Több kárt okoz a „fejszecsapásos” módszer, mint amennyit megtakarítana – Színházi szakemberek a költségcsökkentési tervről

Kiss Judit 2023. augusztus 09., 18:39 utolsó módosítás: 2023. augusztus 09., 19:08

Az egész romániai kulturális finanszírozási rendszert alapjaiban kellene átalakítani ahhoz, hogy valamit meg lehessen reformálni. Ha a kormány költségcsökkentési terve életbe lép, drasztikusan ellehetetlenül az önkormányzati fenntartású színházak, kulturális intézmények, sporttámogatások léte, az egész kulturális szféra – mondta el a Krónika megkeresésre Pál D. Attila, a marosvásárhelyi Nemzeti Színház kinevezett vezérigazgatója. Köllő Csongor, a Shoshin Színházi Egyesület társvezetője sem ért egyet a „fejszecsapásos módszerrel”, amely szerinte hosszú távon több kárt fog okozni, mint amennyit most spórolnának vele.

Több kárt okoz a „fejszecsapásos” módszer, mint amennyit megtakarítana – Színházi szakemberek a költségcsökkentési tervről
galéria
A Csíki Játékszín épülete előtt tiltakozó performanszot tartottak a színészek szerda délelőtt Fotó: Kelemen Kinga

Országszerte tiltakozás övezi a román kormány költségtakarékosságot célzó elképzeléseit, amelyek a kulturális ágazatban intézmények összevonásával, megszűnésével fenyeget. „Ha valóban megvalósul a kormánynak a hónap elején bejelentett, költségcsökkentést célzó, egyfajta színjátéknak tűnő terve, akkor annak a kulturális életre nézve is nagyon drasztikus következményei lehetnek – mondta el a Krónika megkeresésére Pál D. Attila, a marosvásárhelyi Nemzeti Színház kinevezett vezérigazgatója. Pál D. Attila véleményét annak kapcsán kértük ki, hogy

illetékesek szerint borús perspektívának tekinthető, miszerint a kormány költségcsökkentő terveinek következményeként ellehetetlenül többek közt kulturális intézmények működése is, főként az önkormányzati fenntartású intézményeket érintené a rendelkezés.

Több mint ötven kulturális intézmény vezetője, a Román Színházi Szövetség (UNITER), a Romániai Múzeumok Országos Hálózata (RNMR) is tiltakozik a terv ellen. Számos, a hazai kultúra iránt aggódó civil – szerda délig összesen több mint 20 600 személy – írta a lá a Vladimir Anton, a Csíki Játékszín művészeti vezetője által indított, Állítsátok meg a kultúra elpusztítását! című petíciót, erdélyi magyar intézmények, sajtóorgánumok is aggódásuknak adtak hangot.

Feketébe öltözött színháziak a néma tiltakozáson Csíkszeredában Fotó: Kelemen Kinga

A Csíki Játékszín dolgozói 45 perces tiltakozó performanszt tartottak szerda délelőtt a színház épülete előtt: feketébe öltözve, némán ültek a lépcsőkön, amelyekre bábokat helyeztek el.

Pál D. Attila: politikai sakkjátszma húzódhat a költségcsökkentési terv mögött

A sürgősségi kormányrendelet tervezete szerint 2023 őszétől olyan intézkedések lépnének életbe Romániában, amelyek a helyi és megyei önkormányzatok költségvetésének csökkentése érdekében többek között épp a kulturális intézményekre szánt összegeket veszik célba.

Például az 50 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató intézmények átszervezéséről vagy összevonásáról, valamint az alkalmazottak 15 százalékának leépítéséről és a költségvetés 15%-os csökkentéséről lenne szó.

Bábok a színház lépcsőjén a performansz alatt Fotó: Kelemen Kinga

Az erdélyi színházak közül a marosvásárhelyi Nemzeti Színházat, a Kolozsvári Állami Magyar Színházat és az operát, valamint a temesvári teátrumot a kulturális minisztérium tartja fenn. A többi színházat vagy megyei vagy helyi önkormányzatok finanszírozzák. Pál D. Attila – aki 2011-től dolgozik a Marosvásárhelyi Nemzeti Színháznál, korábban a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház és a Kolozsvári Állami Magyar Színház menedzsmentjében is tevékenykedett, valamint számos nemzetközi fesztivált szervezett – a Krónika megkeresésére elmondta, meglátása szerint bár a kormány deklarált célja a költségvetési hiány csökkentése, az egész egyszerűen valószínűleg csak egy „színjáték”.

Azért mondom színjátéknak, mert azokat a rendelkezéseket, amiket megvillantottak, képtelenség kivitelezni, vagy semmit nem érnek. Például hogy be nem töltött állások megszüntetésével mit lehet spórolni, kíváncsi vagyok, mert az ilyen állásnak nincsen költsége.

Vagy hogy mennyit lehet az üdülési voucherekkel spórolni, nem tudom felmérni, de nem hiszem, hogy nagy összeg lenne. Bár a vásárhelyi színház a tekintetben nem érintett, hogy a léte nem veszélyeztetett, hiszen nem önkormányzati, hanem minisztériumi fenntartású, nekem a nagy félelmem az, hogy az önkormányzati fenntartású színházak bizony veszélybe kerülnek” – mondta az igazgató.

Pál D. Attila, a marosvásárhelyi Nemzeti Színház kinevezett vezérigazgatója rálát a kulturális élet finanszírozási helyzetére, több színház menedzsmentjében dolgozott már Fotó: Dombóvári Tamás

Kifejtette, a tervezett rendelkezés nemcsak a színházakat érinti, hanem az egész kulturális szférát, a sportot, területgondozást, kertészeteket. Hozzátette,

az önkormányzatok az új terv szerint költségvetésüknek mindössze a 7,5 százalékát költhetnék ezeknek az intézményeknek a fenntartására az eddigi minimum 20-30 helyett, és ez a megszüntetésüket jelentené.

Egyes önkormányzatok akár 30 százalékot is fordítottak költségvetésükből a kultúrára, sportra

„Az intézmények összevonásáról azt gondolom, hogy meg lehet tenni, nem ördögtől való, csak mire jó? A terv szerint a kevesebb mint 50 alkalmazottal működő intézményeket átszervezhetik, összevonhatják, de véleményem szerint a kormány részéről ez egy színjáték: vagy az EU felé,

vagy olyasmi, hogy most jól megijesztenek bennünket, hogy ha a most bejelentettnél kevesebbet faragnak majd le, örüljünk” – mondta Pál D. Attila. Hozzátette, hasonló a helyzet ahhoz, mint amikor megnövekedett a benzin ára.

„Amikor 4,70 lejbe került a benzin, és 6,30-ra emelték, szinte rosszul lettünk. Majd amikor 11 lejről levitték 7,80-ra, persze hogy boldogok voltunk. Az is gyanús, hogy miért kell ezt a költségcsökkentést december 31-ig megvalósítani a terv szerint. Hogy időt nyerjenek, hogy majd vissza tudják vonni?” – tette fel a kérdést a vezérigazgató.

Bár a marosvásárhelyi Nemzeti Színház nem önkormányzati, hanem minisztériumi fenntartású, a vezérigazgató aggódik az egész kulturális szféra ellehetetlenítése miatt Fotó: Rab Zoltán

Úgy fogalmazott, ő ezt egyfajta politikai sakkjátszmának látja, de ha valóban érvénybe lép a terv, és nem vonják vissza sürgősen, akkor az önkormányzati fenntartású színházak, kulturális intézmények, sporttámogatások léte veszélybe kerül .

Óriási átgondolatlanságról van szó. Bár a vásárhelyi színházat ilyen szinten nem érinti, de szolidaritásból nem lehetünk nyugodtak, és persze tulajdonképpen minket is érint, ha más intézmények működése ellehetetlenül.

Másrészt, bár itt nem beszélhetünk jogokról, de egy már elért és megszerzett állapotot lecsökkenteni mindenkinek csak rossz, a megszerzett jogokat elvenni nem szabadna” – mutatott rá Pál D. Attila. Leszögezte, az egész kulturális finanszírozási rendszert alapjaiban kellene átalakítani ahhoz, hogy valamit meg lehessen reformálni – és ez nem csak az előadó-intézményekre vonatkozik: alapjaiban kell átformálni minden költségvetési rendszert.

A marosvásárhelyi színház vezérigazgatója azt mondta, Sepsiszentgyörgy önkormányzata például 30 százalék fölött költött sportra és kultúrára, tehát a tervben szereplő 7,5 százalék abszolút lehetetlenség. „Gyergyóban akármilyen kicsi a Figura Stúdió Színház költségvetése, a városi költségvetéshez arányítva komoly összeg lehet a támogatása” – mondta Pál D. Attila. A csíkszeredai színház működése is veszélyben forogna, de a város más kulturális intézményei is – jelentette be pár napja Korodi Attila polgármester.

Fotó: Kelemen Kinga

Amint a Csíki Játékszín közleményében olvasható,

„a sürgősségi rendelet tervezete az évek során (jó és rossz tulajdonságaikkal együtt) kialakult intézmények megsemmisítésével fenyeget. Olyan emberek (művészek, technikusok, adminisztratív személyzet) alkotta csapatok felszámolásával, akik lelkesen és olykor akár személyes áldozatok árán is, egyetlen célnak szentelték az életüket: a közönség és a közösség szolgálatának”.

A színház arra kéri a közönséget, hogy aláírásokkal támogassa a tiltakozást, hiszen a jelek szerint akár összevonás is várhat a kulturális intézményekre.

Elkelne egy reform, mert nem működik jól minden

Megkérdeztük a tervezetről Köllő Csongort is, a kolozsvári székhelyű Shoshin Színházi Egyesület, független műhely vezetőjét, a kincses városbeli ZIZ – Art and Social Area kulturális tér kezdeményezőjét és programjának egyik koordinátorát is. „Ha életbe lép a tervezet, sok település kulturális életének az összeomlásához, súlyos csorbulásához fog vezetni. Tévedés ne essék, azt gondolom, hogy

szükség van egy reformra azzal kapcsolatban, hogy miként működnek és mit csinálnak ezek az intézmények, illetve hogyan tudnak operatívabb, hasznosabb, relevánsabb munkát kifejteni.

Persze vannak olyan intézmények, amik már most bizonyos belső reformok mentén fejtik ki a működésüket, viszont vannak olyanok is, amelyek hátramaradottabbak ezen a téren. Szóval elkelne egy átfogó reform, mert nem tökéletes minden, de ezt egész másként, párbeszédre alapozva, hosszú folyamat eredményeként kell bevezetni” – fejtette ki a független műhely vezetője. Hozzátette, a mostani formában viszont csak arról van szó, hogy spóroljunk meg egy kevés pénzt.

Köllő Csongor, a Kolozsváron működő Shoshin Színházi Egyesület társvezetője Fotó: Köllő Csongor/Facebook

„Ez a tervezet, amennyire fel tudom mérni a helyzetet, a Shoshint nem érinti direkt módon, ennek ellenére aláírtam és megosztottam a petíciót, mert

nem értek egyet ezzel a fejszecsapásos módszerrel, hosszú távon több kárt fog okozni, mint amennyit most spórolunk vele.

Mert elvileg, ha megszűnnek bizonyos intézmények, akkor az felszabadíthat forrásokat, amik átirányíthatók független kezdeményezések, csoportok felé, amelyek eddig nem részesültek kellő támogatásban, viszont adott esetben hatékonyabban dolgoztak, a közösség számára relevánsabb projekteket találtak ki, stb.” – mutatott rá Köllő Csongor. Szerinte azonban a tervezet erről nem rendelkezik, csupán arról, hogy bizonyos dolgokat szüntessünk meg, s ami ezután lesz, az ugyanúgy fog működni, csak kevesebb pénzből.

„A valóságnak ehhez semmi köze. Itt most ismét senki nem jár jól. Én remélem, hogy a kulturális intézményeket érintő részek kikerülnek úgy, ahogy vannak.

Ha ez megtörténik, akkor meg majd azt remélem, hogy ugyanazok, akik most érintettek voltak, és akiket aláírásunkkal mindannyian támogatunk, szintén szolidárisak lesznek legközelebb, amikor viszont majd ismét a független ágazat kerül a támadás célpontjába. Mert sajnos úgy érzem, egyhamar nem fog sor kerülni arra az alapos párbeszédre, amit említettem” – vélekedik Köllő Csongor..

Veszélyben a Látó folyóirat is

Veszélyben forog a marosvásárhelyi székhelyű Látó irodalmi folyóirat léte is. Amint a szerkesztőség közleményében szerepel, amit a sürgősségi kormányrendelet tervezete szerint le akarnak faragni, „azok egy ország költségvetéséhez mérten jelentéktelen összegek, tényleges megtakarítást nem fog tudni ebből kispórolni a kormány, viszont az – amúgy is küszködő – kulturális szféra működéséhez elengedhetetlenek ezek a támogatások”. Rámutatnak,

kisebb, eleve kevés pénzből működő színházak, múzeumok, könyvtárak, folyóiratok, ezek alkalmazottai és munkatársai esnének áldozatául egy ilyen meggondolatlan lépésnek, kisebb-nagyobb településeken egyaránt, ami gyakorlatilag intézmények és munkahelyek megszűnéséhez vezetne, ezzel együtt az így-úgy működő kulturális ágazat tönkretételéhez országszerte.

A kormány költségcsökkentési terve ellen tiltakoztak Csíkszeredában a színészek a néma performansszal Fotó: Kelemen Kinga

A Látó szépirodalmi folyóirat a Maros Megyei Tanács által működtetett intézmény, jelenleg 9 teljes munkaidős és egy félmunkaidős alkalmazottal, tehát ha a rendelet törvényerőre emelkedik, a szerkesztőség szerint tulajdonképpen búcsút lehet inteni közel 34 éves történetüknek. „Úgy, hogy biztos, hogy nem rajtunk, illetve a hozzánk hasonló intézmények ellehetetlenítésével fog rengeteg pénzt megtakarítani a kormány” – közölte a Látó szerkesztősége, amely arra kéri a kultúra iránt elkötelezetteket, aláírásukkal támogassák a kulturális szférát érintő intézkedések elleni tiltakozást.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport