Előrelépés történhet a túszok kiszabadításáról szóló megállapodás felé az izraeli ultimátum után

Előrelépés történhet a túszok kiszabadításáról szóló megállapodás felé az izraeli ultimátum után

Fotó: Facebook/Beni Ganc

Vannak olyan jelek, amelyek arra utalnak, hogy előreléphetünk a túszok kiszabadítására irányuló új keretrendszerrel kapcsolatban – mondta Beni Ganc, az izraeli háborús kabinet minisztere szerdán este Tel-Avivban újságíróknak, miután a múlt héten úgy tűnt, hogy a tárgyalások megakadtak.

Hírösszefoglaló

2024. február 22., 08:402024. február 22., 08:40

2024. február 22., 09:152024. február 22., 09:15

„Nem hagyunk ki egyetlen lehetőséget sem, hogy hazahozzuk a túszokat” – mondta, és ígéretet tett arra, hogy minden követ megmozgatnak az október 7-én elraboltak kiszabadítására irányuló erőfeszítések során.

Ganc óvatos optimizmusának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy új megállapodás születhet a kiszabadításukról.

A miniszter ismét hangsúlyozta Izrael megingathatatlan elkötelezettségét a túszok hazahozatala mellett. Kijelentette, hogy

nem sajnálnak semmilyen erőfeszítést a foglyok biztonságos hazatérésének biztosítása érdekében.

Megjegyzései Benjamin Netanjahu miniszterelnök múlt heti döntése után hangzottak el, miszerint nem küld izraeli küldöttséget a kairói tárgyalások folytatására, ami csalódást okozott a biztonsági kabinet tagjainak körében.

A közelgő ramadán március 10-i kezdete kapcsán Ganc hangsúlyozta, hogy

Izrael kész fokozni offenzíváját Rafahban, ha a muzulmán szent hónap kezdete előtt nem születik túszmegállapodás.

Ganc közölte Izrael álláspontját az izraeli arabok ramadán idején a Templom-hegyre való bejutásával kapcsolatban is, kijelentve: a háborús kabinet fontolóra vette, hogy csak bizonyos, veszélyesnek tartott személyek számára korlátozza a bejutást. Hangsúlyozta a biztonsági intézkedések szükségességét, ugyanakkor ellenezte az egyes személyek által javasolt túlzottan korlátozó politikát.

A jelentések szerint Izrael pénteken egy magas szintű párizsi csúcstalálkozón való részvételre készül, amelynek célja az átfogó túszügyi megállapodásra irányuló erőfeszítések előmozdítása.

Netanjahu miniszterelnök korábban a Hamász követeléseit irreálisnak és a gázai konfliktussal össze nem függőnek minősítette, osztva Joe Biden amerikai elnök hasonló véleményét.

Eközben az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nem kormányzati szervezet szerdán „a leghatározottabban” elítélte a Gázai övezet déli részén lévő egyik otthonát ért izraeli csapást, amely megölte egyik munkatársának két családtagját.

Az MSF közleménye szerint egy izraeli harckocsi kedden késő este rálőtt egy házra, ahol a szervezet néhány alkalmazottja és családtagjai élnek Hán-Júniszban, amely az elmúlt hetekben szárazföldi harcok, lövöldözések és légitámadások színhelye volt.

„A támadásban meghalt egyik munkatársunk menye és felesége, hat emberpedig megsérült, köztük öt nő és gyermek. Az MSF logójával jól láthatóan megjelölt épületre nyitottak tüzet” – közölte a civil szervezet, hozzátéve, hogy az épületben 64 ember tartózkodott akkor.

Az áldozatok mentésére érkező mentőautók „több mint két órát késlekedtek a térségben zajló lövöldözés miatt”, mire elérték a helyszínt, és a sebesülteket a Gázai övezet déli csücskében, Rafahban lévő kórházba szállították.

Mindeközben

az Egyesült Államok egyet nem értését fejezte ki szerdán, röviddel a G20 országcsoport külügyminiszteri értekezlete előtt Brazíliában Antony Blinken amerikai külügyminiszter Luis Inácio Lula da Silva brazil elnök vitatott kijelentésével, amely a holokauszthoz hasonlította a gázai háborút.

Blinken, aki kedden érkezett Brazíliába, szerdán találkozott az elnökkel.

Brazíliavárosban tartott találkozójukon „őszinte eszmecsere” folyt, és Antony Blinken szót ejtett a gázai kérdésről, „világosan tudatva az erre vonatkozó kijelentéssel kapcsolatos egyet nem értésünket” – közölte az amerikai külügyminisztérium egy tisztségviselője a minisztert kísérő újságíróknak.

Az Egyesült Államok, Izrael diplomáciai és katonai támogatója, kedden ismét megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában az azonnali tűzszünetet követelő határozatot.

Az elmúlt napokban egyre nő a feszültség Brazília és Izrael között, amely „nem kívánatos személynek” minősítette Luis Inácio Lula da Silvát,

és a diplomáciai vihar árnyat vet a szerda délután és csütörtök délelőtt Rio de Janeiróban tartandó G20 külügyminiszteri értekezletre is. Brazília december óta tölti be az országcsoport soros elnöki tisztét.

Két évvel az ukrajnai orosz invázió kezdete után Rio de Janeiróban közös diplomáciai eseményen vesz részt Blinken és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. A két külügyminiszter legutóbb 2023 márciusában vett részt együtt nemzetközi eseményen, a G20 indiai értekezletén. Megfigyelők Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusnak a börtönben történt tisztázatlan halála okozta feszültségek miatt nem számítanak a két miniszter találkozójára.

Az Egyesült Államok négy csapást mért jemeni húszi célpontokra

Az Egyesült Államok négy csapást mért a húszi lázadókat tömörítő Anszar al-Allah iszlamista mozgalom célpontjaira Jemenben.
A hadsereg közel-keleti műveleteit irányító parancsnokság, a CENTCOM azt közölte az X közösségi oldalon csütörtökön, hogy négy önvédelmi csapást mért hét húszi mobil hajóelhárító rakéta és egy ballisztikus rakétakilövő ellen, továbbá megsemmisített egy pilóta nélküli légi járművet is.
A CENTCOM beszámolt arról is, hogy a térségben állomásozó erői és szövetségesei kevesebb mint öt óra alatt tíz, a lázadók által kilőtt drónt semmisített meg az Ádeni-öböl közelében.
Az Irán által támogatott húszik a Vörös-tengeren közlekedő – szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajókat támadják rendszeresen, mióta Izrael októberben hadműveletet indított a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet ellen, megtorlásul az Izrael ellen elkövetett súlyos terrortámadás miatt.

Többen életveszélyesen megsebesültek merényletben Izraelben

Kilencen megsebesültek, közülük hárman életveszélyesen egy Jeruzsálem közelében elkövetett lövöldözéses merényletben csütörtök reggel – jelentette a katonai rádió.
A rendőrség első jelentése szerint két merénylő autóval Maále Adumim telepes város közelében a Holt-tenger és Jeruzsálem közötti főúthoz hajtott, majd ott kiszálltak és tüzet nyitottak a Jeruzsálem felé tartó, az ellenőrző pontnál várakozó autókra.
Két merénylőt autósok lőttek agyon a helyszínen. A rendőrség nagy erőkkel kutatást indított a környéken, mert egyes szemtanúk három lövöldözőt láttak. A biztonságiak a környék átfésülése során azonosították és ártalmatlanították a korábban a helyszínről sikeresen elmenekülő harmadik terroristát.
A mentőszolgálat beszámolója szerint a sebesülteket a jeruzsálemi Hadassza kórházba szállították. Hárman nagyon súlyos állapotban vannak, ketten közepesen, a többiek könnyebben sérültek meg.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 05., péntek

Washingtoni figyelmeztetés: megvonhatják a támogatást Izraeltől

Az Egyesült Államok órákon és napokon belül változtatást vár el Izraeltől a gázai humanitárius helyzet javítása és a segélymunkások védelme érdekében – közölte a Fehér Ház csütörtökön.

Washingtoni figyelmeztetés: megvonhatják a támogatást Izraeltől
2024. április 05., péntek

Az életével fizetett: halálos ítéletet hajtottak végre az Egyesült Államokban

Halálos ítéletet hajtottak végre Oklahoma államban egy több mint két évtizede történt kettős gyilkosság elkövetőjén, egy 41 éves férfin.

Az életével fizetett: halálos ítéletet hajtottak végre az Egyesült Államokban
2024. április 05., péntek

Moszkvai fenyegetés: a NATO-orosz kapcsolatok a közvetlen konfrontáció szintjén vannak

Gyakorlatilag a közvetlen konfrontáció szintjére csúsztak le Oroszország és a NATO közötti kapcsolatok – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön.

Moszkvai fenyegetés: a NATO-orosz kapcsolatok a közvetlen konfrontáció szintjén vannak
2024. április 04., csütörtök

Téli vihar tombolt az Egyesült Államok északkeleti részén, halálos áldozatokat is követelt

Halálos áldozatokat követelt, valamint több mint félmillió fogyasztónál okozott áramszünetet az Egyesült Államok északkeleti államaiba érkezett, havazással járó viharzóna szerdán és csütörtökön.

Téli vihar tombolt az Egyesült Államok északkeleti részén, halálos áldozatokat is követelt
2024. április 04., csütörtök

A NATO-főtitkár szerint a szövetség nem tervez csapatokat küldeni Ukrajna területére

A NATO nem tervez csapatokat küldeni Ukrajna területére, erre vonatkozóan nem érkezett semmilyen kérés, de az ukránok felszerelést, lőszert, fegyvereket kérnek, amit mi biztosítunk – szögezte le Jens Stoltenberg.

A NATO-főtitkár szerint a szövetség nem tervez csapatokat küldeni Ukrajna területére
2024. április 04., csütörtök

Stoltenberg: a NATO ma nagyobb, erősebb és egységesebb, mint valaha

A NATO a történelem legsikeresebb szövetsége, az Egyesült Államok és Európa együtt erősebbek ennek kötelékében – jelentette ki a NATO megalapításának 75. évfordulója alkalmából csütörtökön Brüsszelben Jens Stoltenberg főtitkár.

Stoltenberg: a NATO ma nagyobb, erősebb és egységesebb, mint valaha
2024. április 04., csütörtök

Amerikai kitüntetést kap Iohannis a transzatlanti kapcsolatok szorosabbra fűzéséért

Kitünteti Klaus Iohannis román államfőt az Atlatic Council (Atlanti Tanács) nevű befolyásos egyesült államokbeli agytröszt. A kitüntetés tényéről a szervezet számolt be honlapján.

Amerikai kitüntetést kap Iohannis a transzatlanti kapcsolatok szorosabbra fűzéséért
2024. április 04., csütörtök

Zelenszkij szerint Oroszország még 300 ezer katonát akar Ukrajna ellen mozgósítani

Oroszország további 300 ezer katona mozgósítására készül június 1-jén – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán Kijevben, az Alexander Stubb finn államfővel közös sajtótájékoztatóján.

Zelenszkij szerint Oroszország még 300 ezer katonát akar Ukrajna ellen mozgósítani
2024. április 04., csütörtök

Súlyos vádak: Izrael kocsiról kocsira haladva végezhetett a külföldi segélymunkásokkal

Izrael „szisztematikusan, kocsiról kocsira” támadta segélyszervezete munkatársait – jelentette ki José Andrés, a World Central Kitchen (WCK) nonprofit szervezet alapítója, amelynek hét alkalmazottja vesztette életét segélyosztás közben.

Súlyos vádak: Izrael kocsiról kocsira haladva végezhetett a külföldi segélymunkásokkal
2024. április 04., csütörtök

Kizárta Rutte támogatását Szijjártó, aki szerint helytálló gondolat, hogy a főtitkár a NATO keleti feléből kerüljön ki

A NATO történetében még soha nem adott főtitkárt közép- vagy kelet-európai tagállam, ezért itt lenne ennek az ideje, különös tekintettel arra, hogy a fő biztonsági kihívás jelenleg ebből az irányból érkezik – jelentette ki Szijjártó Péter.

Kizárta Rutte támogatását Szijjártó, aki szerint helytálló gondolat, hogy a főtitkár a NATO keleti feléből kerüljön ki