Lavrov: Ukrajnának el kell ismernie a háború nyomán kialakult realitásokat

Lavrov: Ukrajnának el kell ismernie a háború nyomán kialakult realitásokat

Hosszú távú konfliktus. Lavrov szerint Európa még legalább egy nemzedéken át nem lesz partnere Oroszországnak

Fotó: Orosz külügyminisztérium

Ukrajnának el kell ismernie a háború következtében a terepen kialakult realitásokat – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Rosszija 1 televízió vasárnapi Moszkva. Kreml. Putyin című műsorában.

Hírösszefoglaló

2024. május 20., 11:452024. május 20., 11:45

„Itt az ideje, hogy a kijevi rezsim elismerje a terepen kialakult realitásokat. Remélem, hogy ezt a sokszor elismételt üzenetet felfogják, és hogy a Nyugat felismeri, ideje felhagynia Ukrajna feláldozásával a teljesen kilátástalan céljai érdekében” – mondta.

A tárcavezető az orosz a kül- és védelempolitikai tanács hétvégi, 32. közgyűlésén a Svájcban Ukrajnáról megtartandó konferencia szervezőiről szólva kijelentette: „egyszerűen csak csodálkozva figyeljük ezeket az erőfeszítéseket, azt, hogy egyébként felnőtt emberek miként foglalkoznak nyilvánvalóan értelmetlen dolgokkal, amelyek teljesen kilátástalanok”.

Úgy vélekedett, ezt a fórum részvevői nem értik.

Idézet
Ez azt jelenti, hogy a feladat nem a béke elérése, hanem kizárólag az, hogy minél több országot Oroszország ellen fordítsanak, és hogy aztán ezen az alapon próbáljanak meg a továbbiakban velünk szemben ellenséges, immár anyagi természetű lépéseket tenni”

– tette hozzá az MTI szerint.

Leszögezte, hogy

Moszkva meg fogja védeni érdekeit az ukrán viszonylatban és a Nyugattal való kapcsolataiban egyaránt.

„Ezt a világon gyakorlatilag minden külföldi kolléga megérti, akivel kommunikálnunk kell” – mondta.

Meglátása szerint az, hogy a Nyugat fokozza a nagy hatótávolságú fegyverek Ukrajnába szállítását, annak a megnyilvánulása, hogy nem áll készen a komoly tárgyalásra az ügyben. „Ez azt jelenti, hogy a viszonyoknak a harctéren való tisztázása mellett döntöttek” – fogalmazott Lavrov.

Egyetértett azzal a tézissel, hogy Európa még legalább egy nemzedéken át nem lesz partnere Oroszországnak. A miniszter szerint

a Moszkva és a Nyugat közötti katonai és politikai konfrontáció éles szakasza folytatódik, és teljes lendülettel zajlik.

Kifogásolta az oroszellenes retorika terén egyes európai szomszédok által tanúsított „különös buzgalmat”.

Az orosz külügyminiszter szerint a nyugati országok arra irányuló „forgatókönyveket gyakorolnak”, hogy kárt okozzanak Oroszországnak az ukrajnai fegyverszállításokkal, a hadiipari beruházásokkal és a gazdaság katonai üzemmódba állításával. Nehezményezte, hogy egyesek Oroszország feldarabolásáról fantáziálnak.

Hangsúlyozta, hogy

Oroszország továbbra is nyitott a párbeszédre a Nyugattal a biztonságról és a stratégiai stabilitásról, de „nem az erő pozíciójából, nem a saját kizárólagosság pozíciójából, hanem csakis egyenrangúan és egymás érdekeinek tiszteletben tartásával”.

Hangot adott álláspontjának, miszerint a nyugati országok „a képzeletbeli orosz fenyegetés mítoszát” a fegyverkezési verseny fokozására és arra használják fel, hogy kialakítsák egy „nukleáris komponenssel rendelkező európai katonai szövetség” körvonalait.

Azzal vádolta meg a NATO-t, hogy miután „kudarcot vallott” az euroatlanti biztonság kiépítésével, úgy döntött, hogy Ázsiában kell „rendet teremtenie”.

Úgy vélekedett, az orosz félnek ezzel kapcsolatban el kell gondolkodnia azon, hogyan kellene megszerveznie a biztonságát.

Beszámolt arról is, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök a minapi pekingi csúcstalálkozón megvitatta Kínának a globális biztonsággal kapcsolatos kezdeményezését. „Nagyszerű logikát látunk abban, hogy a globális biztonság garantálása gondolatának gyakorlati előmozdítása az eurázsiai biztonság alapjainak kialakításával kezdődne, mindenféle észak-atlanti lerakódás nélkül” – mondta.

Meglátása szerint a Nyugat hibájából „csődbe ment” a korábbi euroatlanti biztonsági modell, amely az EBESZ-hez, valamint a NATO-hoz és az EU-hoz fűződő kapcsolatokhoz, köztük az Oroszország-NATO Tanácshoz és a Partnerség a békéért programhoz is kapcsolódott, valamint a Nyugatnak az Oroszország és Kína kettős feltartóztatására irányuló kurzusa is.

Emlékeztetett rá, hogy Putyin és Hszi szerint a kétoldalú kapcsolatok „olyan szorosak, olyan barátiak, hogy minőségben felülmúlják a múlt klasszikus szövetségeit”.

A Rosszija 1-nek nyilatkozva Lavrov kommentálta Rishi Sunak brit miniszterelnöknek azt az állítását, amely szerint Oroszország az európai gázszállítások leállítását „kezdeményezte”, veszélyeztetve ezzel a szigetország energiabiztonságát.

„Nemcsak Sunak brit miniszterelnök mondott ilyet, hanem (Olaf) Scholz német kancellár is, akinek a szájából ez fantazmagórikusnak hangzik. Neki az amerikaiak felrobbantották az Északi Áramlat vezetékeket, amelyek Németország további jólétét lettek volna hivatottak biztosítani. Hogy mi történik most a német gazdasággal, azt mindannyian tudják” – fogalmazott Lavrov.

Idézet
Azt állítani, hogy Oroszország elzárta a gázt… Egyikük sem pirul bele. Ez a legszomorúbb dolog az egészben. Ez azt jelenti, hogy most már nincsenek olyan politikusok Nyugaton, akik tudnának pragmatikusan és a tényszerűen beszélni. Nem ismerik el, kiforgatják őket, megpróbálják a lakosságot és a választókat félrevezetni, hogy ne akadályozzák ezt a zsákutcába vezető és Európa számára katasztrofális kurzust”

– nyilatkozott az orosz tárcavezető.

Többen meghaltak a Harkiv régiót ért orosz csapásokban
Legalább tizenegy halálos áldozatuk és harminchat sebesültjük van a Harkiv régiót ért orosz rakétacsapásoknak – közölték a helyi hatóságok vasárnap.
A harkivi főügyész hivatala szerint a megyeszékhely, Harkiv városának északnyugati Mala Danylivka kerületét ért támadások következtében hatan életüket vesztették és huszonheten megsebesültek. Az első csapást követően húsz perccel egy második is érte a területet. Ihor Terehov polgármester a Telegram-oldalán azt írta, hogy a rakéták egy szabadidős központba csapódtak.
Oleh Szinyehubov, Harkiv régió kormányzója pedig további öt halottról és kilenc sebesültről számolt be Kupjanszk térségében található két faluból, amelyeket rakéta-sorozatvetőkkel lőttek az orosz csapatok.
A vasárnapi rakétacsapások nyomán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb légvédelmi eszközöket követelt nyugati szövetségeseitől Harkiv és más városok védelmére. „Két Patriot Harkiv számára alapvető különbséget jelentene” – hangsúlyozta az amerikai gyártmányú légvédelmi fegyverrendszerre utalva.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 20., hétfő

Azonnali tűzszünetet követel Gázában Joe Biden

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére.

Azonnali tűzszünetet követel Gázában Joe Biden
2024. május 20., hétfő

Zelenszkij szerint az ukránok megerősítették pozícióikat Harkivban, a britek száz újabb rakétát adnak át

Az ukrán erők szilárdabb pozíciókat szereztek Harkiv területen – jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök vasárnap este tartott beszédében.

Zelenszkij szerint az ukránok megerősítették pozícióikat Harkivban, a britek száz újabb rakétát adnak át
2024. május 20., hétfő

Nem találtak túlélőket az iráni elnököt szállító, lezuhant helikopter környékén

Ebrahim Raiszi iráni elnök minden bizonnyal meghalt, miután iráni ügynökségek arról számoltak be, hogy „nem találtak túlélőket” az állami vezetőt, Hoszein Amir Abdollahian külügyminisztert és hét másik embert szállító helikopter lezuhanásának helyszínén.

Nem találtak túlélőket az iráni elnököt szállító, lezuhant helikopter környékén
2024. május 19., vasárnap

Fordulat: mégsem „magányos farkasnak” tekintik Fico merénylőjét a szlovák hatóságok

A nyomozóhatóságok annak lehetőségét is vizsgálják, hogy talán mégsem egyedül cselekedett a Robert Fico szlovák miniszterelnököt életveszélyesen megsebesítő merénylő – mondta Matús Sutaj Estok szlovák belügyminiszter vasárnap.

Fordulat: mégsem „magányos farkasnak” tekintik Fico merénylőjét a szlovák hatóságok
2024. május 19., vasárnap

Egymásnak ellentmondó hírek érkeznek az iráni elnök helikopterbalesetéről

Nagy erőkkel keresik az Ebrahim Raiszi iráni elnököt szállító, balesetet szenvedett helikoptert – közölték az iráni állami hírügynökségek vasárnap.

Egymásnak ellentmondó hírek érkeznek az iráni elnök helikopterbalesetéről
2024. május 19., vasárnap

Mentő- és katonai akciókra is használhatják az Airbus új, félig repülőgép, félig helikopter modelljét (VIDEÓ)

Bemutatta új, 400 km/óra sebességgel közlekedő, félig repülőgép, félig helikopter kísérleti modelljét az Airbus Helicopters.

Mentő- és katonai akciókra is használhatják az Airbus új, félig repülőgép, félig helikopter modelljét (VIDEÓ)
2024. május 19., vasárnap

Ferenc pápa pünkösdvasárnap felszólította a nemzetek vezetőit, hogy nyissák meg a béke kapuit

Ferenc pápa a Szentlélek közbenjárását kérte annak érdekében, hogy a nemzetek vezetői nyissák meg a béke kapuit, és az ukrajnai Harkiv városáról is megemlékezett a Szent Péter téren pünkösdvasárnap, amikor az egyház a Szentlélek kiáradását ünnepli.

Ferenc pápa pünkösdvasárnap felszólította a nemzetek vezetőit, hogy nyissák meg a béke kapuit
2024. május 19., vasárnap

Már nincs életveszélyben, eligazítást adott helyettesének a meglőtt szlovák kormányfő

Robert Fico, a meglőtt szlovák kormányfő a legrosszabbon túl van, már nincs életveszélyben – közölte vasárnap Robert Kalinák szlovák miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter.

Már nincs életveszélyben, eligazítást adott helyettesének a meglőtt szlovák kormányfő
2024. május 18., szombat

Pár szót már beszélt az újabb műtéten átesett Robert Fico

Robert Fico szlovák kormányfő állapota a rajta elvégzett második, több mint két órát igénybe vevő műtétet követően stabil, de továbbra is súlyos – jelentette be Robert Kalinák védelmi miniszter a besztercebányai Roosevelt kórházban tett látogatása után.

Pár szót már beszélt az újabb műtéten átesett Robert Fico
2024. május 18., szombat

Klímaaktivisták akciózása megbénította a légi forgalmat a müncheni repülőtéren

Mintegy három órára le kellett zárni a müncheni nemzetközi repülőteret szombat reggel, miután klímaaktivisták egy csoportja bejutott a futópályákhoz.

Klímaaktivisták akciózása megbénította a légi forgalmat a müncheni repülőtéren