Jazz in the Park – „Nagyobb teret a minőségi zenének!”

Jazz in the Park – „Nagyobb teret a minőségi zenének!”

Alin Vaida főszervező szerint országos attrakcióvá nőné ki magát a kolozsvári Jazz in the Park rendezvénysorozat, amely nyaranta több ezer embert szólít a kolozsvári Sétatérre a minőségi dzsesszmuzsika jegyében. A fesztiválszervezők még egy zenei „bombát” ígérnek idénre: Vaida szerint felejthetetlennek ígérkezik az amerikai Robert Glasper koncertje.

Gyergyai Csaba

2016. november 16., 13:212016. november 16., 13:21

– A négy éve nyaranta megrendezett kolozsvári Jazz in the Park nevű zenei fesztivál mára Kolozsvár és Erdély egyik legnépszerűbb fesztiváljává nőtte ki magát, melynek ingyenes programjaira több ezren kíváncsiak. Hogyan jött létre ez a rendezvény, és milyen célokat tűztek ki a kezdetekkor?

– Úgy vélem, egy rendezvényszervező számára nem létezik nagyobb szakmai kihívás, mint egy fesztivál megszervezése. Egy ilyen típusú rendezvénysorozat lényege nem csupán az, hogy különböző tevékenységeket kell szervezni előre kiválasztott helyszíneken, valójában ennél sokkal többről van szó: egy közösséget kell összehozni, összekovácsolni, melynek tagjai egy közös cél érdekében gyűlnek össze. Egy jó fesztiválnak ugyanakkor a szórakozásnál sokkal többről kell szólnia, tennie kell valami fontosat azért a helyszínért, ahol a rendezvény zajlik és az emberekért, akiket összehív.

Úgy gondolom, a Jazz in the Park ezért vívta ki a köztiszteletet az elmúlt négy év alatt. Azon túl, hogy elsősorban egy zenei fesztiválról van szó, megnyitotta a kolozsváriak előtt a sétálóutcát, hiszen a rendezvény által a város egyik népszerű közterülete még fontosabbá vált a helyi közösség számára. Ugyanakkor szeretnénk a minőségi zenét minél több emberhez eljuttatni úgy, hogy közben újabb és újabb tereket „nyitunk meg” a nagyközönség előtt. Ezekkel az alapkoncepciókkal láttunk hozzá a szervezéshez 2012-ben. Egy évvel később sikerült megszervezni a Jazz in the Park első kiadását, és azóta teljes erőbedobással dolgozunk azon, hogy évről évre jobbak legyünk, és azt hiszem, ezt a célt sikerült elérnünk. Azt akarjuk a továbbiakban is, hogy nagyobb teret biztosítsunk a minőségi zenének.

– Nagy fába vágták a fejszét, hiszen a dzsessz sosem arról volt híres, hogy nagy tömegeket képes megszólítani, legalábbis mifelénk biztosan nem. Ehhez képest többezres látogatottsággal büszkélkedhetnek, ráadásul két alkalommal is bekerültek a legjobb európai fesztiválok mezőnyébe. Milyen szempontok mentén állítják össze a rendezvény programját?

– A zenei programot egy dzsesszre szakosodott rendezvényszervező ügynökséggel, a Twin Artsszal közösen állítjuk össze immár négy éve. A csapatunkban dolgozik egy zenei programfelelős, akinek rálátása van a műfajon belüli trendekre, és figyel arra is, hogy a többi hasonló jellegű fesztivál hogyan működik. Olyan zenekarokat szeretnénk hívni, amelyek meg tudják szólítani azokat is, akik nem kifejezetten rajongói a műfajnak, de legyenek érdekesek a dzsesszkedvelők számára is.

A program összeállításakor figyelembe veszünk minden korosztályt, természetesen a városban élő kisebbségeket is, ugyanakkor figyelünk arra, hogy a költségvetésünköz mérten olyan fiatal romániai vagy határon túli előadokat hívjunk meg, akik a jövő nagy sztárjai lehetnek. A kínálatunk másik fontos eleme nem zenei: a Jazz in the Park a lacikonyhák és italbutikok mellett fontos helyi és környékbeli kulturális, művészeti műhelyeket is rendszeresen meghív a rendezvényre – például a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetemet –, de a régiségvásárnak is helyet adunk.

– Nemrég azt nyilatkozta, szeretné, ha a Jazz in the Park rövid időn belül országos attrakcióvá válna. Milyen jövőbeli tervekkel készülnek a cél elérésére?

– Két „példaképünk” is van: a rotterdami North Sea és a montreux-i dzsesszfesztivál Svájcban. Amikor ezek a rendezvények zajlanak, az egész város hangulatát megváltoztatják. Ezt szeretnénk mi is elérni. Szeretnénk még több közönséget bevonni itthonról, de külföldről is. Ehhez még több támogatóra, hatékonyabb kommunikációra és még több programra van szükségünk. Létrehoztunk egy ösztöndíjat is fiatal tehetségek számára – ezt a projektünket szeretnénk továbbfejleszteni az elkövetkező időszakban. A rendezvényünk teljesen ingyenes, de a résztvevők megvásárolhatnak a helyszínen egy 10 lej értékű karszalagot, a begyűlt pénzt pedig többek közt erre a célra fordítjuk. Leírhatatlan érzés, hogy a fesztivál keretében adományok révén támogatni tudunk kiváló adottságokkal rendelkező zenészeket.

– Elmondható, hogy az elmúlt években rohamosan bővült a kolozsvári és környékbeli zenei kínálat, gondoljunk csak a több száz­­ezres tömeget megmozgató Untold vagy a bonchidai Electric Castle fesztiválra. Ugyanakkor azt látjuk, hogy egyre több rangos előadó látogat a kincses városba. Ön szerint mi az, ami még hiányzik a palettáról?

– Kolozsvár egy félig teli pohár ebből a szempotból, attól függ, honnan nézzük. Egyrészt egyre jobb az infrastruktúra, egyre több az érdeklődő, kíváncsi ember, és azt látjuk, hogy a helyi hatóságok is nyitottak az együttműködésre. Másrészt viszont szép volna, ha lenne mondjuk egy 400 és egy 1500-2000 férőhelyes termünk, ahol lehetne megfelelő minőségben koncertezni. Garantálom, hogy a zenei kínálat megkétszereződne. Nyilván az anyagiakkal is gond van országos viszonylatban, hiszen egy átlagember nem tudja megengedni magának, hogy több kulturális rendezvényre is jegyet váltson. Azt gondolom, hogy trendibb, aktuálisabb előadókat kellene idevonzani az elkövetkező időszakban. De mindenképpen optimista vagyok. Róma sem egy nap alatt épült fel, ugye.

– Ha már szóba hozta az aktuális, trendi előadókat: a Jazz in the Park meghívására november 29-én Kolozsváron koncertezik a mai dzsessz-színtér egyik legfontosabb előadója, Robert Glasper zongorista és zenekara. Mit kell tudnunk erről az eseményről?

– Évek óta szerettük volna meghívni Robert Glaspert Kolozsvárra, hiszen egy elismert kortárs művészről van szó, aki nem 5–10 évvel ezelőtt volt releváns, hanem egy fontos mai előadó, aki 2015-ben Grammy-díjat is kapott. Véleményem szerint ez a koncert rendkívüli esemény nem csupán a dzsessz rajongói, de a minőségi zene kedvelői számára is általában. Glasper személyében napjaink egyik legfényesebb zongoristacsillagát üdvözölhetjük a városunkban, akinek a zenéjébe hiphop- és R’n’B-elemek is beépülnek a többi evidens afroamerikai kulturális hatás mellett, és több neves világsztárral is dolgozott már együtt az elmúlt években. Biztos vagyok benne, hogy a Robert Glasper Experiment fellépése felejthetetlen 90 percet nyújt majd mindazoknak akik jegyet váltanak a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Auditorium Maximum termében tartandó koncertre.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 13., szombat

Kilencvenedik születésnapján köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét

Kilencvenedik születésnapja alkalmából nagyszabású gálaműsorral köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt a Nemzeti Színház társulatának tagját Budapesten.

Kilencvenedik születésnapján köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét
2024. április 13., szombat

Amikor a román király nem kért a magyar bakából – Aranyosszéki katonák történetei kötetbe fűzve

Könyv látott napvilágot arról, hogy a katonaság milyen mértékben és formában szólt bele a 20. században az aranyosszéki egyének, családok, kisközösségek életébe, milyen traumákat, tapasztalatokat, emlékeket hagyott maga után.

Amikor a román király nem kért a magyar bakából – Aranyosszéki katonák történetei kötetbe fűzve
2024. április 11., csütörtök

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház

E-LÍRA 100 – válogatás száz év erdélyi magyar költészetéből címmel tart előadást szombaton Zilahon az Aradi Kamaraszínház.

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart  irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház
2024. április 11., csütörtök

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélte a szakmai kuratórium az idén alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat – jelentette be csütörtökön a Látó szépirodalmi folyóirat.

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat
2024. április 11., csütörtök

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján

Világot gyújt és rendet rak a vers, melenget vagy lehűt, bezsongat vagy vigasztal. A vers megváltó rés a mindennapok falán – fogalmazta meg a Krónika megkeresésére a magyar költészet napja alkalmából László Noémi József Attila-díjas kolozsvári költő.

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján
2024. április 10., szerda

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben

Közismert erdélyi magyar képzőművészeket bemutató sorozat részeként Jovián György Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja „corpus inane” című kiállítását nyitják meg április 18-án a Liszt Intézet bukaresti központjában.

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben
2024. április 10., szerda

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson

A 80 éve született, 2021 februárjában elhunyt, Kossuth-díjas Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hargita megyei Székelyszentmiklóson, ahol a költő a gyermekkorát töltötte.

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából  Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson
2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum