Szijjártó: a magyarellenes indulatok a román politikai élet legfelsőbb szintjeit is elérték

MTI 2019. július 01., 14:35 utolsó módosítás: 2019. július 01., 15:26

Az erősödő magyarellenesség a Romániát érintő magyar álláspontot és döntéseket is befolyásolhatja – jelentette ki a magyar külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, egy más témában tartott sajtótájékoztatót követően.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Fotó: MTI

Szijjártó Péter leszögezte, hogy a kisebbségben élő magyarok miatt fontos a kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolat. „Emiatt sajnálatos, hogy a magyarellenes indulatok a román politikai élet legfelsőbb szintjeit is elérték” – állapította meg a magyar diplomácia vezetője.

Szijjártó Péter hozzátette,

a jó viszony nem csupán az ottani magyarságnak, hanem Romániának is kedvezne, hiszen európai ügyekben és kereskedelmi kérdésekben is együttműködésre számíthatna Magyarországtól.

A tárcavezető megjegyezte, hogy a magyar-román kapcsolat egészen a közelmúltig nemzetközi téren is eredményes volt, és szimbolikus jelentőségű, hogy sikerült rendezni a marosvásárhelyi római katolikus líceum ügyét. A feszültségkeltést azonban vissza kell utasítani, Magyarország ezért akár

nemzetközi színtéren is fel fog lépni magyarellenesség ellen

– hangsúlyozta.

Szijjártó Péter az uniós intézményvezetők megválasztására utalva kijelentette, hogy Magyarország álláspontja kezdettől fogva világos és egyértelmű. Nem számíthat a magyar támogatásra az a jelölt, aki nem tiszteli az európai nemzeteket, nem becsüli a keresztény értékeket, és nem akarja megállítani a migrációt – közölte a miniszter.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat