Véres polgárháború Szudánban: nem csak a hatalomról, hanem az orosz befolyásról és a Wagnerről is szól

Véres polgárháború Szudánban: nem csak a hatalomról, hanem az orosz befolyásról és a Wagnerről is szól

Pusztítás. Szudán fővárosában, Kartúmban véres harcok dúltak

Fotó: Twitter

Nem csupán az a tétje a Szudánban az elmúlt napokban fellángolt – és amerikai bejelentés szerint jelenleg elvileg három napra szünetelő – polgárháborúnak, hogy a hadsereg melyik tábornoka ragadja magához a teljhatalmat, hanem az is, hogy Oroszország, amely hagyományosan jó viszonyt ápol az afrikai országgal, mekkora befolyást szerez a térségben. A Szudánban szembenálló tábornokok egyike, Hamdan Daglo nagyon közel áll Oroszországhoz és Vlagyimir Putyin elnökhöz, ő hívta a Wagner-csoportot az országba.

Balogh Levente

2023. április 26., 10:032023. április 26., 10:03

Oroszország haditengerészeti támaszpontot is építene Szudánban, emellett az aranybányászatban is jelentős szerepet játszik a polgárháború sújtotta afrikai országban – történetesen épp az Ukrajnában a legsikeresebbnek bizonyuló orosz katonai erő, a Wagner magánhadsereg tulajdonosa, Jevgenyij Prigozsin közreműködésével.

Szudán közel 70 éve Oroszország legfontosabb szövetségese Afrikában

– emlékeztet az Info Sud-Est portál.

Az afrikai ország függetlenségének 1956. január 1-jei kikiáltása óta a Szovjetunió, majd Oroszország legfontosabb afrikai partnere. A Kreml még akkor is Szudán iránt mutatta a legnagyobb érdeklődést, amikor Etiópiában, Angolában és Mozambikban kommunista rendszerek működtek. Ez nem is csoda, hiszen Szudán területe nagy, a Vörös-tenger partján fekszik, Egyiptommal és más fontos államokkal és régiókkal is szomszédos, és jelentős aranytartalékokkal rendelkezik.

Szudán stratégiai útvonalak fölött gyakorol ellenőrzést: a Vörös-tenger partvidéke, a Szuezi-csatorna, a Nílus, fontos afrikai ásványkincs-régiók is érintettek – nem csoda, hogy a 19. században az országot irányító britek, majd a 20. század közepétől a Szovjetunió, majd Oroszország számára is kiemelten fontos volt.

A Szovjetunió összeomlása és az országot 1989 és 2019 között irányító Omar al-Basír tábornok elszigetelődése után Moszkva a szudáni arany kevés exportcélpontja közé tartozott, miközben továbbra is fontos fegyverszállító és nemzetközi támogató maradt. 2017-ben, a Vlagyimir Putyin elnökkel Szocsiban tartott találkozót követően

al-Basír tábornok azt hangsúlyozta, hogy országa „Oroszország kulcsa” Afrikához,

azaz a Kreml legfontosabb partnere a kontinensen. Ennek bizonyítékaként a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner félkatonai csoport engedélyt kapott arra, hogy Szudán területén tartózkodjon, és hogy kitermelje és exportálja az ország aranykészleteit. A kitermelés évente 26 és 30 tonna között mozog, azaz a teljes szudáni export közel 45 százalékát teszi ki. A Wagner számos kiképző- és megfigyelőközpontot is működtet Szudánban, hogy megvédje az orosz érdekeket a Közép-afrikai Köztársaságban, Maliban és Burkina Fasóban.

korábban írtuk

Az amerikai külügy szerint három napra szüneteltetik a polgárháborút Szudánban
Az amerikai külügy szerint három napra szüneteltetik a polgárháborút Szudánban

Átmeneti tűzszünet lép életbe Szudánban hétfő éjféltől – közölte az amerikai külügyminiszter.

2017-ben az M Invest orosz vállalat kedvezményes hozzáférést nyert a szudáni aranybányászathoz, és a két elnök megállapodást kötött arról, hogy Oroszország a Vörös-tenger partján található Port Szudánban haditengerészeti katonai támaszpontot épít, amely atom-tengeralattjáróknak is otthont adhat. A port szudáni kikötőn keresztül bonyolódik az ország importjának 90 százaléka.

Ha megépülne a haditengerészeti támaszpont, ez lenne az első Afrikában és a második a volt Szovjetunió területén kívül, a Földközi-tenger partján található szíriai Tartusz után.

A Joe Biden vezette amerikai kormányzat 2021 közepén nyomásgyakorlás révén elérte a projekt befagyasztását, miután Omar al-Basír tábornokot 2019-ben megbuktatták, és a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elé állították a polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűncselekmények miatt.

Mindezek nyomán Oroszország számára sem érdektelen a jelenlegi szudáni konfliktus kimenetele, és meg is van a saját pártfogoltja Mohamed Hamdan Daglo tábornok személyében, aki az újabb katonai konfliktus április 15-ről 16-ra virradóra történt kitöréséig az ország második legfontosabb embere volt. Daglo tábornok éppen Moszkvában tartózkodott nyolcnapos hivatalos látogatáson, amikor Oroszország 2022. február 24-én elindította az Ukrajna elleni háborút.

Miközben az orosz csapatok bekerítéssel fenyegették Kijevet, Daglo teljes nyitottságát fejezte ki a port szudáni haditengerészeti támaszpont megépítése és a még szorosabb orosz-szudáni együttműködés iránt.

Daglo ellenfele a jelenlegi szudáni konfliktusban Abdel Fattáh al-Burháni tábornok, a hadsereg főparancsnoka, aki Basír megbuktatása után két évvel, puccsal ragadta magához a hatalmat. Mind Burháni, mind Daglo Basír „alvezérei” voltak korábban, Daglo pedig mindezidáig al-Burháni alvezéreként tevékenykedett.

Daglo hatalmának egyik kulcsa a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) nevű félkatonai fegyveres csoport, amelyet ő irányít, és amely a dzsandzsavíd nevű arab fegyveres szabadcsapatokból alakult ki. Ez utóbbi a dárfúri konfliktusban a civilek ellen a kartúmi központi kormány támogatásával elkövetett vérengzések révén vált hírhedtté.

Az RSF egyik legfontosabb támogatója pedig éppen Oroszország: fegyvert, kiképzőket és katonai felszerelést is küldött neki.

Ezt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter 2023. február eleji kartúmi hivatalos látogatása során is hangsúlyozták. A szudáni katonai vezetőkkel folytatott megbeszélések során Oroszország megismételte, hogy hajlandó megnyitni a port szudáni haditengerészeti katonai bázist, és biztosította a szudáni felet, hogy a Wagner-csoport mindkét fél számára előnyös módon képes kiaknázni az ország aranybányáit. Így Moszkva nemzetközi szankciók nélkül kereskedhetne a nemesfémmel, a kartúmi katonai vezetők pedig nem fizetnének több százmillió dollárnyi adót az államnak.

Galéria

Zavarosban bányászik. A Wagner-tulajdonos Jevgenyij Prigozsin kezébe került a szudáni aranybányászat

Fotó: Videófelvétel

A másfél hete tartó szudáni összecsapásokban ugyanakkor már több száz civil vesztette életét vagy sebesült meg,

a fővárosban, Kartúmban heves harcok dúlnak, többek között a városközpont lakónegyedeiben, ahol a függetlenség 1956-os kikiáltása óta még soha nem volt katonai összecsapás.

A külföldi diplomáciai képviseleteket bezárták, sokan elmenekültek, miután az Európai Unió képviselőjének székhelye és egy amerikai diplomáciai konvoj tűz alá került. A Világélelmezési Program felfüggesztette minden tevékenységét, miután három alkalmazottjára is tüzet nyitottak. Ez csak tovább rontja a világ egyik legszegényebb országának kétségbeejtő helyzetét: Szudán 45 millió lakosából csaknem 18 millió arra szorul, hogy nemzetközi jótékonysági szervezetek folyamatosan élelemmel és alapvető szükségleti cikkekkel lássák el.

korábban írtuk

Közel harminc román állampolgár kérte a kimenekítését Szudánból, a nyugati országok folyamatosan evakuálják polgáraikat
Közel harminc román állampolgár kérte a kimenekítését Szudánból, a nyugati országok folyamatosan evakuálják polgáraikat

Közel harminc román állampolgár kérte a kimenekítését Szudánból – közölte a bukaresti külügyminisztérium.

A fővárosban, Kartúmban mindkét fél azt állítja, hogy elfoglalták az elnöki palotát és a nemzetközi repülőteret. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy a kormány katonai erői vannak birtokon belül a két helyszínen. A repülőjáratokat törölték, a telefon- és internetkapcsolat gyenge, és az országos televízió mindkét oldal üzeneteit közvetíti.

A szudáni reguláris hadsereg több mint 120 ezer katonát számlál, a félkatonai gyorsreagálású csapatok pedig közel 80 ezer főt.

Míg a hadsereg légierővel is rendelkezik, a félkatonai erők rendelkeznek a legmodernebb felszereléssel, mivel az RSF olyan háborús színtereken is működött, mint Jemen és Líbia. Abdel Fattáh al-Burháni tábornokot a szomszédos Egyiptom támogatja, amelynek vezetői azt szeretnék, ha Kartúmban a kairóihoz hasonló politikai rendszer jönne létre.

Galéria

Sarokba szorítva. Az eddigi első számú szudáni vezető, Abdel Fattáh al-Burháni kénytelen szembenézni eddigi alvezérével

Fotó: Facebook

Ezzel szemben a dárfúri régióból származó

Hamdan Daglo tábornok nagyon közel áll Oroszországhoz és Vlagyimir Putyin elnökhöz.

Daglo volt az, aki hivatalosan meghívta a Wagner-csoportot Szudánba, és ő tárgyalt a haditengerészeti bázis megépítéséről is, miután al-Basír elvesztette a hatalmat. A Szudánt irányító két tábornoknak amúgy közös célja is van: megakadályozni, hogy az ország visszatérjen a polgári irányítás alá. A polgári uralomra való átmenetet 2019-re ígérték, miután Omar al-Basír tábornokot eltávolították a hatalomból.

A 2021 októberében Abdel Fattah al-Burháni és Mohamed Hamdan Daglo tábornokok által végrehajtott újabb puccs tovább késleltette a folyamatot,

aminek sem az Egyesült Államok, sem az Európai Unió nem örült. Április 6-án kellett volna aláírni azt a 2019 óta tárgyalt paktumot, amely átadja a kartúmi kormány irányítását a civil politikai erőknek, integrálja a félkatonai RSF-et a nemzeti fegyveres erőkbe, és véget vetett volna az országot több mint 30 éve irányító tábornokok uralmának. Az aláírást a hadseregen belüli nézeteltérések és külső hatások egyaránt késleltették, mivel sem Oroszország, Egyiptom, Etiópia és Szaúd-Arábia nem érdekeltek egy ilyen átmenetben.

Galéria

A kihívó. A Moszkva támogatását is élvező Mohamed Hamdan Daglo tábornok

Fotó: Twitter

A lázadó Hamdan Daglo tábornok az április 15-i puccskísérlet kezdetén azt mondta, hogy

az előző, 2021 októberében végrehajtott puccs „hiba” volt, és hogy most itt az ideje, hogy ő és az RSF képviseljék a népet.

Abdel Fattáh al-Burháni tábornok ugyanakkor leszögezte, hogy az általa vezetett katonai rezsim nem enged a lázadóknak, és a hadsereg csak egy választott kormánynak és polgári erőknek adja át a hatalmat.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 09., kedd

A zaporizzsjai atomerőmű kiképzőközpontját találta el egy ukrán drón orosz források szerint

Ukrán drón találta el a zaporizzsjai atomerőmű kiképzőközpontjának tetejét – közölte a két éve orosz ellenőrzés alá került energetikai létesítmény sajtószolgálata kedden a Telegram-csatornáján.

A zaporizzsjai atomerőmű kiképzőközpontját találta el egy ukrán drón orosz források szerint
2024. április 09., kedd

„Öld meg mindet” – BL-meccsek helyszínéül szolgáló stadionokat vett célkeresztbe az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam terrorista csoport a Bajnokok Ligáját fenyegeti: az iszlamista szervezet a kommunikációs csatornáin közzétett üzenetében négy stadionra mutatott rá, ahol keddtől a negyeddöntőket játsszák, és mészárlásra szólított fel.

„Öld meg mindet” – BL-meccsek helyszínéül szolgáló stadionokat vett célkeresztbe az Iszlám Állam
2024. április 09., kedd

Fehérházi reakció Ferenc pápa kijelentésére: Biden a jövőben is az LMBTQ+ közösség jogainak szószólója lesz

Joe Biden amerikai elnök a jövőben is az LMBTQ+ közösség – köztük a transznemű emberek – jogainak, biztonságának és méltóságának szószólója lesz – mondta a Fehér Ház szóvivője.

Fehérházi reakció Ferenc pápa kijelentésére: Biden a jövőben is az LMBTQ+ közösség jogainak szószólója lesz
2024. április 09., kedd

Szokatlan a Pellegrinivel és Ficóval kötött megállapodás, de előnyei is származhatnak belőle a felvidéki magyarságnak

Komoly siker Peter Pellegrini szlovák házelnök, a Hlas párt vezetője számára az államfőválasztáson elért győzelem, ami a magyarok számára is hozhat pozitívumokat – értékelt a Krónikának a szlovákiai elnökválasztás kapcsán Tokár Géza felvidéki politológus.

Szokatlan a Pellegrinivel és Ficóval kötött megállapodás, de előnyei is származhatnak belőle a felvidéki magyarságnak
2024. április 09., kedd

Netanjahu: kitűzték a rafahi ostrom időpontját – Új amerikai tűzszüneti javaslatot dolgoztak ki

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn közölte, hogy kitűzték a rafahi invázió időpontját.

Netanjahu: kitűzték a rafahi ostrom időpontját – Új amerikai tűzszüneti javaslatot dolgoztak ki
2024. április 09., kedd

Bukarest helyett Budapesten szállt le a párizsi repülőjárat

Az AF1088-as, Párizs–Bukarest (Otopeni) járat, amely hétfő este 8.22-kor indult Párizsból, 23 óra körül Budapesten landolt – közölte Lucian Mîndruță újságíró a Facebook-oldalán.

Bukarest helyett Budapesten szállt le a párizsi repülőjárat
2024. április 09., kedd

Újabb orosz hadihajót tettek használhatatlanná az ukránok, ezúttal a Balti-tengeren csaptak le

Felgyújtották hétfőn az orosz Szerpuhov rakétahordozót, amely a Balti-tengeren lévő Kalinyingrádi exklávénál volt kikötve – állítja az ukrán katonai hírszerzés.

Újabb orosz hadihajót tettek használhatatlanná az ukránok, ezúttal a Balti-tengeren csaptak le
2024. április 08., hétfő

Az ukrán katonai hírszerzés vezetője közelgő orosz offenzívától tart – Trump állítólag meghagyná az oroszoknak a Krímet

Ukrajnának késő tavasszal vagy kora nyáron újabb orosz offenzívára kell számítania, amely az ukrajnai Donbasz keleti régiója körül összpontosul majd – állította Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés (HUR) főnöke.

Az ukrán katonai hírszerzés vezetője közelgő orosz offenzívától tart – Trump állítólag meghagyná az oroszoknak a Krímet
2024. április 08., hétfő

Előrelépés történhetett az Izrael és a Hamász közötti tárgyalásokon – A hadsereg szerint nem állítják le a gázai hadműveleteket

Az Izrael és a Hamász közötti, tűzszünetről és túszmegállapodásról szóló kairói tárgyalásokon „jelentős előrelépés” történt, és számos vitás kérdésben konszenzus született – jelentette az Al Qahera News.

Előrelépés történhetett az Izrael és a Hamász közötti tárgyalásokon – A hadsereg szerint nem állítják le a gázai hadműveleteket
2024. április 08., hétfő

Ismét egymást vádolják az oroszok és az ukránok a zaporizzsjai atomerőmű elleni támadással

Ukrajnának semmi köze a zaporizzsjai atomerőműben vasárnap történt incidensekhez – jelentette ki vasárnap Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője.

Ismét egymást vádolják az oroszok és az ukránok a zaporizzsjai atomerőmű elleni támadással