A Facebooktól a verseskötetig

Antal Erika 2015. november 26., 19:12

Demény Péter két frissen megjelent verseskötetét mutatták be szerda este a Látó Irodalmi Játékok 68. rendezvényén a marosvásárhelyi G-caféban. A szerzővel Balázs Imre József beszélgetett, mialatt a két kötet illusztrációi, Eperjesi Noémi és Láng Orsolya munkái voltak láthatók a kivetítőn.

Fotó: Haáz Vince

A Kolindárium című kötetet az Exit Kiadó, míg a Lélekkabátot a Lector Kiadó gondozta és jelentette meg. Demény Péter a Facebookon Ivan Karamazov néven rendszeresen közli az írásait, a Kolindárium például a névnapokra írt versek gyűjteménye.

Balázs Imre József arra volt kíváncsi elsősorban, hogy másképp működnek-e ezek a szövegek a Facebookon, mint nyomtatott formában?

„A hiúságom másként működik” – válaszolta Demény, aki hamar felismerte a Facebook lehetőségeit, azt, hogy mi mindenre jó. Mert volt egy időszak az életében, amikor szenvedett, kételyei támadtak, ha például a Holmi nem közölte a versét, vagy a Magvető nem adta ki a kötetét. Ezek olyan sebek voltak, amelyeket a Facebook megszüntetett, hiszen amióta létezik ez a hálózat, vannak olyan szövegek, amelyek jó, ha kötetben is megjelennek, de vannak, amelyek nem baj, ha csak a világhálón olvashatók. „Világok határán lettem felnőtt” – magyarázta Demény Péter, hozzátéve, hogy a Facebookon úgy tud írni, mintha papíron írna ráadásul rögtön meg is jelenik mások előtt, amit ír.

A Lélekkabát című kötetről megtudták az érdeklődők, hogy tulajdonképpen az egy szerelem története, amit nem volt egyszerű megélni, hiszen az egész élete megváltozott általa. Fontosnak tartotta, hogy megjelenjen, ahogyan azt is, hogy az Eperjesi Noémi, a szerelem tárgyának grafikáival jelenjen meg. „Végig szerencsém volt. Megírtam ezeket a verseket, Noémi illusztrálta, a Lector kiadó pedig vállalta, hogy megjelenteti” – mondta Demény Péter.

Balázs Imre József emlékeztetett, hogy a mostani két kötetet megelőzően elég rég nem jelent meg verseskötet Demény tollából, és feltette a kérdést, hogy ez azt jelenti-e esetleg, hogy további 2-3 kötetre való vers van még a fiókjában.

Nincs 2-3 kötetre való vers – válaszolta a szerző, aki elmondta, a Kolindárium csak egy érdekes kísérletnek indult a Facebookon, de kötet lett belőle a Láng Orsolya illusztrációival. A legutóbbi regénye, a Visszaforgatás 2006-ban jelent meg, és itt vagyunk 2015-ben de nincs új regénye, holott már az a vád is érte, hogy túl sokat ír. „Dolgozom egy regényen, de nem tudom, mikorra lesz kész, grafomán vagyok, sokat írok, sok műfajban” – hangzott el végül mégis a vallomás.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat