City-csőd: még nem ketyeg az óra a biztosítottaknak

City-csőd: még nem ketyeg az óra a biztosítottaknak

Nincs ok aggodalomra. Egyelőre nem kezdődik el a 90 napos visszaszámlálás a City Insurance ügyfelei számára

Fotó: Jakab Mónika

Egyelőre nem kell aggódniuk azoknak, akiknek még érvényes kgfb-szerződésük van a csődeljárás alatt álló City Insurance biztosítónál, ugyanis a bukaresti bíróság csak alapfokon mondta ki a csődöt, így az is megtörténhet, hogy a jogerős döntésig az utolsó kötvények is lejárnak.

Bíró Blanka

2022. február 09., 20:012022. február 09., 20:01

Alapfokon kimondta szerdán a bukaresti törvényszék a City Insurance csődjét, ám ez azt jelenti, hogy amíg a döntés nem jogerős, gyakorlatilag nem történik semmi – erősítette meg a döntést követően a Krónika megkeresésére Birtalan József, a Biztosítási Felügyelet (ASF) igazgatótanácsának tagja.

Mint ismeretes, az addig a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb/RCA) piacán vezetőnek számító City Insurance biztosítótársaság működési engedélyét tavaly szeptemberben vonta meg a testület, akkor kezdeményezték a csődeljárást. Birtalan József felidézte, már több ízben halasztotta a bíróság a határozat kimondását, ami ezúttal is csak alapfokon történt meg. A döntést még ki kell közölni, még van fellebbezési határidő, és amennyiben a felek óvnak, azt is le kell tárgyalni, tehát

még hónapokig húzódhat, amíg jogerőssé válik a csőd.

Ez az eljárás alatt levő biztosítótársaság ügyfelei szempontjából azért mérvadó, mert a csőd kimondásától számított kilencven nap elteltével a még érvényben levő biztosítások automatikusan megszűnnek. „Egyelőre nem változik semmi, az óra még nem kezdett ketyegni, nem számolják a 90 napot, ez csak akkor történik meg, ha a döntés végleges lesz. Viszont azt még megbecsülni sem lehet, hogy az mikor történik meg” – részletezte Birtalan József.

A felügyelet szakembereinek számítása szerint amúgy akkorra várhatóan a kötvények jelentős része már nem lesz érvényben, magától is lejár.

Jelenleg még 1,5 millió City-kötvény érvényes.

Az ügyfelek az elmúlt időszakban fel is mondhatták a City Insurance cégnél megkötött biztosítást, és időarányosan visszakapták volna a megmaradt pénzösszeget, ám ezzel a lehetőséggel szinte senki nem élt, hiszen akkor drágábban kellett volna új szerződést kötnie. Természetesen meg is tarthatták a kötvényt, hiszen a kárrendezést átvette a Biztosítási Garanciaalap (FGA), a többség ezt az utat választotta, fejtette ki Birtalan József.

A garanciaalap különben az elmúlt év végén hozta nyilvánosságra a City ügyfelei által okozott kárrendezési ügyeket, eszerint 191 ezer kártérítésre nyújtottak be addig iratcsomót, ezek között különböző minisztériumok, közintézmények, mentőállomások is szerepelnek. A bajba jutott biztosítótársaságnál 3,13 millió érvényben levő kötvény van. A garanciaalap legtöbb 500 ezer lej értékig téríti meg a károkat.

Itt a legmagasabb
a kármérték aránya

A biztosítótársaságok közben arra panaszkodnak, hogy Románia európai összevetésben élen jár a közúti balesetek tekintetében, így nagyon magas a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások alapján kifizetett anyagi kár és/vagy személyi sérülés miatt kifizetett kárpótlások összege. A biztosítók egyesülete által begyűjtött adatok szerint Romániában 6 százalékos a káresemények gyakorisága, tehát

minden évben száz forgalomba bejegyzett gépkocsi közül legalább hat okoz olyan balesetet, melynek anyagi kár, személyi sérülés vagy elhalálozás a következménye.

Ez az arány pedig nagyon magas a többi európai országhoz viszonyítva.

A 2020 végén összesített adatok szerint Németországban 4,4 százalékos volt a káresemények gyakorisága, Olaszországban 4,2 százalék, Bulgáriában 3,82, Lengyelországban 3,69, Szlovákiában 3,35, Csehországban 2,73 és Finnországban 1,8 százalék.

Az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) jelentése  szerint Románia vezet a biztosítók bevétele és a kárkifizetés közötti arány terén is, ez nálunk 2020-ban 80 százalékos volt, míg az európai átlag 62 százalék. Sőt, 2021 első kilenc hónapjában, tehát még a City engedélyének megvonása előtti időszakban, a kgfb terén ez az arány 99,52 százalékra emelkedett. Erre még rá kell számolni a működési költségeket, az adókat, a garanciaalapba befizetett összegeket, melyek mind növekednek. Mindezt összesítve a  bevétel és kiadások közötti arány 130 százalék, tehát

a biztosítótársaságoknak minden kgfb-re begyűjtött 100 lej után még 30 lejt saját zsebből kell kitenniük, vagyis a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás számukra veszteséget generál.

Közben a Biztosítási Felügyelet (ASF) eldöntötte, hogy a biztosítóknak többet kell befizetniük a garanciaalapba, hogy fedezni tudják a City Insurance csődje által okozott veszteséget, tudják fizetni a károkat. Február 2-tól 1,5 százalékponttal növelik a hozzájárulás mértékét, ez pedig a kgfb további drágulásához vezet.

A csőd hatása a drágulás

Mint ismeretes, a City Insurance biztosítótársaság elleni csődeljárás óriási változást eredményezett a kgfb piacán, néhány hónap alatt 40–60 százalékkal növekedtek az árak. Elsősorban azért, mert a legolcsóbb ajánlat a City engedélyének megvonásával kiesett, az Euroins biztosítónak voltak még szintén olcsóbb ajánlatai, ám ennél jelentős mértékű drágulás tapasztalható. Ladó Zsolt biztosítási üzletkötő korábban lapcsaládunknak elmondta,

az eseménysorozat legnagyobb kárvallottjai a 30 év alatti, saját autóval rendelkező, kezdő sofőrök, akik – hengerűrtartalomtól függően – az addigi legtöbb ötszáz lej helyett már csak 1000 és 3000 lej között tudnak éves biztosítást kötni.

A többi korosztály aránylag ugyanazon a skálán mozog, még a 60 év feletti sofőrök is 600 és 2000 lej közötti árra számíthatnak. Ebben az időszakban pedig újabb 5–10 százalékos drágulásra lehet számítani minden társaságnál, a Biztosítási Garanciaalapba befizetendő részesedés növelése miatt.

Egy 30 év alatti sofőr például egy 1300 cm³ hengerűrtartalmú autóra B5-ös szinttel 2021 elején egy évre 410 lejért tudott biztosítást kötni, idén ez már 850 lej fél évre, vagyis a duplája feleakkora időtartamra. Egy másik esetben egy 30 év feletti sofőrrel az 1600 cm³ hengerűrtartalmú autójára tavaly 200 lej volt a biztosítás egy évre a legmagasabb kedvezmény mellett, nemrég pedig 438 lejt kértek el ugyanarra az időtartamra.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 14., kedd

A kormány eltökélt szándéka 3700 lejre emelni a minimálbért a miniszterelnök szerint

A kormány „eltökélt szándéka” 3700 lejre emelni a minimálbért – jelentette ki kedden Marcel Ciolacu miniszterelnök.

A kormány eltökélt szándéka 3700 lejre emelni a minimálbért a miniszterelnök szerint
2024. május 14., kedd

Szakszervezet: a romániai alkalmazottak 60 százaléka kevesebbet keres az átlagbérnél

A teljes munkaidőben foglalkoztatott romániai alkalmazottak 15 százalékát az országos bruttó minimálbérrel javadalmazzák a munkaadóik – mutat rá az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) kedden közzétett elemzésében.

Szakszervezet: a romániai alkalmazottak 60 százaléka kevesebbet keres az átlagbérnél
2024. május 14., kedd

Hat százalék alá csökkent az infláció, tavaly április óta a szolgáltatások drágultak a legnagyobb mértékben

A márciusi 6,61 százalékról 5,9 százalékra csökkent áprilisban az éves infláció Romániában – közölte kedden az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Hat százalék alá csökkent az infláció, tavaly április óta a szolgáltatások drágultak a legnagyobb mértékben
2024. május 13., hétfő

Több ezer eurós fizetést kínálnak a több százezer eurós gépek vezetéséért, még sincs jelentkező

Továbbra sem találni elegendő mezőgazdasági gépkezelőt Romániában, annak ellenére, hogy egyes helyeken – főleg Erdélyben – már 2-3 ezer eurós fizetéseket kínálnak.

Több ezer eurós fizetést kínálnak a több százezer eurós gépek vezetéséért, még sincs jelentkező
2024. május 13., hétfő

Románia biztosítja Izrael búzaellátásának nagy részét

Izrael élelmezésbiztonságának erősítése érdekében Avi Dichter mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter vészhelyzeti búzaellátási megállapodást kötött Bukarestben román hivatali partnerével, Florin Barbuval.

Románia biztosítja Izrael búzaellátásának nagy részét
2024. május 13., hétfő

Hét százalékon tartotta az alapkamatot a román jegybank

A Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsa hétfői ülésén úgy döntött, hogy 7 százalékon tartja az alapkamatot.

Hét százalékon tartotta az alapkamatot a román jegybank
2024. május 13., hétfő

A munkabérek adóterheinek csökkentését követelték Bukarestben a szakszervezetek, amelyek nem hisznek a kormánynak

Bukarestben szervezett tiltakozó megmozdulást hétfőn az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) és 29 tagszervezete. A tüntetők 10 órától a kormánypalota előtt gyűltek össze, majd dél körül elindultak a gazdasági, a munkaügyi és a pénzügyminisztérium felé.

A munkabérek adóterheinek csökkentését követelték Bukarestben a szakszervezetek, amelyek nem hisznek a kormánynak
2024. május 13., hétfő

Felpörgött az autópiac, az e-kocsiknál csaknem 50 százalékos növekedést jegyeztek áprilisban

Idén áprilisban 33,2 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett új személyautók száma Romániában 2023 negyedik hónapjához képest; az elektromos autók szegmensében ennél is nagyobb mértékű, 46,8 százalékos növekedést jegyeztek.

Felpörgött az autópiac, az e-kocsiknál csaknem 50 százalékos növekedést jegyeztek áprilisban
2024. május 12., vasárnap

Aszályos nyarak várhatóak, sorsdöntővé válik az öntözhető romániai területek nagysága

Csigalassúsággal halad az öntözhető mezőgazdasági területek növelése Romániában. Napjainkban mindössze 500 ezer hektárra jutott öntözővíz. A bukaresti szaktárca az izraeli mezőgazdasági minisztériummal tárgyal új irrigációs beruházásokról.

Aszályos nyarak várhatóak, sorsdöntővé válik az öntözhető romániai területek nagysága
2024. május 12., vasárnap

Tíz érv a totális elektromos átállás kikényszerítése ellen

Miközben uniós szintű törekvés a fosszilis tüzelőanyagok, belső égésű motorok lecserélése „zölden” megtermelt elektromos áramot használó berendezésekre, az erősen szorgalmazott teljes átállás számos veszélyt rejt magában.

Tíz érv a totális elektromos átállás kikényszerítése ellen