Karácsony megismételtetné a főpolgármester-választást Budapesten

Karácsony megismételtetné a főpolgármester-választást Budapesten

Fotó: Karácsony Gergely/Facebook

A főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezi a főváros egész területén Karácsony Gergely. Kihívója, Vitézy Dávid szerint ez minden, csak nem egy demokrata hozzáállása.

Hírösszefoglaló

2024. június 13., 20:362024. június 13., 20:36

2024. június 14., 00:332024. június 14., 00:33

A posztért a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP színeiben újrainduló városvezető ezt a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) épülete előtt megtartott csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be, azt követően, hogy Vitézy Dávid (LMP-Zöldek, Vitézy Dáviddal Budapestért) főpolgármester-jelölt kezdeményezése nyomán az NVB előző nap elrendelte az érvénytelen szavazatok újraszámlálását. Karácsony Gergely kijelentette: annyi jogbizonytalanság van az újraszámlálási folyamatban, hogy azok csak egy új választással orvosolhatók.

Idézet
Az egész újraszámlásási folyamatban semmilyen, a jogállamisági elveket biztosító garancia nem valósult meg, az NVB statáriálisan meghozott döntése miatt” – idézte az MTI Karácsonyt.

Közölte, akkor sem fogadja el az NVB döntését, ha az újraszámlálás nyomán újra őt hozzák ki győztesnek, vagyis bármi lesz az eredmény, új választást kezdeményez. Azt mondta: minden perc egyre kevesebb reménnyel kecsegtet arra vonatkozóan, hogy a főpolgármester-választás eredménye megnyugtató lesz a budapestiek számára. „Egyrészt világossá vált, hogy a Fidesz a választópolgárok megtévesztésére alapozta a stratégiáját” – érvelt, jelezve, az európai választási megfigyelők missziója is felhívta a figyelmet arra, hogy az utolsó pillanatban visszaléptetni egy jelöltet a választópolgárok megtévesztésére szolgáló stratégia.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, ez óriási kihívás volt a választási szerveknek is, az 1400 szavazókörben dolgozó szavazatszámlálóknak. Emellett szerinte „azok az úgynevezett bizonyítékok”, amelyek nyomán az NVB döntött, sem a korábbi joggyakorlat, sem a jogszabályok alapján nem indokolják az újraszámlálást. Úgy fogalmazott: a „bizonyítékok" valójában a fideszes szavazóköri delegáltak egyennyilatkozatai, amelyben azt állították, úgy emlékeznek, hogy valami nem volt rendben. Olyan embereké, akik hétfő hajnalban az aláírásukkal vállalták, hogy ezek a szavazatok érvénytelenek. A főpolgármester szerint további kételyeket vet fel, hogy az NVB nem a lezárt plombával ellátott urnákat rendelte be a Nemzeti Választási Irodába (NVI), hanem arra utasította a helyi választási irodákat: bontsák fel az urnákat és az érvénytelen szavazatokat juttassák el az NVI-hez. „Nehéz emögött nem politikai szándékot feltételezni” – jegyezte meg.

Hangsúlyozta, a várost vezetni csak bizalmi alapon lehet, ez a bizalom pedig most „a Fidesz manipulációs stratégiája és az NVB rossz döntései miatt” elveszni látszik, csak egy megismételt főpolgármester-választással lehet helyreállítani.

Ezért péntek este 6 órára az NVB épülete elé várja mindazokat, akik egyetértenek a bizalom helyreállításának szükségességével.

Vitézy Dávid szerint Karácsony Gergely csütörtöki sajtótájékoztatója gyakorlatilag arról szólt, hogy addig kell új választásokat kiírni, „ameddig ő a voksolást meg nem nyeri; csak az a jó választási eredmény, ahol ő a győztes”. Az LMP-Zöldek és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje a Facebook-oldalán megjegyezte azt is, ez minden, csak nem egy demokrata hozzáállása. Arra reagálva, hogy Karácsony Gergely csütörtökön a főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezte, leszögezte, a választás vasárnap megtörtént, végre abban kellene tisztán látni, hogy ki nyerte meg. Vitézy Dávid hangsúlyozta, hogy a választást Karácsony Gergely rendezte, a főváros szervezte, minden rendszerszintű eljárási hiba és szabálytalanság a főpolgármester felelőssége.

Közölte, Karácsony Gergelytől jóval több szerénységre számítana, ha már „Budapest köztársaságban egy főpolgármester-választást sem sikerült megszerveznie fennakadások nélkül”.

Vitézy Dávid kiemelte, Karácsony Gergellyel szemben ő csökkenteni, nem pedig növelni szeretné a feszültséget és a bizonytalanságot ebben a nehéz helyzetben, amelybe Budapest került. „Tudom és érzem a felelősségemet, aggódom Budapestért” – fogalmazott, hozzáfűzve, az újraszámolás célja, hogy korrigálni lehessen a választás napján elkövetett esetleges szavazatszámlálási hibákat. Leszögezte, hogy szerinte ezekért nem a szavazóköri delegáltak felelősek, hanem az ellentmondó segédletek és a választást lebonyolító fővárosi szervek megkésett, a szavazókörökbe el sem juttatott állásfoglalásai.

Egy éles kampány után egy ilyen szoros eredmény feszült politikai helyzetet eredményez, amelyben sok múlik a jelöltek hozzáállásán és minden egyes mondatnak súlya van – közölte, és hozzátette, hogy a kampányban és a választás óta mindvégig ennek a felelősségnek a tudatában járt el, ezért törekedett arra, hogy minden egyes állítást, amit a nyilvánosságban megfogalmazott, tökéletesen alá tudjon támasztani. Szerinte Karácsony Gergely ennek az ellenkezőjét teszi, „politikai vádaskodássá, üvöltözéssé silányítja az elmúlt évtizedek legkritikusabb választási jogorvoslati folyamatát, bizonyítékok nélkül vádol bűncselekménnyel köztisztviselőket”. Vitézy Dávid bejegyzésében azt írta, szerinte „ez súlyos felelőtlenség és tiszteletlenség a budapestiekkel szemben”, ő ebben nem szeretné és nem is fogja követni Karácsony Gergelyt.

A vasárnapi választáson a jelöltek közül Grundtner András (Mi Hazánk Mozgalom) 38 942 szavazatot kapott, Vitézy Dávid 371 142-t, Karácsony Gergely 371 466-ot. Ez alapján a Fővárosi Választási Bizottság – nem jogerősen – megállapította, hogy Karácsony Gergelyt választották főpolgármesterré. A határozat ellen – jogszabálysértésre való hivatkozással – három napon belül lehetett fellebbezni. Az NVB szerdán Vitézy Dávid kezdeményezése elrendelte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását. Arra hivatkozott, a bizonyítékok alapján alappal merülhet fel, hogy nagy számban vannak olyan érvénytelennek nyilvánított szavazatok, amelyeket érvényesnek kell tekinteni.

korábban írtuk

Budapesten újraszámolják a főpolgármester-választásra leadott érvénytelen szavazatokat
Budapesten újraszámolják a főpolgármester-választásra leadott érvénytelen szavazatokat

Újraszámolják a főpolgármester-választásra leadott érvénytelen szavazatokat – ezt a Nemzeti Választási Bizottság rendelte el, miután Vitézy Dávid kezdeményezte az újraszámlálást.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 15., hétfő

Biden a Trump elleni merényletről: az erőszak nem normalizálódhat, a politika nem lehet csatatér

A politikai erőszak elfogadhatatlan, normalizálni kell a hangnemet, és csökkenteni kell a politikai viták hevességét – így reagált Joe Biden amerikai elnök vasárnap esti beszédében a Donald Trump korábbi elnök elleni szombati merényletkísérletre.

Biden a Trump elleni merényletről: az erőszak nem normalizálódhat, a politika nem lehet csatatér
2024. július 14., vasárnap

Trump: egyedül Isten akadályozta meg az elképzelhetetlent

Az isteni beavatkozás segített neki túlélni a merényletkísérletet a pennsylvaniai kampánygyűlésen – erről írt Donald Trump volt amerikai elnök, republikánus elnökjelölt vasárnap a közösségi médiában megosztott bejegyzésében.

Trump: egyedül Isten akadályozta meg az elképzelhetetlent
2024. július 14., vasárnap

Hibázhatott a Secret Service, kivizsgálják, felkészült-e a szolgálat Trump megfelelő védelmére

Egyre többen vélekednek úgy az Egyesült Államokban, hogy az amerikai biztonsági erők hanyagsága is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a 20 éves támadó rálőtt Donald Trumpra, kis híján kioltva a volt elnök életét.

Hibázhatott a Secret Service, kivizsgálják, felkészült-e a szolgálat Trump megfelelő védelmére
2024. július 14., vasárnap

Sokk, döbbenet, ima: Brüsszeltől Budapesten, Bukaresten át Pekingig és Moszkváig reagáltak a vezetők a Trump elleni merényletre

A világ számos állami vezetője elítélte vasárnap a Donald Trump korábbi amerikai elnök ellen helyi idő szerint szombaton elkövetett merényletkísérletet.

Sokk, döbbenet, ima: Brüsszeltől Budapesten, Bukaresten át Pekingig és Moszkváig reagáltak a vezetők a Trump elleni merényletre
2024. július 14., vasárnap

„Gyűlölöm Trumpot”. Napokkal ezelőtt videófelvételen tárhatta fel indítékát a Trump elleni merényletkísérlet elkövetője

Egy 20 év körüli pennsylvaniai férfit gyanúsítanak azzal, hogy megpróbálta meggyilkolni Donald Trump volt amerikai elnököt, a támadót a hatóságok fejbe lőttek.

„Gyűlölöm Trumpot”. Napokkal ezelőtt videófelvételen tárhatta fel indítékát a Trump elleni merényletkísérlet elkövetője
2024. július 14., vasárnap

RENDKÍVÜLI – Rátámadtak Donald Trumpra egy választási gyűlésen, a volt elnök megsérült

Donald Trumpot támadás érte Pennsylvania állambeli választási gyűlésén szombaton, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után a republikánus elnökjelöltet védőgyűrűben vitték le a színpadról.

RENDKÍVÜLI – Rátámadtak Donald Trumpra egy választási gyűlésen, a volt elnök megsérült
2024. július 13., szombat

Moszkva: Európa a mi rakétáink célpontja

Oroszország elítélte Washingtonnak és Berlinnek a NATO-csúcson tett bejelentését, miszerint 2026-tól nagy hatótávolságú rakétákat telepítenek Németországba. A Kreml illetékese a hidegháborúhoz való visszatérésről beszélt.

Moszkva: Európa a mi rakétáink célpontja
2024. július 13., szombat

Több mint 70 civil halálát okozta a Hamász-főparancsnokot célzó izraeli csapás

Legalább 35 palesztin vesztette életét szombaton az izraeli hadsereg támadásában a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Junisz mellett – közölte a Hamász palesztin iszlamista szervezet al-Hadat tévécsatornája.

Több mint 70 civil halálát okozta a Hamász-főparancsnokot célzó izraeli csapás
2024. július 12., péntek

Sok diák szörnyethalt, amikor összedőlt egy iskola Nigériában

Legalább 16 tanuló meghalt, további több tucat pedig megsérült pénteken a nigériai Plateau régió fővárosában, Josban, ahol éppen vizsgáztatás folyt, amikor összeomlott a busa buji vallási közösség kétemeletes iskolaépülete.

Sok diák szörnyethalt, amikor összedőlt egy iskola Nigériában
2024. július 12., péntek

Most már (talán) biztos: Karácsony Gergely nyerte a budapesti főpolgármester-választást

Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást – jelentette be az szavazatok újraszámlálása után Sasvári Róbert, a magyar Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke a testület pénteki ülésén.

Most már (talán) biztos: Karácsony Gergely nyerte a budapesti főpolgármester-választást