A nagy formátumú asszony mint „boltívtárs” – Szávai Géza író Polcz Alaine neves pszichológusról szóló könyvéről

A nagy formátumú asszony mint „boltívtárs” – Szávai Géza író Polcz Alaine neves pszichológusról szóló könyvéről

A Kisorosziban készült képen Polcz Alaine (áll), Szávai Géza és Mészöly Miklós

Polcz Alaine kolozsvári születésű, neves pszichológus, író életét dokumentálja fotókkal az a frissen napvilágot látott kötet, amelyet Szávai Géza Magyarországon élő, erdélyi író jelentett meg. A könyv két „ikerkötet” első darabja, hiszen Szávai Géza Mészöly Miklós Kossuth-díjas íróról, Polcz Alaine férjéről is hasonlót tervez. Szávait szoros barátság fűzte az író házaspárhoz.

Kiss Judit

2021. április 18., 20:232021. április 18., 20:23

 – Frissen megjelent könyve Polcz Alaine (1922–2007) kolozsvári születésű, hírneves pszichológusról, íróról, a tanatológia (a halál és gyász kutatása) magyarországi úttörőjéről szól. Korábban többször nyilatkozta, hogy különleges barátság fűzte a Mészöly Miklós – Polcz Alaine író házaspárhoz. Miként indította a hosszú ideig tartó, személyes kapcsolatuk a könyv megírására?

– Soha nem akartam könyvet írni sem Polcz Alaine-ről, sem Mészöly Miklósról (1921–2001, Kossuth-díjas író – szerk. megj.). Meg sem fordult ilyesmi a fejemben, ellenkezőleg. Titkolnivalóan személyes zónának, annak rendje és módja szerinti búvóhelynek tartottam a Budapest közelében, Kisorosziban lévő kis „hétvégi” faházikónkat Mészölyék szomszédságában. Miklós szerezte nekünk a kilencvenes évek kezdetén, baráti kölcsönt is adott, hogy megvehessük. Barátságban voltunk még a rendszerváltozás előtti időkből.

Én akkoriban Budapesten egyszerre több szerkesztőségben dolgoztam mondhatni éjjel-nappal. Elfoglalt, túlhajszolt ember voltam, mindenféle családi bajjal, betegséggel „megáldva”. És Miklós akkor beszélt rá, hogy az ő hétvégi házuk szomszédságában megvásároljuk ezt a kis faházikót. Későbbi búvóhelyemet. Nagyon szép és rejtett – rejtőzködést biztosító – természeti környezet ez. A szomszédok se tudták, hogy éppen ott vagyok, avagy nem vagyok ott.

Idézet
Fontos volt ez az elzárkózás, ez a kiszigetelődés a nyomasztó budapesti zsivajból, hogy én is jussak úgymond írásidőhöz. Mészöly hasonló közérzettel élte „írói életét”. Fiatalabb korában Szekszárd környéki szőlősben meghúzódva írta a könyveit, később aztán, élete végéig Kisorosziba vonult el és vissza – egy hajdani, utóbb „telkesített” szőlőhegyen építve szerény faházat.

Télvíz idején gyakran megesett, hogy csupán mi ketten tartózkodtunk itt, rajtunk kívül senki. Egy évtizeden át nagyon szoros szimbiózisban éltünk a kisoroszi tájban nemcsak mi ketten Miklóssal, hanem családilag is. Polcz Alaine és a feleségem, Szávai Ilona igencsak összebarátkoztak. Alaine szerint egészen ritka, hogy házaspárok ilyen szoros barátságba kerüljenek… De hogy a Polcz Alaine-ről készült könyvem keletkezéséhez visszatérjek: meghalt Miklós, majd Alaine, és hatvannyolc éves koromban engem is elért egy veszélyes betegség. Az elmúlt két évben nagyon beteg voltam, talán most kezdek kilábalni.

– A könyv megírását, ha lehet azt mondani, „ihlette” valamiképpen a betegsége?

– Az ember a betegséget csak a munkával meg a derűvel tudja valamennyire „eltolni magától”. És azt mondtam, ha most komolyabb munkára nem is vagyok képes, de legalább rendezgetem a fotókat. Ugyanis gyerekkoromtól fotózok, már Székely Jeruzsálem című könyvemben is felhasználtam régi, adott témában pótolhatatlan fotóimat. Kisoroszi éveink alatt is folyamatosan fotózgattam.

Idézet
És a betegségem csendesebb, fájdalommentesebb óráiban sok ezer fényképet átnézve, rádöbbentem, hogy mindez veszni fog, ha én ezekkel a fotókkal nem kezdek valamit. Akkor határoztam el, hogy a Mészölyhöz és Alaine-hez fűződő kapcsolatom tárgyi emlékeit közzéteszem – hiszen a fotó is tárgy, méghozzá a legtényszerűbb.

Azonnal kiderült, hogy ha egyebet nem is, de képaláírásokat szükséges lesz írnom. És máris világossá vált, hogy a képaláírásokból könyv kerekedik. Hiszen a fotóözönhöz társuló képaláírások olyan szövevénnyé állnak össze, amely végül könyv, ha pedig könyv, akkor az szerkesztést, komoly átgondolást igényel.

Hát így jutottam el oda 69–70 évesen, hogy bár soha nem akartam Mészöly Miklósról vagy Polcz Alaine-ről, kettejükről, a házasságukról írni – a fotók másképpen döntöttek… És itt elkerülhetetlenül érintenem kellett a saját házasságunkat is Ilonával. Meg aztán szembe kellett néznem egy megkerülhetetlen igazsággal. Ha csak annyit mondok: az embernek egy élete van, de lehet több házassága, ennek igazságát senki nem kérdőjelezi meg, de valljuk be, sokak számára – érthetően – ez nem kellemes igazság. De attól még létezik, és logikusan következik belőle, hogyha egy vagy két emberről (esetünkben férjről, feleségről) akarok írni, akkor nem a házasságukból kell kiindulnom. Hanem autonóm személyiségként kell felmutatnom az illető embert vagy két embert.

Idézet
Tehát külön-külön könyvet kell szentelnem Alaine-nek és Miklósnak, hogy igazat beszéljek mindkét emberről. Miközben végig tudjuk, hogy együvé tartoztak. És azt is „kíméletlenül” el kellett döntenem, hogy melyikükkel kezdjem. Nem sokat töprengtem, az Alaine-ről szóló könyvet kezdtem írni.

Az utolsó fejezetéből idéznék egyetlen mondatot: „Ne haragudj, Miklós, de kitűnő, jelentős író jócskán akad, írnak is róluk bőséggel könyveket, na de nagy formátumú asszonyokról – boltívtársainkról – keveset regélnek.” Hát ezért kezdtem Alaine életével, mely persze hosszú szakaszon egyidejűleg Miklós élete is, és reméltem, hogy marad időm a Mészöly-könyv megírására is.

Galéria

Fotó: Könyvborító

– Ön 1988 óta Magyarországon él, az 2007-ben elhunyt Polcz Alaine bár kolozsvári születésű volt, fiatal korától szintén Magyarországon élt. Erdélyi gyökereik is rokonították önöket szellemi vonalon Polcz Alaine-nel?

– Természetesen megismerkedésünk pillanatától, tehát 1983-tól, amikor ötéves kislányomat kivizsgálták azon a klinikán, ahol Alaine praktizált, számított, hogy „földik”, erdélyiek vagyunk. Számít, hogy gyakran félszavakból értjük egymást, hogy az utalásaink célba találnak. De engem Alaine-hez igazából az élet dolgai kötöttek, nem pedig szakmai vagy elméleti vonzódások. Az általam alapított PONT kiadóban ők Ilonával, a feleségemmel könyvsorozatokat indítottak, tehát naponta beszéltünk szakmai dolgokról… De azt is mindannyian pontosan tudjuk, hogy minden embert elsősorban a saját élete és szerettei élete foglalkoztatja. És mégis alig van, akivel erről őszintén beszélhetünk. Nos, ez volt a mi „közös nevezőnk” Aline-nel. Hogy őszintén beszéltünk erről.

