Több mint százan meghaltak Gázában, amikor segélykonvoj körül gyülekező emberekre nyitott tüzet az izraeli hadsereg

Több mint százan meghaltak Gázában, amikor segélykonvoj körül gyülekező emberekre nyitott tüzet az izraeli hadsereg

Tragikus incidens. Az esetről készült drónfelvételen látható, hogy a tömeg megrohamozta a teherautókat

Fotó: Izraeli Védelmi Erők

Több mint száz ember halt meg Gáza északi részén, ahol pánik tört ki, miután az izraeli hadsereg harckocsijai tüzet nyitottak, miközben éhes palesztin civilek gyülekeztek az élelmiszersegélyeket szállító teherautók körül – közölték palesztin tisztségviselők és szemtanúk.

Hírösszefoglaló

2024. március 01., 08:002024. március 01., 08:00

A szemtanúk szerint az emberek csütörtökön az újonnan érkezett segélyszállító teherautók körül tolongtak Gázaváros nyugati részén, abban a reményben, hogy élelemhez jutnak, amikor az izraeli erők tüzet nyitottak. Egy beszámoló szerint sokan akkor haltak meg, amikor a teherautók elgázolták őket.

A gázai palesztin egészségügyi minisztérium szerint 112-en meghaltak és több mint 700-an megsebesültek az incidensben, amely az egyik legtöbb halálos áldozatot követelő esemény a gázai háború kezdete óta.

A tragikus incidens akkor következett be, amikor csütörtökön egy teherautókonvoj érkezett a Gázaváros nyugati részén található Sejk Adzslín negyedbe.

Egy helyi újságíró elmondta, hogy nagy tömeg gyűlt össze, amely arra várt, hogy a segélyszállító teherautókról élelmiszereket osszanak ki. Szerinte a káosz és a zűrzavar, amely ahhoz vezetett, hogy az emberek a teherautók alá kerültek, csak akkor kezdődött, amikor az izraeli erők tüzet nyitottak.

A segélyszállító teherautók megpróbáltak elmenekülni a területről, embereket gázoltak el, és további haláleseteket és sérüléseket okoztak – tette hozzá a szemtanú a CNN-nek nyilatkozva. A mentőautók nehezen jutottak el a rászorulókhoz, mert az utat romok borították.

Egy gázai helyi újságíró szerint

a legtöbb áldozatot az okozta, hogy az izraeli lövések elől menekülő segélyszállító teherautók elgázolták az embereket.

Egy izraeli katonai szóvivő később csütörtökön vitatta a palesztinok verzióját az eseményekről, és azt mondta, hogy két különálló incidens történt, amelyekben segélyszállító teherautók érintettek.

Az elsőben

a teherautók észak felé haladtak, és tömegek özönlöttek köréjük, a teherautók pedig embereket gázoltak el. Ezt követően szerinte palesztinok egy csoportja közeledett az izraeli erőkhöz, akik ezután tüzet nyitottak a palesztinokra.

Daniel Hargari, az IDF szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nem történt támadás a segélykonvoj ellen.

„Ezt szeretném megismételni. Az izraeli hadsereg nem hajtottak végre támadást a segélykonvoj ellen. Éppen ellenkezőleg, az ott tartózkodó katonai egység humanitárius műveletet hajtott végre” – mondta.

Szerinte az incidensről készül légi felvételeken az látható, hogy több tucatnyian megrohamozták a teherautókat, a palesztinok pedig egymást taposták halálra, miközben fosztogatni kezdték a segélyszállítmányt.

Mint mondta, a konvoj számára kialakított humanitárius folyosót biztosító harckocsik először csak figyelmeztető lövésekkel próbálták feloszlatni a tömeget, amikor az megrohamozta a teherautókat.

Avi Hajman izraeli kormányszóvivő újságíróknak azt mondta: az, hogy a humanitárius segélyért sorban álló emberek Gázában meghaltak, „nyilvánvalóan tragédia, de a konkrétumokban még nem vagyunk teljesen biztosak”.

Egy izraeli tisztségviselő a CNN-nek elmondta, hogy az IDF csapatai éles lőszerrel lőttek a segélyszállító teherautót körülvevő emberekre, mivel „a tömeg olyan módon közelítette meg az erőket, hogy az veszélyt jelentett a katonákra, akik éles lőszerrel válaszoltak a fenyegetésre. Az incidenst vizsgálják”.

„Egy bizonyos ponton a teherautókat megrohamozták, és a teherautókat vezető emberek, akik gázai civil sofőrök voltak, belehajtottak a tömegbe, végül több tucatnyi ember halálát okozva. Ennél konkrétabbat nem tudok mondani” – mondta Hajman.

A Gázát irányító Hamász terrorszervezet egyik vezetője, Izzat Al-Risek arra figyelmeztetett, hogy az incidens a túszok szabadon bocsátását és a tűzszünetet célzó, folyamatban lévő tárgyalások kudarcához vezethet.

„A tárgyalások nem nyílt folyamatok” – mondta a Hamász által a Telegramon közzétett nyilatkozatában.

„Nem fogjuk megengedni, hogy a tárgyalások útja... [az] ellenségnek a Gázai övezetben élő népünk ellen elkövetett folyamatos bűntetteinek fedezékévé váljon” – mondta Al-Risek.

Joe Biden amerikai elnök és Tamim Bin Hamad Al-Thani katari emír megvitatta a „tragikus és riasztó incidenst”, amelynek következtében több mint 100 ember vesztette életét a Gázai övezetben – közölte csütörtökön a Fehér Ház az övezet egészségügyi minisztériuma.

„Mindkét vezető sajnálatosnak nevezte a civil életek elvesztését, és egyetértettek abban, hogy ez az incidens aláhúzta a tárgyalások mielőbbi lezárásának és a Gázába irányuló humanitárius segélyek szállításának sürgősségét” – közölte a Fehér Ház a két vezető közötti telefonbeszélgetésről szóló felolvasójában.

Joe Biden elmondta, hogy kormánya vizsgálja, mi történt a gázai élelmiszerosztó telephelyen, és elismerte, hogy az incidens meg fogja nehezíteni a térségben folyó tárgyalásokat.

„Most vizsgáljuk ezt az ügyet; két versengő verzió van arról, hogy mi történt. Még nincs válaszom” – mondta az elnök csütörtökön a Fehér Házban.

A CNN kérdésére, hogy aggódik-e amiatt, hogy a halálesetek megnehezítik a tárgyalásokat, így válaszolt: „Ó, tudom, hogy így lesz.”

Biden mégis optimizmusát fejezte ki, hogy hamarosan sikerülhet egyezségre jutni a túszokról és egy esetleges tűzszünetről.

„A remény örökké él” – mondta Biden.

Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője újságíróknak nyilatkozva kijelentette: Washington sürgősen információkat gyűjt a Gázai övezet északi részén történt incidensről.

A külügyi szóvivő hangsúlyozta, hogy a történtek csak alátámasztják a humanitárius segélyezés fenntartásának, illetve növelésének sürgető voltát, például egy lehetséges fogolycsere-megállapodás keretében megvalósuló ideiglenes tűzszünet által. Azt mondta, az ügyben felvették a kapcsolatot az izraeli hatóságokkal, amelyek vizsgálatot indítottak.

„Nyomon fogjuk követni a vizsgálatot, és válaszokat fogunk követelni” – tette hozzá.

Idézet
Ha valamit is egyértelművé tettek a mai incidensről készült légi felvételek, akkor az az, hogy mennyire kétségbe ejtő az ottani helyzet. Az embereknek több élelmiszer és ivóvíz kell. Gyógyszerekre és más humanitárius termékekre is szükségük van, mégpedig most”

– húzta alá Miller.

António Guterres ENSZ-főtitkár elítélte a vérengzést.

„A kétségbeesett gázai civileknek sürgős segítségre van szükségük, beleértve az ostromlott északi részen élőket is, ahová az ENSZ már több mint egy hete nem tudott segélyt szállítani” – mondta Stéphane Dujarric, az ENSZ vezetőjének szóvivője egy nyilatkozatban.

Az ENSZ nem volt jelen az incidensnél, de vizsgálatot kért – mondta Dujarric. Guterres később csütörtökön azt mondta, hogy

a halálesetek miatt hatékony, független vizsgálatra van szükség.

„Mindent meg kell tennünk a humanitárius válság enyhítése érdekében” – mondta.

Guterres azt is elmondta, hogy „megdöbbentő” számára a halálos áldozatok száma. Az övezet egészségügyi minisztériuma csütörtökön bejelentette, hogy a halálos áldozatok száma meghaladta a 30 ezret, és több mint 70 ezren megsebesültek. Megismételte az azonnali humanitárius tűzszünetre és az összes izraeli túsz feltétel nélküli szabadon bocsátására vonatkozó felhívásokat.

Oroszországban tárgyalások kezdődtek a rivális palesztin politikai csoportok részvételével.

A gázai rendezésre összpontosító palesztinközi tárgyalások kezdődtek Moszkvában – jelentette a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.
A vezető palesztin frakciókkal folytatott megbeszélések az orosz Keleti Tanulmányok Intézetének igazgatója, Vitalij Naumkin beszédével kezdődtek, amelyben üdvözölte a résztvevőket és sikeres munkát kívánt nekik – olvasható az állami média jelentésében.
Az orosz külügyminisztérium korábban közölte, hogy a megbeszéléseken részt vesznek a Hamász és a Palesztin Hatóságot uraló rivális politikai frakció, a Fatah képviselői is.
Husszein Hamajel, a Fatah szóvivője szerint a találkozó célja, hogy megtalálják a módját annak, hogy „egyesítsék a palesztin frakciókat a Palesztin Felszabadítási Szervezet égisze alatt”, és új kormányt alakítsanak, amely képes működni Kelet-Jeruzsálemben, a megszállt Ciszjordániában és a Gázai övezetben.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nyitóbeszédében felszólított a palesztin állam létrehozására a Biztonsági Tanács és az ENSZ Közgyűlése határozatainak megfelelően, és a közvetlen párbeszéd folytatása mellett érvelt Izrael és a Palesztin Hatóság között.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 04., csütörtök

Téli vihar tombolt az Egyesült Államok északkeleti részén, halálos áldozatokat is követelt

Halálos áldozatokat követelt, valamint több mint félmillió fogyasztónál okozott áramszünetet az Egyesült Államok északkeleti államaiba érkezett, havazással járó viharzóna szerdán és csütörtökön.

Téli vihar tombolt az Egyesült Államok északkeleti részén, halálos áldozatokat is követelt
2024. április 04., csütörtök

A NATO-főtitkár szerint a szövetség nem tervez csapatokat küldeni Ukrajna területére

A NATO nem tervez csapatokat küldeni Ukrajna területére, erre vonatkozóan nem érkezett semmilyen kérés, de az ukránok felszerelést, lőszert, fegyvereket kérnek, amit mi biztosítunk – szögezte le Jens Stoltenberg.

A NATO-főtitkár szerint a szövetség nem tervez csapatokat küldeni Ukrajna területére
2024. április 04., csütörtök

Stoltenberg: a NATO ma nagyobb, erősebb és egységesebb, mint valaha

A NATO a történelem legsikeresebb szövetsége, az Egyesült Államok és Európa együtt erősebbek ennek kötelékében – jelentette ki a NATO megalapításának 75. évfordulója alkalmából csütörtökön Brüsszelben Jens Stoltenberg főtitkár.

Stoltenberg: a NATO ma nagyobb, erősebb és egységesebb, mint valaha
2024. április 04., csütörtök

Amerikai kitüntetést kap Iohannis a transzatlanti kapcsolatok szorosabbra fűzéséért

Kitünteti Klaus Iohannis román államfőt az Atlatic Council (Atlanti Tanács) nevű befolyásos egyesült államokbeli agytröszt. A kitüntetés tényéről a szervezet számolt be honlapján.

Amerikai kitüntetést kap Iohannis a transzatlanti kapcsolatok szorosabbra fűzéséért
2024. április 04., csütörtök

Zelenszkij szerint Oroszország még 300 ezer katonát akar Ukrajna ellen mozgósítani

Oroszország további 300 ezer katona mozgósítására készül június 1-jén – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán Kijevben, az Alexander Stubb finn államfővel közös sajtótájékoztatóján.

Zelenszkij szerint Oroszország még 300 ezer katonát akar Ukrajna ellen mozgósítani
2024. április 04., csütörtök

Súlyos vádak: Izrael kocsiról kocsira haladva végezhetett a külföldi segélymunkásokkal

Izrael „szisztematikusan, kocsiról kocsira” támadta segélyszervezete munkatársait – jelentette ki José Andrés, a World Central Kitchen (WCK) nonprofit szervezet alapítója, amelynek hét alkalmazottja vesztette életét segélyosztás közben.

Súlyos vádak: Izrael kocsiról kocsira haladva végezhetett a külföldi segélymunkásokkal
2024. április 04., csütörtök

Kizárta Rutte támogatását Szijjártó, aki szerint helytálló gondolat, hogy a főtitkár a NATO keleti feléből kerüljön ki

A NATO történetében még soha nem adott főtitkárt közép- vagy kelet-európai tagállam, ezért itt lenne ennek az ideje, különös tekintettel arra, hogy a fő biztonsági kihívás jelenleg ebből az irányból érkezik – jelentette ki Szijjártó Péter.

Kizárta Rutte támogatását Szijjártó, aki szerint helytálló gondolat, hogy a főtitkár a NATO keleti feléből kerüljön ki
2024. április 03., szerda

Cáfolják az oroszok, hogy Amerika tűpontos figyelmeztetést adott a készülő terrortámadásról

Dezinformációnak nevezte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő azt az amerikai médiában megjelent közlést, amely szerint az Egyesült Államok két héttel előre figyelmeztette az Oroszországot.

Cáfolják az oroszok, hogy Amerika tűpontos figyelmeztetést adott a készülő terrortámadásról
2024. április 03., szerda

Stoltenberg: több évre szóló katonai támogatást kell nyújtani Kijevnek, az ukrán NATO-tagság nem kérdéses

A NATO-nak kiszámítható és hosszú távú katonai segítséget kell nyújtania Ukrajnának, a támogatás dinamikáját több évre szóló ígéretre kell váltania a szövetség intézményesített keretei között – jelentette ki Jens Stoltenberg.

Stoltenberg: több évre szóló katonai támogatást kell nyújtani Kijevnek, az ukrán NATO-tagság nem kérdéses
2024. április 03., szerda

Washington megnevezte a terrortámadás lehetséges helyszínei között a kulturális központot a Moszkvának küldött figyelmeztetésben

Az Egyesült Államok kormánya több mint két héttel azelőtt figyelmeztette Oroszországot, hogy a Moszkva külvárosában található Crocus City Hall koncertterem potenciális terrortámadás célpontja, hogy fegyveresek tüzet nyitottak volna az ott tartózkodókra.

Washington megnevezte a terrortámadás lehetséges helyszínei között a kulturális központot a Moszkvának küldött figyelmeztetésben