Meglepően gyorsan álltunk át távmunkára, a járvány után is velünk maradnak az új szokások

Meglepően gyorsan álltunk át távmunkára, a járvány után is velünk maradnak az új szokások

Gyors átállás. A tavalyi év végén félmillióhoz közelítette a távmunkában dolgozók száma Romániában

Fotó: Haáz Vince

Egyértelműen kijelenthető, hogy a koronavírus-világjárvány hozzájárult ahhoz, hogy ma már csaknem félmillióan dolgoznak távmunka-szerződéssel Romániában, de a Krónikának nyilatkozó szakemberek szerint mindenképp látványos lett volna a növekedés, mivel lemaradásban voltunk a nyugati társadalmakhoz képest. A pandémia lezárultával is velünk marad a távmunka vagy egyfajta hibrid rendszer, de számos kérdés tisztázásra vár még.

Bálint Eszter

Bíró Blanka

2022. február 01., 19:562022. február 01., 19:56

Miközben néhány éve még fehér hollónak számítottak Romániában, akik számára munkáltatójuk lehetővé tette a távmunkát, vagyis azt, hogy otthonról, esetleg egy coworking irodából vagy más helyszínről dolgozzanak, a koronavírus-világjárvány begyűrűzése nyomán ma már egyre elterjedtebb ez a tőlünk nyugatabbra amúgy régóta alkalmazott munkavégzési módszer.

És egyre biztosabbnak látszik, hogy a pandémia lecsengése után is velünk marad, legalább hibrid formában.

Azt, hogy mennyire gyors ütemben vált elterjedtté a távmunka, az Economedia.ro gazdasági portál által idézett hivatalos statisztikai adatok illusztrálják a legjobban. Ezek szerint 2018. december 31-én az egész országban összesen három távmunkaszerződést tartottak nyilván, valamennyi a versenyszférában. Tény, hogy hivatalosan csak 2018-ban, a 81-es számú törvénnyel határozták meg és szabályozták a távmunkát. 2019. december 31-én így már 13 744 távmunkás szerződést regisztráltak a versenyszférában a területi munkaügyi felügyelőségek, és már állami vállalatoknál is létezett 91 olyan alkalmazott, aki nem az irodából dolgozott.

2020 első két hónapjában is nyomon követhető a növekedés, de a számok azt követően robbantak be, hogy 2020 márciusában a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében bevezetett korlátozások nyomán nagyon sokan folytatták otthonról a munkát. A pandémia első évének végére már 332 467 személy dolgozott távmunkában. A trend 2021-ben is folytatódott, január végén már 398 122-en, április végén 403 872-en dolgoztak távmunkában. A járvány visszaszorulása nyomán csökkenésnek indult ugyan a hasonló szerződések száma, és július végén már „csak” 395 055-öt tartottak nyilván, augusztusban már elérte a 399 125-öt, szeptember végére újfent meghaladta a 400 ezret, és a tavalyi év végén már 434 246 távmunkás szerződést regisztráltak.

Fel kellett zárkózni

„A kiindulási pont az, hogy Romániában még néhány évvel ezelőtt a távmunka sokkal alacsonyabb szinten volt, mint az európai uniós átlag, alacsony bázisról produkált nagymértékű növekedést” – szögezte le a Krónika megkeresésére Rácz Béla Gergely közgazdász, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának adjunktusa. Hozzátette,

az utóbbi évek drasztikus növekedésével valójában Románia ezen a téren felzárkózott Európához.

Vagyis a koronavírus-járvány nélkül is növekedett volna a távmunka aránya az országban, ám – húzta alá a szakember is – valószínűleg nem ilyen ütemben és ilyen mértékben.

„A távmunka valamilyen szintű elterjedése azért is borítékolható volt, mert Romániában néhány éve megnövekedett a kiszervezett vállalati tevékenységek aránya, az off shoring. Tehát a multinacionális vállalatok bizonyos tevékenységüket, például a globális könyvelésüket kiszervezték Kolozsvárra, Temesvárra, Bukarestbe, általában nagy egyetemi központokba” – mutatott rá egyúttal a közgazdász.

Mint magyarázta: ezeknek a vállalatoknak egy teljes részlege központosítva van egy másik országban, ahol olcsóbb a munkaerő, ám a központosítás szavatolja a hatékonyságot.

Ezek aránya ugrásszerűen megnőtt Romániában, és ezek a vállalatok a külföldön megszerzett tudást, az ottani trendeket gyorsan alkalmazzák a kihelyezett központokban, a romániai munkavállalók egy részét könnyen átállították távmunkára.

A pandémia ezt tovább fokozta, hiszen a nagyvállalatok általában irodaházakban rendezkedtek be, sok esetben nyílt térben sokan dolgoztak együtt, ezt a formát a járvány miatt már nehezen lehetett fenntartani, így még többen álltak át távmunkára. „Még ilyen körülmények között is meglepően gyors volt az átállás, és annak a természetessége, hogy elkezdtünk otthonról vagy távmunkában dolgozni, úgy hogy közben mindez nem járt hatékonyságveszteséggel” – fejtette ki a közgazdász.

Felidézte, az egyetemen készítettek korábban egy nem reprezentatív felmérést arra vonatkozóan, hogy a vállalatvezetők mennyire elégedettek a home office-ban dolgozó munkatársaik teljesítményével, és kiderült, hogy a teljesítmény nem romlott számottevően, sőt bizonyos esetekben javult, miközben a vállalatok költséget tudtak megspórolni.

Galéria

Fotó: Gábos Albin

A hibrid rendszeré a jövő

„Amint a koronavírus annyira megszelídül, hogy az életünk természetes részévé válik, mint az influenza, és már semmilyen korlátozó intézkedés nem lesz érvényben, a jelenleg távmunkában dolgozók egy része visszatér az irodákba” – véli ugyanakkor Rácz Béla, aki szerint fontos kiemelni, hogy a távmunka leginkább az irodai tevékenységre jellemző. Meglátása szerint a visszatérés fokozatos lesz, nem úgy történik, hogy aki most távmunkában dolgozik, hirtelen visszamegy az irodába.

Valószínűbb, hogy egy hibrid rendszer lesz inkább jellemző, például, hogy kétnaponta járnak be az alkalmazottak.

Ilyen módon a költségeken is lehet spórolni, elég lesz egy kisebb iroda, ha az alkalmazottak nem egyszerre járnak be, ugyanakkor az alkalmazottaknak is megfelel, ha közben otthonról is tudnak dolgozni, nem kell minden nap időt tölteni a tömegközlekedésen vagy az autóban. „Azok a rendszerek, melyeket a vállalatok, közintézmények, tanintézetek a járvány alatt elkezdtek használni, megmaradnak, sokkal könnyebb most már online gyűlést szervezni, megvannak a módszerek az együttműködésre akkor is, ha az emberek nincsenek egy térben” – összegzett az egyetemi oktató.

A szabályozás részleteit még ki kell dolgozni

Ördög Lajos, a Kovászna megyei munkaügyi felügyelőség vezetője is azt tapasztalja, hogy egyre népszerűbb a távmunka, egyre többen választják ezt a foglalkoztatási formát. Kérdésünkre elmondta: a szerződést egyszerű megkötni, ugyanaz az eljárás, mint amikor megváltoztatnak egy munkaszerződést, mind a két félnek alá kell írnia a módosítást, vagy eleve indulásból úgy kötik meg a felek a szerződést, hogy a munkavállaló otthoni vagy távmunkában dolgozik.

„Tulajdonképpen Románia még mindig a folyamat elején jár, ezután fognak még jelentkezni a távmunkával járó megoldatlan problémák, amelyekre majd jogszabályban kell választ adni.

Idézet
Például az olyan kérdéseket kellene szabályozni, hogyan osztják meg a munkavégzéssel járó költségeket, ki biztosítja a felszerelést, a munkavégzéshez szükséges eszközöket, ki fizeti a közös költséget, az energiát, bepótol-e a munkaadó a munkavállaló otthoni számláiba”

– részletezte a főfelügyelő. A szakember szerint érdemes ezt a szerződéskötés előtt tisztázni, mert a törvény a távmunka ezen vetületeit nem szabályozza.

Ugyanaz vonatkozik a versenyszférára és a közszférára is, hiszen az állami alkalmazottak egy része szintén távmunkában dolgozik, esetükben sincs ez leszabályozva. „A közszférában az sem egyértelmű, hogy a távmunkában dolgozók jogosultak-e különböző pótlékokra. Felvetődik az a kérdés is, hogy ha a munkaadó átvállal ilyen költségeket, azt miként számolja el” – sorolta Ördög Lajos, aki úgy véli,

az ilyen jellegű szerződések száma növekedni fog, ezért a különböző kérdésekre előbb-utóbb választ kell adni a szabályozás keretén belül.

Meglátása szerint a távmunka hatékonysága sokban múlik az alkalmazott habitusán, mennyire van szüksége arra, hogy napi szinten kapcsolatban legyen a munkatársaival, vagy mennyire hatékony egyedül a problémamegoldó képessége. „Jelenleg is van lehetőség arra, hogy hibrid rendszerben dolgozzanak a munkavállalók, hiszen a munkaszerződést úgy kötik meg, ahogy a felek megegyeznek a munkavégzés feltételeiről. Az ellenőrzés bonyolultabb, amikor a Kovászna megyei munkaadónak egyik alkalmazottja Bukarestben, a másik Dorohoiban dolgozik. Ilyen esetben a felügyelőségek együttműködnek, ez is most van kialakulóban. A munkavégzés körülményeit ellenőrzik, valamint azt, hogy a munkavédelmi előírásokat ismertették-e, betartják-e, a szerződésben foglaltak szerint zajlik-e a távmunka” – mondta el Ördög Lajos.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 09., kedd

Újra drágultak az üzemanyagok – 7,5 lej felett a gázolaj literenkénti ára a piacvezetőnél

A romániai üzemanyagpiacot vezető Petrom kedden reggel ismét emelte a benzin és a gázolaj literenkénti árát – ez már a harmadik emelés ebben a hónapban.

Újra drágultak az üzemanyagok – 7,5 lej felett a gázolaj literenkénti ára a piacvezetőnél
2024. április 08., hétfő

Olcsóbb gázt és áramot ígér a lakossági fogyasztóknak a miniszter már májustól

Jövő hónaptól sokan árcsökkentést fognak tapasztalni, különösen a gáz esetében, de az elektromos energia esetében is – jelentette ki hétfőn Sebastian Burduja energiaügyi miniszter.

Olcsóbb gázt és áramot ígér a lakossági fogyasztóknak a miniszter már májustól
2024. április 08., hétfő

„Csak azért fizetünk biztosítást, hogy közlekedhessünk”: nem bízik a biztosítókban és a felügyeletben a lakosság

A romániai lakosságnak csupán 16 százaléka gondolja úgy, hogy a biztosítótársaságok foglalkoznak a kártérítés kifizetésével, ha megtörténik a baj – derül ki a romániai fuvarozók szövetsége megbízásából készült közvélemény-kutatásból.

„Csak azért fizetünk biztosítást, hogy közlekedhessünk”: nem bízik a biztosítókban és a felügyeletben a lakosság
2024. április 08., hétfő

Lefékezett az új és elektromos autók értékesítése

Idén márciusban 22 százalékkal csökkent a forgalomba helyezett új gépjárművek száma Romániában 2023 harmadik hónapjához képest; az elektromos autók szegmensében ennél is nagyobb mértékű, 35,9 százalékos visszaesést jegyeztek.

Lefékezett az új és elektromos autók értékesítése
2024. április 07., vasárnap

A felújítás befejezése után nagyméretű gépek is használhatják a nagyváradi repülőteret – már ha sikerül járatokat odacsábítani

Hamarosan hivatalosan is befejezettnek nyilvánítják a nagyváradi repülőtér korszerűsítési munkálatait, miután az utolsó szükséges eljárások után elkezdték a projekt átvételét.

A felújítás befejezése után nagyméretű gépek is használhatják a nagyváradi repülőteret – már ha sikerül járatokat odacsábítani
2024. április 07., vasárnap

Cáfolja Brüsszel, hogy az EU be akarja tiltani a fali gázkazánokat, amelyek rendkívül népszerűek Romániában

Az Európai Unió nem tiltja be a fosszilis tüzelőanyaggal működő kazánokat vagy fűtési rendszereket – például fali gázkazánokat, bojlereket, fűtőberendezéseket stb. – szögezte le közleményében az Európai Bizottság.

Cáfolja Brüsszel, hogy az EU be akarja tiltani a fali gázkazánokat, amelyek rendkívül népszerűek Romániában
2024. április 06., szombat

Erdélyi nyugdíjasok kapják a legnagyobb szociális pótlékokat

Márciusban 1 137 956 nyugdíjas részesült szociális pótlékban, 1647-tel kevesebb, mint az előző hónapban – derül ki az Országos Nyugdíjpénztar (CNPP) szombaton közzétett adataiból.

Erdélyi nyugdíjasok kapják a legnagyobb szociális pótlékokat
2024. április 05., péntek

Élen jár Románia a húsdrágulás mértéke terén uniós viszonylatban

Az Európai Unió országaiban átlagban 3,3 százalékkal került többe a hús idén februárban, mint egy évvel ezelőtt; a legnagyobb arányú árnövekedést Bulgáriában (8,2 százalék) és Romániában (7,7 százalék) jegyezték – közölte pénteken az Eurostat.

Élen jár Románia a húsdrágulás mértéke terén uniós viszonylatban
2024. április 05., péntek

Megvan, mennyibe kerül az új Dacia Spring – Felvázolták a roncsprogramok jövőjét

Péntek óta megrendelhető a romániai márkakereskedéseknél az új Dacia Spring, miután közölték az arculatfrissítésen átesett népszerű elektromos autó árlistáját.

Megvan, mennyibe kerül az új Dacia Spring – Felvázolták a roncsprogramok jövőjét
2024. április 05., péntek

A paradicsom- és fokhagymatermesztésen kívül a hagymatermelőket is támogatná a kormány

A paradicsom- és fokhagymatermesztési program támogatásaira pályázó gazdák május 16-ig nyújthatják be kérelmeiket. A bukaresti mezőgazdasági szaktárca a hagymatermesztők támogatását is tervezi, erről a következő hetekben dönthet a kormány.

A paradicsom- és fokhagymatermesztésen kívül a hagymatermelőket is támogatná a kormány