Arany- és Shakespeare-művek a színpadon a marosvásárhelyi könyvvásáron

2017. október 31., 11:02

Elkezdődött a jegyárusítás a november 16. és 19. közt szervezendő 23. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár programjaira.

Fotó: Boda L. Gergely

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Julius Caesarja, a Kaláka együttes és Lackfi János közös gyerek-, illetve felnőtt koncertje, valamint a WH együttes és Nádasdy Ádám Shakespeare-szonettfeldolgozásai várják a közönséget a programsorozaton. A szervezők közleménye szerint

az előadások sorát a WH együttes és Nádasdy Ádám Shakespeare’s Sonnets&Songs című produkciója nyitja

november 16-án 19 órától a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagytermében. A WH formáció a mai zenei világba emeli Shakespeare szonettjeit és dalait. A megnevezés egy monogramot takar: Shakespeare nyomtatásban megjelent szonettjeit egy titokzatos Mr. W. H.-nak ajánlotta, akinek kiléte – akárcsak a szonettek tartalma – mindmáig viták tárgyát képezi. Ami biztos, hogy a versekből izgalmas és friss zenei feldolgozások születtek.

A WH együttes Nádasdy Ádám költővel érkezik Marosvásárhelyre, aki több Shakespeare-darab fordítójaként szakértői idegenvezetéssel gazdagítja a koncertélményt.

Pénteken, november 17-én a Kolozsvári Állami Magyar Színház nemzetközi sikereket megért darabjával, Shakespeare Julius Caesarjával folytatódik a nagytermi előadások sora este 7 órától. A roppant erős látványelemekkel és hanghatásokkal operáló Silviu Purcărete-rendezés sok tekintetben mai világunkat idézi. Szombaton, november 18-án a Kaláka együttes és Lackfi János költő vendégszereplésének örülhetnek a marosvásárhelyiek.

A Kaláka együttes – Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Radványi Balázs – zenés estjén a 200 éve született Arany Jánosé a főszerep.

A költő és a zsarnokság viszonyát taglaló A walesi bárdok című költemény mellett Arany legismertebb versei hangzanak el, egyebek között a Családi kör, az Epilógus, A tamburás öregúr. Az esten Lackfi János néhány Arany-átirata is bemutatásra kerül. Jegyek vásárolhatók a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház jegypénztárában, illetve online.

A jegyköteles előadások mellett számos programmal várja közönségét a könyves szemle.

November 16-án, délután 5 órától a Kultúrpalota kistermében a Jelenkor Kiadó szerzőinek estjére kerül sor, amelyen Kemény Zsófival, Peer Krisztiánnal, Selyem Zsuzsával, Szabó Róbert Csabával és Térey Jánossal találkozhatnak az érdeklődők.

Fotó: Boda L. Gergely

Ugyancsak kiemelkedő irodalmi programnak ígérkezik a november 17-én 17 órától kezdődő A mai magyar női próza címmel szervezett kerekasztal-beszélgetés is Király Kinga Júlia, Márton Evelin, Selyem Zsuzsa és Szeifert Natália részvételével, akárcsak az Arany János ma című költői est november 18-án. A beszélgetés meghívottai: Demény Péter, Fekete Vince, Karácsonyi Zsolt, Lackfi János, László Noémi, Lövétei Lázár László, Markó Béla.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat