Adóamnesztia: könnyítésekkel ösztönzi a Dăncilă-kormány az adóhátralékok törlesztését

Krónika 2019. július 31., 22:22 utolsó módosítás: 2019. július 31., 22:24

Különböző könnyítésekkel ösztönzi a román kormány az egymillió lejnél nagyobb adóhátralékok befizetését, az ennél kisebb hátralékoknál pedig elengedik a büntetőkamatokat, ha az adósságot november 30-ig törlesztik.

Fotó: Beliczay László

A sajtó által adóamnesztiaként emlegetett rendeletet szerdán fogadta el a Viorica Dăncilă vezette kabinet. Az MTI által ismertetett intézkedés értelmében az adósok – cégek vagy magánszemélyek – fél éven belül átütemezési tervet nyújthatnak be a területileg illetékes adóhatósághoz, amelynek részeként kezdeményezhetik az adóhátralék értékpapírokká konvertálását, vagy átadhatnak az adósság fejében tulajdonukban lévő ingatlanokat is.

Az adóhátralékot legfeljebb tíz évre lehet átütemezni, az adóhatóság pedig – bizonyos feltételek teljesítése esetén – el is engedheti az adósság 30-tól 50 százalékig terjedő hányadának befizetését.

A könnyítések elnyerésének egyik feltétele, hogy az adós december 15-ig befizesse a folyó évre esedékes adóterheit, az átütemezés első évében is naprakészen fizessen adót, a második évtől kezdődően pedig a hátralékból is törleszteni kezdjen. Azok az adóalanyok számíthatnak adóhátralékuk 30-50 százalékának elengedésére, amelyek még idén törlesztik annak 5-15 százalékát.

A Mediafax hírügynökség által közölt adatok szerint a bukaresti kormány intézkedése 312 ezer adóalanyt érint, amelyek 33 milliárd 724 millió lejes adótartozást halmoztak fel. Legutóbb 2015-ben hirdetett a kormány „adóamnesztiát”, akkor szintén a büntetőkamatok elengedésével próbálták ösztönzi, hogy minél több cég és magánszemély fizesse be maradéktalanul az adóját.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat