Magyarországra látogatott Dorin Recean moldovai kormányfő – Budapest feltétel nélkül támogatja az ország uniós csatlakozását

Magyarországra látogatott Dorin Recean moldovai kormányfő – Budapest feltétel nélkül támogatja az ország uniós csatlakozását

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Magyarországi látogatáson tartózkodik csütörtökön Dorin Recean, a Moldovai Köztársaság miniszterelnöke és küldöttsége.

Krónika

2024. január 25., 14:032024. január 25., 14:03

2024. január 25., 15:282024. január 25., 15:28

A moldovai kormányfőt elsőként Novák Katalin köztársasági elnök fogadta, aki éppen Gyulán tartózkodik, így a várban került sor a találkozóra, amelynek elején az államfő elmondta, hogy többnapos látogatáson Békés vármegyében tartózkodik, ugyanis időről időre tart vármegye-látogatásokat, mert szeretné közelebbről megismerni az ott élő embereket, a vidék szépségeit és nehézségekeit. Közölte, az országot nemcsak Budapestről lehet képviselni, hanem vidékről is; a „kihelyezett Sándor-palota” lényege, hogy ilyenkor az adott vármegyéből látja el államfői feladatait, és örül, hogy egy ilyen komoly diplomáciai eseményre kerülhetett sor Békés vármegyében.

Novák Katalin hozzátette, ez az első alkalom, hogy hivatalosan egy másik ország miniszterelnökét fogadja Gyulán, ami elismerés az ott élőknek is.

A köztársasági elnök reményét fejezte ki, hogy a moldovai miniszterelnök meg tud majd kicsit ismerkedni a várossal.

Az államfő elmondta Dorin Receannak, hogy a gyulai vár különleges hely, Európában egyedi, hiszen ez az egyetlen épségben maradt síkvidéki, középkori téglavár a régióban. Felhívta tárgyalópartnere figyelmét arra, hogy Gyulának van egy moldovai testvérvárosa, Balti, ami szintén kapcsolódási pont a két ország között.

Farkas Vajk, a Sándor-palota kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta,

Novák Katalin és Dorin Recean a két ország közötti gazdasági és politikai kapcsolatokról, továbbá az aktuális válságzónákkal, így például az ukrajnai háborúval kapcsolatos meglátásaikról egyeztetett.

Ezt követően a küldöttség Budapestre utazott, ahol Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel és Orbán Viktor kormányfővel is találkoztak.

Idézet
Magyarország határozottan és feltételek nélkül támogatja Moldova csatlakozását az Európai Unióhoz, ez ugyanis a közösség javára válna, segítené a versenyképessége javítását”

– jelentette ki a tárca közlése szerint Szijjártó Péter a Vladimir Bolea moldovai miniszterelnök-helyettessel közös tárgyalását követően. Kiemelte, hogy a magyar álláspont egyértelmű: minden egyes, csatlakozni kívánó ország teljesítményét egyenként, egyesével kell elbírálni.

„Nem szabad összekötni különböző országok integrációs pályáját, s nem szabad, hogy az adott esetben rosszabbul teljesítő országok foglyul ejtsék más országok európai integrációs folyamatait” – húzta alá.

Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy Moldova csatlakozása az Európai Unió javára válna.

„Mi úgy gondoljuk, hogy Moldova integrációs folyamatának felgyorsítása hozzásegítene minket ahhoz, hogy az Európai Unió ismételten javítani tudja a versenyképességét” – hangsúlyozta. Majd közölte, hogy az EU délkeleti irányú bővítése mindig is a magyar külpolitika egyik fontos törekvése volt.

„Ezután is, ahogyan eddig is, állunk a moldovai kormány rendelkezésére, és minden rendelkezésre álló eszközzel segítjük a moldovai európai integrációs folyamat felgyorsítását” – szögezte le.

Szijjártó Péter egyúttal bejelentette: a WizzAir légitársaság rövidesen újraindítja Budapest–Kisinyov-járatát,

ami nagyban segítheti a kétoldalú gazdasági együttműködés továbbfejlesztését Magyarország és Moldova között.

Galéria

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A tárcavezető emlékeztetett, hogy a két ország között négy éve stratégiai partnerségi megállapodás van érvényben, amelynek eredményei már most jól érzékelhetők. Aláhúzta: a kétoldalú kereskedelmi forgalom csúcsot döntött, s évi 200 millió euró körül stabilizálódott az értéke, amiben fontos szerepet játszik a magyar gyógyszeripari és élelmiszeripari export is.

Tájékoztatása szerint a magyar vállalatok több mint kétmilliárd forint értékben szállítottak takarmányt Moldovába,

ezzel hozzájárulva az ország mezőgazdasági versenyképességének folyamatos javításához.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a gazdasági kapcsolatok további fejlődésének újabb lendületet adhat a vámmentességi megállapodás kiterjesztése az Európai Unió és Moldova között.

„Mi támogatjuk, hogy az Európai Unió és Moldova között minél előbb induljanak meg a vámmentesség hosszú távú fenntartására vonatkozó tárgyalások” – fogalmazott. A miniszter arra is kitért, hogy

a magyar cégek bizalmát nagymértékben erősíti, hogy a legnagyobb magyar bank, az OTP a moldovai pénzügyi piac egyik legfontosabb szereplőjévé vált mára.

Illetve szavai szerint az is jelentősen segítheti a gazdasági együttműködést, hogy a WizzAir hamarosan újraindítja a járatát Budapest és Chișinău között.

„Végezetül pedig szeretném elmondani önöknek, hogy Moldova kormánya és Magyarország kormánya is természetesen speciális felelősséget érez a nemzeti mezőgazdaság megvédése iránt, és ahogyan a moldáv kormány a moldovai gazdák, éppúgy a magyar kormány a magyar gazdák érdekeit képviseli” – jelentette ki.

Ennek kapcsán pedig közölte, hogy ezt a célt szolgálja az Ukrajnából származó gabonaimport tilalmának fenntartása, erre a magyar gazdák, a hazai piac védelme érdekében van szükség. „Ehhez az intézkedésünkhöz ragaszkodunk, mivel ez egyértelműen megvédi a magyar mezőgazdaságot és a magyar gazdákat” – összegzett Szijjártó Péter.

Idézet
Magyarország feltétel nélkül támogatja Moldova európai uniós tagságát

– jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök is, miután tárgyalt Dorin Recean moldovai kormányfővel. Orbán Viktor hangsúlyozta: a két országnak nincs rendezetlen ügye, és pozitívan tekint egymásra, keresi az együttműködést, a diplomáciai kapcsolatok sűrűsége és ereje valamilyen okból mégsem olyan, mint lennie kellene. Hozzátette,

az aktuális találkozó célja ezért a szorosabb együttműködés létrehozása, hiszen minden alapja megvan annak, hogy a két ország sokkal jobban működjön együtt, mint eddig.

Galéria

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Magyarország eddig is támogatta Moldova EU-tagságát, ezután is ezt tesszük, ebben nincsen semmilyen kompromisszum, nincsen vita – jelentette ki Orbán Viktor. Elmondása szerint Moldova egyenes úton halad az uniós tagság felé, Magyarország pedig megérti azt a geopolitikai környezetet, amely szükségszerűvé teszi a mihamarabbi csatlakozást. Hozzátette: nemcsak arról van szó, hogy az európai uniós tagság jó Moldovának, hanem arról is, hogy az Európai Uniónak is szüksége van új energiára, szüksége van olyan országokra, amelyeket kiegyensúlyozott, stabil és dolgozni akaró emberek által lakott országokként ismernek.

Idézet
Moldovának ugyanis jó a reputációja Európában a vendégmunkásai miatt

– közölte, kiemelve: „mi is úgy tartjuk őket számon, mint akik akarnak, tudnak és szeretnek is dolgozni, és ma az Európai Unióban pontosan ilyen emberből van kevés”.

A magyar kormányfő a moldovai miniszterelnökkel közös sajtónyilatkozatában úgy értékelt: „bántóan hosszú idő” az a nyolc év, amennyivel ezelőtt Moldova aláírta a társulási megállapodást az Európai Unióval.

Reményét fejezte ki, hogy a csatlakozási tárgyalások gyorsaságával az elvesztegetett idő egy részét vissza tudják nyerni. Magyarország már túl van az EU-csatlakozáson, ezért tudja, hogy ez rendkívül bonyolult feladat – mondta Orbán Viktor, és felajánlotta, hogy Magyarország és annak diplomáciai akadémiája nagy számban fogad Moldovából érkező diákokat.

A két ország 32 éve áll diplomáciai kapcsolatban, 4 éve írt alá stratégiai partnerségi megállapodást,

mára pedig a Magyarország és Moldova közötti kereskedelem rekordot döntött, elérve a 200 millió dolláros sávot – emlékeztetett, hozzátéve: ezt folyamatosan emelni szeretnék. Arra is kitért: Magyarországnak jó lenne, ha Moldova és az Európai Unió között vámmentes kapcsolat lenne. „A gyógyszeripari kivitelünk folyamatosan, sőt rohamosan nő, erősek vagyunk az élelmiszeripari termékeink kivitelében is, ott vagyunk a bankszektorban és ott vagyunk a légiközlekedésben is” – fogalmazott. Közölte: Magyarország tenni kíván annak érdekében, hogy a két országot ismét közvetlen légi járat kösse össze, akár már március végétől.

Mivel mindkét ország importálja a gazdaság működéséhez szükséges energiát, Magyarországnak és Moldovának is az az érdeke, hogy a közép- és délkelet-európai térségben az energiahálózatok minél fejlettebbek legyenek; ez gazdasági és katonai biztonságot is jelent – fejtette ki. Az egyetértés a két kormány között minden stratégiai kérdésben átfedést mutat – összegzett, hozzátéve: a tárgyalások munkaebéd keretében folytatódnak csütörtökön.

Idézet
Moldova a továbbiakban is számít Magyarország támogatására az EU-integrációs folyamatban

– mondta a moldovai kormányfő, miután csütörtökön Budapesten tárgyalt a magyar miniszterelnökkel. Dorin Recean jelezte: várják, hogy Magyarország átvegye az EU soros elnökségét júliusban, és továbbiakban is számítanak Magyarország támogatására Moldova európai integrációja ügyében.

Dorin Recean megköszönte Orbán Viktor miniszterelnök és Novák Katalin köztársasági elnök támogatását Moldova EU-s tagságát illetően,

illetve köszönetet mondott azért a lehetőségért is, hogy az uniós integráció elősegítése érdekében a Magyar Diplomáciai Akadémián fogadnak majd moldovai fiatalokat. A moldovai miniszterelnök – aki a magyar befektetőket, üzletembereket látogatásra hívta Chișinăuba – úgy értékelt: a Magyarország és Moldova közötti kapcsolat óriási potenciállal rendelkezik az IT, a mezőgazdaság, az energia, a pénzügy és az infrastruktúra területén is. Hozzátette, hogy

a két ország között újrainduló légi összeköttetés nagymértékben hozzájárulhat országa gazdasági fellendüléséhez.

Dorin Recean a magyar kormányfővel közös sajtónyilatkozatában szorgalmazta a Magyarország és Moldova közötti régiós együttműködést az energiaszektorban, jelezve, hogy a tárgyalásokon szó volt a gázszállítási lehetőségekről is.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Újabb kormányellenes tüntetést tartottak Budapesten

Újabb kormányellenes tüntetést szervezett szombaton Budapesten Magyar Péter ügyvéd, Varga Judit volt igazságügyi miniszter exférje.

Újabb kormányellenes tüntetést tartottak Budapesten
2024. április 06., szombat

Román kudarc: nem adja ki Franciaország a korrupció miatt jogerősen börtönbüntetésre ítélt Pál herceget

Nem adja ki Franciaország Romániának a korrupció miatt elítélt Pál herceget: a francia igazságszolgáltatás jogerősen elutasította a szökevény kiadatását – erősítette meg Alina Gorghiu igazságügyi miniszter.

Román kudarc: nem adja ki Franciaország a korrupció miatt jogerősen börtönbüntetésre ítélt Pál herceget
2024. április 06., szombat

Oroszországi olajvezetéket robbantottak fel az ukránok

Egy oroszországi olajvezeték felrobbantását jelentette be az ukrán katonai hírszerzés szombaton hivatalos honlapján.

Oroszországi olajvezetéket robbantottak fel az ukránok
2024. április 06., szombat

Baltimore-i hídomlás: megtalálták a harmadik áldozat holttestét

Pénteken találták meg annak a harmadik építőmunkásnak a holttestét, aki a múlt heti balesetben vesztette életét – közölték a hatóságok.

Baltimore-i hídomlás: megtalálták a harmadik áldozat holttestét
2024. április 06., szombat

Gagauz figyelmeztetés: ha Moldova egyesül Romániával, Gagauzia kikiáltja a függetlenségét

A Moldovai Köztársasághoz tartozó autonóm régió, Gagauzia kikiáltja a függetlenségét, ha Moldova a Romániával való egyesülés mellett dönt – figyelmeztette a moldovai hatóságokat a terület vezetője, Evgeniya Guţul.

Gagauz figyelmeztetés: ha Moldova egyesül Romániával, Gagauzia kikiáltja a függetlenségét
2024. április 06., szombat

Újabb halálos orosz légicsapás Harkiv ellen – Az ukránok sikeresen megsemmisítettek több orosz katonai repülőgépet

Hat ember meghalt, tíz másik pedig megsebesült, miután az orosz erők szombaton a kora reggeli órákban támadást indítottak a Harkivi terület ellen – közölte Ihor Tyerehov, Harkiv város polgármestere a Telegramon.

Újabb halálos orosz légicsapás Harkiv ellen – Az ukránok sikeresen megsemmisítettek több orosz katonai repülőgépet
2024. április 06., szombat

Több tisztet is elbocsátott és megrovásban részesített az izraeli hadsereg a segélymunkások halálát okozó hibák miatt

Az izraeli hadsereg (IDF) elbocsátott két magas rangú tisztet, és megrovásban részesítette egy vezető parancsnokát, miközben elismerte, hogy a Gázai övezetben egy segélykonvojt ért dróncsapás során számos hibát követett el.

Több tisztet is elbocsátott és megrovásban részesített az izraeli hadsereg a segélymunkások halálát okozó hibák miatt
2024. április 05., péntek

Tizenkettőre nőtt a tajvani földrengés áldozatainak a száma, még tart a mentési munka

A tajvani földrengés halálos áldozatainak száma tizenkettőre nőtt péntekre. A hatóságok földcsuszamlás és sziklaomlás kockázata mellett folytatják a mentési munkát a romok közt – közölték hivatalosan.

Tizenkettőre nőtt a tajvani földrengés áldozatainak a száma, még tart a mentési munka
2024. április 05., péntek

Nem tart a NATO újabb ukrajnai orosz offenzívától a közeljövőben

A NATO hírszerzési adatai arra utalnak, hogy Oroszország a közeljövőben valószínűleg nem indít nagyszabású offenzívát – jelentette csütörtökön a European Pravda egy névtelenséget kérő NATO-tisztségviselőre hivatkozva.

Nem tart a NATO újabb ukrajnai orosz offenzívától a közeljövőben
2024. április 05., péntek

Újabb gyanúsítottakat vettek őrizetbe a krasznogorszki merénylet ügyében

Három újabb gyanúsítottat vett őrizetbe az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ elleni terrortámadás ügyében csütörtökön Moszkvában, Jekatyerinburgban és Omszkban.

Újabb gyanúsítottakat vettek őrizetbe a krasznogorszki merénylet ügyében