„Termelődik” a szatmári lokálpatriotizmus

„Termelődik” a szatmári lokálpatriotizmus

Fotó: Facebook/Produs Sătmărean / Szatmári Termék

A Szatmári Termék nevű projekt nemcsak a helyi termelőket és azok termékeit népszerűsíti: célja erősíteni a lokálpatriotizmust, ezáltal hozzájárulva Szatmár megye gazdasági életének fejlődéséhez – ismertette megkeresésünkre Kovács Beáta programvezető. A megyeszékhelyen megrendezett szatmári termékek vására, illetve az online értékesítési felület népszerű a lakosság körében, és – amint a résztvevők a Krónikának elmondták – nagy segítséget jelent a helyi termelők számára is.

Zoltán Ildikó

2021. február 23., 19:142021. február 23., 19:14

A jövőben is rendszeresen meg kívánják szervezni a nagy sikernek örvendő szatmári termékek vásárát. Kovács Beáta projektvezető a Krónika megkeresésére elmondta, hogy

Idézet
elsősorban a kommunizmus nincstelensége idézte elő azt a jelenséget, mely szerint a lakosság nagy része a külföldi termékeket részesíti előnyben, illetve ezt az elvet az utódok is örökölték. A projekt ez ellen a tévhit ellen küzd,

hiszen a megyében rengeteg olyan termelő munkálkodik, akiktől minőségi termékeket lehet beszerezni.

A projekt 2019-ben indult be a Szatmár Vidékfejlesztéséért Egyesületnek köszönhetően, az ötletgazda Magyar Lóránd parlamenti képviselő volt. A finanszírozást részben önerőből, részben támogatásból oldják meg, a védjegy levédését például a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

Mobil üzlet

A Szatmári Termék projekt nemcsak a helyi termelőket és azok termékeit népszerűsíti, célja erősíteni a jó értelemben vett lokálpatriotizmust, ezáltal hozzájárulva Szatmár megye gazdasági életének fejlődéséhez – szögezte le Kovács Beáta. A minőségi szatmári termékek megismertetése szerteágazó.

Például a szatmári termék karavánja keretében házhoz „mennek” a termékek.

„A szatmári termékek karavánjával a célunk a helyi termelők bemutatása és népszerűsítése nagy célcsoportok számára. Maga a »karaván« egy olyan átalakított gépjármű, melyet díjmentesen a helyi termelők rendelkezésére bocsátunk. Az autóban egyszerre két termelő tevékenykedik, ők amellett, hogy reklámozzák aktivitásukat, lehetőségük van termékeik eladására is – fogalmazott a projektvezető. – Az autó, ami voltaképp úgy működik, mint egy mobil üzlet, hetente más-más lakónegyedben parkol. Nyitva tartását délutánra, kora estére időzítettük. Az időintervallum tökéletes azoknak, akik munkaidejükből kifolyólag nem tudnak az élelmiszerpiacokon friss, helyi terméket vásárolni.” A lakosok tavasztól őszig élvezhetik a karaván által nyújtott lehetőségeket.

Szemben a multikkal

Emellett egy másik esemény a szatmári termékek vására, melynek célja, hogy a multinacionális cégekkel szemben a helyi termelők előnyt élvezhessenek. A projektvezető elmondta, hogy a vásár megszervezését bővíteni szeretnék, a megye határain belül és kívül is, más városokban is szeretnék megrendezni ezt az eseményt. „A szatmári termékek vásárát minden hónap második hétvégéjén szervezi egyesületünk Szatmárnémetiben. Az első vásárt 2020 augusztusában rendeztük, és örömmel nyugtáztuk, hogy mind a termelők, mind a látogatók részéről csak pozitív visszajelzéseket kaptunk” – fejtette ki Kovács Beáta.

A járványügyi helyzet számtalan negatívumot hozott magával, a járvány miatt kialakult helyzet (zárt körű rendezvények résztvevőinek korlátozása, éttermek bezárása) miatt

az őstermelők forgalma módfelett megcsappant, az elhalasztott, sztornózott vásárok miatt pedig mérhetetlenül csökkent a kézműves mesterek jövedelme, ezért még inkább fontosnak tartják a havi vásárok szervezését

– hangsúlyozta a projektvezető.

A projekt keretében a szatmári borokat is bemutatják, a megye borászaival és azok termékeivel ismerkedhet meg a szatmári közösség. „Ezzel segítünk a fogyasztóknak, hogy helyi termékeket vásároljanak, és jobban megismerjék a termékeinket, amit mi szívvel-lélekkel készítünk” – fejtette ki a Krónikának Butka Sándor avasújvárosi borász. Az érdeklődők különböző eseményekre készülhetnek, amelyeken különleges helyi borokkal ismerkedhetnek meg.

„Egyesületünk a helyi, Szatmári Termék védjegyes borokat, borászatokat szeretné támogatni a borbemutatók révén. Figyelembe véve a jelenlegi járványügyi helyzetet, a tervezett 50–100 fős rendezvény helyett több különálló estet szervezünk, külön napot szánva minden termelőnek, az aktuálisan megengedett, maximális számú személy részvételével” – említette meg Kovács Beáta.

Galéria

Fotó: Facebook/Produs Sătmărean / Szatmári Termék

Biztonságos vásárlás

A projekthez számos termelő csatlakozott. Nagy Kasza Noémi szatmári kézműves a jelenlegi helyzettől függetlenül is jó kezdeményezésnek tartja a programot. „De ezzel a vírushelyzettel még inkább felértékelődhet az emberekben a helyi termékek iránti kereslet. Azzal, hogy házhoz visszük a termékeinket, még biztonságosabb lehet a vásárlás” – fogalmazott a szappankészítő mester.

Simon Zsuzsa, szatmári kézműves azért csatlakozott a projekthez, mert kíváncsi volt, hogy volna-e kereslet a termékeire a piacon. „Egyik fő célom az, hogy újrahasznosítsak. Igyekszem csak olyan alapanyagokból dolgozni, ami másnak már csak kacat vagy szemét. Természetesen nagyon sok más anyag is megtalálható a termékeimben, mint pl. magvak, fonalak, karton, papír, kerámia, fa stb.

Idézet
Meg szeretném mutatni az embereknek, hogy nemcsak az újrahasznosítás a lényeg, hanem az ezzel eltöltött hasznos idő is”

– tette hozzá Simon Zsuzsa.

Simon Ferenc sándorhomoki termelő elmondta, amikor a projekthez csatlakoztak, szerették volna megmutatni a vásárlóknak, hogy sokkal ízletesebb és egészségesebb az, amit mi árulunk, mint a külföldi importból származók. „Ehhez kaptunk is egy táblácskát, egy megkülönböztető jelzést, amivel egyből felkeltettük a vásárlók figyelmét. Ezután következett a színvonalas helyi vásárokon való részvétel, ami tovább segített az értékesítésben, újabb és újabb elégedett vásárlókat szereztünk” – avatta be a Krónikát a termelő.

Többtucatnyi termelő közös logó alatt online is

A Szatmári Termék projekt gazdái online platformot is indítottak, ahol a termelők adminisztrálják termékeiket, illetve a lakosok ezek között böngészhetnek és kiválaszthatják a számukra érdekeset vagy ízleteset. Mindez bővülni is fog, hiszen újabb csatlakozási kérelmek is érkeznek.

Idézet
Ötvenhét termelő egyesült a közös logó alatt, így tizenkilenc mezőgazdász, öt borászat, hat élelmiszer-feldolgozó, négy méhész, két mészárszék, tizennyolc kézműves, két kreatív iparágbeli és egy ipari termékeket gyártó tagot számlálunk.

Jelenleg öt csatlakozni vágyó tag várja a szakemberekből álló bizottság elbírálását” – ismertette Kovács Beáta. „Nagy örömünkre a termelőktől csak pozitív visszajelzéseket kapunk. A vásárok hónapról hónapra egyre több látogatót vonzanak, akik maguk is pozitívan véleményezik mind az eseményt, mind a megvásárolt helyi terméket, és visszajáró vásárlókká válnak” – összegezte a szervező.

korábban írtuk

A termelőket segíti a falugazdász-hálózat és a Szatmári termék védjegy
A termelőket segíti a falugazdász-hálózat és a Szatmári termék védjegy

Egyre több Szatmár megyei őstermelőt hoz lépéselőnybe a Szatmári termék védjeggyel a Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület. A szakmai szervezet által működtetett falugazdász-hálózat a gazdák összefogását és szövetkezését is szorgalmazza.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 17., péntek

Jóval olcsóbb erdélyi járatokkal „nyomná le” a Taromot egy másik román légitársaság

Új bel- és külföldi repülőjáratokat jelentett be az AnimaWings, mely immár száz százalékban román tulajdonban van.

Jóval olcsóbb erdélyi járatokkal „nyomná le” a Taromot egy másik román légitársaság
2024. május 17., péntek

Már negyedik hónapja Romániában a legmagasabb az infláció európai uniós összevetésben

Március után áprilisban is 2,6 százalék volt az éves infláció az Európai Unióban, ám Románia már a negyedik egymást követő hónapban a legmagasabb inflációval rendelkező tagállam – derült ki az Eurostat által pénteken közzétett adatsorokból.

Már negyedik hónapja Romániában a legmagasabb az infláció európai uniós összevetésben
2024. május 16., csütörtök

Felsrófolták a munkadíj árát az autószerelők

Jelentősen nőtt tavaly az autószerelő műhelyekben alkalmazott munkadíj – derül ki a biztosítótársaságok szövetsége (BAAR) által készített elemzésből.

Felsrófolták a munkadíj árát az autószerelők
2024. május 16., csütörtök

Nem ellensúlyozza az agrártámogatás a súlyos piaci zavarokat okozó olcsó ukrán termékek hatását

Román állami támogatásból egészíti ki a bukaresti mezőgazdasági minisztérium a gazdáknak nyújtott uniós dotációt. A kormányfő által a napokban aláírt jogszabályok értelmében a romániai gazdák mintegy 400 millió euró többlettámogatásra jogosultak.

Nem ellensúlyozza az agrártámogatás a súlyos piaci zavarokat okozó olcsó ukrán termékek hatását
2024. május 16., csütörtök

Csaknem 35 százalékkal több földgázt importált Románia az első negyedévben, mint egy évvel korábban

Az idei év első három hónapjában 323 tonna kőolaj-egyenértékű (toe) földgázt importált Románia, 34,5 százalékkal (82 800 toe) többet, mint az előző év azonos időszakában – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) csütörtökön közölt adataiból.

Csaknem 35 százalékkal több földgázt importált Románia az első negyedévben, mint egy évvel korábban
2024. május 16., csütörtök

Rendelet készül a zsugorinfláció leleplezésére, a mosóporok piacára lecsap a Versenytanács

Jelentős előrelépés történt a csökkentett tömegű, de azonos áron eladott termékek ügyében – jelentette ki Marcel Ciolacu. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a Versenytanács ellenőrzést fog végezni a mosószerek „indokolatlan” drágulása miatt.

Rendelet készül a zsugorinfláció leleplezésére, a mosóporok piacára lecsap a Versenytanács
2024. május 16., csütörtök

Nevet változtatott az RCS & RDS elektronikus hírközlési szolgáltató

Az RCS & RDS elektronikus hírközlési szolgáltató május 15-i hatállyal Digi Romániára változtatta nevét.

Nevet változtatott az RCS & RDS elektronikus hírközlési szolgáltató
2024. május 15., szerda

Problémásabbnak tartja Románia gazdasági helyzetét a magyarnál a bukaresti jegybank elnöke

A Román Nemzeti Bank (BNR) a korábbi 4,7 százalékról 4,9 százalékra módosította az idei évre szóló inflációs előrejelzését, 2025 végére 3,5 százalékos pénzromlást vár a jegybank – jelentette be szerdán Mugur Isărescu, a központi pénzintézet elnöke.

Problémásabbnak tartja Románia gazdasági helyzetét a magyarnál a bukaresti jegybank elnöke
2024. május 15., szerda

Megcsappant a támogatás, már nem annyira népszerűek a környezetkímélő autók

A vártnál kisebb az érdeklődés a magánszemélyek számára meghirdetett, környezetkímélő autók vásárlását támogató Roncsautó Plusz program iránt, így a fel nem használt összegeket a jogi személyeknek meghirdetett programhoz fogják átcsoportosítani.

Megcsappant a támogatás, már nem annyira népszerűek a környezetkímélő autók
2024. május 15., szerda

Szupertitkos? A legtöbb álláshirdetés nem adja meg a várható fizetést

Az idei év első három hónapjában meghirdetett több mint 110 000 állásból összesen 37 000 hirdetésben tüntették fel a várható fizetést is – derül ki az eJobs.ro munkaerő-toborzó platform szerdán közzétett elemzéséből.

Szupertitkos? A legtöbb álláshirdetés nem adja meg a várható fizetést