről akkor még azt hitte, hogy gitár.

A színművész egyébként azt vallja, hogy „mindenki tele van zenével”, de sokakat eltérít ennek megélésétől a szülői szigor.

Viola Gábor egyébként több zenésztársával együtt cigánymuzsikával szórakoztatta a közönséget a Livingroomon. Az esemény végén a színművész a jövővel, illetve a sorsszerűséggel, a minden mindennel összefügg elvvel kapcsolatos gondolatait is megosztotta. „Az, hogy én most itt vagyok, nem is lehetett volna másképp, és az, ami holnap fog történni, nem történhet másképp” – fogalmazott. „Zene? Zene!” – zárta a beszélgetést a házigazda és vendége, mielőtt a meghívottak ismét roma muzsikával fokozták a hangulatot.

Fotó: Biró István

A Livingroom után a kolozsvári teátrum színészzenekara, a Loose Neckties Society párbajra hívta a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház társulatának együttesét, az Actor`s Dzsem Sessiont. A két zenekar a zsúfolásig megtelt emeleti büfé két végében felállított színpadon adta egymásnak a mikrofont, a győztes pedig egyértelműen a közönség volt.

Színházi világnap Gyergyóban és Udvarhelyen is

A színházi világnapot több erdélyi teátrum is megünnepli kedden. A Nemzetközi Színházi Intézet bécsi közgyűlése 1961-ben döntött arról, hogy március 27-én ünneplik minden évben a világnapot, amelynek célja felhívni a figyelmet a színházművészet fontosságára és egyúttal tisztelgés a színházi alkotók előtt.

A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház kedden ez alkalomból egész napos programot kínál az érdeklődőknek.

A program szerint reggel kávéval várnak bárkit, aki szeretné közelebbről megismerni a Figura társulatát és kíváncsi arra, hogyan működik a színház. A színházi bemelegítőre olyan jelentkezőket várnak, akik a színészek vezetésével szívesen kipróbálnának koncentrációs- és csapatépítő játékokat, valamint színházi bemelegítő gyakorlatokat. Az érdeklődők megtekinthetik a Hideg című, Leta Popescu rendezte előadás nyílt próbáját, lesz pingpongbajnokság, színházi kvíz is: utóbbira két fős csapatok jelentkezését várják.

A Rendezz jelenetet! című eseményen lehetőség nyílik kipróbálni, milyen rendezőnek lenni.

A jelentkezők – akik egy ismert dráma egyik jelenetét rendezhetik meg – rendelkezésére állnak színészek, jelmezek, kellékek, hang- és fénytechnika. Bátorításképpen jelen lesz egy rendező is, akitől segítséget és tanácsot lehet kérni. Este fotókiállítás nyílik Jakab Lóránt színházi fotóiból, aki 2012 óta készít fotókat a Figura Stúdió Színház előadásairól.

Az udvarhelyi Actor`s Dzsem Session Fotó: Biró István

Székelyudvarhelyen is várják az érdeklődőket kedden a színház világnapja alkalmából szervezett eseményekre: az érdeklődők betekinthetnek a kulisszák mögé, részt vehetnek a Beugró című improvizációs játékon, és fellép az Actor’s Dzsem Session színészzenekar.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat