Trumptól féltik a NATO-t extanácsadói, Párizs önálló európai védelmi erőt akar a volt elnök figyelmeztetése nyomán

Trumptól féltik a NATO-t extanácsadói, Párizs önálló európai védelmi erőt akar a volt elnök figyelmeztetése nyomán

Sokan úgy véli, Ukrajnának és Tajvannak van aggódni valója egy Trump-adminisztráció visszatérte miatt

Fotó: Videófelvétel

Miközben az Egyesült Államok szövetségesei felháborodtak Donald Trump hétvégi megjegyzései miatt, amelyek arra ösztönzik Oroszországot, hogy támadja meg Amerika európai szövetségeseit, ha azok nem teljesítik a NATO költségvetési hozzájárulási céljait, egy hamarosan megjelenő könyvben Trump több korábbi tanácsadója arra figyelmeztet, hogy a volt elnök megkísérli hivatalosan kivonni a tengerentúli nagyhatalmat a NATO-szövetségből, ha másodszor is államfővé választják.

Balogh Levente

2024. február 14., 09:012024. február 14., 09:01

A március 12-én megjelenő A nagyhatalmak visszatérése című, a CNN által ismertetett kötetben egy volt magas rangú amerikai tisztviselő – aki mind a Trump-, mind a Biden-kormányzatban magas szinten szolgált – azt mondta: ha Trump novemberben legyőzi Joe Biden elnököt, „az Egyesült Államok kikerül a NATO-ból.”

„A NATO valóban veszélyben lenne” – értett egyet John Bolton, Trump korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója. „Szerintem megpróbálna kilépni” – tette hozzá.

John Kelly nyugalmazott tábornok – aki Trump kabinetfőnöke volt a Fehér Házban – úgy véli, Trump Amerika biztonsági kötelezettségvállalásaival szembeni ellenérzése kiterjed a Dél-Koreával és Japánnal kötött kölcsönös védelmi megállapodásaira is. „A lényeg az, hogy semmi értelmét nem látta a NATO-nak” – fejtette ki Kelly a könyvben. „Körömszakadtáig ellenezte, hogy Dél-Koreában elrettentő erőként legyenek csapatok, vagy hogy Japánban legyenek elrettentő erők” – tette hozzá a kötet szerzője, Jim Sciutto szerint.

Idézet
Úgy gondolta, (Vlagyimir) Putyin egy okés fickó, Kim (Dzsong Un) szintén egy okés fickó, csak sarokba szorítottuk Észak-Koreát”

– emlékezett vissza Kelly. „Úgy értékelte, hogy mi kényszerítettük ebbe a helyzetbe ezeket a fickókat. Ha nem lenne NATO-nk, akkor Putyin nem tenné ezeket a dolgokat” – jellemezte Trump hozzáállását.

A washingtoni adminisztrációnak a könyvben megszólaló magas rangú tagjai azt is részletezték, Trump első ciklusában miként került közel ahhoz, hogy az Egyesült Államok kilépjen a szövetségből, amely az Oroszország elleni nyugati biztonság kulcsfontosságú alapköve, és arra figyelmeztetnek, hogy valószínűleg tovább menne egy második ciklusban.

Ugyanakkor Trump mai kollégái egészen másképp látják a helyzetet. „Úgy tűnik, a demokraták és a média érzékeny lelkületű munkatársai elfelejtették, hogy Trump elnök alatt négy év béke és jólét volt, de Európa az Obama–Biden-adminisztráció alatt halált és pusztulást látott, most pedig több halált és pusztulást Biden alatt” – mondta Jason Miller, Trump kampányszóvivője a CNN-nek.

Idézet
Trump elnök rávette szövetségeseinket, növeljék NATO-kiadásaikat azzal, hogy követelte tőlük, fizessenek, de Joe Biden visszatért ahhoz, hogy hagyja, hogy kihasználják az amerikai adófizetőket. Ha nem fizeted ki a védelmi kiadásaidat, nem lepődsz meg azon, hogy újabb háborúkat kapsz”

– ecsetelte a szóvivő.

Donald Trump még hétfőn közösségi oldalán kijelentésével kapcsolatban magyarázatként azt írta, hogy elnökként megerősítette NATO-t, amikor azt üzente annak a 20 tagállamnak, amelyek nem érték el a 2 százalékos küszöböt, hogy a kötelező védelmi hozzájárulás elmaradása esetén nem számíthatnak amerikai katonai védelemre. Véleménye szerint az erős amerikai sürgetés elmaradása miatt jelenleg kezd hasonló helyzet kialakulni, mint korábban.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének lényege a szerződés 5. cikkében is szereplő kollektív védelem ígérete – hogy az egyik tagország elleni támadás a szövetség összes nemzete elleni támadást jelent. Trump régóta panaszkodik amiatt, hogy a NATO-tagok keveset költenek védelemre az Egyesült Államokkal összehasonlítva.

A nagyhatalmak visszatérése című könyvben több tanácsadó is részletesen beszámol arról, hogy

Trump a szövetség 2018-as brüsszeli csúcstalálkozóján kis híján eltávolította az Egyesült Államokat a NATO-ból.

„Mindig dühöngött, dühöngött és fel-alá ugrált, és gyakran felpörgött azon, hogy »Nos, én okosabb vagyok, mint ők«” – mondta Kelly Trump gondolkodásmódjáról. Kelly elmondta, hogy megpróbálta elmagyarázni Trumpnak a NATO fontosságát, és úgy gondolta, hogy az elnök megérti. Kelly megközelítése magában foglalta annak a kombinációját, hogy elmagyarázza, mi volt valójában lehetséges, és mi miatt alakulhat ki negatív kép róla. De a csúcsértekezleten Trump kitartott. Egy korábbi magas rangú amerikai tisztviselő azt mondta, hogy

Trump parancsot adott ki a vezérkari főnökök egyesített testületének akkori elnökének, Mark Milley tábornoknak, majd Mark Espernek, hogy az Egyesült Államok lépjen ki a NATO-ból.

Annak ellenére, hogy hevesen ellenezték a lépést, az elnök utasítását „törvényes parancsnak” tartották, és terveket készítettek a kivonulás végrehajtására. Bolton őszinte félelemmel emlékszik vissza a 2018-as csúcstalálkozóra. „Őszintén szólva ijesztő volt, mert az utolsó pillanatig nem tudtuk, mit fog csinálni. És úgy értem, azt hiszem,

Idézet
csak annyit mondott, hogy ki fog lépni a NATO-ból, majd visszakozott”

– emlékezett vissza Bolton.

A Trump-adminisztráció számos veteránja hasonló figyelmeztetéseket fogalmazott meg Ukrajnára vonatkozóan. „Az USA támogatása Ukrajna számára megszűnne” – mondta a Trump és Biden alatt szolgáló magas rangú amerikai tisztviselő. Megfigyelve Trump 2023 júliusi, a Fox News-nak tett megjegyzését, miszerint ha újraválasztják elnöknek, egy nap alatt véget vethet a háborúnak, Bolton azt mondta:

Idézet
Ha én Ukrajna helyében lennék, nagyon aggódnék, mert ha minden csak alku kérdése, akkor mit számít az ukrán terület további tíz százaléka, ha békét hoz?”

Szerintük a Tajvannak nyújtott amerikai támogatás is veszélybe kerülne. Bolton emlékeztetett egy mutatványra, amelyet Trump az Ovális Irodában hajtott végre. Feltartotta a tolla hegyét, és azt mondta: „Ez Tajvan. Nézd a Resolute íróasztalt, ez Kína.” Bolton szerint az a véleménye, miszerint Tajvan túl kicsi ahhoz, hogy sikeresen megvédje magát a kínai invázió ellen – és túl kicsi ahhoz, hogy az Egyesült Államok törődjön vele.

Bolton így emlékezett vissza:

Idézet
Ha Tajvanon lennék, nagyon aggódnék egy Trump-adminisztráció miatt”.

Közben a francia külügyminiszter az európai védelmi politika megerősítése mellett foglalást, amely szerinte a NATO-t kiegészítő „második életbiztosítás” lenne. Stéphane Séjourné ezt Donald Trump volt amerikai elnöknek a NATO-finanszírozásról és a közös védelemről tett legutóbbi nyilatkozataira válaszul fogalmazta meg.

Idézet
Egy második életbiztosításra van szükségünk, nem a NATO helyett, nem a NATO ellen, hanem a NATO mellett”

– mondta a francia diplomácia vezetője Párizsban hétfőn, német és lengyel kollégájával, Annalena Baerbockkal és Radoslaw Sikorskival tartott közös sajtótájékoztatóján. Megerősítette, hogy a NATO európai pillérére támaszkodva szükséges az európai védelem kiépítése, hogy „védelmi iparunk részeként európai eszközöket vásároljunk, és felkészüljünk konfliktus esetére”.

Galéria

A francia, német és lengyel külügyminiszter egyformán szükségesnek tekinti Európa autonómiáját és az Amerikához fűződő szövetség megszilárdítását

Fotó: XStéphane Séjourné

„Ez a történelem iránya” – jelentette ki a francia külügyminiszter, hozzátéve, hogy

szó sincs beavatkozásról az amerikai választásokba, de fel kell készülni arra a lehetőségre, hogy a republikánus Donald Trump visszatér a Fehér Házba.

Stéphane Séjourné arra ösztökélte kollégáit, hogy a pozíciók háborújáról térjünk át a megoldások háborújára. Jelezte, hogy Franciaország megduplázta védelmi költségvetését. A mozgalom beindult, és az én hazám ennek részese lesz – fogalmazott a tárcavezető.

Idézet
Az atlanti szövetség nem egy biztonsági céggel kötött szerződés”

– jegyezte meg Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter, aki azt is jelezte, hogy hamarosan az Egyesült Államokba látogat. „El fogom ismételni, hogy nem hagyjuk magunkat megosztani, az (európai stratégiai) autonómiának harmóniában kell fejlődnie az Amerikai Egyesült Államokkal” – hangsúlyozta. „Az, hogy Európa komolyan gondolja a védelmet, a védelmi ipart, közös kihívás. És az amerikai elnökök erre ösztönöznek minket” – tette hozzá.

A német miniszter is azt hangsúlyozta, hogy elő kell mozdítani a védelem és a biztonság unióját, miközben arra is emlékeztetett, hogy a NATO továbbra is az európai biztonság gerince.

A három tárcavezető a háromoldalú együttműködésről elnevezett weimari háromszög formátumban találkozott. Párizs, Berlin és Varsó úgy véli, hogy az ebben a keretben megerősített együttműködésükkel megszilárdíthatják Európa pozícióját a nemzetközi színtéren, és hatékonyabban tudnak reagálni a közös kihívásokra.

korábban írtuk

Stoltenberg szerint aláássa a NATO biztonságát, hogy Trump anyagi kötelezettségeik teljesítését várja el a tagállamoktól
Stoltenberg szerint aláássa a NATO biztonságát, hogy Trump anyagi kötelezettségeik teljesítését várja el a tagállamoktól

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint „aláássa a szövetség biztonságát”, hogy Donald Trump arról beszélt: az Egyesült Államok csak akkor védi meg a szövetségeseket, ha azok teljesítik a védelmi kiadások arányára vonatkozó szerződéses kötelezettségüket.

korábban írtuk

Trump ismét figyelmeztette a NATO-szövetségeseket: teljesítsék védelmi kiadási kötelezettségeiket, ha amerikai védelmet akarnak
Trump ismét figyelmeztette a NATO-szövetségeseket: teljesítsék védelmi kiadási kötelezettségeiket, ha amerikai védelmet akarnak

Donald Trump volt amerikai elnök szombaton kijelentette: arra bátorítja Oroszországot, hogy „azt tegyen, amit csak akar” minden olyan NATO-tagországgal, amely nem tartja be a védelmi kiadásokra vonatkozó irányelveket.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 14., kedd

Korrupció gyanúja miatt őrizetbe vették az orosz védelmi tárca egyik magas rangú tisztségviselőjét

Különösen nagy értékű vesztegetés elfogadása miatt büntetőeljárást indított az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) Jurij Kuznyecov altábornagy, a védelmi minisztérium személyzeti főosztályának vezetője ellen.

Korrupció gyanúja miatt őrizetbe vették az orosz védelmi tárca egyik magas rangú tisztségviselőjét
2024. május 14., kedd

Orosz drónokat lőtt le az ukrán légvédelem – Az amerikai fegyverek egy része már megérkezett Ukrajnába

Az ukrán légvédelmi rendszerek megsemmisítették mind a 18 támadó drónt, amelyet Oroszország az éjszaka folyamán ukrán területre indított – közölte kedden az ukrán légierő.

Orosz drónokat lőtt le az ukrán légvédelem – Az amerikai fegyverek egy része már megérkezett Ukrajnába
2024. május 14., kedd

EP-választás: Romániában a legnagyobb a fiatalok szavazókedve

Románia az első helyen áll az Európai Unióban a fiatalok szavazókedve tekintetében a június 9-i európai parlamenti választásokon – derül ki egy, az Európai Bizottság által közzétett felmérésből.

EP-választás: Romániában a legnagyobb a fiatalok szavazókedve
2024. május 14., kedd

Szórakozásból ölhetett meg egy román kamionost öt belga fiatal

Bíróság elé állítanak kedden öt belga fiatalt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy megöltek egy román kamionost – írja a namuri ügyészség hétfői közleménye szerint az AFP.

Szórakozásból ölhetett meg egy román kamionost öt belga fiatal
2024. május 14., kedd

Bármikor megindulhat a Rafah elleni teljes körű offenzíva

Az Egyesült Államok becslése szerint Izrael elegendő katonát gyűjtött össze a Gázai övezet legdélibb városának, Rafahnak a környékén ahhoz, hogy a következő napokban teljes körű inváziót indítson.

Bármikor megindulhat a Rafah elleni teljes körű offenzíva
2024. május 14., kedd

A cél az, hogy az ukránok visszavegyék a kezdeményezést a csatatéren: Kijevbe érkezett az amerikai külügyminiszter

Kijevbe érkezett kedden Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

A cél az, hogy az ukránok visszavegyék a kezdeményezést a csatatéren: Kijevbe érkezett az amerikai külügyminiszter
2024. május 13., hétfő

Elhúzódó háborúra és a NATO-val való összecsapásra készülhet Putyin minisztere leváltásával

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy elhúzódó ukrajnai háborúra és a NATO-val való esetleges jövőbeni konfrontációra való felkészülést alapozta meg azzal, hogy leváltotta Szergej Sojgu védelmi minisztert, és Andrej Belouszovot nevezte ki a helyére.

Elhúzódó háborúra és a NATO-val való összecsapásra készülhet Putyin minisztere leváltásával
2024. május 13., hétfő

Lavrov: ha a Nyugat a harctéren akarja rendezni az ukrajnai válságot, állunk elébe

Ha a nyugati országok a harctéren akarják megoldani az ukrán válságot, Moszkva készen áll erre – jelentette ki Szergej Lavrov megbízott külügyminiszter.

Lavrov: ha a Nyugat a harctéren akarja rendezni az ukrajnai válságot, állunk elébe
2024. május 13., hétfő

Zajlik a Hamász elleni offenzíva Rafahban, a palesztinok szerint összeomolhat az egészségügyi ellátás

Órákon belül összeomolhat az egészségügyi ellátás a Gázai övezetben a harcok sújtotta térséget ellenőrző Hamász iszlamista terrorszervezet hétfői bejelntése szerint, melyben az üzemanyaghiánnyal indokolták a katasztrofális állapotokat.

Zajlik a Hamász elleni offenzíva Rafahban, a palesztinok szerint összeomolhat az egészségügyi ellátás
2024. május 13., hétfő

Romániából Barcelonába akart hamisított ruhákat, zárjegy nélküli cigarettát, alkoholt vinni, de a NAV lekapcsolta

Hamisított márkás ruhákat, parfümöket, továbbá zárjegy nélküli cigarettát és alkoholt is találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy az M5-ös autópályán félreállított román furgonban – közölte a NAV bevetési igazgatósága hétfőn.

Romániából Barcelonába akart hamisított ruhákat, zárjegy nélküli cigarettát, alkoholt vinni, de a NAV lekapcsolta