Tisztelgés a holokauszt áldozatai előtt

Gazda Árpád 2007. április 17., 00:00
Több ezer megemlékező vett részt az auschwitzi Élet Menetén. Világszerte számos rendezvényen tisztelegtek a második világháborúban meggyilkolt európai zsidók emléke előtt a tegnapi holokauszt-emléknapon. A lengyelországi birkenaui haláltáborban az Élet Menete elnevezésű nemzetközi zarándoklaton mintegy nyolcezren vettek részt.
Fotó: MTI

A megemlékezők szóltak arról, hogy a holokauszt borzalmait sosem szabad elfelejteni, gyászimát, kaddist mondtak, majd elénekelték a Hatikvát, Izrael himnuszát. A három kilométer hosszú „halottak útját” minden évben gyalog járják végig. Az út a volt náci koncentrációs tábor, Auschwitz-I és az egykori legnagyobb náci megsemmisítő tábor, Auschwitz-II–Birkenau között vezet. Izraelben délelőtt országszerte két percre megszólaltak a szirénák, az utcákon megállt az élet, és a lakosság egyperces csenddel emlékezett a nácik és kiszolgálóik által meggyilkolt milliókra. A jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt-emlékhelyen korábban Ehud Olmert izraeli kormányfő beszédében a zsidó állam „történelmi feladatát” abban jelölte meg, hogy küzdjön a faj- és idegengyűlölet ellen.

Magyarországon a parlamentben Gyurcsány Ferenc a gyűlöletkeltéssel, a kirekesztéssel szemben zéró toleranciát hirdető kiáltvány aláírására kérte az Országgyűlés tagjait. Gyurcsány felszólalása alatt a Fidesz és a KDNP képviselői, 2006. október 9-e óta először, nem hagyták el az üléstermet. Vasárnap este egyébként több közéleti szereplő, így többek között a kormányfő részvételével Budapesten is megrendezték az Élet Menetét. Sólyom László köztársasági elnök a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely épületében azt mondta, a holokauszt nem olyan esemény, amire évente egyszer kell emlékezni, hanem olyasmi, amire minden európainak folyamatosan emlékeznie kell.

Hírösszefoglaló


Kiadhatják Charles Zentait

Elutasította egy ausztrál fellebbviteli bíróság a háborús bűnökkel vádolt Charles Zentai fellebbezését, amelyet a magyar hatóságoknak való kiadatása ellen nyújtott be. A 84 éves Zentait azzal gyanúsítják, hogy 1944-ben katonaként Budapesten megölte a 18 éves Balázs Pétert, mert a zsidó fiatalember nem viselte a megkülönböztető sárga csillagot.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
Hallgassa online rádióinkat