Hatékonyság kell a négynapos munkahéthez – Már Erdélyben is próbálkoznak

Krónika 2021. március 19., 12:43

Miközben Spanyolországban a kormány kísérleti programot indít a négynapos munkahét tesztelésére, egy gyergyószentmiklósi cég is belevágott a nem új keletű, ám a koronavírus-világjárvány begyűrűzése nyomán egyre többek által népszerűsített, illetve alkalmazott projektbe. A Krónikának nyilatkozó közgazdász szerint ha hatékonyabban tudnánk beosztani a munkát, semmilyen negatív gazdasági következménye nem lenne a négynapos munkahétnek.

Hatékonyság kell a négynapos munkahéthez – Már Erdélyben is próbálkoznak
galéria
A kevesebb munkanap nem járna fizetéscsökkentéssel, miközben a háromnapos hétvége több egybefüggő szabadidőt biztosítana Fotó: twenty20.com

Bár a négynapos munkahét ötlete nem új keletű, elterjedése mindenképp a koronavírus-világjárványhoz köthető. Ma már számos multinacionális cég alkalmazza a rövidített munkahét intézményét úgy, hogy a kevesebb munkanap nem jár fizetéscsökkentéssel is. Arra azonban mostanáig nem volt példa, hogy egy országban elrendeljék a munkaidő csökkentését. Jacinda Arnern új-zélandi miniszterelnök tavaly májusban rugalmas munkahelyi megállapodásokat ösztönzött egy nyilatkozatában, példaként pedig a négynapos munkahét bevezetését említette. Viszont

Spanyolország lehet a világon az első állam, ahol igazából tesztelni fogják a négynapos munkahét intézményét, miután a kormány belement abba, hogy kísérleti programot indítson az ötlet iránt érdeklődő vállalkozások számára.

A javaslat egy kis baloldali párttól, a Más Paístól származik, az alakulat az év elején jelentette be, hogy a kormány elfogadta a négynapos munkahét tesztelésére vonatkozó ötletüket.

A kísérleti projekt lebonyolításának részleteit még nem dolgozták ki, a Más País javaslata arról szól, hogy résztvevő vállalatok teszteljék három évig a négynapos munkahetet, az 50 millió eurós keret pedig minimálisra csökkentené a cégek kockázatait.

A tesztelés első évében a rövidített munkahéttel járó költségeket az állam 100 százalékban állná, második évben ez az összeg 50 százalékra, a harmadik évre pedig 33 százalékra csökkenne.

Héctor Tejero pártelnök a számok alapján úgy véli, hogy nagyjából 200 vállalkozás tudna részt venni a tesztüzemmódban, ami 3000–6000 alkalmazottat jelenthet. Tejero szerint amúgy a program már idén ősszel elrajtolhat.

Egy gyergyói cég is bevállalta

Miközben eddig csak távolról szemlélhettük a négynapos munkahétről szóló bejelentéseket vagy annak előnyeit ecsetelő elemzői vélekedéseket, most már testközelből is láthatjuk, miként zajlik, mint ahogy azt is látni fogjuk, mennyire válik be. A gyergyószentmiklósi székhelyű Tig-Rad System építőipari vállalat ugyanis most hétfőtől vezette be a négynapos munkahetet. A cég alkalmazottai március 15-én úgy kezdhették el a munkát, hogy tudták,

a szokott 8 helyett 10 órát kell dolgozniuk, de cserébe kapnak egy fizetett szabadnapot, azaz mostantól késő őszig minden hétvégéjük háromnapos lesz.

Az elmúlt időszakban tárgyalásokat folytattak a cég munkaközösségének képviselőivel, és a változtatási javaslatot a dolgozók nagy többsége örömmel fogadta, így meg is született erről a megállapodás. „Azt tapasztaljuk, hogy a legtöbb embernek sok feladata, dolga van, amit munkaidőn kívül kell elvégeznie, megoldania. Vannak, akik gazdálkodnak, vagy szabadidejükben munkát vállalnak, kalákába mennek. Ezt eddig szombatonként és vasárnaponként végezték, most, hogy ez áttevődhet péntekre és szombatra, elérhető az, hogy a vasárnap tényleg pihenőnap legyen” – ismertette a változtatás alapgondolatát Bajkó Tibor, a Tig-Rad System vezetője. Hozzátette, ezzel az is elérhető lesz, hogy a különböző ügyintézések miatt, – amelyekre csak hétköznap van lehetőség – az alkalmazottaknak nem kell elkérezniük a munkából, mert pénteken ezt meg tudják oldani. Bajkó elmondta még, hogy

a munkaidő nem csökken, és nem is nő, hanem az történik, hogy a törvény által előírt heti 40 órát nem 5, hanem 4 nap alatt teljesítik. Ez 10 órás munkanapokat jelent.

Ez egyaránt érvényes úgy azokon az építkezéseken, ahol a Tig-Rad alkalmazottai dolgoznak, mint a vállalat faipari üzemében és a cég adminisztratív személyzete esetében is. A változásról tájékoztatták az ügyfeleiket is. A négynapos munkahetet késő őszig tartják, téli hónapokra visszatérnek heti 5 napos, napi 8 órás munkaidőre. Mivel télen korábban sötétedik, ez a 4 napos munkarend nem lenne fenntartható.

Bajkó Tibor aláhúzta, nem ő találta fel a négynapos munkahét rendszerét,

Európa fejlettebb részein már számos helyen alkalmazzák, de Székelyföldön is van más minta: például a külföldi telephelyeken dolgozók háromhetes feszített munkatempó után egy hétig itthon vannak szabadságon.

A cégvezető egyelőre még csak reméli, hogy a változtatás beválik, de ő arra számít, hogy a munkahangulat is javulni fog.

A teljesítmény viszont nem csökkenhet, a változtatás csak akkor tartható, ha 4 nap alatt is elérik azokat az eredményeket, amit eddig 5 nap alatt valósítottak meg. Az előzetes számítási modellek mindenesetre pozitív fejleményeket ígérnek. Bajkó úgy gondolja, hogy ha a kezdeményezésük beválik, a példát más cégek is követni fogják.

Fotó: Pixabay.com

Az alkalmazottaknak tetszik

„Ez mindenkinek csak jó. Aki tömbházban lakik, az délután amúgy is csak a tévét tudja nézni, aki lakóházban, vagy gazdálkodik, annak úgyis rövid a délután arra, hogy rendesen haladjon a tennivalóival. Így pedig mindenkinek van egy plusznapja, amikor mindent el tud végezni, ahogy kell.

A cégnél sok a szakember, kőműves, ács, akik munkájára nagy a kereslet, ők így könnyebben tudnak pluszmunkát vállalni, és több pénzt keresni.

Hátrány csak az lehet, hogy kevesebb idő marad a tévé vagy a számítógép előtt ülni” – összegezte az alkalmazottak várakozásait, a tárgyalásokban a munkavállalókat képviselő „miniszakszervezet” vezetője, Portik Hegyi Albert. A ditrói bentlakás építésénél dolgozó csoport munkavezetője, Gál András is ugyanezen a véleményen van. Leszögezte, ezt már korábban ki kellett volna találni. Az építkezésben dolgozók számára egyébként sem újdonság az, ha napi 10 órát kell dolgozni, külföldön pedig ennél többet is. „A mi fajtánk bírja a strapát” – jelentette ki.

Hátulütők nélkül is le lehet rövidíteni a munkahetet

„Ha hatékonyabban tudnánk beosztani a munkát, semmilyen negatív gazdasági következménye nem lenne a négynapos munkahétnek” – szögezte le megkeresésünkre Rácz Béla Gergely közgazdász, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem közgazdaság- és gazdálkodástudományi karának adjunktusa. Mint részletezte,

az iparban dolgozóknak, az irodai alkalmazottaknak 20 százalékos hatékonyságnövelést kellene elérniük, ami megvalósítható jobb munkamegosztással, szervezéssel, hogy a rövidebb munkahét gazdasági visszaesés nélkül megvalósítható legyen.

Meglátása szerint ugyanakkor hatékonyságon még nagyon sokat lehet javítani, tehát makrogazdasági hátulütők nélkül is le lehet rövidíteni a munkahetet. Viszont ha a jelenlegi hatékonyság mellett dolgoznánk kevesebbet egy nappal, az értelemszerűen kevesebb hatékony munkát, kevesebb megtermelt értéket jelent, ami csökkenő gazdasági mutatókat, lassuló gazdasági növekedést, vagy éppen visszaesést eredményezhet.

A közgazdász felidézte, nem új keletű felvetés a rövidebb munkahét gondolata, már a 20. század elején a makroökonómia egyik úttörője, John Maynard Keynes is foglalkozott ezzel, ő úgy gondolta, hogy a 21. századra elég kell hogy legyen a 15 órás munkahét. „Sok mindenben igaza volt, ebben, mint utólag kiderült, tévedett, hiszen jelenleg az átlag munkavállaló napi nyolc órát, tehát heti negyven órát dolgozik, ami távol áll a Keynes által előrevetített heti tizenöt órától” – emelte ki Rácz Béla Gergely. Véleménye szerint

a rövidebb munkahét bevezetése kapcsán érdemes megvizsgálni, hogy mennyit dolgozunk valójában, mennyi lenne az ideális, és miként kellene valóban hatékonyan megszervezni a munkaidőt.

Ezeket a kérdésköröket kibontva a közgazdász rámutatott, jelenleg a 20. századhoz képest folyamatosan növekszik az irodai munkások száma, a bruttó hazai termék (GDP) és a nemzetgazdaságok által megtermelt hozzáadott érték is egyre nagyobb mértékben a szolgáltatásokon alapszik, tehát egyre többen dolgoznak irodában, és egyre kevesebben gyárakban, bányákban.

Kutatások szerint sok időt nem munkával töltenek az alkalmazottak Fotó: Pixabay

Az irodai munkások esetében pedig számos kutatás igazolja, hogy bár nyolcórás munkaidejük van, ennél jóval kevesebbet dolgoznak, munkaidejükben híreket olvasnak, a közösségi médiában nézelődnek, alacsony hatékonyságú értekezleteken vesznek részt, szüneteket tartanak.

A Vouchercloud a brit irodai dolgozók részvételével készített egy kutatást, és ebből az derült ki, hogy naponta aktívan, hatékonyan összesen átlag két és fél órát dolgoznak.

Munkaidőben 1 óra 5 percet töltenek a hírportálok böngészésével, 44 percet a közösségi média nézegetésével, 40 percet beszélgetnek nem munkáról a munkatársakkal, 23 percet visz el az átlagos cigarettaszünet, és 8 percet csíptek le a munkaidejükből az ebédidőn kívüli falatozásra. A nyolcórás munkaidőben egy átlagos irodai munkás biztos nyolc óránál kevesebbet dolgozik hatékonyan, mert ránéz a Facebookra, megbeszéli a focimeccset a kollégákkal, mutatott rá Rácz.

Gyakori a kudarc

„A csökkentett munkahét másik pillére a pszichológiai összetevő, mit tesznek az emberek két szabadnap helyett hárommal, hogyan befolyásolja ez a munkamorált és a munkaszervezést, mennyire zökkennek ki a ritmusból” – húzta alá a közgazdász. Hozzáfűzte: a járvány alatt elterjedt otthoni munkavégzéssel kapcsolatban sok multinacionális cég felismerte, hogy otthonról ugyan hatékonyan lehetne dolgozni, de a kommunikáció nehezebben valósul meg. Hiszen a munkavállalónak nem a mellette levő asztalhoz kell átszólnia, ha egy információra van szüksége, hanem telefonálnia kell, lehet, éppen a másik nem veszi fel, tehát csökken a hatékonyság.

„A munkaszervezés nem az alkalmazottakon, a munkavállalókon múlik, hanem a vállalatok menedzsmentjén, olyan munkamorált, szervezeti kultúrát kell teremteniük, olyan szabályokat életbe léptetniük, melyek növelik a hatékonyságot.

Ha ezt meg tudják lépni, akkor a négynapos munkahét úgy valósítható meg, hogy nem lenne semmilyen negatív következménye a vállalatra, és ebből fakadóan a nemzetgazdaságokra sem negatív hatása. Ennek ellenére a gyakorlatban mégsem működik, ahol megpróbálták, általában kudarcba fulladt, valószínű azért, mert nem tudunk hatékonyabbak lenni, és a rövid munkahét rontja a munkamorált” – összegzett lapunknak Rácz Béla Gergely.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport