Megerősítette a Fehér Ház egy „aggasztó” új orosz űrfegyver létezését

Megerősítette a Fehér Ház egy „aggasztó” új orosz űrfegyver létezését

Fotó: Videófelvétel

A Fehér Ház csütörtökön megerősítette, hogy valós az amerikai nemzetbiztonságot érintő fenyegetés egy orosz műholdelhárító fegyverhez kapcsolódóan, amelyről magas rangú amerikai tisztviselők szerdán beszéltek először.

Hírösszefoglaló

2024. február 16., 08:332024. február 16., 08:33

„Megerősíthetem, hogy ez egy Oroszország által kifejlesztett műholdellenes képességgel kapcsolatos” – mondta a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának (NSC) szóvivője, John Kirby.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „ez nem jelent közvetlen fenyegetést senkire nézve”.

Ez az „aggasztó” műholdellenes fegyver nem okozhat „fizikai pusztítást” a Földön – mondta az Associated Press szerint.

Az amerikai hírszerzés információi szerint Moszkva rendelkezik ezzel a fegyverrel, amely jelenleg nem működik az Egyesült Államokban

– mondta John Kirby.

Az amerikai illetékesek felülvizsgálják az erről a kialakulóban lévő technológiáról rendelkezésükre álló hírszerzési információkat, és konzultáltak a szövetségesekkel és partnerekkel a kérdésről – mondta.

Idézet
Először is, ez nem egy aktív technológia, amelyet már bevetettek, de aggasztó, hogy Oroszország foglalkozik a fejlesztésével. Senki biztonságát nem fenyegeti közvetlen veszély”

– mondta.

„Nem olyan fegyverről beszélünk, amelyet emberek elleni támadásra vagy fizikai pusztításra lehetne használni itt a Földön” – hangsúlyozza,

Orosz katonai bloggerek szerint menesztették az orosz flotta főparancsnokát

Az orosz Fekete-tengeri Flotta parancsnokát, Viktor Szokolov admirálist elbocsátották, miután az ukrán hadseregnek a héten sikerült elsüllyesztenie egy újabb orosz katonai hajót – közölték csütörtökön orosz katonai bloggerek és egy volt Kreml-tanácsadó a Reuters szerint.
Szokolov elbocsátását nem erősítették meg hivatalosan.
Viktor Szokolov admirális 2022 szeptemberében vette át az orosz Fekete-tengeri Flotta parancsnokságát, miután a flotta egy sor megalázó veszteséget szenvedett el, köztük a Moszkva cirkáló elsüllyesztését, amelyet a Neptun ukrán hajóelhárító rakéták találtak el.
Az orosz flotta azonban továbbra is veszteségeket szenvedett, a kikötőben és a tengeren lévő hajói egyre gyakrabban váltak takétákkal vagy tengeri drónokkal végrehajtott ukrán támadások célpontjaivá.
Ukrajna azt állítja, hogy a háború 2022 februári kezdete óta összesen 25 orosz hadihajót és egy tengeralattjárót semmisített meg ilyen módon. Egyes katonai szakértők úgy vélik, hogy az ukrán hadsereget legalább néhány ilyen támadásban amerikai kémrepülőgépek által szolgáltatott adatok segítették.

A Fehér Ház azt követően erősítette meg a titkos értesülést, hogy Mike Turner, a képviselőház hírszerzési bizottságának republikánus elnöke aggodalmát fejezte ki az ügy miatt.

Az ohiói republikánus képviselő felszólította a Biden-kormányt, hogy oldja fel a nemzetbiztonságot súlyosan fenyegetőnek nevezett információ titkosítását, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei nyíltan megvitathassák, hogyan reagáljanak.

A kongresszus tagjainak küldött e-mailben bejelentette, hogy

a Bizottság „sürgős problémát azonosított egy destabilizáló katonai képességgel kapcsolatban”, amelyet a kongresszus valamennyi politikai döntéshozójának meg kell ismernie.

Turner az amerikai nemzetbiztonság megerősítésének híve, ezért összetűzésbe került egyes republikánusokkal, akik az elszigetelődést szorgalmazzák,

Mike Turner az Ukrajnának Oroszországgal szemben nyújtott amerikai katonai támogatás folytatásának híve, miközben bizonytalan, hogy a többségi republikánus képviselőház ellenállása miatt ez folytatódni fog-e.

Jens Stoltenberg: A NATO és Ukrajna katonai elemzőközpontot hoz létre Lengyelországban

A NATO Ukrajnával együtt közös katonai elemző- és oktatási központot hoz létre a lengyelországi Bydgoszczban, ez lehetővé teszi majd Ukrajna számára, hogy megossza az orosz háború tanulságait, és elősegíti, hogy az ukrán erők szövetséges társaikkal együtt képezzék tovább magukat – jelentette ki Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára csütörtökön, a szervezethez tartozó tagországok védelmi minisztereinek brüsszeli tanácskozását követő sajtótájékoztatóján.
Elmondta: 2024-ben a NATO európai tagországai összesen 380 milliárd dollárt fognak védelmi célokra fordítani, ami most először éri majd el a hazai össztermék két százalékát. Mint mondta, növelni kell a lőszergyártást a készletek feltöltése és Ukrajna védelme érdekében.
„A békeidő lassú tempójáról át kell térnünk a konfliktusok által megkövetelt, nagy ütemű termelésre. Az elmúlt néhány hónapban a NATO 30 milliárd dollár értékben kötött szerződéseket a lőszergyártókkal, ez pedig segít Ukrajnának, erőssebbé teszi a NATO-t” – mutatott rá.
Felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt napokban újabb nyolc támogatási csomagot jelentettek be a tagországok, köztük Kanada, Finnország és Norvégia, amelyek olyan kulcsfontosságú képességekre terjednek ki, mint az F16-os vadászrepülőgépek felszerelése és pótalkatrészei, valamint a légvédelem. A tagállamok egy csoportja azzal a céllal dolgozik együtt, hogy egymillió drónt szállítson Ukrajnának, továbbá húsz NATO-szövetséges megállapodott egy ukrajnai aknamentesítési koalíció létrehozásáról – tette hozzá.
Stoltenberg hangsúlyozta: biztos benne, hogy az Egyesült Államok továbbra is a NATO elkötelezett tagországa marad, mivel ez Washington nemzetbiztonsági érdeke, továbbá Észak-Amerikában erős a szövetség támogatottsága. Szavai szerint az Egyesült Államokból „a kritika nem a NATO ellen irányul, hanem az ellen, hogy a NATO-tagországok nem költenek elég pénzt a szövetségre”, azonban ez mára már megváltozott, mivel egyre több tagállam teljesíti a védelmi beruházásokkal kapcsolatos célkitűzést.
Emlékeztetett: az Egyesült Államok még soha nem harcolt egyedül háborúban, továbbá a NATO-alapszerződés kollektív védelemről szóló 5. cikkét eddig csak az Egyesült Államokat ért terrortámadást követően alkalmazták.
Jens Stoltenberg arra számít, hogy az amerikai kongresszus elfogadja az Ukrajnának nyújtandó 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot.
„Ez üzenetet küld majd a tekintélyelvű vezetőknek, nemcsak (Vlagyimir) Putyin orosz, hanem Hszi Csin-ping kínai elnöknek is. Ami ma Ukrajnában történik, az holnap Tajvanon is megtörténhet. Tehát ez a mi biztonságunk, és az Egyesült Államok biztonsága szempontjából is fontos” – jelentette ki.
Ukrajna esetleges NATO-csatlakozásáról szólva a főtitkár elmondta: közelebb van, mint valaha volt, vilniusi csúcstalálkozójukon például a tagállamok úgy döntöttek, hogy eltörlik Kijev számára azt a követelményt, hogy a csatlakozás előtt cselekvési tervet kell benyújtani, tanácsot hoztak létre az Ukrajnával folytatott politikai együttműködés elmélyítése végett, továbbá támogatják Ukrajnát abban, hogy a szovjet korszak katonai felszereléseiről áttérjen a NATO-szabványosokra.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Újabb halálos orosz légicsapás Harkiv ellen – Az ukránok sikeresen megsemmisítettek több orosz katonai repülőgépet

Hat ember meghalt, tíz másik pedig megsebesült, miután az orosz erők szombaton a kora reggeli órákban támadást indítottak a Harkivi terület ellen – közölte Ihor Tyerehov, Harkiv város polgármestere a Telegramon.

Újabb halálos orosz légicsapás Harkiv ellen – Az ukránok sikeresen megsemmisítettek több orosz katonai repülőgépet
2024. április 06., szombat

Több tisztet is elbocsátott és megrovásban részesített az izraeli hadsereg a segélymunkások halálát okozó hibák miatt

Az izraeli hadsereg (IDF) elbocsátott két magas rangú tisztet, és megrovásban részesítette egy vezető parancsnokát, miközben elismerte, hogy a Gázai övezetben egy segélykonvojt ért dróncsapás során számos hibát követett el.

Több tisztet is elbocsátott és megrovásban részesített az izraeli hadsereg a segélymunkások halálát okozó hibák miatt
2024. április 05., péntek

Tizenkettőre nőtt a tajvani földrengés áldozatainak a száma, még tart a mentési munka

A tajvani földrengés halálos áldozatainak száma tizenkettőre nőtt péntekre. A hatóságok földcsuszamlás és sziklaomlás kockázata mellett folytatják a mentési munkát a romok közt – közölték hivatalosan.

Tizenkettőre nőtt a tajvani földrengés áldozatainak a száma, még tart a mentési munka
2024. április 05., péntek

Nem tart a NATO újabb ukrajnai orosz offenzívától a közeljövőben

A NATO hírszerzési adatai arra utalnak, hogy Oroszország a közeljövőben valószínűleg nem indít nagyszabású offenzívát – jelentette csütörtökön a European Pravda egy névtelenséget kérő NATO-tisztségviselőre hivatkozva.

Nem tart a NATO újabb ukrajnai orosz offenzívától a közeljövőben
2024. április 05., péntek

Újabb gyanúsítottakat vettek őrizetbe a krasznogorszki merénylet ügyében

Három újabb gyanúsítottat vett őrizetbe az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ elleni terrortámadás ügyében csütörtökön Moszkvában, Jekatyerinburgban és Omszkban.

Újabb gyanúsítottakat vettek őrizetbe a krasznogorszki merénylet ügyében
2024. április 05., péntek

Washingtoni figyelmeztetés: megvonhatják a támogatást Izraeltől

Az Egyesült Államok órákon és napokon belül változtatást vár el Izraeltől a gázai humanitárius helyzet javítása és a segélymunkások védelme érdekében – közölte a Fehér Ház csütörtökön.

Washingtoni figyelmeztetés: megvonhatják a támogatást Izraeltől
2024. április 05., péntek

Az életével fizetett: halálos ítéletet hajtottak végre az Egyesült Államokban

Halálos ítéletet hajtottak végre Oklahoma államban egy több mint két évtizede történt kettős gyilkosság elkövetőjén, egy 41 éves férfin.

Az életével fizetett: halálos ítéletet hajtottak végre az Egyesült Államokban
2024. április 05., péntek

Moszkvai fenyegetés: a NATO-orosz kapcsolatok a közvetlen konfrontáció szintjén vannak

Gyakorlatilag a közvetlen konfrontáció szintjére csúsztak le Oroszország és a NATO közötti kapcsolatok – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön.

Moszkvai fenyegetés: a NATO-orosz kapcsolatok a közvetlen konfrontáció szintjén vannak
2024. április 04., csütörtök

Téli vihar tombolt az Egyesült Államok északkeleti részén, halálos áldozatokat is követelt

Halálos áldozatokat követelt, valamint több mint félmillió fogyasztónál okozott áramszünetet az Egyesült Államok északkeleti államaiba érkezett, havazással járó viharzóna szerdán és csütörtökön.

Téli vihar tombolt az Egyesült Államok északkeleti részén, halálos áldozatokat is követelt
2024. április 04., csütörtök

A NATO-főtitkár szerint a szövetség nem tervez csapatokat küldeni Ukrajna területére

A NATO nem tervez csapatokat küldeni Ukrajna területére, erre vonatkozóan nem érkezett semmilyen kérés, de az ukránok felszerelést, lőszert, fegyvereket kérnek, amit mi biztosítunk – szögezte le Jens Stoltenberg.

A NATO-főtitkár szerint a szövetség nem tervez csapatokat küldeni Ukrajna területére