Amerikától lőszert és bombákat, a svédektől harckocsikat kapnak az ukránok, Biden további támogatást ígért Zelenszkijnek

Amerikától lőszert és bombákat, a svédektől harckocsikat kapnak az ukránok, Biden további támogatást ígért Zelenszkijnek

Fotó: Twitter/Joe Biden

Az Egyesült Államok 128 millió dolláros új biztonsági támogatást nyújt Ukrajnának, valamint 197 millió dollárt fegyverekre és felszerelésekre a korábban engedélyezett visszavonások keretében - jelentette be Antony Blinken külügyminiszter.

Hírösszefoglaló

2023. szeptember 22., 08:112023. szeptember 22., 08:11

A csomag további légvédelmi lőszereket tartalmaz, „hogy segítsen megerősíteni Ukrajna légvédelmét az Oroszországból érkező légi támadásokkal szemben most és a következő télen, amikor Oroszország valószínűleg felújítja az ukrán kritikus infrastruktúra elleni támadásait” – mondta Antony Blinken csütörtökön.

„A szállítmány tüzérségi lőszert és páncéltörő eszközöket, valamint kazettás lőszereket is tartalmaz, amelyek tovább erősítik Ukrajna képességét az orosz erők elleni ellentámadás folytatására” – tette hozzá.

Ez a második alkalom, hogy az Egyesült Államok a vitatott kazettás bombákat biztosítja Ukrajnának

– közölte a védelmi minisztérium. Július végén, nem sokkal azután, hogy az Egyesült Államok először biztosított kazettás lőszert, a Fehér Ház azt mondta, hogy az ukrán erők „hatékonyan” és „megfelelően” használják a fegyvereket az orosz védelmi állások ellen.

Ugyanakkor Ukrajna kérését elutasítva Washington nem fog hadsereg taktikai rakétarendszereket (ATACMS) biztosítani Ukrajnának – közölte Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó. Azt mondta, hogy bár ebben a csomagban nem szerepelnek ilyen rakéták, Biden nem veszi le végleg a napirendről a szállításukat.

A bejelentésre azután került sor, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Washingtonban találkozott Joe Biden elnökkel.

Joe Biden az Egyesült Államok további támogatásáról biztosította ukrán kollégáját, és kijelentette, hogy az amerikai kongresszus számára „nincs más alternatíva”, mint hogy megszavazza Ukrajna támogatását.

„Számítok az amerikai kongresszus józanságára. Nincs más alternatíva” – válaszolta Biden elnök egy újságírói kérdésre, miszerint a kongresszusban egyes republikánusok ellenzik az Ukrajnának szánt új segélycsomagot.

Az amerikai elnök elmondta, hogy

az első Abrams harckocsik „jövő héten” érkeznek Ukrajnába, hogy növeljék az orosz csapatok elleni ellentámadásban részt vevő ukrán fegyveres erők erejét.

A Bidennel való találkozója előtt Zelenszkij ellátogatott az amerikai Capitoliumba, hogy törvényhozókkal beszéljen. Azt mondta, hogy ha az Egyesült Államok megszünteti a háborús erőfeszítések támogatását, annak dominóhatása lesz, és végül az európai országok is ugyanezt fogják tenni. „Önök pénzt adnak, mi életeket adunk” – mondta a szenátoroknak tolmácsolt üzenetében. Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus elnöke a Zelenszkijjel folytatott, eredményesnek nevezett találkozó ellenére sem kötelezte el magát amellett, hogy az év végéig a kamara napirendjére tűzi az Ukrajnának nyújtandó segélyt, és

ragaszkodott ahhoz, hogy a belföldi kiadások élvezzenek prioritást.

Az Oroszország elleni katonai védelmi támogatás újabb körével kapcsolatos republikánus szkepticizmus közepette a kijevi vezetőnek nem sikerült meggyőznie a Biden-kormányzatot arról, hogy a most bejelentett 325 millió dolláros katonai támogatási csomagban szerepeljen a hőn áhított ATACMS hosszabb hatótávolságú rakétarendszer is.

Közben a svéd fegyveres erők sajtószolgálata közülte: Ukrajna tíz, svéd gyártású Stridsvagn 122 harckocsit kapott, amelyeket Svédországban kiképzett ukrán legénység kezel.

„Mindent megadtunk nekik: kiváló felszerelést és jó tudást” – mondta Mats Ludwig, a svéd szárazföldi erők főhadiszállásának hadműveleti parancsnoka.

A közlés szerint a harckocsik már Ukrajnában vannak, és a svéd katonák lehetőség szerint figyelemmel kísérik ukrán kollégáik tevékenységét a közösségi oldalak segítségével

– írta a svéd hadsereg sajtószolgálata.

A Stridsvagn 122 harmadik generációs harckocsi, a német Leopard 2A5 licence alapján készült, de kialakítását többféleképpen is módosították. A Stridsvagn 122-est 1996-ban állították hadrendbe, tavaly már 120 ilyen harckocsija volt Svédországnak, és Stockholm úgy döntött, hogy ennek tizedét átadja az ukrán hadseregnek.

Dánia korábban bejelentette, hogy más országokkal együtt további 45 harckocsit vásárol Ukrajna számára, köztük 15 modernizált T-72-est. Emellett Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szeptember 19-én bejelentette, hogy a közeljövőben az Egyesült Államok M1 Abrams harckocsikat szállít Ukrajnának.

Eközben csütörtöki hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium azt közölte:

ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci drónokkal.

A tárca szerint a támadás céljai teljesültek, és az összes kijelölt létesítményt eltalálták. A közlemény további részleteket nem közölt. A Rosszija 1 televízióban az hangzott el, hogy legkevesebb nyolc ukrán régióban ért csapás objektumokat.

Ukrajna szerint ugyanakkor az oroszok hónapok óta először az ország energetikai infrastruktúráját támadták.

A moszkvai tájékoztatás szerint a front különböző szakaszain 11 ukrán támadást vertek vissza, közülük ötöt Donyeck környékén. A minisztérium az elszenvedett ukrán emberveszteséget mintegy hatszáz főben adta meg, hozzátéve, hogy felük a Donyeck körzetében vívott harcokban esett el vagy sebesült meg.

Az orosz hadijelentés a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között említett még hét páncélozott harcjárművet, öt Storm Shadow manőverező robotrepülőgépet, négy HIMARS-rakétát és – rekordszámú – 75 drónt.

Apti Alaudinov, a Csecsenföldön létrehozott Ahmat különleges alegység parancsnoka csütörtöki Telegram-bejegyzésében úgy vélekedett, hogy az ukrán hadsereg erői az ellentámadás közben „átfolytak a szitán” anélkül, hogy bármilyen eredményt elértek volna. Rámutatott, hogy az ukrán fél már három és fél hónapja ostromolja Kliscsijivkát, Andrijivkát és Rabotinét.

„Feladatainkat hatékonyan teljesítjük. Elértük, hogy összegyűljenek, felmorzsolódjanak és megsemmisüljenek” – írta.

Az állította, hogy Kliscsijivkában az orosz erők „egy bizonyos területre beengedik” az ukrán erőket, amelyek aztán nem tudják elérni a település végét.

Alaudinov szerint

az ukrán csapatok minden nap nagyon sok embert veszítenek.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek ukrán tüzérségi és dróntámadást a helyi hatóságok. Donyeckben kazettás lövedék ölt meg egy civilt, Makijivkában pedig egy találat egy másikat megsebesített.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 10., hétfő

Nézőpont: újabb kétharmadot érne a Fidesz-KDNP eredménye, ha országgyűlési választást rendeztek volna

A Fidesz-KDNP nyerte a szavazatok 44,61 százalékos arányával az európai parlamenti (EP-) választásokat, mely teljesítménnyel egy országgyűlési választáson a parlamenti mandátumok kétharmadát (135 mandátumot) is megszerezhette volna.

Nézőpont: újabb kétharmadot érne a Fidesz-KDNP eredménye, ha országgyűlési választást rendeztek volna
2024. június 10., hétfő

Lemondott Csák János magyar kulturális és innovációs miniszter

Lemondott tisztségéről Csák János magyar kulturális és innovációs miniszter. Ezt hétfőn ő maga erősítette meg a Mandinernek.

Lemondott Csák János magyar kulturális és innovációs miniszter
2024. június 10., hétfő

EP-választás: Meloni pártja nyert Olaszországban, Belgiumban lemondott a miniszterelnök

Köszönöm, az Olasz Testvérek az első párt maradt, túllépve az olasz parlamenti választások eredményét – jegyezte be közösségi oldalán Giorgia Meloni kormányfő, az Olasz Testvérek (FdI) elnöke hétfőre virradóra.

EP-választás: Meloni pártja nyert Olaszországban, Belgiumban lemondott a miniszterelnök
2024. június 10., hétfő

Az Európai Néppárt adhatja a legnagyobb frakciót az Európai Parlamentben, feljött a másik két jobboldali alakulat is

Az új összetételű Európai Parlament (EP) képviselőhelyeire vonatkozó frissített mandátumbecslés szerint az Európai Néppárt (EPP) 189 képviselői hellyel rendelkezik majd a 2024-2029-es törvénykezési időszakban – tájékoztatott az uniós parlament

Az Európai Néppárt adhatja a legnagyobb frakciót az Európai Parlamentben, feljött a másik két jobboldali alakulat is
2024. június 10., hétfő

Magyarország: győzött a Fidesz-KDNP, „kivégezte” az ellenzéket a Tisza Párt

A kormányzó Fidesz-KDNP nyerte az európai parlamenti választásokat Magyarországon, míg a színen frissen felbukkant Tisza Párt a második erővé vált, „leváltva” az ellenzéki pártok jelentős részét.

Magyarország: győzött a Fidesz-KDNP, „kivégezte” az ellenzéket a Tisza Párt
2024. június 09., vasárnap

Feloszlatta a francia nemzetgyűlést Emmanuel Macron, tarolt a jobboldal az EP-választásokon

Előre hozott parlamenti választásokat írnak ki Franciaországban, miután kiderült: az európai parlamenti választáson a jobboldali Nemzeti Tömörülés nagyarányú győzelmet aratott, és az Emmanuel Macron elnök vezette tábor a második helyen végzett.

Feloszlatta a francia nemzetgyűlést Emmanuel Macron, tarolt a jobboldal az EP-választásokon
2024. június 09., vasárnap

Vége az etnikai politizálásnak? Elemző a felvidéki magyar párt EP-kudarcáról

Az EU-szkeptikus kampány és a szlovák pártokra való átszavazás vezethetett oda, hogy a felvidéki magyar párt ezúttal sem tudott bejutni az Európai Parlamentbe – jelentette ki a Krónikának a kudarcos eredmények kapcsán Tokár Géza felvidéki politológus.

Vége az etnikai politizálásnak? Elemző a felvidéki magyar párt EP-kudarcáról
2024. június 09., vasárnap

Budapesten Vitézy Dávid vezet Karácsony Gergely ellen a főpolgármesteri székért

Az első budapesti részeredmények szerint Vitézy Dávid vezet a főpolgármesteri versenyben.

Budapesten Vitézy Dávid vezet Karácsony Gergely ellen a főpolgármesteri székért
2024. június 09., vasárnap

A jobboldal nyerte a németországi EP-választásokat

Az Alternatíva Németországnak nevű jobboldali párt lett a németországi EP-választások nagy győztese, amely 16,5 százalékos eredménnyel felkúszott a második helyre a választásokat nyerő Kereszténydemokrata Unió / Bajor Keresztény-szociális Unió) mögé.

A jobboldal nyerte a németországi EP-választásokat
2024. június 09., vasárnap

Baleset miatt teljes szélességében lezárták a 49-es főutat Csengersima közelében a román határ felé

A petei román-magyar határátkelőnél nem lehet átjutni Magyarországra, baleset miatt lezárták a Csengersima felé vezető 49-es főutat.

Baleset miatt teljes szélességében lezárták a 49-es főutat Csengersima közelében a román határ felé