A ruha teszi az embert: vásárlói tudatosság is kell a távol-keleti dömpingre építő fast fashion legyűrésére

Páva Adorján 2023. október 01., 15:03

A „mindent is” áruló szupermarketekben vagy éppen a nagypiacon jól kinéző, új ruhaneműket vadászó, minden olcsót megvevő vásárlók, illetve a plázákban menő cuccokra sűrűn, folyamatosan rengeteget költő „divatos” fiatalok egyaránt hozzájárulnak egy olyan iparág fenntartásához, melynek világszintű szén-dioxid-kibocsátása például kétszerese a nemzetközi légi járatok és a tengeri szállítás együttes kibocsátásának. Az EU-ban évente 12,6 millió tonna textilhulladék keletkezik, melyért nagyrészt az úgynevezett fast fashion (azaz gyors divat) nevű őrület a felelős. Összeállításunkban bemutatjuk az egyre kétségbeejtőbb méreteket öltő jelenséget, a visszaszorítása érdekében tervezett intézkedéseket, illetve azt is, hogy tudatos vásárlókként mire figyeljünk oda.

A ruha teszi az embert: vásárlói tudatosság is kell a távol-keleti dömpingre építő fast fashion legyűrésére
galéria
Akinek inge, vegye magára! A környezettudatos vásárlóknak oda kell figyelniük a ruházati termékek eredetére is Fotó: Pixabay.com

Sokan valódi sikerélményként élik meg, ha igazán jól kinéző, divatos, „trendi”, ráadásul vadonatúj ruhára bukkannak potom áron egy-egy nagyáruházban, félúton a zöldség-gyümölcs részleg és az elektronikai cikkek között, vagy éppen a miccsszag által belengett ócskapiacon, az ezernyi, magasból lógó vagy asztalra terített gúnya, gönc, hacuka között. Akkor is meg kell venni, ha nincs is szükség rá: hiszen szinte semmibe nem kerül. Egyesek nem is értik, hogyan képesek mások mondjuk 100 lejt is kiadni egy pólóért, amikor a „jó helyeken” 10-20 lejért is kapható.

Közben a „másik véglet”, a plázákban sokszor unalomból shoppingoló fiatal generáció – általában tehetősebb – tagjai szinte havonta új pólókat vesznek maguknak darabonként mondjuk 50-100 lejért, hogy diktálják a divatot, vagy legalábbis megfeleljenek egy kollektív képzetnek.

Ma már köztudott, hogy valamennyien az úgynevezett fast fashion (gyors divat) „rabjai”, de az így fenntartott iparág valódi áldozata a környezetünk, általa pedig gyakorlatilag mindannyian, akik élünk, élni akarunk.

Fotó: Pixabay.com

Egy póló elkészítése több mint 2000 liter víz elhasználásával jár – hívta fel a figyelmet Borbély László államtanácsos a román kormány fenntartható fejlődéssel foglalkozó főosztálya által a minap Sepsiszentgyörgyön rendezett konferencián. A Transylvania Textil & Fashion Klaszter szakmai egyesülettel közösen megszervezett rendezvény célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a divatipar által generált környezetszennyezésre, valamint hogy leltárba vegyék a fenntarthatóság és a körforgásos gazdaság elvein alapuló megoldásokat.

A főosztály közleménye szerint A textil- és fenntartható divatipar tevékenységének és lehetőségeinek elemzése az országos körforgásos gazdasági stratégia szemszögéből című konferencián elhangzott: a textilágazat növekszik, de az úgynevezett fast fashion jelensége miatt az egyik legnagyobb szennyezővé vált.

Ennek az iparágnak a szén-dioxid-kibocsátása például kétszerese a nemzetközi légi járatok és a tengeri szállítás együttes kibocsátásának.

Részlet az UNICEF Magyarország Klímahősök című tájékoztató kampányának anyagából Fotó: UNICEF

A természeti erőforrások felhasználása is intenzív: egyetlen póló elkészítése több mint 2000 liter víz felhasználásával jár. Így nem véletlen, hogy a textilipar a bukaresti kormány Fenntartható Fejlődés Főosztálya által koordinált, úgynevezett Nemzeti körforgásos gazdasági stratégia és cselekvési terv hét kiemelt ágazatának egyike. A cselekvési terv részeként a következőket ajánlják:

  • országos rendszer létrehozása a használt textíliák és ruházati anyagok gyűjtésére, válogatására és hasznosítására;
  • a gyártók ösztönzése zárt körforgás biztosítására termékeik számára, valamint a fogyasztók támogatása a termékek javításában és újrafelhasználásában;
  • a digitális termékútlevél létrehozása a termék nyomon követhetősége érdekében, amely információkat tartalmaz az újrahasznosított anyagok típusáról, a víz- és energiafogyasztásról a teljes életciklus során;
  • a textil- és ruházati termékek környezetbarát tervezésére vonatkozó jogi követelmények bevezetése a tartósság, a javíthatóság és az újrahasznosíthatóság növeléséért.

Fotó: Pixabay.com

Természetesen mindez nem romániai „találmány”: a világ civilizáltabb felében régóta dúl a harc a divatágazat környezetbarátabbá tétele érdekében. Az Európai Tanács, az Európai Parlament és az Európai Bizottság is jó ideje napirenden tartja az ügyet. Utóbbi – hosszas tagállami viták után – idén júliusban terjesztette elő javaslatát, melynek

célja egyfelől az, hogy a gyártók felelősséget vállaljanak a textiltermékek teljes életciklusáért, másfelől pedig a textilhulladék fenntartható kezelésének EU-szerte történő előmozdítása.

Ez a kezdeményezés a fenntartható és körforgásos textiltermékekre vonatkozó uniós stratégiával összhangban felgyorsítja az EU-ban a textiltermékek elkülönített gyűjtését, válogatását, újrafelhasználását és újrafeldolgozását végző ágazat fejlődését. A használt textiltermékek rendelkezésre állásának növelése várhatóan helyi munkahelyeket teremt és pénzt takarít meg a fogyasztók számára az EU-ban és azon kívül, miközben enyhíti a textilgyártás természeti erőforrásokra gyakorolt hatását – olvasható az EB honlapján.

Fotó: 123RF

A Bizottság azt javasolta, hogy az EU valamennyi tagállamában vezessenek be kötelező és harmonizált kiterjesztett gyártói felelősségi (EPR-) rendszereket a textiltermékekre vonatkozóan. Az EPR-rendszerek sikeresen javították a hulladékkezelést számos termék, például a csomagolások, az akkumulátorok, valamint az elektromos és elektronikai berendezések esetében.

A gyártók fogják fedezni a textilhulladék kezelésének költségeit, ami egyben ösztönzést jelent majd számukra a hulladékcsökkentésre és a textiltermékek körforgásos jellegének erősítésére, azaz a kezdetektől fogva jobb termékek tervezésére.

A kiterjesztett gyártói felelősségre vonatkozó közös uniós szabályok megkönnyítik majd a tagállamok számára azt is, hogy a jelenlegi jogszabályokkal összhangban 2025-től végrehajtsák a textiltermékek elkülönített gyűjtésére vonatkozó követelményt. A hulladékgazdálkodásra vonatkozó javasolt szabályok célja annak biztosítása, hogy a használt textiltermékeket újrafelhasználás céljából szétválogassák, és azon termékek esetében, amelyek nem használhatók újra, prioritást képezzen az újrafeldolgozás. A javaslat a textilágazat körforgásos jellegét szolgáló innovatív technológiákkal, például a szálról szálra történő újrahasznosítással kapcsolatos kutatást és fejlesztést is ösztönzi.

Fotó: UNICEF

A javaslat foglalkozik a textilhulladék illegális exportjának kérdésével is, amelyet olyan országokba irányítanak, amelyek nem rendelkeznek megfelelő eszközökkel a hulladék kezelésére. Közismert, hogy Románia célország e tekintetben. Az új jogszabály tisztázná, hogy mi számít hulladéknak, és mi újrafelhasználható textilterméknek, hogy véget vessen az újrafelhasználásnak álcázott hulladékkivitel gyakorlatának. A hulladékokról szóló keretirányelv célzott felülvizsgálatára irányuló javaslat az élelmiszer-pazarlásra vonatkozó intézkedéseket is tartalmaz.

A hulladékokról szóló keretirányelv célzott módosítására vonatkozó bizottsági javaslatot az Európai Parlament és a Tanács rendes jogalkotási eljárás keretében fogja megvizsgálni – közölte júliusban az EB. Amely emlékeztet:

az EU-ban évente 12,6 millió tonna textilhulladék keletkezik. Csak ruhaneműkből és lábbelikből 5,2 millió tonna hulladék halmozódik fel, ami évente fejenként 12 kg hulladéknak felel meg.

Jelenleg a fogyasztói használat utáni textilhulladéknak csupán 22%-át gyűjtik elkülönítve újrafelhasználás vagy újrafeldolgozás céljából, míg a fennmaradó részt gyakran elégetik vagy hulladéklerakókban helyezik el.

Fotó: 123RF

Bár az uniós akciótervekben konkrétan nem utalnak rá, könnyen kiolvasható, hogy elsősorban a kínai termékek nyakló nélküli beáramlása okozza a legnagyobb gondot, így a textilipar is egy olyan kereskedelmi „front”, amelyet a távol-keleti dömping ellen nyitott az EU. De természetesen ez csak a „lovat adja” a túlméretezett fogyasztóipar működtetői és egyben áldozatai által fenntartott, rendkívül pazarló nyugati életforma alá, amelynek egyik látványos megnyilvánulása az úgynevezett fast fashion. Amint az UNICEF oktató anyagából is kiderül,

ez a „gyors divat” alacsony áron történő stílusos ruházkodást jelent. Célja a trendeknek megfelelő, folyamatos új kollekciók bevezetése, amelyek gyorsan kerülnek a tervezőktől az üzletek polcaira. A „fast fashion” darabok rendszerint rossz minőségűek, gyártásuk hatalmas környezeti teherrel, és a fejlődő országok textilipari munkásainak kihasználásával jár.

Fotó: 123RF

Ám – felismerve a divatipar környezeti lábnyomát – egyre több cég fordít kiemelt figyelmet arra, hogy az előállítási folyamatok környezeti és társadalmi lábnyomát minimalizálja és minél hosszabb életet biztosítson egy-egy ruhadarabnak. Ezt okos tervezéssel és folyamatos innovációkkal érik el. A körforgásos divat eltávolodik a hagyományos „vedd el-gyártsd le-dobd el” (take-make-dispose) modelltől, amely a termékek csupán egyszeri használatára épül. A körforgásos design folyamat hulladék és szennyeződésmentes ruhákat hoz létre, amelyek hosszú életük végén visszailleszkednek a természetes rendszerekbe – olvasható a tájékoztatásban.

Amelyben kiemelik: a fenntartható ruhamárkák kifejezett figyelmet fordítanak arra, hogy megfelelő bérezéssel, minőségi alapanyagokból, jól átgondolt design folyamatokkal dolgozzanak, ez azonban idő- és költségigényes. Ezek a cégek nem tudnak versenyezni a „fast fashion” cégek túlzóan alacsony áraival, amelyet ők gyorsan elhasználódó anyagokkal, tömeggyártással és nem megfelelően foglalkoztatott munkaerővel biztosítanak.

Fotó: UNICEF

A környezettudatos ruhatár-összeállítás érdekében, növényi alapanyagból készült textilek esetén érdemes kerülni a pamutot, viszkózt, modált, helyettük organikus/újrahasznosított pamutból, lyocellből, organikus kenderből, lenből, bambuszból készült darabot vásárolni. Az állati eredetű anyagok esetén a bőr, gyapjú, selyem, szőr, pehely helyett organikus és vegán, fenntartható forrásból származó alternatívákat kell keresni, de a mesterséges alapanyagból, poliészterből készült viseletek terén is lehet inkább újrahasznosított poliészterből készülteket választani.

Ugyanis organikus vagy újrahasznosított alapanyagok esetében sokkal kevesebb vegyszert és vizet használnak fel. Gyártás során ezek a vállalatok általában kiemelt figyelmet fordítanak a munkások jólétére is. Vegán termékek vásárlásával pedig elkerülhető az állatok kizsákmányolása.

Fotó: 123RF

Az UNICEF „gondolatébresztő” anyagában arra is felhívják a figyelmet, hogy nem minden arany, ami fénylik: sok cég az úgynevezett zöldre mosást (greenwashing) alkalmazza, azaz túlzottan pozitív képet fest termékei és szolgáltatásai fenntarthatósági teljesítményéről, saját gyártmányú címkézéssel dicsekszik, ami megtévesztő lehet, hiszen nincs harmadik fél által hitelesítve. Attól még, hogy egy ruha anyagösszetétele környezeti szempontból fenntarthatóbb, gyakran előfordul, hogy a gyártás szociális vonzata káros, például gyerekmunkát alkalmaznak. Ezért a tudatosság jegyében érdemes jobban utánanézni, mit is vásárolunk.

Fotó: UNICEF

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport