Illuzórikus brüsszeli elképzelések klímaadóval, e-autóval, földgáz helyett hidrogénfűtéssel

Illuzórikus brüsszeli elképzelések klímaadóval, e-autóval, földgáz helyett hidrogénfűtéssel

A háztartási felhasználásra kerülő földgáznak is meg vannak számlálva az uniós napjai

Fotó: Veres Nándor

Egyre több elgondolkodtató információ lát napvilágot az Európai Unió átfogó és erőteljes „zöldítési programjáról”, amelynek során például nem csak a belsőégésű motorokat száműznék az autóiparból, hanem hosszabb távon más energiaforrásra cserélnék a földgázt. Az ideológiai fegyverré vált uniós környezetvédelemről Winkler Gyula RMDSZ-es európai parlamenti képviselőt kérdeztük, aki többek között úgy vélte: nem piac-, hanem kommunista tervgazdaságra jellemző hozzáállás, hogy valaki egy irodában eldönti, miszerint többé nem közlekedhet más autó, csak a villanymotor-meghajtású.

Makkay József

2023. május 18., 18:122023. május 18., 18:12

– Számos európai polgárban megütközést kelt, hogy az uniós intézmények sok esetben túlzásba viszik a környezetvédelmi szempontból fenntarthatónak tartott befektetéseket, ami már veszélyezteti az ipar és a mezőgazdaság működését. Mi indokolja ezeket a lépéseket?

– Tulajdonképpen egy több éve húzódó vitáról van szó, amely a tavaly és idén tavasszal csúcsosodott ki az uniós taxonómiai rendelet elfogadásával az Európai Parlamentben. A nagy volumenű törvénycsomag ,,Irány az 55 százalék!” nevet viseli, amely a károsanyag-kibocsátás csökkentésével és annak társadalmi hatásaival foglalkozik. Nagyon sok eleme van a csomagnak, azonban érdemes két fontos kitételét hangsúlyozni, amely az Európai Unió minden állampolgárát befolyásolja majd.

Idézet
2027 után Brüsszel klímaadót vezet be a háztartási fűtésre, illetve a nem környezetbarát autókkal rendelkező uniós állampolgárok üzemanyagfogyasztására.

Ezek az intézkedések ömlesztve mentek át az uniós parlamenten. Az RMDSZ részéről nem szavaztuk meg, mert meggyőződésünk, hogy a csomag kezdeményezői ideológiai alapon kezelik a környezetvédelmet.

– Nem találja furcsának, hogy a tagállamok, a kormányok részéről alig volt érdemi ellenkezés? Pedig ők képviselik azokat az európai polgárokat, akik számára pár éven belül megfizethetetlen lesz a személyautó megvásárlása és fenntartása, akárcsak a lakások fűtése...

– Való igaz, hogy a törvénycsomag nem találta szembe magát nagy ellenkezéssel a tagállamok részéről. Németország képezett kivételt, amely az utolsó pillantban ébredt fel, hogy veszélybe kerül az ország húzóiparának számító autóipara. Józan ésszel nehéz elfogadni, hogy 12 év múlva, 2035 után csak elektromos autót lehessen majd beíratni az Európai Unió tagországaiban. Kelet-európai képviselőként több nyugati kollégának elmagyaráztuk, hogy ez

Idézet
az uniós módszer a kommunista rendszerek központosított tervgazdaságára jellemző.

Az, hogy a nulla károsanyag-kibocsátást az összes létező technológia közül csak eggyel lehet teljesíteni, nem más, mint ideológiai döntés. Egy irodában valahol eldöntötte valaki, hogy többé nem lesz más autó, csak a villanymotor-meghajtású. Ez nem piac-, hanem tervgazdaságra jellemző hozzáállás.

Galéria

Winkler Gyula szerint ideológiai harc folyik a környezetvédelem címén

Fotó: Facebook/Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum - Kifor

– Felmerül a kérdés, hogy mi történik 2027 után, amikor megjelennek az üzemanyagokra, illetve a lakások fűtésére használt földgázra és szénre kivetett klímaadók.

– Meggyőződésem, hogy az uniós törvénycsomag mai formájában nem maradhat fenn, ezért bizonyos részeit 2025 után elemzik és újratárgyalják. Legnagyobb szépséghibája az, hogy az Európai Unió intézményrendszere olyan szigorú környezetbarát döntést hozott, amivel egyedül vagyunk a világon. Nagy kérdés, hogy csatlakoznak-e hozzánk mások.

Idézet
A karbonvám igazából akkor lehetne működőképes, ha az uniós szabályozáshoz legalább a világ többi demokratikus államai is csatlakoznának,

mint az Amerikai Egyesült Államok, Dél-Korea, Ausztrália, Japán, stb. Ha Európa egyedül marad, azt jelenti, hogy olyan helyzet alakul ki, mint ma, amikor a világon az uniós tagországokban a legdrágább az energia. Ma a villanyáram nálunk sokkal többe kerül, mint az Egyesült Államokban, Kínában, más ázsiai országokban, vagy szerte máshol a világon. Ha ez a trend folytatódik, akkor Európa versenyképessége nagy veszélybe kerül, mert a drágán előállított energiával minden termék és szolgáltatás drágább lesz, mint a világon máshol.

– A hírek szerint Brüsszel nem csak az atomenergiát nem kedveli, hanem a földgázt is ki akarja iktatni a forgalomból. A romániai helyreállítási tervből például száműzték a gázbevezetés uniós finanszírozását, miközben országszerte sok száz község vár erre a lehetőségre. Miért nem szabad földgázzal fűteni?

– Az uniós intézményekben szintén több évre visszanyúló vita alakult ki az atomenergia és a földgáz jövőbeni felhasználásáról. Akik ezt ellenzik, ideológiai érdekekkel jönnek. Tudjuk, hogy az európai energiaválság ellenére Németország bezárta az utolsó három atomerőművét is. Ez azért anakronisztikusan rossz döntés, mert közben a széntűzelésű hőerőművek vígan működnek.

Idézet
A földgáz esetében Brüsszel átmeneti jellegű fogyasztásban gondolkodik, ami az elképzelések szerint további 25-35 év.

Mivel pontosan nincs meghatározva az uniós földgázfogyasztás átmeneti jellege, mindenki mást gondol róla. A földgázfogyasztás iránti magas igény miatt Romániában az Anghel Saligny-terv vállalta fel a gázhálózat további bővítését. Amit az is indokol, hogy a Petrom kőolajipari társaság el fogja indítani a fekete-tengeri gázkitermelést. Egy ekkora méretű nagyberuházás megtérülése 15-20 év, így eleve hosszabb távra terveznek.

– Sokat olvasni mostanában az új uniós ,,csodaüzemanyagról”, a hidrogén széles körű bevezetéséről. Mennyire életképes ez az elképezés?

– Abból kell kiindulni, hogy egyelőre nagyon elméleti történetről van szó. A hidrogén szerepével kapcsolatban rengeteg elméleti vita kering. Az a lényeg, hogy

Idézet
egyelőre nincsenek életképes technológiák a gazdaságos felhasználására.

Ami van, az laboratóriumi szintű. Meg kell vizsgálni, hogy valójában milyen területen lehet gazdaságosan és biztonságosan használni, de ez egyértelműen a jövő zenéje.

– Németországban egyes politikusok már arra készülnek, hogy a lakosság ezzel fog fűteni és ételt készíteni a konyhai kályhákon...

– Ez nagyon túlzott elképzelés. A németek már valóban kevernek a háztartásokba irányított földgázba pár százalék hidrogént, de ez még próba jellegű. Információim szerint a rendelkezésünkre álló mai technológiák alapján 7-12 százalék hidrogén keverhető a földgázhoz. Már én is kaptam levelet a belgiumi bérelt lakásomba, amiben arról tájékoztatnak, hogy ha régi a hőközpontom, le kell cserélni újra, hogy elbírja a földgáz-hidrogén keveréket. Ilyen hőközpontokat kb. tíz éve gyártanak Nyugat-Európában.

Idézet
A hidrogén hasznosításával az a fő baj, hogy nagyon gyúlékony, ezért veszélyes,

és csak ott lehet kevert formában kísérletezni vele, ahol teljesen lecserélik a régi gázhálózatot, amely nem kompatibilis. Arra nem látok esélyt, hogy Romániában egyhamar hidrogénkeverékkel fűtsünk...

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 16., kedd

Létrát és töltényt vásárolt Trump támadója a merénylet előtt, tettének okait még mindig nem sikerült kideríteni

A Donald Trump volt amerikai elnök elleni merényletkísérlet ügyében nyomozó hatóságoknak sikerült visszakövetniük a támadó útvonalát, tettének pontos okait azonban még mindig homály fedi.

Létrát és töltényt vásárolt Trump támadója a merénylet előtt, tettének okait még mindig nem sikerült kideríteni
2024. július 16., kedd

Hiába kérik, nem adnak a németek vadászgépeket Ukrajnának

A német kormány hétfőn újfent visszautasította az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökének azon követelését, hogy Berlin vadászrepülőgépeket adjon át Kijevnek.

Hiába kérik, nem adnak a németek vadászgépeket Ukrajnának
2024. július 16., kedd

Trump hivatalosan is újra elnökjelölt, alelnökjelöltjét is megnevezte

Az amerikai Republikánus Párt Milwaukeeban tartott jelöltállító gyűlése a várakozásoknak megfelelően hivatalosan is elnökjelöltjének választotta Donald Trumpot hétfőn.

Trump hivatalosan is újra elnökjelölt, alelnökjelöltjét is megnevezte
2024. július 15., hétfő

Két uniós biztos – köztük a román – is lemondott tisztségéről; brüsszeli munka miatt távozik az észt miniszterelnök

Lemondott Adina Vălean közlekedésért felelős uniós biztos, valamint Virginijus Sinkevicius környezetvédelmi és halászati biztos – tájékoztatott az Európai Bizottság hétfőn.

Két uniós biztos – köztük a román – is lemondott tisztségéről; brüsszeli munka miatt távozik az észt miniszterelnök
2024. július 15., hétfő

Az FBI szerint magányos merénylő lőtt rá Trumpra, a fegyvert a támadó apja vásárolta legálisan

A Donald Trump kampánygyűlésén merényletet elkövető férfi egyedül cselekedett, és egyelőre nem találják nyomát annak, hogy valamilyen mentális betegségben szenvedett volna vagy bármilyen ideológiát követett volna.

Az FBI szerint magányos merénylő lőtt rá Trumpra, a fegyvert a támadó apja vásárolta legálisan
2024. július 15., hétfő

Stoltenberg szerint Ukrajnának jogában áll oroszországi célpontokat támadni, több orosz célpontot is dróntámadás ért

Ukrajnának a nemzetközi jog értelmében joga van ahhoz, hogy megtámadja az orosz területen található katonai célpontokat – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az United News tévécsatornának adott interjújában vasárnap.

Stoltenberg szerint Ukrajnának jogában áll oroszországi célpontokat támadni, több orosz célpontot is dróntámadás ért
2024. július 15., hétfő

Biden a Trump elleni merényletről: az erőszak nem normalizálódhat, a politika nem lehet csatatér

A politikai erőszak elfogadhatatlan, normalizálni kell a hangnemet, és csökkenteni kell a politikai viták hevességét – így reagált Joe Biden amerikai elnök vasárnap esti beszédében a Donald Trump korábbi elnök elleni szombati merényletkísérletre.

Biden a Trump elleni merényletről: az erőszak nem normalizálódhat, a politika nem lehet csatatér
2024. július 14., vasárnap

Trump: egyedül Isten akadályozta meg az elképzelhetetlent

Az isteni beavatkozás segített neki túlélni a merényletkísérletet a pennsylvaniai kampánygyűlésen – erről írt Donald Trump volt amerikai elnök, republikánus elnökjelölt vasárnap a közösségi médiában megosztott bejegyzésében.

Trump: egyedül Isten akadályozta meg az elképzelhetetlent
2024. július 14., vasárnap

Hibázhatott a Secret Service, kivizsgálják, felkészült-e a szolgálat Trump megfelelő védelmére

Egyre többen vélekednek úgy az Egyesült Államokban, hogy az amerikai biztonsági erők hanyagsága is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a 20 éves támadó rálőtt Donald Trumpra, kis híján kioltva a volt elnök életét.

Hibázhatott a Secret Service, kivizsgálják, felkészült-e a szolgálat Trump megfelelő védelmére
2024. július 14., vasárnap

Sokk, döbbenet, ima: Brüsszeltől Budapesten, Bukaresten át Pekingig és Moszkváig reagáltak a vezetők a Trump elleni merényletre

A világ számos állami vezetője elítélte vasárnap a Donald Trump korábbi amerikai elnök ellen helyi idő szerint szombaton elkövetett merényletkísérletet.

Sokk, döbbenet, ima: Brüsszeltől Budapesten, Bukaresten át Pekingig és Moszkváig reagáltak a vezetők a Trump elleni merényletre