Cél a hosszú távú fejlesztés: 66 székelyföldi pályázat nyert támogatást a magyar államtól

Krónika 2019. július 11., 16:49 utolsó módosítás: 2019. július 11., 16:51

Hatvanhat székelyföldi pályázat nyert támogatást a magyar állam által finanszírozott erdélyi gazdaságfejlesztési program új fejezete keretében. A mezőgazdasági nagyberuházásokat támogató program fő célja integrátorjellegű mezőgazdasági ipari egységek létrehozása.

Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezetője szerint igyekeztek pontosan feltérképezni a vállalkozói igényeket Fotó: Haáz Vince

Elbírálta a marosvásárhelyi székhelyű Pro Economica Alapítvány a székelyföldi mezőgazdasági feldolgozóipari nagyberuházásokra kiírt támogatási program keretében beérkezett pályázatokat, szám szerint 72-őt. Az RMDSZ csütörtöki hírlevelében szereplő közlemény szerint a bíráló szakértők döntése értelmében összesen 66 pályázat nyert támogatást, hatot elutasítottak. A magyar kormány támogatásával megvalósult gazdaságfejlesztési program kapcsán Kozma Mónika, az alapítvány ügyvezetője elmondta, az RMDSZ politikusaival és szakembereivel igyekeztek pontosan feltérképezni a vállalkozói igényeket és valós válaszokat adni azokra.

Az elbírálási folyamatban részt vevő szakértők és szakmai bírálók véleménye alapján Hargita megyéből 31 pályázat, Kovászna megyéből 18 pályázat, míg Maros megyéből 17 pályázat nyert támogatást. A teljes támogatási érték a 66 pályázat esetében 24 milliárd forint, azaz 343 millió lej.

Kozma Mónika közölte, a pályázati kiírást széleskörű piaci felmérés előzte meg, éppen ezért bíznak abban, hogy elérik a kitűzött célt, és a székelyföldi mezőgazdasági integrátor beruházások támogatásával már valódi hosszútávú és megalapozott gazdasági fejlődési pályára állítják a térséget. „A mai eredményhirdetés után a pályázóknak jogában áll fellebbezni, a fellebbezési határidő letelte után elkezdjük majd a támogatási szerződések aláírásának előkészítését. Azon támogatásra jogosult pályázókkal írjuk alá a szerződést, akik teljesítik az előírt feltételeket” – hangsúlyozta a Pro Economica Alapítvány ügyvezetője.

Kozma Mónika hozzátette, a mezőgazdasági nagyberuházásokat támogató program fő célja olyan integrátorjellegű mezőgazdasági ipari egységek létrehozása és az integrációt megvalósító vállalkozások támogatása, amelyek működésére alapozva a székelyföldi mezőgazdasági ágazatban hosszútávú fejlesztést lehet elérni. Ennek szellemében a jogi-műszaki-pénzügyi szakértői csoport és a szakmai értékelők egyaránt egységes szempontrendszer szerint azokat a pályázatokat javasolták támogatásra, amelyek integrációt valósítanak meg, fenntarthatóak és hosszútávon működtethetőek, továbbá gazdasági értelemben megalapozott adatokon alapult a pályázat.

A magyar állam által finanszírozott erdélyi gazdaságfejlesztési program új fejezetét Magyar Levente, a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára jelentette be május közepén Maros megyében. „A magyarországi támogatással, az önerővel és az esetleges hitelekkel együtt minden esély megvan arra, hogy a következő két évben mintegy 300 millió eurónyi fejlesztés valósuljon meg a székelyföldi, erdélyi mezőgazdaságban. Ez megváltoztathatja ezt a térséget” – szögezte le az államtitkár a Sáromberkén rendezett AgroMania mezőgazdasági vásár megnyitóján. Magyar Levente közölte, a vissza nem térítendő támogatások székelyföldi programjával a térség valaha volt legnagyobb koncentrált mezőgazdasági fejlesztése jöhet létre.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat