Biden ismét kiállt Izrael önvédelemhez való joga mellett – Szíriai és gázai célpontokat támadott az izraeli hadsereg

Biden ismét kiállt Izrael önvédelemhez való joga mellett – Szíriai és gázai célpontokat támadott az izraeli hadsereg

Fotó: Facebook/Benjamin Netanjahu

Hétfőre virradóra is folytatódtak az izraeli légierő és tüzérség támadásai Gázai övezet északi részében a Hamász palesztin terrorszervezet ellen, miközben a harckocsikkal végrehajtott szárazföldi műveletek is zajlanak.

Hírösszefoglaló

2023. október 30., 08:392023. október 30., 08:39

A palesztinok szerint a támadások célpontjai között a Sífa és az Al-Kudsz kórházak környéke is szerepelt – Izrael múlt heti bejelentése szerint előbbi alatt alakította ki főhadiszállását a Hamász.

A palesztin beszámolók szerint fegyverek

összecsapásra került sor palesztin fegyveresek és az izraeli hadsereg között Hán Junisztól keletre.

Az izraeli hadsereg közben hétfőn bejelentette, hogy válaszul az onnan izraeli területre kilőtt rakétákra több szíriai célpontra is csapást mért.

„Egy harci repülőgép nemrég támadta azokat a rakétavetőket, amelyekből tegnap este szíriai területről lövéseket adtak le izraeli területre” – közölte az izraeli hadsereg az X-en (korábban Twitter).

Az izraeli hadsereg órákkal korábban arról számolt be, hogy több rakétatámadás érte a területét.

A Kan izraeli közszolgálati rádióállomás szerint

a támadott helyszínek a dél-szíriai Daraa régióban vannak, és Irán szövetségeseivel állnak kapcsolatban.

Október 7-e, az izraeli Hamász véres támadásának napja óta az izraeli légierő több támadást hajtott végre Szíriában, különösen az aleppói és damaszkuszi repülőterek ellen.

A feszültség az izraeli-libanoni határon is fokozódik, ahol szinte naponta tűzváltás zajlik az izraeli hadsereg és a palesztinbarát fegyveres csoportok, köztük a libanoni Hezbollah között.

Eközben ki Joe Biden amerikai elnök, amikor Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel beszélt telefonon vasárnap, leszögezte:

Izraelnek minden joga és kötelessége megvan arra, hogy megvédje polgárait a terrorizmustól, ugyanakkor ezt a humanitárius joggal összehangban kell megtennie, amely elsődlegesnek tekinti a civilek védelmét.

Ez volt a két politikus első egyeztetése mióta Izrael bejelentette katonai műveletek kiszélesítését.

A Fehér Ház közleménye szerint szóba kerültek a Gázai övezetben fogva tartottak megtalálását célzó erőfeszítések, akik között a konfliktus kirobbanása óta eltűntként számon tartott amerikai állampolgárok is lehetnek.

Biden vasárnap Abdel Fatáh al-Szíszi egyiptomi elnökkel is beszélt telefonon, akivel a Gázai övezetbe irányuló humanitárius szállítmányok bejutásának felgyorsításáról egyeztettek. A megbeszélésen szóba kerültek a konfliktus kiszélesedésének megakadályozását célzó amerikai diplomáciai lépések is.

Mihael Hercog, Izrael amerikai nagykövete egy interjúban beszámolt arról, hogy már vasárnap több tucat kamion érkezett a Gázai övezetbe humanitárius szállítmánnyal, és a következő napokban is lehetővé teszik további segélyek bejutását Egyiptom felől. A Fox News hírtelevíziónak adott nyilatkozatban a nagykövet hangsúlyozta, hogy a Hamász ellen zajló hadművelet során Izrael a civileket kíméli. Megjegyezte, hogy a háborút rákényszerítették országára, de a Hamász további működését nem hagyhatja.

Jake Sullivan elnöki nemzetbiztonsági tanácsadó a CNN hírtelevíziónak adott, vasárnap sugárzott interjúban azt mondta, hogy

az Egyesült Államok az izraeli kormány „legmagasabb szintjein” egyeztet a Gázai övezetben élő civilek életének védelméről.

Izrael felelősséggel tartozik a gázai övezeti civilek életének védelméért – jelentette ki a tanácsadó és hangsúlyozta, hogy Washington kemény kérdéseket tesz fel Izraelnek, ideértve a humanitárius segélyezést, a terroristák és vétlen civilek közti különbségtételt, valamint katonai műveletének tervezését illetően.

Az izraeli hadműveletekhez való amerikai hozzáállás politikai vita tárgya az Egyesült Államokban, demokraták és republikánusok másként ítélik meg a helyzetet.

Pramila Jayapal, a kongresszus demokrata párti képviselője vasárnap arra figyelmeztette a Biden vezette adminisztrációt, hogy az elnök reagálása Izrael háborújára a Hamász ellen akár muszlim szavazatokba is kerülhet a 2024-es elnökválasztáson. A politikus az NBC televíziónak adott interjúban úgy fogalmazott, hogy az „elnöknek ebben is bátran kell viselkednie, hogy megőrizhessük az ország egységét”, és úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok lakossága másképp gondolkodik az Izrael által folytatott hadműveletekkel kapcsolatban, mint az elnök, valamint a kongresszus többsége.

James Lankford, a kongresszus republikánus szenátora szintén vasárnap reggel úgy nyilatkozott, hogy

minden késlekedés az izraeli védelmi erők szárazföldi akciójának megkezdésében a Hamász malmára hajtja a vizet.

A CNN hírtelevíziónak adott interjúban hangsúlyozta, hogy a palesztinok lakta terület alatt kiépített szerteágazó alagútrendszer nagyon bonyolult környezetet teremt, ami lehetőséget nyújt a Hamász által fogva tartott emberek elrejtésére is.

Ron DeSantis, Florida republikánus kormányzója az NBC televíziónak szintén vasárnap adott interjúban védelmébe vette a döntést, hogy Floridában betiltották a Hamász oldalán álló diákszervezetek működését a felsőoktatási intézményekben. A republikánus elnökjelöltségért is induló politikus úgy vélekedett, hogy

megengedni az érintett szervezet számára, hogy nyíltan támogassanak terrorista szervezeteket felérne azzal, hogy az Egyesült Államok „országként követ el öngyilkosságot”.

A Gázai övezetben kialakult humanitárius helyzet miatt hétfőre az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését kezdeményezte az Egyesült Arab Emirátusok küldöttsége. A New York-i ülésen a tervek szerint a többi között meghallgatnák a világszervezet humanitárius ügyekért felelős főtitkár-helyettesét.

Izrael ENSZ nagykövete vasárnap ugyanakkor élesen bírálta az világszervezetet az Izraellel kapcsolatban elfogadott közgyűlési határozat kapcsán, amely tűzszünetet sürgetett. Gilad Erdan úgy fogalmazott, hogy

a világszervezet „elveszítette legitimitását, és relevanciáját”, amikor képtelen volt egységre jutni abban, hogy elítélje a Hamász által az izraeli civilek ellen elkövetett terrorcselekményeket.

A Közel-Keleten kialakult, eszkalációval fenyegető háborús helyzet is szerepel Szaúd-Arábia védelmi miniszterének hétfői tárgyalásain Washingtonban. Háled bin-Szalmán a tervek szerint találkozik Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadóval, Lloyd Austin védelmi miniszterrel, valamint Antony Blinken külügyminiszterrel. Az Izrael és a Hamász között kirobbant háborút megelőző hetekben a szaúdi kormányzat képviselői még előrehaladásról számoltak be az Izraellel fenntartott kapcsolatok normalizálásának folyamatában. Szombaton a rijádi külügyminisztérium közleményben arra figyelmeztetett, hogy a Gázai övezetben bármilyen szárazföldi hadművelet „palesztin civilek életét veszélyezteti, és hatalmas kockázatot jelent”.

Közben vasárnap

Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában kijelenzette: Irán nem kívánja a gázai övezeti konfliktus terjedését.

„Nem kívánjuk, hogy ez a háború továbbterjedjen” – szögezte le az iráni diplomácia vezetője. Amirabdollahián egyben alaptalannak nevezte és visszautasította azokat állításokat, amelyek összefüggésbe hozták Iránt a Hamász és más szélsőséges szervezetek október 7-i terrortámadásával Izrael ellen.

„Mindig is nyújtottuk politikai, sajtó- és nemzetközi támogatást Palesztinának. Ezt sosem tagadtuk” – mondta. „Ez az igazság, de

Idézet
az al-Aksza Vihar fedőnevű művelettel összefüggésben nem volt kapcsolat Irán és a Hamász-művelet között, sem kormányom, sem hazám részéről”

– tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy teljesen visszás minden bizonyíték nélkül Iránt okolni, ha valamilyen amerikai érdekeltséget ér támadás a Közel-Keleten. Amirabdollahián arra reagált, hogy az utóbbi héten legalább 19 támadás érte a Szíria, illetve Irak területén állomásozó amerikai vezetésű koalíció erőit Teherán támogatását élvező milíciák részéről.

Mint mondta,

a közel-keleti régióban az emberek dühösek, de „nem kapnak tőlünk utasításokat. Saját érdekeik szerint cselekednek. Mindemellett, ami történt, amit a Hamász tett, az teljességgel palesztin művelet volt”.

Az Egyesült Államok csütörtökön az ENSZ-ben közölte, hogy nem keresi a konfliktust Iránnal, Antony Blinken amerikai külügyminiszter ugyanakkor hozzátette, Washington határozottan és gyorsan fel fog lépni, ha Teherán, vagy szövetségesei rátámadnának amerikaiakra. A Pentagon aznap ismertette, hogy az amerikai haderő csapást mért Kelet-Szíriában az iráni Forradalmi Gárda és az általa támogatott milíciák két fegyverraktárára.

Ideiglenesen leállt a légiforgalom a mahacskalai repülőtéren palesztinpárti tüntetők akciója miatt

Ideiglenesen leállt vasárnap este a légiforgalom a mahacskalai repülőtéren palesztinpárti tüntetők akciója miatt – közölte az orosz légügyi hatóság (Roszaviacija).
A tájékoztatás szerint illetéktelenek hatoltak be a légikikötő egyik fel- és leszálló pályájára, így az érkező járatokat tartalék repülőterekre kellett irányítani. A repülőtér védelmét a demonstrációra tekintettel megerősítették, a tüntetőket időközben sikerült eltávolítani.
Vasárnap néhány százan tüntettek Dagesztán székhelyének légikikötője mellett a Gázai övezetben kibontakozott konfliktus miatt. Mahacskalába vasárnap este érkezett meg Tel-Avivból egy menetrend szerinti járat. A TASZSZ orosz hírügynökség tudósítása szerint egyes tüntetők behatoltak a nemzetközi terminál területére is, ahol a járattal érkezett utasokat keresték.
Izrael az esti órákban a Dagesztánban történtekre tekintettel sürgette az orosz hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent az izraeli állampolgárok és az Oroszországban élő zsidók védelme érdekében.
Az izraeli külügyminisztérium közleménye szerint a zsidó állam moszkvai nagykövete ennek érdekében együttműködik az orosz hatóságokkal. A tárca hozzátette, hogy „Izrael állam nagyon komolyan veszi azt, ha ártani próbálnak izraeli állampolgároknak, illetve a zsidóknak bárhol”.
„Izrael elvárja az orosz biztonsági erőktől, hogy megvédjék az izraeli állampolgárokat és zsidókat, és határozottan lépjenek fel a zavargókkal és a zsidók és izraeliek elleni féktelen uszítással szemben” – húzta alá az izraeli diplomáciai tárca.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 08., szombat

Emmanuel Macron francia elnök szerint a békepártiak tábora Ukrajna kapitulációját akarja

Emmanuel Macron francia elnök pénteken bejelentette, hogy szeretne véglegesíteni egy nemzetközi koalíciót olyan országokkal, amelyek készek katonai kiképzőket küldeni Ukrajnába, de nem nevezte meg őket.

Emmanuel Macron francia elnök szerint a békepártiak tábora Ukrajna kapitulációját akarja
2024. június 07., péntek

Európai Bizottság: Ukrajna és Moldova minden feltételt teljesített a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez

Az Európai Bizottság úgy véli, hogy Ukrajna és Moldova minden lépést teljesített az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez, a döntés most a tagállamok kezében van – mondta Ana Pisonero, a brüsszeli testület szóvivője pénteken.

Európai Bizottság: Ukrajna és Moldova minden feltételt teljesített a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez
2024. június 07., péntek

Ha már nem hívták meg a békekonferenciára Oroszországot, utólag azért tárgyalnának vele a svájci államfő szerint

Világos, hogy nem fognak békemegállapodást aláírni a Svájcban rendezendő Ukrajna-békecsúcson, ehhez mindkét szembenálló félnek egy asztalnál kellene ülnie, ezért a konferencia után várhatóan Oroszországgal is tárgyalásokat fognak folytatni.

Ha már nem hívták meg a békekonferenciára Oroszországot, utólag azért tárgyalnának vele a svájci államfő szerint
2024. június 07., péntek

Garázdaság után vesztegetés: egy román állampolgár egymillió forintot ajánlott magyarországi rendőröknek

Hivatali vesztegetés bűntette miatt a Kaposvári Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte annak román állampolgárságú férfinak a letartóztatását, aki egy zalai étteremben a vele szemben eljáró rendőrőknek egymillió forintot ajánlott a szabadon engedéséért.

Garázdaság után vesztegetés: egy román állampolgár egymillió forintot ajánlott magyarországi rendőröknek
2024. június 07., péntek

„Ukrajnát egy zsarnok szállta meg” – a háború jegyében telt a megemlékezés a normandiai partraszállás évfordulóján

Az Európát fenyegető újabb háborútól való félelem nyomta rá a bélyegét csütörtökön a nyugati szövetségesek második világháborús normandiai partraszállásának 80. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésekre.

„Ukrajnát egy zsarnok szállta meg” – a háború jegyében telt a megemlékezés a normandiai partraszállás évfordulóján
2024. június 07., péntek

Szentkirályi Alexandra visszalép a budapesti főpolgármester-jelöltségtől – Vitézy: az első győzelem megvan (Videó)

Szentkirályi Alexandra visszalép a főpolgármester-jelöltségtől, és támogatóit arra kéri, szavazzanak Vitézy Dávidra. A Fidesz–KDNP jelöltje ezt pénteken reggel jelentette be közösségi oldalán.

Szentkirályi Alexandra visszalép a budapesti főpolgármester-jelöltségtől – Vitézy: az első győzelem megvan (Videó)
2024. június 07., péntek

Tagadja a Hamász terrorszervezet egy új fegyverszüneti javaslat létezését

Egy magas rangú Hamász-tisztviselő csütörtökön azt mondta, hogy a Joe Biden által múlt héten bemutatott terv nem „új javaslat” az Izraellel való megállapodásra a Gázai övezetben való tűzszünetről és a túszok szabadon bocsátásáról.

Tagadja a Hamász terrorszervezet egy új fegyverszüneti javaslat létezését
2024. június 07., péntek

Mirage vadászrepülőgépeket szállít Franciaország Ukrajnának

Franciaország Mirage 2000-5 típusú vadászrepülőket szállít Ukrajnának, hogy támogassa az Oroszország elleni háborúban – jelentette be Emmanuel Macron francia elnök csütörtök este.

Mirage vadászrepülőgépeket szállít Franciaország Ukrajnának
2024. június 06., csütörtök

Orosz hadihajó megsemmisítéséről számoltak be az ukrán források

Megsemmisült egy orosz hadihajó a Krím félsziget fekete-tengeri térségében annak a tengeri támadásnak a következtében, amelyet az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnöksége hajtott végre csütörtök reggel.

Orosz hadihajó megsemmisítéséről számoltak be az ukrán források
2024. június 06., csütörtök

Iskolában rejtőző iszlamista fegyvereseket támadott az izraeli légierő, sokan meghaltak

Izrael támadásokat hajtott végre palesztin célpontok, köztük egy iskolaépületben rejtőző feltételezett iszlamista fegyveresek ellen a Gázai övezet középső részén egy katonai szóvivő csütörtöki közlése szerint.

Iskolában rejtőző iszlamista fegyvereseket támadott az izraeli légierő, sokan meghaltak