Facebookozva a halálba: kilenc román állampolgár vesztette életét egy Maros megyei kisbusz magyarországi balesetében

Krónika 2018. május 22., 22:04 utolsó módosítás: 2018. május 23., 15:18

Kilenc román állampolgár vesztette életét a magyarországi Ceglédbercelnél kedden délután történt mikrobuszbalesetben. A járművet Maros megyében íratták forgalomba. A sofőr a közösségi oldalon csevegett a tragédiát megelőzően.

Az előzetes információk szerint az ütközést a román jármű sofőrje okozta Fotó: police.hu

Paul Ciocoiu, a román külügyminisztérium szóvivője a bukaresti Digi 24 hírtelevíziónak  elmondta: a Maros megyében bejegyzett kisbusz a 4-es országúton Románia felé tartott, amikor Budapesttől 59 kilométerre kedd délután bekövetkezett a baleset.

A szóvivő kedden kora este még arról adott hírt, hogy hét román állampolgárságú halálos áldozata van a balesetnek. A magyar hatóságok ezt módosították, miszerint összesen kilencen vesztették életüket.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője este az MTI-vel közölte, kilenc ember halt meg a Ceglédbercel közelében kedden délután történt közúti balesetben, valamennyien a román rendszámú kisbuszban utaztak. András Tamás elmondta, hogy a kisbusz egy homokszállító teherautóval ütközött a 4-es főúton, a teherautó vezetője könnyebb sérüléseket szenvedett. A szóvivő közlése szerint a balesetben hét férfi és két nő vesztette életét, az áldozatok személyazonosítása – román társhatóságok bevonásával – folyamatban van.

Fotó: police.hu

A bukaresti sajtó kedden késő este olyan felvételt tett közzé, amely néhány másodperccel a frontális ütközés előtt készült, mégpedig a román mikrobusz sofőrjének mobiltelefonjával. Az Adevărul napilap honlapja szerint a rövid videót (csak erős idegzetűeknek ajánlott megtekinteni!) – amelyen hangos zene, valamint beszélgetés hallható – a járművezető egyik ismerőse tette közzé. A felvétel tanúsága szerint a sofőr élő kapcsolatot létesített a Facebook közösségi oldalon vezetés közben, és vélhetően a figyelmetlensége miatt hajtott át a szemközti sávba, ahol frontálisan ütközött a homokot szállító teherautóval. Jól kivehető, hogy a mikrobuszt vezető férfi nem vesztette el az uralmát a jármű fölött. Különben sajtóhírek szerint az áldozatok a Maros megyei Mikefalvához tartozó Désfalváról származnak, és Szlovéniából igyekeztek haza.

A román külügyminisztérium honlapján közleményben tájékoztatott arról, hogy a budapesti nagykövetség konzuli egysége a helyszínre utazott, hogy segítséget nyújtson a bajba jutottaknak. A külügyminisztérium a román konzulok magyar rendőrségtől szerzett információira hivatkozva azt közölte, hogy a balesetet a romániai kisbusz okozta, amely nagy sebességgel előzött, és frontálisan ütközött egy teherautóval.

A bukaresti külügyi tárca emlékeztet, hogy az érintett állampolgárok Románia budapesti nagykövetségének 0036-384-76-89, 0036-384-83-94 és 0043-1-230.95.10, 0036-30-535-69-12 telefonszámain kérhetnek segítséget.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat