Sajtóhírek: mozgolódnak a wagneresek Fehéroroszországban, Oroszország felé indulnának

Sajtóhírek: mozgolódnak a wagneresek Fehéroroszországban, Oroszország felé indulnának

Fotó: Telegram

Nem hagyták reakció nélkül a Wagner orosz magán zsoldoscsoport tagjai, hogy vezérük, Jevgenyij Prigozsin repülőgépe szerdán este lezuhant Oroszországban: a halálhír nyomán a Wagner Fehéroroszországban állomásozó egységei a helyi sajtó szerint felkerekedtek, azzal a céllal, hogy Oroszország felé induljanak.

Hírösszefoglaló

2023. augusztus 24., 08:122023. augusztus 24., 08:12

Augusztus 23-án estére néhány tábort, ahol a Wagner tagjai állomásoztak Fehéroroszországban, bezártak. A menetoszlopok az Oroszországi Föderációval közös határ felé tartanak, de a fehérorosz különleges erők megpróbálják megakadályozni a zsoldosok távozását.

Mint arról beszámoltunk, egyes beszámolók szerint Prigozsin Moszkvából Szentpétervárra tartó repülőgépét az orosz légvédelem lőtte le.

A Wagner megerősítette a halálhírét.

Egy, a zsoldoscsoporthoz közel álló Telegram. csatorna, a Grey Zone Moszkvát vádolja a megölésével.

Idézet
A Wagner-csoport vezetője, Oroszország hőse, hazája igazi hazafia – Jevgenyij Viktorovics Prigozsin az orosz árulók tetteinek következtében halt meg. De még a pokolban is ő lesz a legjobb! Dicsőség Oroszországnak!”

– áll a Grey Zone üzenetében a Reuters szerint.

Mint ismeretes, június végén a Wagner egységei Prigozsin vezetésével megindultak Moszkva felé, bevallása szerint azért, hogy kikényszerítsék az orosz katonai vezetés leváltását, mivel szerinte miattuk nem sikeres az Ukrajna elleni invázió.

Azt az elméletet, hogy a Wagner-vezér gépe nem baleset miatt zuhant le, az is alátámaszthatja, hogy az incidens pontosan két hónappal a zsoldoscsoport zendülése után következett be.

Joe Biden amerikai elnök sem zárta ki, hogy Prigozsin halála mögött Vlagyimir Putyin orosz elnük állhat.

Egyébként miközben szerdán este világszerte Prigozsin halálhírével foglalkozott a sajtó, Putyin egy, a kurszki csatában aratott győzelem 80. évfordulója alkalmából tartott nagyszabású ünnepségen vett részt.

Mindeközben az amerikai külügyminisztérium szóvivője azt közölte: az Egyesült Államok nem bátorítja és nem teszi lehetővé az Oroszországon belüli támadásokat. Ezt azt követően jelentette be, hogy az orosz hatóságok tudatták: szerdán kora reggel Moszkvát támadó drónokat lőttek le.

„Ukrajnán múlik, hogyan akarja megvédeni magát a tavaly februárban kezdődött orosz invázióval szemben” - mondta a külügyminisztériumi szóvivő, hozzátéve, hogy Oroszország bármikor véget vethet a háborúnak azzal, hogy kivonul Ukrajnából.

A dróncsapások megszaporodtak mélyen Oroszország belsejében azóta, hogy május elején két pilóta nélküli repülőgépet semmisítettek meg a Kreml felett. Az orosz fővárosra mért dróncsapások az elmúlt hónapokban egyre gyakoribbá váltak.

Az Egyesült Államok, amely fegyverek és más katonai felszerelések formájában jelentős segítséget nyújtott Ukrajnának az orosz invázió leküzdésére, következetesen kijelentette, hogy nem támogatja az Oroszországon belüli támadásokat.

Moszkva ugyanakkor nem igazán hisz az amerikaiaknak. „Oroszország nem hagyja válasz nélkül az ukrán dróntámadásokat és nem fog szemet hunyni afölött sem, hogy a nyugati hírszerző szolgálatok milyen szerepet játszanak bennük” – szögezte le Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdán kiadott nyilatkozatában.

Kilátásba helyezte, hogy

az orosz fegyveres erők, amelyek kulcsfontosságú szerepet játszanak Ukrajna „nácitlanításában és demilitarizálásában” nem fogják válasz nélkül hagyni a polgári célpontokra mért dróncsapásokra.

Az orosz légvédelem szerdára virradóra az orosz fővárosban és környékén három repülőgép típusú ukrán drónt lőtt le, később Kurszk megye légterében pedig további kettőt, a szmolenszkaja katonai reptér közelében, és további egyet pedig a belgorodi régióban.

Arra is reagált Zaharova, hogy az orosz légierő kedd éjjel harci gépeket indított, miután két amerikai MQ-9 Reaper felderítő és csapásmérő drónt és egy török gyártmányú TV2 Bayraktar operatív-taktikai drónt észleltek a Fekete-tenger felett, a Krím térségében.

Idézet
Nem szándékozunk figyelmen kívül hagyni azt a szerepet, amelyet a nyugati országok különleges szolgálatai játszanak ezekben bűncselekményekben, az ukrán neonáciknak olyan hírszerzési információkat szolgáltatva, amelyek segítenek az ilyen drónok útvonalának tervezésében”

– írta a szóvivő.

Az Ukrajnával határos orosz régiók és az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek több településéről jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Belgorod megyei Lavi község szanatóriumában reggel három civil életét vesztette, amikor egy ukrán kvadrokopter gránátot dobott le rájuk.

Vjacseszlav Gladkov kormányzó a Telegramon azt írta, hogy az áldozatok közül ketten a határ közeléből a támadások miatt kitelepített menekültek voltak, harmadik pedig a létesítmény alkalmazottja. Délben azt közölte, hogy a régióra ukrán oldalról a nap folyamán mintegy 90 tüzérségi lövedéket lőttek ki és 18 gránátot dobtak le.

Donyeckben találatot kapott a megyei kórház és a regionális vérellátó. A városban megsebesült egy nő, aki ukrán Lepesztok gyalogsági aknára lépett.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve

Kupjanszk irányában végrehajtott orosz előrenyomulásról és a fronton végrehajtott 13 ukrán támadás visszaveréséről számolt be.

Mint mondta, a támadások közül négyet a Zaporizzsja megyei Rabotine környékén hiúsították meg. Az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt nap folyamán elszenvedett veszteségét mintegy 675 főben nevezte meg, akik közül a legtöbben, mintegy 180-an a Donyeck környéki harcokban estek el.

Az orosz tábornok megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek között két donyecki régióbeli vezetésipontot, egy P-18-as lokátort és két harckocsit. A moszkvai katonai tárca összesítése szerint meghaladta a hatezret azoknak a tüzérségi lövegeknek és aknavetőknek a száma, amelyeket az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta elvesztettek.

Jan Gagin, a donyecki régió Moszkva által megbízott vezetőjének tanácsadója a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy

az ukrán hadsereg újabb áttörési kísérletre készülve nagyobb erőket összpontosított Vuhledar közelében.

Az állította, hogy Urozsajne körzetében összevont ukrán erők a rájuk mért csapások következtében napról napra fogyatkoznak.

Az orosz állami RIA Novosztyi hírügynökség is megerősítette szerdán, saját forrására hivatkozva, azt a kedden megjelent sajtóértesülést, amely szerint leváltották az orosz légi- és űrerők éléről Szergej Szurovikint és helyére, megbízottként, a haderőnem eddigi vezérkari főnökét Viktor Afzalovot nevezték ki.

Szurovikin tábornokot tavaly októberben nevezték ki az Ukrajnában harcoló orosz erők parancsnokává, majd idén januárban, amikor a „különleges hadművelet” irányítását Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke vette át, ő lett az egyik helyettese a háború irányításában. Az RBK gazdasági lap szerint Szurovikin a június 24. vagyis a Wagner-zsoldoscsoport Jevgenyij Prigozsin vezette zendülése óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 13., hétfő

Lavrov: ha a Nyugat a harctéren akarja rendezni az ukrajnai válságot, állunk elébe

Ha a nyugati országok a harctéren akarják megoldani az ukrán válságot, Moszkva készen áll erre – jelentette ki Szergej Lavrov megbízott külügyminiszter.

Lavrov: ha a Nyugat a harctéren akarja rendezni az ukrajnai válságot, állunk elébe
2024. május 13., hétfő

Zajlik a Hamász elleni offenzíva Rafahban, a palesztinok szerint összeomolhat az egészségügyi ellátás

Órákon belül összeomolhat az egészségügyi ellátás a Gázai övezetben a harcok sújtotta térséget ellenőrző Hamász iszlamista terrorszervezet hétfői bejelntése szerint, melyben az üzemanyaghiánnyal indokolták a katasztrofális állapotokat.

Zajlik a Hamász elleni offenzíva Rafahban, a palesztinok szerint összeomolhat az egészségügyi ellátás
2024. május 13., hétfő

Romániából Barcelonába akart hamisított ruhákat, zárjegy nélküli cigarettát, alkoholt vinni, de a NAV lekapcsolta

Hamisított márkás ruhákat, parfümöket, továbbá zárjegy nélküli cigarettát és alkoholt is találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy az M5-ös autópályán félreállított román furgonban – közölte a NAV bevetési igazgatósága hétfőn.

Romániából Barcelonába akart hamisított ruhákat, zárjegy nélküli cigarettát, alkoholt vinni, de a NAV lekapcsolta
2024. május 13., hétfő

Súlyos a helyzet Harkivban, az ukránok megpróbáljak megállítani az oroszokat Vovcsanszknál

Folynak a harcok a Harkivi területen található Vovcsanszkért, az ukrán csapatok megpróbálják elhárítani Oroszország kísérletét a város elfoglalására – jelentette az ukrán fegyveres erők vezérkara hétfőn.

Súlyos a helyzet Harkivban, az ukránok megpróbáljak megállítani az oroszokat Vovcsanszknál
2024. május 13., hétfő

Több egyetem diplomaünnepségét félbeszakították a tüntetők, akik New Yorkban hidat zártak le

Több nagy amerikai egyetemen palesztinpárti tüntetők zavarták meg a diplomázó hallgatók záróünnepségét vasárnap és szombaton, New Yorkban a Manhattan hidat zárták le részlegesen a tiltakozók.

Több egyetem diplomaünnepségét félbeszakították a tüntetők, akik New Yorkban hidat zártak le
2024. május 12., vasárnap

Putyin leváltotta a védelmi miniszterét, és egy civilt tett a helyére

Andrej Belouszov eddigi volt első miniszterelnök-helyettest javasolta az orosz védelmi tárca élére Vlagyimir Putyin elnök – közölte vasárnap az orosz parlament felsőháza.

Putyin leváltotta a védelmi miniszterét, és egy civilt tett a helyére
2024. május 12., vasárnap

Újabb négy harkivi település elfoglalásáról számolt be az orosz védelmi tárca, Ukrajna ellencsapásokat hajtott végre

Az orosz hadsereg az ukrajnai háborúban elfoglalta a Harkiv megyei Hatiscse, Kraszne, Morohovec és Olijnikove településeket, miközben öt frontszakaszon sikerült előre nyomulnia az elmúlt nap folyamán – közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

Újabb négy harkivi település elfoglalásáról számolt be az orosz védelmi tárca, Ukrajna ellencsapásokat hajtott végre
2024. május 12., vasárnap

Palesztin-párti tüntetők zavarták meg Kaliforniában a Berkeley Egyetem diplomaosztó ünnepségét

A végzős diákok rokonai gyűltek össze az egyik stadionban tartott rendezvényen, amelyet megzavartak a tüntetők. Több európai nagyvárosban is folytatódtak a palesztin-párti megmozdulások, amelyeken önálló palesztin állam létrehozását követelték.

Palesztin-párti tüntetők zavarták meg Kaliforniában a Berkeley Egyetem diplomaosztó ünnepségét
2024. május 12., vasárnap

Teljes körű offenzívára készül Rafah ellen az izraeli hadsereg, eddig háromszázezer palesztin hagyta el a várost

Az izraeli hadsereg (IDF) újabb evakuálásokat rendelt el szombaton Rafah városában, valamint közölte, hogy a Gázai övezet északi részén is benyomul egy olyan területre, ahová a Hamász átcsoportosítja erőit.

Teljes körű offenzívára készül Rafah ellen az izraeli hadsereg, eddig háromszázezer palesztin hagyta el a várost
2024. május 11., szombat

António Guterres ENSZ-főtitkár humanitárius katasztrófától tart Gázában

António Guterres ENSZ-főtitkár pénteken felszólította az izraeli hadsereget, hogy ne terjessze ki a Gázai övezetben fekvő Rafah városa ellen indított támadását, mert az humanitárius katasztrófához vezet.

António Guterres ENSZ-főtitkár humanitárius katasztrófától tart Gázában