A Tündérkert, ahonnan jobban ráláthatunk önmagunkra – Erdélyi színészek a most készülő magyar filmsorozatról

A Tündérkert, ahonnan jobban ráláthatunk önmagunkra – Erdélyi színészek a most készülő magyar filmsorozatról

A nyolc részes filmsorozat forgatása lezárult, a Tündérkertet az ősszel láthatják a nézők a Duna tévében

Fotó: Megafilm/Dombóvári Tamás

Nagy kaland volt szerepet játszani a Tündérkert című, az ősszel a képernyőkre kerülő magyar sorozatban, izgalmas forgatás zajlott, remek rendezővel és nagyszerű csapattal – mondták el a Krónika megkeresésére erdélyi színészek, akik kíváncsian várják a Móricz-regényből készülő nyolc részes filmet. A Móricz Zsigmond Erdély-trilógiájának első, Tündérkert című regénye alapján forgatott történelmi-politikai thrillert Madarász Isti rendezi, a produkcióban mintegy 1600 statiszta és kaszkadőr vesz részt. Báthory Gábor fejedelmet 25 éves magyarországi főiskolás színészhallgató, Katona Péter Dániel alakítja.

Kiss Judit

2023. március 05., 10:062023. március 05., 10:06

2023. március 05., 12:112023. március 05., 12:11

Több mint 15 erdélyi színész kapott szerepet az Erdély történelméről szóló regény mozgóképes feldolgozásában. A Megafilm gyártásában készülő sorozat forgatása decemberben zárult, a film idén ősszel kerül a magyarországi közmédiában a képernyőkre. A Móricz Zsigmond Erdély-trilógiájának első, Tündérkert című regénye alapján készülő történelmi-politikai thrillert Madarász Isti rendezi, a produkcióban mintegy 1600 statiszta és kaszkadőr vesz részt. Báthory Gábor fejedelmet 25 éves magyarországi főiskolás színészhallgató, Katona Péter Dániel alakítja.

Erdélyi színészek is fontos szerepeket játszanak az alkotásban: Bethlen Gábor székely főkapitányt Bokor Barna, a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat és a budapesti Thália Színház tagja formálja meg,

de szerepel a sorozatban többek közt Pál D. Attila, a vásárhelyi színház vezérigazgatója, Éder Enikő, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház és az Aradi Kamaraszínház színművésze, Dimény Áron, a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának tagja, Dimény Levente, a nagyváradi Szigligeti Színház társulatának tagja. Hogy miként zajlott a forgatás, arról Bokor Barnát, Pál D. Attilát, Éder Enikőt, Dimény Áront kérdeztük.

A sárkány és a hattyú küzdelme

A Bethlen Gábor alakját megformáló Bokor Barna megkeresésünkre azt mondta, akik ismerik a figurát a történelemkönyvekből, vagy a Móricz-regényből, azok nagyjából ki tudják tapogatni ennek az embernek a „vénáját”.

Galéria

Két fontos Gábor Erdély történelmében. Bethlen szerepét Bokor Barna, Báthoryét Katona Péter Dániel formálja meg

Fotó: Megafilm/ Facebook

„Bethlen megosztó személyiség, nem könnyen »adja magát», viszont őt tanulmányozva találhatunk olyan elemeket, melyekkel hozzá és általa nemzetünk kollektív tudatához kapcsolódunk – saját kiterjedése és az ország tündérkertté változtatása, felemelkedése egyidejű volt” – fogalmazott Bokor Barna.

Kifejtette, a rengeteg izgalmas mellékszál mellett a Bethlen és Báthory Gábor közti viszony határozza meg a sorozatot – ami a címerek viszonylatában a sárkány és a hattyú küzdelmének nevezhető.

„A sárkány, mint tudjuk, tűz természetű, képes mindent felemészteni maga körül. A hattyú látszólag kevésbé harcias, ellenben a láthatatlan regiszterben, a víz alatt komoly erőfeszítést tesz a haladás érdekében. Ebből az egyszerű képletből is kirajzolhatjuk a Bethlen-Báthory tengelyt, de ennél azért bonyolultabb a dolog” – mondta Bokor Barna. Hozzáfűzte, várakozási fázisban vagyunk, a nézők, de még az alkotók is kíváncsiak az előzetes után. Ilyen kérdések merülnek fel: milyen Erdélyt, milyen Tündérkertet fogunk látni?

A regényhez képest módosult a forgatókönyv, tehát aki tudni szeretné, hogy mit rejt a sorozat, idealizált világot, elképzelt világot, esetleg valós történelmi tényeken alapuló világot, az nem fogja megfejteni az olvasmányélmények alapján – fogalmazott Bokor Barna.

„Szerintem nem egy egykori letűnt édenkert, nem is egy ígért mennyország, de olyan hely lesz a Tündérkert, ahonnan talán jobban ráláthatunk önmagunkra, közös sorsunkra. Egyébként a Móricz-műben nem ennyire hangsúlyosak a női karakterek, mint a filmben, ahol jelentős szerepet játszanak – valószínűleg így volt ez akkor is, most is” – fogalmazott a színművész. Mint mondta, Bethlen karaktere sem egyértelmű és színtiszta kinyilatkoztatás, hanem vergődések sorozata, férjként, államférfiként, barátként, mentorként.

Galéria

Bokor Barna színművész, a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat és a budapesti Thália Színház tagja

Fotó: Megafilm/Dombóvári Tamás

Kérdésünkre, hogy a forgatás jelentett-e egyfajta időutazást számára, hiszen a 17. század elejének világát megidéző közeget hoztak létre a forgatáson, Bokor Barna azt mondta, a díszlet és jelmez határozottan megteremtette ezt az érzetet, a külső helyszínek is nagyon izgalmasak voltak – annak ellenére, hogy nem autentikus helyszínekről van szó, rengeteg olyan külső és belső helyszínt talált a gyártás, ami meg tudja teremteni a korabeli Erdély hangulatát. „A jelmezek egyszerre korhűek, ugyanakkor sugárzik belőlük a kreativitás a tervezőnek, Zelenka Nórának köszönhetően” – mondta Bokor Barna. Arra is kitértünk beszélgetésünk során, hogy mik voltak a 100 napig tartó forgatási munka legnagyobb szépségei és nehézségei.

A színművész azt mondta, számára a legnagyobb nehézség az idő és az energia beosztása, ha mondjuk nap végére vagy éjszakába nyúlik mondjuk a cselekményt előre gördítő tétjelenet felvétele.

„A forgatás talán legnagyobb szépsége, hogy ezek az emberek, akiket erre a munkára összesodort a szél, szeretetközösséggé váltak. Ebben a Megafilm mint gyártó cég és a rendező, Madarász Isti személyisége is meghatározó, ugyanis ő, akárcsak a mandala közepe, szépen sugározta az alkotó energiákat, amelyekből táplálkozott a stáb” – mondta Bokor Barna. Úgy fogalmazott, „ez a forgatás már akkor is hiányzott, miközben csináltuk”. A szovátai születésű színművész – aki jelenleg a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat és a budapesti Thália Színház tagjaként is játszik – többek közt az El a kezekkel a papámtól (2021) című alkotásban és az Elk*rtuk című politikai thrillerben (2021) szerepelt.

„Deszka, ha játszol, megöllek”

Pál D. Attila, a marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezérigazgatója a sorozatban Nagy Andrást, a hajdúk vezérét alakítja.

Galéria

Pál D. Attila, a marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezérigazgatója a sorozatban Nagy Andrást, a hajdúk vezérét alakítja

Fotó: Megafilm/Dombóvári Tamás

„Ma úgy neveznénk ezt a figurát, hogy profi katona vagy vérprofi vezető, aki kimondottan a hadserege érdekeit figyelte, és aszerint hozta meg a döntéseit. Egy csöndes, folyamatosan elemző, viszonylag hidegvérű, időnként emberi arcot mutató figuráról van szó” – mondta el a Krónikának Pál D. Attila, aki végzettségét tekintve nem színész. Mint fogalmazott, érdekes számára, és talán nem véletlen, hogy Madarász Isti ragaszkodott hozzá.

„Amikor meglátott, a casting után folyamatosan azt akarta kihozni belőlem, ami vagyok, hogy önmagamat adjam. Azt mondta nekem: „Deszka, ha játszol, megöllek” – ecsetelte Pál D. Attila.

Arról is beszélt, hogy a próbafolyamat során meg kellett tanulnia, ahogy a kamera a gesztusait látja, ahogyan azt is, miként figyeljen a kamera jelenlétére. Kérdésünkre, hogy a harci mozdulatokat, fogásokat ábécétől kezdve kellett-e megtanulnia, vagy korábban is értett az ilyesmihez, küzdősporthoz, Pál D. Attila azt mondta, az elejétől kellett megtanulnia. Koreográfussal és kaszkadőrrel rengeteget edzettek ahhoz, hogy lehetőleg minél hitelesebb legyen a harcjelenet, és reméli, hogy élethű lesz a végeredmény.

Galéria

Pál D. Attila rengeteget edzett koreográfussal és kaszkadőrrel

Fotó: Megafilm/Dombóvári Tamás

Kérdésünkre, hogy időutazást jelentett-e számára a több százéves történet filmre vitele, Pál D. Attila azt mondta: mindenképpen. „A színészek számára talán nem volt ekkora újdonság, de nekem, mint az újszülöttnek, teljesen új volt. Ahogy felvettem a jelmezt, azonnal abban a régi közegben éreztem magam, és ez segített, hogy természetes módon oldjam meg a feladatokat. Egyszerűen elhittem az egész helyzetet, a kamerák közelségét se láttam már egy adott pillanatban, a technikát sem, csak Nagy Andrásnak éreztem magam” – fejtette ki Pál D. Attila.

Beszélt a jelmezéről is, mint mondta, az első öltözésnél két öltöztető segített neki, aztán a végén már egyedül is tudott vele bánni.

„Mondtam is párszor, hogy a középkorban nem tudtak semmi funkcionális dolgot kitalálni a ruhákon, szóval nem egyszerű ruházatok ezek. És megszokás kérdése, hogy nehéz-e viselni. Első két nap kínlódtam, kényelmetlen volt az óriási fekete kacagány a negyven fokban, viszont a ruhát a novemberi meg decemberi forgatási napokon imádtam” – mondta el Pál D. Attila. Aki nagyon kíváncsian várja a végeredményt, hogy milyen lesz a sorozat.

„Egyébként kicsit félek megnézni magamat, annak ellenére, hogy saját magam kedvenc színészének kiáltottam ki magam” – mondta nevetve Pál D. Attila.

Pál D. Attila 1993-tól dolgozik színházakban, tavaly ősztől a vásárhelyi színház vezérigazgatója. 2011-től a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház munkatársa, 2013-tól produkciós igazgatói pozíciót tölt be. Korábban a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház és a Kolozsvári Állami Magyar Színház menedzsmentjében dolgozott, valamint számos nemzetközi fesztivált szervezett, 2019-től óraadó tanárként dolgozik a Marosvásárhely Művészeti Egyetemen.

Galéria

Pál D. Attila: „az általam megformált figura profi katona vagy vérprofi vezető”

Fotó: Megafilm/Dombóvári Tamás

Nagy lehetőség egy erdélyi színész számára

Éder Enikő, az Aradi Kamaraszínház művésze a Krónikának elmondta, izgatottan várja, hogy milyen lesz majd a sorozat, mert a színész csak akkor szembesül a filmmel, amikor az már készen van.

Galéria

Titokzatos figura a történetben. Éder Enikő, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház és az Aradi Kamaraszínház színművésze balról, mellette Báthory Erzsébet szerepében Szamosi Zsófia

Fotó: Megafilm/Dombóvári Tamás

„Móricz regényében nincsen benne az a figura, akinek a megformálására felkértek. Amikor odamentem a castingra Vásárhelyre, akkor találkoztam a nagyon szimpatikus rendezővel, Madarász Istivel, nem is tudtam, hogy maga a filmrendező személyesen részt fog venni a castingon, mert az nem mindig szokás. Roppantul rokonszenves volt, nagyon jól tudtunk kommunikálni, kért egy minimális jelenetet, és aztán mondta, hogy én picit fiatal vagyok ehhez a szerephez – ami jólesett a negyvenes éveimet taposva –, de mégis úgy döntött aztán, hogy én legyek. Valamiért neki megtetszett ez a karakter, amit én hoztam” – mondta el Éder Enikő. Kiemelte, nagyon jól tudott dolgozni színész partnereivel, Szamosi Zsófiával, Elek Ferenccel. Azt is kifejtette, érdekes helyszíneken forgattak, többek közt kőfejtőben, és egyes helyszíneknek valóban a régmúltat idéző hangulata volt.

„Amikor az ember oda belépett, félhomály volt, és az egész légkör különleges hangulatot árasztott. Az volt az érzésed, hogy tényleg egy másik világba kerültél abban a pillanatban. Több mint tíz órát forgattunk lent, szinte fura is volt feljönni a napvilágra” – mesélte Éder Enikő.

Úgy fogalmazott, nagyon érdekes lesz a sorozat, kitűnő munkát végzett a rendező és az egész stáb is. „A munka milyensége nagyon függ azoktól az emberektől, akik összefogják a csapatot, akik a stábokért, különböző csoportokért, vagy a statisztákért felelnek. Mindenki apait-anyait beleadott, rengeteget dolgozott, közben meg nem voltak feszültségek, élvezet volt a forgatáson részt venni” – fogalmazott a színművész.

Galéria

Éder Enikő szerint egy erdélyi színész számára nagy lehetőség szerepet kapni a nagyszabású történelmi sorozatban

Fotó: Megafilm/Dombóvári Tamás

Éder Enikő annyira szerette ezt a légkört, hogy ha ideje lett volna, azokon a forgatási napokon is kiment volna a helyszínekre, amikor épp nem kellett dolgoznia. Kiemelte, annak külön örült, hogy a sorozatba bevontak erdélyi színészeket is.

„Akkor is örülnék, ha épp nem engem vontak volna be, hanem más erdélyi színészeket. Külön hangsúlyt és energiát fektettek arra, hogy erdélyi színészek is legyenek benne. És ez szerintem rém fontos, hogy végre bekerüljünk mi is valahogy ebbe a szakmai körforgásba” – hantsúlyozta a színművész.

Mivel eddig kevés filmben szerepelt, így most ez fontos lehetőség számára. „Nem nagyon van lehetőségünk hátradőlni, azért sem szoktunk jelentkezni castingokra, mert Budapest távol van, és nem nagyon tudunk oda szaladgálni. Szóval a mostani egy nagyon jó lehetőség volt” – mondta el Éder Enikő.

Csak a jelmezek változnak, az emberi gyarlóság és nagyszerűség nem

Dimény Áron, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze Schreiber szebeni főbírót játssza a sorozatban. Mint mondta, a főbíró klasszikus politikus figura.

Galéria

A Tündérkert sorozat stábjáról készült felvétel, bal szélen Dimény Levente, a nagyváradi Szigligeti Színház társulatának tagja, mellette jelmezben Dimény Áron, a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának tagja

Fotó: Megafilm/Dombóvári Tamás

Dimény Áron kifejtette, a produkció nagyon igényesen épített fel mindent, ami a történetet a kellékeiben, környezetében, díszletében körülöleli, és számára nagy kaland volt a forgatás során a 21. századi technikától körülvéve egy több száz évvel ezelőtti miliőben létezni.

„Egyébként a történet örökérvényű emberi dolgokról szól, és Móricz ebben kitűnő, a forgatókönyv pedig nagyon szépen emeli ezt át. Végülis ilyenek az emberi történeteink. Jelmezeink, maszkjaink változnak, de ugyanolyan gyarlók és esendőek, vagy ugyanolyan nagyszerűek vagyunk ma is, mint az emberek pár száz évvel ezelőtt” – fogalmazott a színművész.

Azt is elmondta kérdésünkre, hogy meglátása szerint a színész jelmeze egyfajta maszk, és a színész számára a maszk nagyon erős átváltozási eszköz – ő sokszor így tekint a jelmezre is.

Galéria

Móricz Zsigmond Erdélyi-trilógiájának első, Tündérkert című regénye alapján készül a történelmi-politikai thriller

Fotó: Megafilm/Dombóvári Tamás

„Nyilván egy hoodiet (kapucnis pulcsit) felvenni egészen más folyamatot indít el az ember mozdulataiban, mint hogyha mondjuk egy öltönyt, estélyi ruhát, vagy szmokingot kell viselni. A sorozatban a kort idéző jelmez komplex, és izgalmas volt viselni” – fejtette ki Dimény Áron. Azt is elmondta, nagyon kíváncsian várja a végeredményt, hiszen a film nagyon-nagyon jó és erős anyag, az ember azon csodálkozik, eddig hogy nem lett a Tündérkertből filmsorozat.

„Olyan világot élünk, ahol a sorozatoknak egyre nagyobb a súlya, így biztosan sokan lesznek rá kíváncsiak. Adottak a remekül felépített karakterek, a kitűnően megírt forgatókönyv, a nagyon igényes csapat” – mondta a színművész.

Mint arról korábban írtunk, Marosvásárhelyen 60-70 embert hallgattak meg, és közülük választották ki a több mint 15, Kolozsvárról, Sepsiszentgyörgyiről, Temesvárról, Csíkszeredából, Gyergyószentmiklósról érkező művészt. A forgatókönyvet Horváth András Dezső, Tasnádi István, Bereményi Géza írta. A producer, Helmeczy Dorottya maga is erdélyi születésű. Producertársával, a filmet gyártó Megafilm vezetőjével, Kálomista Gáborral régóta tervezték az Erdélyről szóló történelmi politikai sorozatot. A forgatókönyv összeállítását komoly munka előzte meg, Helmeczy Dorottya csapatával négy évig dolgozott az előkészítésén. Kálomista Gábor a bejelentő sajtótájékoztatón elmondta: a Megafilm bátran nyúl történelmi témákhoz, céljuk az volt, hogy Móricz regényét fogyaszthatóvá tegyék a fiatalok számára is.

korábban írtuk

Megjelent az izgalmasnak ígérkező Tündérkert sorozat első előzetese
Megjelent az izgalmasnak ígérkező Tündérkert sorozat első előzetese

Megjelent a Móricz Zsigmond Erdély-trilógiájának első, Tündérkert című regénye alapján készülő nyolc részes történelmi politikai thriller első előzetese.

korábban írtuk

Több mint 15 erdélyi színész kapott szerepet Móricz Zsigmond Tündérkert című regényének mozgóképes feldolgozásában
Több mint 15 erdélyi színész kapott szerepet Móricz Zsigmond Tündérkert című regényének mozgóképes feldolgozásában

Javában zajlik a Móricz Zsigmond Erdélyi-trilógiájának első, Tündérkert című regénye alapján készülő nyolc részes történelmi politikai thriller forgatása.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 01., péntek

Ahol nem ismerik a balettszőnyeg fogalmát: Egyiptomban turnézik a sepsiszentgyörgyi M Studio

Egyiptomban turnézik március 1. és 10. között a sepsiszentgyörgyi M Studio – közölte honlapján a mozgásszínházi társulat.

Ahol nem ismerik a balettszőnyeg fogalmát: Egyiptomban turnézik a sepsiszentgyörgyi M Studio
2024. március 01., péntek

Stílszerűen március 15-én mutatja be a Nagyvárad Táncegyüttes Népek tengere című, felújított előadását

Március 15-én mutatja be felújított, Népek tengere című előadását a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese – közölte a társulat.

Stílszerűen március 15-én mutatja be a Nagyvárad Táncegyüttes Népek tengere című, felújított előadását
2024. február 29., csütörtök

Munkácsy-emlékkiállítást rendez a Szépművészeti Múzeum, erdélyi származású fotóművész munkáit felvonultató kiállításuk is lesz

A Szépművészeti Múzeum ebben az évben az Amerikában híressé vált magyar származású fotóművészeket bemutató kiállítással, az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, valamint egy átfogó, Munkácsy Mihály születésének 180.

Munkácsy-emlékkiállítást rendez a Szépművészeti Múzeum, erdélyi származású fotóművész munkáit felvonultató kiállításuk is lesz
2024. február 29., csütörtök

Újból megnyitják Aradon a kibővült 1848–49-es ereklyemúzeumot, kiegészülve a Búsuló Arad-szoborral

Március elsején, pénteken 18 órakor újra megnyitják az Arad Megyei Múzeum képtárát és az 1848–1849-es ereklyemúzeum-gyűjteményét a Kultúrpalotában – írta az Aradihírek.ro.

Újból megnyitják Aradon a kibővült 1848–49-es ereklyemúzeumot, kiegészülve a Búsuló Arad-szoborral
2024. február 29., csütörtök

Ősök kultusza, állatáldozatok, három fő istenség – előadás az udmurt néphitről, néphagyományról Sepsiszentgyörgyön

Az udmurt néphit, néphagyomány témájában tart előadást Petrova Anasztázia filológus és Demeter Miklós néprajzkutató, hangszerkészítő a sepsiszentgyörgyi Lábasház emeleti termében pénteken – közölte a Székely Nemzeti Múzeum.

Ősök kultusza, állatáldozatok, három fő istenség – előadás az udmurt néphitről, néphagyományról Sepsiszentgyörgyön
2024. február 29., csütörtök

„Együtt erő”: a magyar nemzeti kulturális identitást egységében kell megmutatni Demeter Szilárd szerint

A magyar nemzeti kulturális identitást egységében megmutató tudásátadás a koordinált múzeumi együttműködés feladata – mondta Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum jelenlegi főigazgatója a Kossuth rádió csütörtöki adásában.

„Együtt erő”: a magyar nemzeti kulturális identitást egységében kell megmutatni Demeter Szilárd szerint
2024. február 28., szerda

Művészek a művészekért: erdélyi magyar színháziak is segítik a beteg pályatársakat

Erdélyi és partiumi magyar színházak is csatlakoznak a Román Országos Színházi Szövetség (UNITER) jótékonysági akciójához: előadásaik bevételét egészségügyi ellátásra szoruló színházművészek megsegítésére ajánlják fel.

Művészek a művészekért: erdélyi magyar színháziak is segítik a beteg pályatársakat
2024. február 28., szerda

Több erdélyi magyar színházi alkotót – színészt, rendezőt, drámaírót, zeneszerzőt –, valamint előadást jelöltek UNITER-díjra

Több erdélyi magyar színházi alkotót is jelöltek a Román Színházi Szövetség (UNITER) idei díjaira: többek közt kolozsvári előadást és színészt, sepsiszentgyörgyi, temesvári előadást, marosvásárhelyi színészt – derül ki a szövetség közleményéből.

Több erdélyi magyar színházi alkotót – színészt, rendezőt, drámaírót, zeneszerzőt –, valamint előadást jelöltek UNITER-díjra
2024. február 27., kedd

Szerteágazó stíluskirándulásra hívja közönségét a Kolozsvári Magyar Opera

Izgalmas bemutatóra invitálja közönségét a Kolozsvári Magyar Opera: a Sziluettek című vershangverseny Laczkó Vass Róbert énekes, színész, költő és Csergő Domokos zeneszerző, ütőhangszerművész közös produkciója.

Szerteágazó stíluskirándulásra hívja közönségét a Kolozsvári Magyar Opera
2024. február 27., kedd

„Se elvenni, se hozzátenni nem lehet a jó vershez” – Fekete Vince költő újabb díjáról, „kétlakiságáról”, lírájáról

„Csodálatos mestermunka, emlékeztet a versre, a jó versre, hogy tökéletes, mint a jó vers maga, se elvenni, se hozzátenni nem lehet(ne) semmit” – fogalmazott Fekete Vince költő nemrég kapott Balassi Emlékkardjáról a Krónika megkeresésére.

„Se elvenni, se hozzátenni nem lehet a jó vershez” – Fekete Vince költő újabb díjáról, „kétlakiságáról”, lírájáról
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM