„Ömlik az olaj a piacra” – Interjú Daradics Kinga Ágnessel, a Mol Románia igazgatójával

„Ömlik az olaj a piacra” – Interjú Daradics Kinga Ágnessel, a Mol Románia igazgatójával

„Az olajpiac ciklikusságának köszönhetően azok az olajipari társaságok vannak most előnyös helyzetben, ahol kitermelés, illetve finomítás-eladás egyaránt működik” – Daradics Kinga Ágnes, a Mol Románia igazgatója a kőolaj árának alakulásáról, a társaság stratégiájáról.

Bálint Eszter

2016. február 13., 13:252016. február 13., 13:25

2016. február 15., 12:592016. február 15., 12:59


– Meredek zuhanás jellemezte az elmúlt időszakban a kőolaj árát, az elemzők nem is várnak az évtized hátralévő részében az elmúlt évekre jellemző, hordónkénti 100 dolláros szintet. Milyen mozgásokra számíthatunk az elkövetkező időszakban, és azok hogyan fognak kihatni az egyszerű romániai fogyasztóra?

– Nehéz bármilyen előrejelzést tenni, mert a piac mozgásait nagyon sok és szerteágazó tényező befolyásolja, befolyásolhatja. Jelenleg az olaj ára az elmúlt tíz év minimumán áll, és a további alakulása is viszonylag kiszámíthatatlan, ezért több alternatívát figyelembe véve dolgozunk. A Mol Románia a Mol-csoport leányvállalataként egy tágabb körű üzleti tervezésnek a része, ami pozitív hatással van a hosszú távú működésünkre.

A Mol-csoport integrált működésének köszönhetően jobb helyzetben van, mint több más piaci szereplő. Ezzel arra utalok, hogy a kitermelés mellett a tevékenységünk részét képezi a szállítás, finomítás, illetve a kis- és nagykereskedelem is. Az olajpiac ciklikusságának köszönhetően azok az olajipari társaságok vannak most előnyös helyzetben, ahol kitermelés, illetve finomítás-eladás egyaránt működik. Most például az alacsony olajár miatt a kutatás és termelés jövedelmezősége iparági szinten alacsonyabb, de előnyt jelenthet az alacsony kőolajár a feldolgozás- és kereskedelem-üzletágban.

Mivel ebben az iparban mindig készen kell állni a változásokra, amikor például magas volt az olaj ára, a Mol-csoport akkor is szükségesnek ítélte meg finomítói kapacitásunk fejlesztését. Az olajiparban a fejlesztési projektek nagy tőkeigényűek, ezért tervezni hosszú távra szükséges, bármely termék vagy eszközportfólió kialakításánál figyelembe kell venni a piac ciklikusságát. Ami a rövid távú világpiaci mozgásokat illeti, ömlik az olaj a piacra, ugyanakkor a kereslet nem nőtt számottevően, emiatt is alacsony az ár. Az Egyesült Államokban és Kanadában a megnövekedett palaolaj-kitermelés következtében sokkal olcsóbb lett a kőolaj. Szaúd-Arábia és az OPEC továbbra sem csökkentette kőolajtermelését, ellenben sokszor a világgazdaság motorjaként emlegetett kínai gazdasági növekedési ütem csökkent, más piac pedig jelenleg nem tud hasonló méretben hatni a keresletre.

– A kőolaj ugyebár meghatározza a mindennapjainkat, legyen szó utazásról vagy az élelmiszerek áráról. De ha tágítjuk a kört, közgazdászként milyennek látja az idei év gazdasági mozgásait? Mire számíthatunk a romániai színtéren?

– Ez az év egyike azoknak, amikor nagyon nehéz előrejelzéseket tenni, ugyanis a kőolajipart befolyásoló egyik fő tényező, a kőolaj ára teljesen kiszámíthatatlanul alakult az elmúlt 6-7 hónapban, és 2003 óta a legalacsonyabb szinten van. Ez segített a fogyasztás növekedésében a piacon, ideértve Romániát is, de nem kalandoznék el egy konkrét előrejelzés irányába.

Van néhány tényező, ami pozitív hatással lehet a romániai üzemanyagpiacra: az új autók eladása 15 százalékkal nőtt éves viszonylatban, a kereskedelmi járművek eladása szintén emelkedett, és valószínűleg előrehaladás lesz az infrastrukturális fejlesztések terén is. Az export, a fogyasztás és a beruházások lesznek azok, amik hozzájárulnak a bruttó hazai termék 4 százalékos növekedéséhez. Egyelőre nehéz megmondani, hogy melyik tényezőnek lesz nagyobb hatása a romániai piacra ebben az évben.

– A romániai üzemanyag-fogyasztás eközben már tavaly felpörgött.

– Igen, a Román Kőolajszövetség adatai szerint 2009 óta a piac minden évben csökkent, ezt a trendet a tavalyi év minimális, 1-2 százalékos növekedése fordította meg. A rendelkezésre álló adatok szerint a Mol Románia tavaly az első kilenc hónapban 16 százalékkal tudta növelni kiskereskedelmi eladásait az előző év hasonló időszakához képest.

A piacot továbbra is a dízeleladások vezették, az első kilenc hónapban a gázolaj kiskereskedelmi eladásának értéke 309 kilotonna volt (14 százalékkal több, mint 2014-ben), míg a benzin 112 kilotonna (17 százalékkal több). Abban a tíz európai országban, ahol jelen vagyunk, az eladások 4 százalékkal nőttek. A Mol Románia eladásainak kétszámjegyű növekedése részben a tavaly februárban felvásárolt benzinkúthálózat átvételének, részben pedig a pozitív piaci trendeknek köszönhető.

– A töltőállomás-hálózat nagy bővülése és két jubileum alakította a Mol Románia tavalyi évét. A terjeszkedési politika jellemzi az idei évet is?

– Valóban, tavaly két nagyon fontos évfordulót is ünnepeltünk: a Zöldövezet és a Segíthetek? tehetségtámogató programunk egyaránt betöltötte fennállásának 10. évét. A Zöldövezet révén immár tíz éve nyújtunk támogatást civil szervezeteknek, hogy városi zöldövezeteket, illetve védett területeket újítsanak fel. A Segíthetek? révén tehetséges fiatal sportolóknak és művészeknek biztosítunk utazáshoz vagy eszközvásárláshoz szükséges anyagi segítséget. Eközben a tavalyi év folyamán hét töltőállomást nyitottunk meg, amiből hat mobil egység, az új autópálya-szakaszok mentén. A mobil egységek standard üzemanyagot forgalmaznak, míg a töltőszigeteket gyorstöltő pisztollyokkal láttuk el kamionok számára.

Az idei év első heteiben további három új töltőállomásunk került fel a térképre, az engedélyezéshez szükséges dokumentáció jóváhagyása után. Az elmúlt évben az egyik legnagyobb feladatunk a februárban átvett benzinkúthálózat integrálása volt: a töltőállomások átöltöztetése Mol színekbe egy, 5 millió eurós beruházási büdzséből történt. Tavalyra mintegy 15 millió eurós beruházási büdzsénk volt, ami nem tartalmazta a versenytárshálózat átvételét. Tervezzük, hogy tovább növeljük a hálózatunkat, ebben az évben 11 új kút megnyitását ütemeztük be, amelyek közül kettő az új autópálya mentén lesz.

Ugyanakkor a Mol Románia tevékenysége által érintett üzleti és civil szféra számára továbbra is az igényeiknek megfelelő ajánlatok kidolgozására összpontosítunk, miközben folyamatosan elemezzük és konszolidáljuk üzleti ajánlatunk megkülönböztető elemeit, amelyeket már bevezettünk. Üzemanyagkártyás ügyfeleink elégedettségének növelése érdekében pedig fejlesztjük online ajánlatunkat.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 12., péntek

A magyar és a román piacnak köszönhetően nőtt egy osztrák cég árbevétele

A magyar és román piacnak köszönhetően nőtt az osztrák SW Umwelttechnik építőipari vállalat értékesítési árbevétele 2023-ban, üzemi eredménye és nyeresége azonban kissé csökkent – derül ki a cég honlapján pénteken publikált éves jelentésből.

A magyar és a román piacnak köszönhetően nőtt egy osztrák cég árbevétele
2024. április 12., péntek

Lejtmenetbe kapcsolt a román deviza, újabb csúcson az arany ára

Újabb rekordot döntött az arany ára: a Román Nemzeti Bank (BNR) árfolyama szerint pénteken a csütörtöki 347,0367 lejről 359,6861 lejre nőtt a hivatalos árfolyam.

Lejtmenetbe kapcsolt a román deviza, újabb csúcson az arany ára
2024. április 12., péntek

Egy hajszálnyival nőtt februárban az átlagbér, óriási a különbség egyes ágazatok között

Februárban januárhoz képest 17 lejjel (0,3 százalékkal) 4876 lejre nőtt a nettó átlagbér – közölte az Országos Statisztikai Intézet. A bruttó átlagbér 7990 lej volt az idei második hónapban, 14 lejjel (0,2 százalékkal) több, mint egy hónappal korábban.

Egy hajszálnyival nőtt februárban az átlagbér, óriási a különbség egyes ágazatok között
2024. április 11., csütörtök

Ismét perrel fenyegetik a napelemszerelők a Környezetvédelmi Alapot

Egy vállalkozás kész beperelni a Környezetvédelmi Alapot, amiért a román állam nem fizet a cégeknek a napelemes áramtermelő rendszerek háztartási telepítését ösztönző Zöldház programban.

Ismét perrel fenyegetik a napelemszerelők a Környezetvédelmi Alapot
2024. április 11., csütörtök

Ciolacu olyan beruházás finanszírozását harangozta be, mely célja az oktatási rendszer összekapcsolása a munkaadók igényeivel

Az uniós forrásokból történő beruházások továbbra is „első számú prioritást” jelentenek, és a kormány kilenc új projektre különít el pénzt az EU helyreállítási alapjából lehívott összegekből – jelentette ki csütörtökön Marcel Ciolacu.

Ciolacu olyan beruházás finanszírozását harangozta be, mely célja az oktatási rendszer összekapcsolása a munkaadók igényeivel
2024. április 11., csütörtök

Egyetlen jelentkező „közül” is nehéz kiválasztani a győztest az egyre csak dráguló kolozsvári körgyűrűn

Sürgős döntéshozatalra szólította fel a kolozsvári hatóságokat a Pro Infrastruktúra Egyesület, amely érthetetlennek tartja, miért kell immár négy és fél hónapja várni a körgyűrű második szakasza ügyében kiírt versenytárgyalás eredményére.

Egyetlen jelentkező „közül” is nehéz kiválasztani a győztest az egyre csak dráguló kolozsvári körgyűrűn
2024. április 11., csütörtök

Bázisállomást hoz létre Nagyváradon a HiSky légitársaság

Nagyváradon hozza létre negyedik bázisát a HiSky moldovai légitársaság – jelentette be a cég vezérigazgatója csütörtökön.

Bázisállomást hoz létre Nagyváradon a HiSky légitársaság
2024. április 11., csütörtök

ANAF: ha nem ad nyugtát a fodrász, nem kell fizetni – Növelnék az adózási kedvet a szépségiparban

„Kérd a nyugtát a szépségszalonban! Ha a gazdasági szereplő megtagadja, jogosult vagy az ingyenes szolgáltatásra!” – tanácsolja Facebook-oldalán az ANAF, amely átfogó, a szépségiparban tevékenykedőket megcélzó kampányt indított márciusban.

ANAF: ha nem ad nyugtát a fodrász, nem kell fizetni – Növelnék az adózási kedvet a szépségiparban
2024. április 11., csütörtök

Drasztikusan vissza kell fogni a nagy tehergépkocsik és autóbuszok szén-dioxid-kibocsátását

Az Európai Parlament szerdán új, az uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanáccsal már egyeztetett intézkedéseket fogadott el az új nehézgépjárművekre vonatkozó szén-dioxid-kibocsátás-csökkentési célok szigorítása érdekében.

Drasztikusan vissza kell fogni a nagy tehergépkocsik és autóbuszok szén-dioxid-kibocsátását
2024. április 11., csütörtök

Csökkent márciusban az infláció, de az árak még mindig jóval magasabbak, mint tavaly

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) szerdán közölt adatai szerint a februári 7,23 százalékról 6,61 százalékra csökkent márciusban az éves infláció Romániában.

Csökkent márciusban az infláció, de az árak még mindig jóval magasabbak, mint tavaly