–Polcz Alaine személyiségét milyen megközelítésben tálalja az ön könyve, mennyire személyes hangvételű, és mennyire összpontosít az író, pszichológus életművére?

– Végig nagyon ragaszkodtam a könyv címéhez: Az életed, Polcz Alaine. Ha az imént azt mondtam, hogy mindenkit foglalkoztat a saját élete, akkor most hozzáteszem, hogy a másik ember, a többi ember élete iránti érzékeny érdekelődésünket is megalapozza ez az ösztön. „Az élethez mindannyian értünk”, akár tudatában vagyunk ennek, akár nem. Én pedig nem a pszichológiáról akartam írni, hanem annak az embernek – nőnek – az életéről, aki szenvedései okán is a segítő szakmának, a gyermekpszichológiának szentelte az életét. Miért? Hogyan? És a saját élete?... Egy pszichológus asszony életéről, egy jelentős magyar író feleségéről, kettejük életéről szól ez a könyv. Röviden: az életről.

– A száz éve született Mészöly Miklósról szóló kötetről, amely „ikerkönyve” lenne a Polcz Alaine-ról szólónak, mit árulna el?

– A kulcsszó: boltív. Ahhoz két összehajló pillér szükségeltetik. Könyvre „átszámítva” ez két könyvet jelent. Valamikor, elég régen,Alaine írt egy könyvet, melynek címe: Az életed, Bíró Berta. Gyerekkori barátnőjéről szól. És ketten Alaine-nel raktuk össze a könyvet, régi fotókból, amelyeken nyilván ő, Alaine is ott van.

Engem pedig rávett, hogy menjek el fényképezőgéppel Bertához, a Kolozsvár melletti csodálatos kis faluba, Kidébe, fotózni. Nos, ennek a könyvnek a mintájára írtam én Az életed, Polcz Alaine-t. Ifjúkori, gyerekkori fotók is vannak benne, amelyeket annak idején Alaine nekem adott, vagy pedig Bertától, a barátnőjétől kaptam, na meg az a rengeteg fotó, amelyeket én készítettem.

Idézet
Így hát állíthatom, hogy egy nagy formátumú nőről, kiemelkedő személyiségről igaz és izgalmas képet adok úgy, hogy életét gyerekkorától haláláig fényképekkel követem, képaláírásokkal adatolom.

Nem mellékesen Mészöly Miklós élettársa volt, és a házasság fantasztikus erőt adott és támasztott mindkettőjüknek, ez is benne van a könyvben. De akkor vagyok következetes, ha írok egy másik, párhuzamos könyvet Mészöly Miklósról is, úgyszintén fotókkal, gyerekkortól követve az életét, hogy összeálljon a „boltív”.

Fontosnak tartom a házasságot úgy is mint életteljesítményt. Úgy fogalmaztam, hogy a házasság boltívalkotási folyamat. Ha két pillért egymáshoz illesztünk, boltív keletkezik. Életem nagy élménye, és azért beszélek magamról, hogy mások megsértése nélkül kimondhassam a „szerencsétlen” szót.

Idézet
A világ két legszerencsétlenebb embere is, ha egymásnak dől, és boltívet alkot, akkor az egyik támasza a másiknak, egymás nélkül gyakorlatilag nem tudnának fenntartani semmit, talán még magukat sem. A boltív többet elbír, többet jelent, mintsem a boltívet alkotó két pillérnek az egyszerű „összege”. Ilyen boltívet szeretnék a két könyvvel, ahogyan boltívet alkotott az életben is Miklós és Alaine.

A készülő Mészöly-könyv főszereplőjévé egyenesen az életet teszem. Igen, a Mészölyét. Ezért kerül A templom és kilincse cím mellé alcímként: Az élet és Mészöly Miklós. Ha azt kérdeznék, „miért az élet?”, azt mondanám, azért, mert mindannyian egy-egy életet élünk, erről szól minden, ehhez, ha nem akarunk, akkor is értünk. És szenvedélyesen érdekel minket.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja