Dél-Tirol kormányzója: aktuálisak és megalapozottak a magyar kisebbségi közösségek törekvései

MTI 2019. július 06., 08:31 utolsó módosítás: 2019. július 06., 08:37

A nemzeti kisebbségek kérdésének magasabb, európai szintre emelését szorgalmazta Arno Kompatscher az olaszországi Dél-Tirol autonóm tartomány kormányzója és Kalmár Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa pénteken a tartományi székhelyen, Bolzanóban tartott találkozón.

Arno Kompatscher egyetértett azzal, hogy a nemzeti kisebbségek kérdéskörét magasabb szintre kell helyezni az Unió új intézményeiben (archív felvétel) Fotó: Facebook/Arno Kompatscher

Kalmár Ferenc az MTI-nek elmondta, Olaszország modellnek tekinthető, hiszen öt autonóm tartománya van. Hangsúlyozta, ez bizonyítja, hogy az olasz állam nem kockázatnak, hanem értéknek tekinti az őshonos nemzeti kisebbségeket. A miniszteri biztos méltatta a dél-tiroli hozzájárulást a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségvédelem jogait biztosítandó Minority SafePack-kezdeményezés sikeréhez. Kalmár Ferenc az olaszországi autonóm tartomány további közreműködését kérte a következő nagy jelentőségű polgári kezdeményezéshez, a nemzeti régiókat érintő aláírásgyűjtéshez.

Az észak-olaszországi autonóm tartományt 2016 óta vezető Arno Kompatscher „aktuálisnak és megalapozottnak” nevezte a magyar kisebbségi közösségek törekvéseit. A felek egyetértettek, hogy a nemzeti kisebbségek kérdéskörét magasabb szintre kell helyezni az Európai Unió új intézményeiben.

A találkozón részt vett Herbert Dorfmann, az olaszországi autonóm tartomány európai parlamenti képviselője, Kindl Melinda, a Dél-tiroli Magyarok Egyesületének elnöke, Komlóssy József, a svájci székhelyű, nemzeti kisebbségvédelmi célú Society for the Enhancement of National Communities in Europe (SENCE) civil szervezet alelnöke, valamint Csiszár Jenő milánói főkonzul.

Kalmár Ferenc átadta Arno Kompatschernek a II. András magyar király által kiadott Andreanum kiváltságlevél másolatát. Az 1224-ben adományozott oklevél számos privilégiumot, valamint területi önállóságot biztosított az erdélyi szászok részére, ezért a modernkori területi autonómia előfutárának tartják.

Dél-Tirol a székelyföldi autonómiatörekvések támogatásában is jelentős szerepet vállalt, ezért az Andreanum másolatának átnyújtása erősíti az autonóm tartománnyal való magyar kapcsolatokat

– hangsúlyozta a miniszteri biztos.

Kindl Melinda közölte, hogy az ezerfős dél-tiroli magyar közösség, anyaországi támogatással, vasárnapi magyar iskolát kíván indítani.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat