FRISSÍTVE – A béke zarándokaként érkezett meg Ferenc pápa Budapestre

FRISSÍTVE – A béke zarándokaként érkezett meg Ferenc pápa Budapestre

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Megérkezett Ferenc pápa háromnapos apostoli látogatásra Magyarországra, repülőgépe helyi idő szerint pénteken nem sokkal 10 óra előtt szállt le a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren.

Krónika

2023. április 28., 11:202023. április 28., 11:20

2023. április 28., 14:092023. április 28., 14:09

A pilótafülkéből a landolás után a repülőgép ablakába kihelyeztek egy vatikáni és egy magyar zászlót. A repülőgépen az egyházfőt Michael Wallace Banach apostoli nuncius köszöntötte, majd Ferenc pápa lifttel hagyta el a gép fedélzetét.

Az egyházfőt állami részről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, az egyház képviseletében Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Kocsis Fülöp érsek-metropolita fogadta.

Jelen volt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára is.

A repülőtéren száz gyerek is várta Ferenc pápát, közülük két, magyar népviseletbe öltözött gyerek kenyeret és sót adott át neki.

A pápai delegáció tagja mások mellett Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár és Paul Richard Gallagher érsek, a vatikáni államközi kapcsolatok vezetője.

Galéria

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A katolikus egyházfő a megérkezése után elsőként, mitegy húszperces négyszemközti találkozón vett részt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel.

Ferenc pápa a repülőtérről a budai Várba, a Szent György térre megy, ahol részt vesz a tiszteletére tartandó ünnepélyes fogadási ceremónián.

Ezután az egyházfő a Sándor-palotában találkozik Novák Katalin köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd a karmelita kolostorban az állami hatóságok, a társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőivel.

Frissítés

Novák Katalin köztársasági elnök katonai tiszteletadás mellett fogadta a háromnapos apostoli látogatásra Magyarországra érkezett Ferenc pápát a Sándor-palota előtti téren péntek délelőtt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke. A pápa fehér, Fiat 500X típusú autóját a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály három lovas huszára kísérte a Szent György térre a Hertelendy-induló hangjaira.
A téren a magyar delegáció és a pápai konvoj előtt érkező vatikáni delegáció tagjai, valamint a 32. Testőrezred, a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály huszárjai, a Nemzeti Lovas Díszegység és a fonyódi kis huszárok várták a katolikus egyház vezetőjét.
A zenekar eljátszotta a hivatalos pápai és a magyar himnuszt, majd a pápa és a köztársasági elnök leült a kikészített székekre. Ezt követően a díszmenet elvonult előttük. A katonai fogadtatás végén Novák Katalin bemutatta az állami delegációt a Szentatyának, és a pápa is bemutatta az államfőnek delegációjának tagjait. Ezt követően a pápa Novák Katalin köztársasági elnök kíséretében lépett be a Sándor-palotába.

Galéria

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Frissítés

Orbán Viktor miniszterelnök a Sándor-palotában négyszemközti megbeszélést folytatott a háromnapos apostoli látogatásra Magyarországra érkezett Ferenc pápával – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. Orbán Viktor a tárgyaláson felidézte: ahogy Alaptörvényünk is mondja, Magyarországon a kereszténységnek nemzetmegtartó ereje van.
Kereszténység nélkül ma Magyarország nem létezne – hívta fel a figyelmet, hozzátéve: Magyarországnak akkor van jövője, ha a keresztény úton marad, a keresztény út pedig ma a béke útja.

Péntek délután Ferenc pápa a Szent István-bazilikában püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal találkozik.

Galéria

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ferenc pápa szombat reggel magánlátogatást tesz a vak gyerekeket gondozó Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonban. Ezt követően a budapesti Rózsák terén található Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban szegényekkel és menekültekkel találkozik, majd átmegy a szintén a téren lévő Istenszülő oltalma-templomba a görögkatolikus közösséghez.

Szombat délután a Papp László Budapest Sportarénában fiatalokkal találkozik, este pedig magántalálkozón fogadja a magyarországi jezsuita közösséget szálláshelyén, az Apostoli Nunciatúrán.

A vasárnap délelőtti Kossuth téri pápai szentmise után, magyarországi látogatása utolsó programjaként, az egyházfő a Pázmány Péter Katolikus Egyetem információs technológiai és bionikai karán találkozik az egyetemi és kulturális élet képviselőivel.
Az egyházfő és a vatikáni delegáció repülőgépe a hivatalos búcsúztatást követően, vasárnap késő délután indul vissza Budapestről Rómába.

Ferenc pápa 2023. április 28–30-ai apostoli útjáról és a látogatásához kapcsolódó minden nyilvános eseményről beszámol a közmédia szinte valamennyi csatornája.

A Duna tévécsatornán, illetve a Kossuth rádióban összesen hat – pénteken, szombaton és vasárnap is két–két – élő közvetítés lesz látható, hallható.

Pietro Parolin szentszéki államtitkár nem sokkal Ferenc pápa Magyarországra indulása előtt úgy nyilatkozott, háromnapos magyarországi látogatásával Ferenc pápa az európai testvériség erősítését kívánja hangsúlyozni, valamint köszönetet mond a Magyar Katolikus Egyháznak, amiért lehetővé tette az Ukrajnából érkező több mint négymillió ember biztonságos áthaladását Magyarországon.

Galéria

Fotó: MTI/Miniszterelnökség/Botár Gergely

A Vatican News hírportálnak adott interjújában Parolin kiemelte, hogy bár a pápa látogatását már korábban előirányozták, így elsősorban nem a jelenlegi helyzet motiválja, az ukrajnai háború iránt érzett aggodalom a béke iránti elkötelezettség hangsúlyozására indítja a pápát.

„Biztos vagyok benne, hogy a látogatás során egyetlen helyzetet sem hagynak ki, melyben lehetőség kínálkozik a béke hirdetésére” – fogalmazott. Pietro Parolin méltatta „Magyarország élő hitét”, kiemelve több magyar egyházi személyt, köztük Mindszenty József bíborost.

Galéria

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

„Ahogy Ferenc pápa emlékeztetett rá, nem csupán változó időkben élünk; korszakváltásnak vagyunk tanúi” – fogalmazott az államtitkár, kiemelve, hogy az új idők új kihívásai a klérust is érintik. Figyelmeztetett arra, hogy „a kommunizmus veszélyei után” a hívőket – különösen a fiatalokat – újabb, „látszólag ártalmatlan” kihívások fenyegetik, példaként pedig a fogyasztói társadalmat és a materializmust említette.

Elmondta továbbá, hogy látogatásával Ferenc pápa egyúttal teljesíti a 2021 szeptemberében Budapesten megrendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson tett ígéretét, mely szerint ismét fel fogja keresni a magyar fővárost. Mint mondta,

a katolikus egyházfő csak Budapestet keresi fel, mégpedig azért, hogy az idén egyébként fennállása 150. évfordulóját ünneplő városban a lehető legtöbb találkozót meg tudja tartani a további utazásokra fordított idő nélkül.

Galéria

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az Ukrajnából menekülőkre kitérve kiemelte, hogy bár a menekültek közül csak körülbelül 35 ezren maradtak Magyarországon, a Magyar Katolikus Egyház – elsősorban a Katolikus Karitász humanitárius szervezeten keresztül és a kormány segítségével – a tőle telhető legtöbbet tette a menekültekért, beleértve a nők és gyermekek védelmét is. Aláhúzta: már több mint nyolcmillió ukrán menekült lépett az Európai Unió területére, így Európa a második világháború óta nem látott menekültválsággal néz szembe.

Mindazonáltal leszögezte: a Vatikánt aggasztja a balkáni útvonalon érkezők helyzete is,

és azt mondta, hogy bár sokan, akik a szerb–magyar határnál várakoznak, „nem menekültek”, többségüknek védelemre van szüksége, „és mindannyiukat megillet az emberi bánásmód”.

„Ez a probléma azonban nem csupán Magyarország sajátja, hanem a térség összes állama küzd vele, elsősorban az Európai Unió határországai” – tette hozzá.

Úgy vélte, Európának felelősséget kell vállalnia azokért, akik a jobb élet reményében igyekeznek a kontinensre, ám ebbe beletartozik az is, hogy igyekezni kell a migránsokat saját országaikban segíteni, „s így nem lesznek kénytelenek a békét, a biztonságot és a megélhetést külföldön keresni”.

korábban írtuk

Közméltóságokkal, egyházfőkkel, vak gyerekekkel, menekültekkel találkozik második budapesti látogatása során Ferenc pápa
Közméltóságokkal, egyházfőkkel, vak gyerekekkel, menekültekkel találkozik második budapesti látogatása során Ferenc pápa

Péntek délelőtt érkezik Ferenc pápa Magyarországra; a katolikus egyházfő háromnapos apostoli látogatásának legnagyobb eseménye a budapesti Kossuth téri szentmise lesz vasárnap délelőtt.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 21., péntek

Botrányba keveredett egy szórakozóhelyen az anyaországi ellenzék új vezére, kikísérték a biztonságiak

Dulakodásba keveredett a Tisza Párt alelnöke péntek hajnalban egy budapesti szórakozóhelyen, a rendőrség garázdaság gyanúja miatt indított nyomozást – írta az Index.

Botrányba keveredett egy szórakozóhelyen az anyaországi ellenzék új vezére, kikísérték a biztonságiak
2024. június 21., péntek

„A dohány az új arany”. Akár 25 dollárba is kerülhet egy doboz cigaretta a Gázai övezetben

A Gázai övezetben akár 25 dollárba is kerülhet egy csomag cigaretta, a humanitárius segélykonvojokat pedig egyre gyakrabban támadják meg teherautókban dohányt szállító csempészek.

„A dohány az új arany”. Akár 25 dollárba is kerülhet egy doboz cigaretta a Gázai övezetben
2024. június 21., péntek

Kiterjesztett engedély: nem csak Harkiv közelében mérhetnek csapást az ukránok orosz területre amerikai fegyverekkel

Az ukrán csapatok csapást mérhetnek amerikai fegyverekkel Oroszországon belüli célpontokra minden olyan esetben, amikor az orosz erők határon átnyúló támadást indítanak ukrán területen, nem csak a Harkivi terület határának közelében.

Kiterjesztett engedély: nem csak Harkiv közelében mérhetnek csapást az ukránok orosz területre amerikai fegyverekkel
2024. június 21., péntek

Vörös hőségriasztás Görögországban, az erdőtüzektől tartva fokozott készültséget rendeltek el a hatóságok

Fokozott készültség lépett életbe a hőség miatt Görögországban, vörös riasztást adtak ki, a perzselő meleg pedig a hétvégén is folytatódik.

Vörös hőségriasztás Görögországban, az erdőtüzektől tartva fokozott készültséget rendeltek el a hatóságok
2024. június 21., péntek

Az örmények is elismerték Palesztina államiságát

Örményország elismerte a Palesztin Államot, hangsúlyozva, hogy ez a közel-keleti béke előmozdítása érdekében történt a „kritikus gázai helyzettel” a háttérben.

Az örmények is elismerték Palesztina államiságát
2024. június 21., péntek

Balra tolódott az Európai Néppárt Orbán Viktor szerint

Az Európai Néppárt (EPP) a hagyományos, mérsékelt, konzervatív és kereszténydemokrácia képviselete helyett mindig elviszi a szavazóit balra, ezért nem jobboldali, hanem baloldali többség jön létre Európában – jelentette ki a magyar miniszterelnök.

Balra tolódott az Európai Néppárt Orbán Viktor szerint
2024. június 21., péntek

„Emberi jogi jogsértések”: ENSZ-szakértők óva intik a hadiipari vállalatokat attól, hogy fegyvert szállítsanak Izraelnek

Független ENSZ-szakértők óva intették csütörtökön a hadiipari vállalatokat attól, hogy Izraelnek szállítsanak lőszert, illetve fegyvert.

„Emberi jogi jogsértések”: ENSZ-szakértők óva intik a hadiipari vállalatokat attól, hogy fegyvert szállítsanak Izraelnek
2024. június 21., péntek

Várjanak a sorukra: Ukrajnába küldi Washington a más országok által megrendelt légvédelmi rakétákat

Az Egyesült Államok átirányít más országoknak ígért légvédelmi rakétákat, hogy felgyorsíthassa a szállításokat az ukrán haderő számára – közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője csütörtökön.

Várjanak a sorukra: Ukrajnába küldi Washington a más országok által megrendelt légvédelmi rakétákat
2024. június 20., csütörtök

Ismét előrántotta a nukleáris kártyát Putyin, aki szerint csapatai soha nem vonulnak ki Ukrajnából

Oroszország fontolóra vette annak lehetőségét, hogy módosítsa nukleáris doktrínáját – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön Hanoiban az észak-koreai és vietnami látogatása nyomán az orosz médiának tartott sajtótájékoztatóján.

Ismét előrántotta a nukleáris kártyát Putyin, aki szerint csapatai soha nem vonulnak ki Ukrajnából
2024. június 20., csütörtök

Simionék felvétele miatt a Fidesz már nem akar csatlakozni az európai pártcsaládhoz

Már nem akar csatlakozni az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) táborához a Fidesz, miután a pártcsalád tagjai közé fogadta a szélsőségesen nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetséget (AUR).

Simionék felvétele miatt a Fidesz már nem akar csatlakozni az európai pártcsaládhoz