Rakétákkal támadták az ukránok az oroszokat a Krímben, Vovcsanszkban utcai harcok zajlanak

Rakétákkal támadták az ukránok az oroszokat a Krímben, Vovcsanszkban utcai harcok zajlanak

Odacsaptak. A beszámolók szerint a krími Alustában egy nagyméretű katonai antennát ért támadás

Fotó: Videófelvétel/Telegram

Rakétatámadás ért egy orosz kommunikációs központot a megszállt Krímben, Alustában, és „jelentős károkat okozott a berendezésekben”, illetve számos áldozatot követelt – jelentette az Ates ukránbarát partizáncsoport pénteken.

Hírösszefoglaló

2024. május 24., 07:562024. május 24., 07:56

A Krími Szél Telegram-csatorna arról számolt be, hogy

egy nagyméretű katonai antennát ért találat az Alustától mindössze 3 kilométerre keletre fekvő Szemidvirja településen.

Az antennát korábban az ukrán hadsereg használta a Krím 2014-es orosz megszállása előtt – emlékeztet a Kyiv Independent.

Az Ates arról is beszámolt, hogy a kommunikációs központ parancsnoki központja is megsemmisülhetett a támadásban, bár a katonai létesítmény állapotáról jelenleg nincs információ.

Az ukrán fegyveres erők egyelőre nem vállalták a felelősséget a támadásért, és nem is nyilatkoztak.

Korábban, csütörtökön Szergej Akszenov, a krími orosz megszálló hatóságok vezetője azt állította, hogy a Szimferopol térségét ért rakétatámadás következtében két járókelő meghalt.

Akszjonov továbbá azt állította, hogy a támadás „üres” kereskedelmi ingatlanokban okozott károkat Alusta térségében.

A támadás kezdetén a Suspilne Crimea szerint csütörtökön

a késő esti órákban robbanások hangjait jelentették a megszállt Krímben lévő Szevasztopolból, Jevpatorijából és Alustából.

Helyi idő szerint 22:18 körül a Suspilne arról számolt be, hogy robbanásokat hallott Jevpatorijában. Este fél 11-re felfüggesztették a személyszállítást Szevasztopolban. Később felbukkant az interneten egy videó, amely feltehetően a Krím déli partján fekvő Alusta körzetben történt robbanást ábrázolta. Alustából legalább öt robbanást jelentettek.

Egy órán belül a Krim Realij nevű Telegram-csatorna közölte, hogy

a lakosok három robbanást hallottak a szevasztopoli Belbek repülőtér területének közelében, valamint a légvédelem l9véseit Novofedorivkából. Összesen nyolc robbanást hallottak.

A Krími Szél Telegarm-csatorna 12 óra 26 perc körül jelentette, hogy tűz ütött ki egy katonai telephelyen Szemidvirja községben, Alustától mintegy 4 kilométerre keletre. A mentőalakulatok jelenleg is a helyszínen vannak.

A Krími Szél szerint további robbanások hangjait jelentették a szevasztopoli lakosok hajnali 3 óra körül.

Az ukrán erők az elmúlt hetekben több támadást indítottak az Oroszország által a megszállt Krímben lévő Belbek katonai repülőtér ellen.

A Krími Szél azt állította, hogy május 15-én késő este megtámadták a repülőteret, és hogy kigyulladt egy üzemanyagraktár, míg az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy öt, az Egyesült Államok által szállított ATACMS rakétát fogtak el az éjszaka folyamán a légvédelmi rendszerek.

Eközben Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka csütörtökön azt mondta:

az orosz csapatok „teljesen elakadtak” a Harkivi területen található Vovcsanszk városáért folytatott utcai harcokban, és „nagyon súlyos veszteségeket” szenvedtek.

Mint ismeretes, Oroszország május 10-én újabb offenzívát indított Harkiv megye északi részén.

A moszkvai erőknek sikerült 10 kilométerre előrenyomulniuk a térségben, de az első védelmi vonal megállította őket

– közölte Volodimir Zelenszkij elnök május 16-án.

Az orosz csapatok most különböző szektorokból vetik be tartalékaikat, de nem támogatják az aktív rohamműveleteket a régióban – mondta Szirszkij.

Oroszország aktív védelemre váltott Lipci falu közelében is, ahol a tábornok szerint erői aknákat telepítenek a környéken és csapást mérnek az ukrán katonák állásaira.

A jelentések szerint

harcok folynak a Harkivi terület Kupjanszk városától északra fekvő erdős területen is.

„Nehéz a helyzet Kiszlivka térségében, ahol az ellenség megpróbálja áttörni a védelmünket és elérni az Oszkil folyót” – mondta Szirszkij.

A tábornok a Pokrovszk és a Kurahove szektorban folyó harcokat „a legintenzívebbnek és leghevesebbnek” minősítette.

A jelentések szerint az orosz csapatok megpróbálják áttörni az ukrán csapatok védelmét a front egy keskeny szakaszán, Sztaromihajlovka és Berdicsi települések között.

Heves harcok folynak a Donyecki területen lévő Ivanivszke falu és Csasziv Jar város közelében is

– mondta Szirszkij.

Az orosz erők modern felszereléssel próbálnak „mindenáron megkapaszkodni a városban” – tette hozzá.

Oroszország május közepén induló offenzívája a Harkivi területen egy több hullámból álló támadássorozat első hulláma lehet, és az orosz erők célba vehetik a régió fővárosát, Harkivot is – mondta Volodimir Zelenszkij elnök.

Kína tagadja az Egyesült Királyság állításait, miszerint halálos fegyvereket szállít Oroszországnak
A kínai külügyminisztérium szóvivője, Vang Ven-pin csütörtökön tagadta, hogy Kína halálos fegyvereket szállított volna Oroszországnak, visszautasítva Grant Shapps brit külügyminiszter előző napi állításait.
Mint arról beszámoltunk, a londoni védelmi konferencián felszólalva Shapps szerdán azt mondta, hogy új hírszerzési információk titkosítását oldja fel, hogy felfedje azt a „meglehetősen jelentős” fejleményt, hogy az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok olyan jelentésekkel rendelkezik, amelyek szerint „halálos segélyek áramlanak most vagy áramlanak Kínából Oroszországba és Ukrajnába”.
Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó ezt követően elhatárolódott Shapps állításától, mondván, hogy az Egyesült Államok sem a múltban, sem „eddig” nem látott erre utaló bizonyítékot.
„Elítéljük a brit politikus alaptalan és felelőtlen rágalmazását Kínával szemben” – mondta Vang. „Tudomásul vettük, hogy az Egyesült Királyság részéről tett megjegyzéseket még csak nem is támogatta a „közeli szövetséges” – tette hozzá Sullivan megjegyzéseire utalva.
„Arról (számoltak be), hogy két évvel ezelőtt, amikor Oroszország és Ukrajna közel állt a konfliktus lezárásáról szóló megállapodáshoz, többek között Nagy-Britannia volt az, aki az útjába állt, hogy megakadályozza azt, és a konfliktus azóta is tart” – mondta Vang.
A szóvivő valószínűleg arra az elméletre utalt, amelyet nem támasztanak alá a tárgyalásokról szóló egyidejű beszámolók, miszerint Boris Johnson volt brit miniszterelnök szabotálta a tárgyalásokat.
Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter május elején közzétett egy videót, amelyben cáfolta ezt a narratívát, mondván, hogy ez „az egyik kedvenc hazugság, amelyet Oroszország terjeszt”.
Kína hivatalosan semleges félnek vallja magát Oroszország teljes körű ukrajnai háborújában, és tagadja, hogy halálos segítséget nyújtott volna, de Peking és Moszkva továbbra is szorosabbra fűzi kapcsolatait, legutóbb május elején Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatta meg kollégáját, Hszi Csin-pinget.
Amerikai tisztségviselők korábban figyelmeztették Kínát, hogy ne nyújtson halálos katonai segítséget Oroszországnak, és sürgették Pekinget, hogy használja fel Moszkvára gyakorolt befolyását a háború befejezésének elősegítésére.
Bár Sullivan nem volt hajlandó megerősíteni Shapps állítását, azt mondta, hogy Kína egyértelműen fegyveralkatrészeket szállít Oroszországnak, amivel szemben az Egyesült Államok „lépéseket tett”.

korábban írtuk

A Fehér Ház nem erősítette meg a londoni értesülést, hogy Kína halált okozó eszközökkel támogatná Oroszország ukrajnai háborúját
A Fehér Ház nem erősítette meg a londoni értesülést, hogy Kína halált okozó eszközökkel támogatná Oroszország ukrajnai háborúját

Elhatárolódott Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó Grant Shapps brit védelmi miniszter állításától, aki szerdán azt mondta, hogy bizonyítékok vannak arra, hogy Kína halálos segítséget nyújt vagy készül nyújtani Oroszországnak.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 23., csütörtök

Varsó fontolgatja orosz rakéták lelövését Ukrajna területe felett saját légvédelmi eszközeivel

Lengyelország fontolgatja orosz rakéták lelövését Ukrajna területe felett saját légvédelmi eszközeivel – mondta Pawel Wronski lengyel külügyi szóvivő, akit csütörtökön idézett honlapján a Newsweek című amerikai hetilap.

Varsó fontolgatja orosz rakéták lelövését Ukrajna területe felett saját légvédelmi eszközeivel
2024. május 23., csütörtök

Boldoggá avatják az 1945-ben vértanúhalált halt magyar munkáslányt, Bódi Mária Magdolnát

Boldoggá avatják Isten szolgálója Bódi Mária Magdolnát, az 1945-ben – hitből fogadott tisztasága védelmében – vértanúhalált halt szent életű munkáslányt – számolt be a Magyar Kurír katolikus hírportál.

Boldoggá avatják az 1945-ben vértanúhalált halt magyar munkáslányt, Bódi Mária Magdolnát
2024. május 23., csütörtök

Patriot légvédelmi rendszert kért Romániától Ukrajna az oroszok legyőzéséhez

Ukrajna győzelme Oroszország ellen minden demokrácia győzelmét jelentené, de ehhez Kijev folyamatos támogatására van szükség partnerei és szövetségesei részéről – jelentette ki Denisz Anatolijovics Smihal, Ukrajna miniszterelnöke csütörtökön.

Patriot légvédelmi rendszert kért Romániától Ukrajna az oroszok legyőzéséhez
2024. május 23., csütörtök

Miközben az orosz hadsereg újabb magas rangú vezetőjét tartóztatták le, folytatódtak az Ukrajna elleni támadások

Előzetes letartóztatásba helyezte Vagyim Samarin altábornagyot, a fegyveres erők híradástechnikai főcsoportfőnökségének vezetőjét, a vezérkari főnök helyettesét különösen nagyértékű vesztegetés elfogadása miatt a 235. helyőrségi katonai bíróság.

Miközben az orosz hadsereg újabb magas rangú vezetőjét tartóztatták le, folytatódtak az Ukrajna elleni támadások
2024. május 23., csütörtök

Kiszállt és Trumpot támogatja Nikki Haley – Biden újabb diákhiteleket engedett el, az ellenzék szavazatvásárlást emleget

Donald Trump volt elnököt támogatja az amerikai elnökválasztáson Nikki Haley – ezt szerdán Washingtonban jelentette be a korábbi republikánus elnökjelölt, aki utolsóként szállt ki az elnökjelölti előválasztásból.

Kiszállt és Trumpot támogatja Nikki Haley – Biden újabb diákhiteleket engedett el, az ellenzék szavazatvásárlást emleget
2024. május 23., csütörtök

A Fehér Ház nem erősítette meg a londoni értesülést, hogy Kína halált okozó eszközökkel támogatná Oroszország ukrajnai háborúját

Elhatárolódott Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó Grant Shapps brit védelmi miniszter állításától, aki szerdán azt mondta, hogy bizonyítékok vannak arra, hogy Kína halálos segítséget nyújt vagy készül nyújtani Oroszországnak.

A Fehér Ház nem erősítette meg a londoni értesülést, hogy Kína halált okozó eszközökkel támogatná Oroszország ukrajnai háborúját
2024. május 23., csütörtök

Felcsattantak a Balti-tenger menti NATO-tagok, törölték az oroszok a tengeri határvonalat megváltoztatni akaró tervezetet

Törölték szerdán az orosz kormány honlapjáról azt a rendelettervezetet, amely Oroszország balti-tengeri határának megváltoztatását javasolta, miután több NATO-tagállam is elítélte azt.

 

Felcsattantak a Balti-tenger menti NATO-tagok, törölték az oroszok a tengeri határvonalat megváltoztatni akaró tervezetet
2024. május 23., csütörtök

Washington, Párizs és Berlin sem támogatja Palesztina egyoldalú elismerését, Netanjahu szerint ez a terrorizmust jutalmazná

Megoszlik a nemzetközi közösség véleménye a független palesztin állam elismeréséről

Washington, Párizs és Berlin sem támogatja Palesztina egyoldalú elismerését, Netanjahu szerint ez a terrorizmust jutalmazná
2024. május 22., szerda

Izrael bekérette a Palesztinát elismerő országok nagyköveteit, a Hamász terrorszervezet máris üdvözölte az elismerés tényét

Izrael azonnali konzultációra hazarendelte nagyköveteit Norvégiából, Írországból és Spanyolországból, és az izraeli külügyminisztériumba bekérették ezen országok nagyköveteit, miután bejelentették, hogy a jövő héten elismerik a palesztin államot.

Izrael bekérette a Palesztinát elismerő országok nagyköveteit, a Hamász terrorszervezet máris üdvözölte az elismerés tényét
2024. május 22., szerda

A lezuhanás után még órákig életben volt az iráni elnököt szállító helikopter egyik utasa

Az Ebrahim Raiszi iráni elnököt szállító helikopter vasárnapi lezuhanása után az egyik utas még órákig életben volt – derül ki a néhai iráni elnök kabinetfőnökének beszámolójából.

A lezuhanás után még órákig életben volt az iráni elnököt szállító helikopter egyik utasa