Újraindulás? Hogyan? Zöld jelzésre várnak a csapatok

2020. szeptember 12., 20:15

Mindennapi kérdésünk. Ráadásul nekünk, sportszeretőknek ez teljesen mást jelent. A pandémia átírta szokásainkat: már nem arról szól minden, hogy miként juthatunk el kedvenc csapatunk meccsére, szurkolhatunk nekik a lelátókról. Lassan bele kell törődnünk abba, hogy egyelőre zárt kapus találkozókon tudják elindítani a sportágakat, mi pedig követhetjük a képernyőkről vagy online közvetítésekről a szereplésüket. Persze ha beszélhetünk újraindulásról – ennek néztünk utána, hogy Székelyföldön csapatsportágak tekintetében milyen a mostani helyzet, a klubok hogyan veszik az akadályokat. Górcső alatt a csapatsportok.

Minden sportág képviselői szigorú szabályokat kell betartsanak már az edzéseken is Fotó: Erdély Bálint Előd

A jégkoronggal indítjuk a sort, ahol ha gyorsjelentést kell adni, akkor ez lenne a távirat szövege: „Az Erste Liga kezdődhet, a román bajnokság még nem”.

Az érintett erdélyi klubvezetők közül senki sem tud választ adni arra, hogy mikor léphet vissza a rendes kerékvágásba a jégkorongsport Romániában.

Azt szinte mindenki sejti, hogy lépcsőzetesen indul újra a hokiélet, először nézők nélkül, majd később bizonyos feltételekkel a szurkolókat is beengedik a jégcsarnokokba.

Hazai bajnokságról egyelőre nem lehet beszélni. Hodos László, a Csíkszeredai Sportklub elnöke pár héttel ezelőtt kezdeményezett egy találkozót, meghívta Alexandru Hălăucát, a Román Jégkorongszövetség (FRHG) főtitkárát Székelyföldre, hogy az erdélyi csapatok vezetőivel együtt dolgozzanak ki egy forgatókönyvet az újrakezdésre. A találkozóból nem lett semmi, és ez nem az erdélyi klubvezetőkön múlt.

Komoly lépéseket tett azonban az újrakezdés érdekében az Erste Liga vezetősége. Bejelentették, hogy már ebben a hónapban lesznek meccsek a közös magyar–román jégkorongbajnokságban. Szeptember 12-én indul a jégkorong Erste Liga 2020/21-es idénye – döntött rendkívüli ülésén pár napja a liga. 

Három klub – Dunaújvárosi Acélbikák, Újpest és FTC-Telekom – pályára lépését akadályozza meg a koronavírus-fertőzés, a bajnokságot így azok a csapatok kezdik meg a következő napokban, amelyek keretében nincs jelen a vírus, a többiek később játsszák le mérkőzéseiket. Előreláthatólag az erdélyi gárdák magyarországi találkozókkal indítják az idényt.

A normálishoz legközelebbi módon

A liga közleménye szerint a cél az, hogy a szezont a „normálishoz legközelebbi módon lehessen megtartani”, ez a sportág összes szereplőjének érdeke, ám a körülmények napról napra változnak. „Fontos, hogy vegye mindenki komolyan a szabályokat. A játékosok és a stábtagok felelőssége a legnagyobb, hiszen nélkülük nincs bajnokság, így nekik kell legjobban vigyázniuk egészségükre és környezetükre. A magyar szövetség központi szinten megfogalmazott biztonsági előírásokat, a magyar és nemzetközi előírásokhoz igazítva, ám ezek betartása már a klubok felelőssége” – áll a közleményben.

Sipos Levente, a magyar szövetség főtitkára azt nyilatkozta, hogy a csapatok olyannyira a kezdés mellett voltak, hogy döntésük szerint csak akkor maradnak el találkozók, ha egy együttesben 13 mezőnyjátékos plusz egy kapus nem áll rendelkezésre. A sportvezető szerint a rajton vélhetően a három székelyföldi gárda – a Brassó, a Csíkszereda és a Gyergyószentmiklós – mellett a Vasas, a MAC HKB, a Fehérvári Titánok és a Debreceni EAC léphet jégre, mert ezekben jelenleg nincs koronavírusos eset.

Hodos László, a Csíkszeredai Sportklub elnöke megkeresésünkre elmondta, hogy a kék-fehérek a tervek szerint szeptember végén kezdenek egy magyarországi kiszállással, egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor ad engedélyt Bukarest arra, hogy jégkorongmérkőzéseket lehessen rendezni Romániában.

A Csíkszeredai Sportklub egész nyáron alapozott, a jégedzéseket augusztus elején kezdték el Csíkkarcfalván, azóta is a felcsíki műjégpályán készülnek, felkészülési mérkőzéseket azonban nem tudtak játszani. A csíkszeredai Vákár Lajos Műjégpályán a tervek szerint szeptember 20. után lesz jég.

A Gyergyói HK készen áll a rajtra, rajtuk nem múlik, hogy mikor, milyen formában kezdődik el a 2020–2021-es idény. Eddig két felkészülési mérkőzést játszottak az Érden zajlott edzőtáborozásuk során. Előbb a Dunaújvárosi Acélbikák ellen nyertek 9–1-re, majd az osztrák liga küzdelmeire készülő Hydro Fehérvár AV19 együttesétől kaptak ki 5–1-re.

Új stábbal készül a Sapientia U23 együttese, idén nyártól a svéd Jens Brändström a vezetőedző, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia csapatainak kapusedzője pedig a finn Aleksi Jääskeläinen. Nagy Attila, az akadémia ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a Sapientia U23 idén három fronton lesz érdekelt: a román felnőtt bajnokságban, a Román Kupában és az európai egyetemi ligában.

Nagy vesztesei a koronavírus-járványnak az utánpótláskorú csapatok. Amennyire a szabályok és a pénzügyi lehetőségek engedték, a gyergyói és a csíki csapatok készültek, a gyergyószentmiklósi és a karcfalvi műjégpályán edzettek. Az ifiknek hat hónapja nem volt mérkőzésük, és úgy tűnik, egyelőre nem is lesz lehetőség erre…

Fotó: Veres Nándor

Kupával való tesztelés

A HCM Râmnicu Vâlcea sikerét hozta a női Román Kupa hétvégi kiírása, a Bukaresti CSM-et múlták felül a fővárosban rendezett összecsapáson. Ezzel a tornával indították el a kézilabdasportot az országban. A folytatást illetően előbb a női és a férfi szakág feljutásért folyó tornáit rendezik meg a sepsiszentgyörgyi Szabó Kati Sportcsarnokban.

Szeptember 15-étől ugyancsak a háromszéki sportlétesítmény ad otthont a Bölények Ligája, azaz a férfiak élvonalának első teremtornájának. A tervek szerint itt három fordulót tud le pár nap alatt a mezőny.

A teszt tehát a kupameccs volt, ezeket újabb találkozók követik, ahogy az élvonalbeli párharcok. Ezek után hozhatnak újabb döntéseket a másosztály, valamint az ifjúsági pontvadászatok elindításával kapcsolatosan.

Várhat még az amatőr foci

A labdarúgó 3. Liga küzdelmei a rajt előtt állnak, ezen a hétvégén elkezdődik az idéntől új rendszerben zajló szezon: a mezőnyben 100 együttes szerepel, amelyeket tíz, egyenként tízcsapatos csoportba soroltak.

László Zsolt, az 5-ös csoportban érdekelt Székelyudvarhelyi FC klubmenedzsere megkeresésünkre elmondta, eleget kell tenniük az előírásoknak, próbálnak minden szabályt betartani: „Ez a saját érdekünk is, nem szeretnénk, ha valaki megbetegedne. Próbálunk mindenre odafigyelni, sok pénzt költöttünk fertőtlenítőszerekre. A hét elején újabb tesztelésen veszünk részt, hiszen szerdán a kupameccsen kell pályára lépnünk. Nehéz megszervezni a hazai meccseket, mert különböző kikötések vannak, például a hőmérsékletmérést nem végezheti el bárki, külön egy asszisztenst kell hívni. Szerencsés helyzetben vagyunk, mivel Berkeczi Attila elnök mindent megtesz azért, hogy ne legyen anyagi probléma a csapatnál, és úgy néz ki, hogy nálunk nem lesz gond a tesztek elvégzésével.”

Meglátása szerint a szövetség azért is készített tízcsapatos csoportokat, hogy a kluboknak ne legyen annyi mérkőzésük, mint az előző években, így fedezni tudják a kötelező teszteket.

Továbbá, mivel földrajzi szempontok alapján osztották szét a csapatokat, a kiszállások is valamivel rövidebbek lesznek. „Akár a meccsek napján is utazhatunk, és nem kell költenünk szállodára, de ez attól függ, hogyan teljesít a csapat, mert ha jól menetelünk, akkor mindenképp azon leszünk, hogy például amikor Prahova megyébe megyünk, már a találkozó előtti napon a helyszínen legyünk, és pihentebbek legyenek a játékosok. Mindenképpen ott szeretnénk lenni az élbolyban a csoportunkban, és remélem, hogy ott is leszünk” – közölte László Zsolt.

Hozzátette, ha esetleg problémák lesznek a vírus megjelenésével a csapatok körében és halasztani kell meccseket, lesz idő arra, hogy az odavágókat le tudják játszani a decemberi téli szünetig. Amennyiben ugyanis maradtak volna az eddigi tizenhatos csoportok, biztos nem tudták volna megrendezni az összes meccset. „Logikus döntést hoztak a szövetségnél annak érdekében, hogy minél zökkenőmentesebben tudják lebonyolítani a bajnokságot.”

A csapat felkészülése nem volt a szokásostól eltérő, ugyanúgy zajlik, mint normális esetben, a hathetes edzésprogramot követték. „Ezzel nincs probléma, erőnlétileg rendben vannak a játékosok, és azzal nem lesz gond, hogy bírják a kilencven percet.

Furcsa és nehéz lesz viszont számunkra, hogy senki nem lesz a lelátókon. Ez senkinek sem jó, olyan, mint lakodalom zene nélkül.

A foci azért van, hogy a nézőket kiszolgálja, ezért érdemes játszani. Reméljük, hogy legkésőbb tavasszal megoldódik a helyzet és visszatérhetnek a szurkolók a stadionokba. Ami nekem nem tetszik, hogy több mércét alkalmaznak, mert például megengedték, hogy zárt térben a színházakat látogathassák a nézők, akkor a nyílt térben a labdarúgó-mérkőzésekre a távolság betartásával miért nem engedélyezik a belépésüket? Nálunk nagyjából háromszázan szoktak jönni a meccseinkre, simán elférnének úgy, hogy egymástól két-három méterre ülnek. Sajnos Romániában ez már megszokott dolog, hogy furcsa döntéseket hoznak, de bízunk benne, hogy a kormány megengedőbb lesz ezen a téren is” – zárta az SZFC klubmenedzsere.

Merőben más a helyzet a megyei labdarúgó-bajnokságokban, ahol egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy mikor kezdődhet el az új szezon. Tamás Zoltán, a Hargita Megyei Labdarúgó Egyesület elnöke elmondta, a csapatok közül szinte mindenki, összesen 57 csapat benevezett az augusztus eleji határidőig, mind a megyei, mind a körzeti bajnokságokba. Ellenben addig, amíg létezik a protokoll a bajnokságok újrakezdésére, amely előírja a kötelező tesztelést tizennégy naponként, a csapatok nem tudják vállalni az indulást. Nemcsak Hargita megyében, hanem az egész ország területén ez a helyzet a megyei bajnokságok szintjén, sehol nem indult el a szezon.

Amíg ezen a protokollon nem változtatnak olyan szempontból, hogy a bizonyos intézkedések betartásán kívül eltekintsenek a tesztek elvégzésétől, semmiképpen nem szervezhetjük meg a bajnokságokat. Ennek ugyanis olyan anyagi háttere van, amit a csapatok egyáltalán nem bírnak”

– tette hozzá az elnök.

A tervek szerint szeptember 15-e után kezdődhetne el a szezon, ha lenne valamilyen szintű könnyítés, de nem úgy néz ki, hogy ez megvalósul. Leghamarabb október 1-je után indulhatnak újra a bajnokságok, amennyiben akkor ténylegesen lesznek enyhítések.

„Tizenöt naponként vannak az enyhítések, reméljük, hogy októberben elkezdődhet az idény. Amikor bejelentik, hogy nem kötelező a tesztelés, a legközelebbi hétvégén meg is kezdjük a bajnokságokat. Amennyiben októberben elindulnának a meccsek, nem lesz változás a bajnokságok lebonyolításában, így az elmúlt években megszokott formában szervezzük meg a sorozatokat, de ha csak nagyon későn, esetleg csak tavasszal lehetnek újra mérkőzések, akkor nyilvánvaló, hogy módosítás lesz” – nyilatkozta Tamás Zoltán.

Kiemelte, mindenki nagyon akarna játszani, sokan érdeklődnek, a csapatok közül többen elégedetlenek, mert például a nagy bevásárlóközpontokban minden lehetséges, alsóbb szinten pedig futballozni sem lehet. Sajnos a bajnokságok újraindulásába még a szövetség sem tud beleszólni, mivel az egészségügyi minisztérium előírásait kell követni.

Szociális távolságtartás – még a szabadtéri sportágak edzéseit is érinti Fotó: Pinti Attila

A kispályáson még egyet toltak

Szokás szerint szeptember elején útjára indult a labda a futsalélvonalban, ezúttal viszont biztosan csúszik a rajt. Igaz,  hivatalos bejelentés még nincs, a csapatvezetők egyeztetése alapján október elején vághatnak neki az új kiírásnak.

Az FK Székelyudvarhely vezetője, egyben trénere is, Jakab Zoltán elmondta, együttese egy hónappal ezelőtt kezdte el a felkészülést a szezonra, ahogy ezt az élvonal további hét együttese is nagyrészt megtette.

A mostani álláspont szerint október elején a Román Kupa négyes döntőjével indulna a teremlabdarúgók 2020–2021-es idénye, aztán pedig a pontvadászat” – mondta el felkeresésünkre.

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) futsal szakosztályának vezetői úgy alakítják majd ki az 1. Liga menetrendjét, hogy a klubok egy teszttel (amely 14 napra érvényes) három mérkőzést tudjanak lejátszani. Az őszi idényt így az együttesek három teszteléssel letudják, a versenykiírás szerint mindenki legalább húsz találkozót játszana az idényben, a bajnokcsapatnak pedig a döntővel meglenne a huszonkét-huszonhárom összecsapás – vagyis a minimális meccsszám, hogy aranyérmest tudjanak hirdetni.

Érdekesség, hogy az élvonalban három székelyföldi csapat is ott lesz: az udvarhelyi mellett a Csíkszeredai Imperial Wet és a Kézdivásárhelyi SE.

Jakab hozzátette, egyelőre szó sincs arról, hogy a 2. Liga (ahol ugyancsak több székelyföldi gárda érdekelt) miként tudna elindulni, ahogy az országos ifjúsági bajnoksággal kapcsolatosan is az iskola megkezdését várják – talán az hozhat enyhítést a meccsszerevezéssekkel kapcsolatosan.

Most zárják le az idényt

Az asztaliteniszezőknek is sokat kellett kivárniuk. Az igaz, hogy négy hónapja elkezdhették az edzéseket – valamelyest jobb elbírásálban részesültek, mint a többi teremsport, mivel az egyéni sportág kategóriájába kerültek. Versenyezni azért nem tudtak, a szakág szövetségének döntése értelmében a napokban zárják a 2019–2020-as bajnokságot.

A sportágban őszi és tavaszi tornákat rendeznek, az előbbit természetesen megtartották, az utóbbira pedig eddig kellett várni. Szeptember elejétől előbb a harmad-, majd a másodosztály mezőnye tudta le a találkozókat, 10-étől pedig a legjobbakon, a Szuperligán a sor, hogy kialakítsák a végső rangsort.

A férfi mezőny egyetlen erdélyi csapata, a Székelyudvarhelyi ISK-SZAK a harmadik helyről várja a folytatást. „Már nagyon akarjuk, hogy játszhassunk. Egy helyszínre, Izvorani-ban tudjuk le a tornát. Az olimpiai központba az edzők, játékosok csak negatív koronavírusteszttel mehetnek be, ott is maradnak, nem szabad ki-be menni sehova sem. Mind a B, mind az A osztály zökkenőmentesen zajlott, remélem, hogy ez nálunk sem lesz másképp” – vázolta fel a székelyföldi gárda vezetője, edzője, György István.

Az udvarhelyi klub erős utánpótlás-korosztállyal rendelkezik, számukra a leállást követően csak az edzések jelentették a folytatást. A szakszövetség az ifi bajnokságokat felfüggesztette, itt is az iskolakezdés jelentheti a megoldást.

Kosárkarantén – kérdőjeles idénykezdés

Az élvonalbeli bajnokságban érdekelt három székelyföldi kosárlabdacsapatnál, a Sepsi-SIC-nél, a Kézdivásárhelyi SE-nél és a VSK Csíkszeredánál már zajlik a felkészülés a kérdőjelekkel teli következő szezonra. A jelenlegi állás szerint a nőknél és a férfiaknál is októberben kezdődne az idény, a Románia Kupa első tornájával.

Az érvényben lévő határozat szerint a versenysorozatokat kizárólag tornarendszerben bonyolíthatják le, ami előtt a csapatokat két hét karanténra kötelezik. Mint arra Lászlófy Botond, a VSK Csíkszereda vezetőedzője felhívta figyelmünket, a protokoll szövege nem egyértelmű, többféleképpen értelmezhető. A sportági szövetség a karanténra vonatkozó részt első körben úgy interpretálta, hogy minden egyes esemény előtt alkalmazni kell, de Ionuț Stroe sportminiszter ezt a változatot – nem hivatalosan – megcáfolta. Valószínűbb tehát, hogy a kéthetes karantént csak egyszeri alkalommal kell betartani, az idénykezdés előtt.

„Egyelőre újrabeiratkozás történt a Román Kupába, úgy körvonalazódik, hogy október 16-án lenne az első megmérettetés. A 14 csapatos mezőnyt két csoportra osztanának, de még nincs leszögezve, hogy milyen kritériumok alapján. A második kupatornát november közepén rendeznék, szintén két csoportban. A legjobb nyolc játszana tovább a kupáért, de helyosztókat is tartanának, hogy a csapatoknak legyen meg a megfelelő mérkőzésszámuk” – tudtuk meg Lászlófytól.

Nagyban nehezíti a csapatok felkészülését, hogy a rendelkezés szerint barátságos meccseken vagy tornákon sem vehetnek részt, sőt egyelőre az öt-öt elleni játék sem engedélyezett az edzéseken.

A csíki kosárlabdaklub több ízben is javasolta a szövetségnek, hogy amennyiben egyszeri karanténozást vezetnek be, hetente vagy kéthetente történő teszteléssel, a nemzeti liga fordulóit is elkezdjék idén, ám ezzel kapcsolatosan még nincs konkrét döntés.

A nőknél szintén Román Kupa-tornával rajtolna az új idény októberben, az Euroligába beiratkozott Sepsi-SIC viszont már szeptember végén lejátszhatja első tétmérkőzéseit a 2020/2021-es idényben. A főtáblára kerülésért a sepsiszentgyörgyi zöld-fehéreknek a Spar Gironát kell legyőzniük a kétfelvonásos selejtezőn. A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség európai szekciójának vezetői múlt héten egyeztettek a kontinentális kupák lebonyolításáról, amihez a női és a férfi nemzeti liga versenynaptárát is igazítják.

A FIBA Europe továbbra is a szeptember végi idénykezdéssel tervez az Euroligában, a Sepsi-SIC 23-án fogadhatja spanyolországi riválisát, a katalóniai visszavágót pedig 30-án rendezheti – a dátumok ugyanakkor még nem tekinthetők véglegesnek. Rusz István klubmenedzser megkeresésünkre elmondta, a háromszéki csapat célkitűzései változatlanok, a kupa és a bajnokság megnyerése mellett szeretnének helytállni az európai porondon.

A Kézdivásárhelyi SE az elmúlt idényben meglepetéscsapatként jutott a négy közé a Román Kupában, most azonban kérdéses a KSE részvétele a sorozatban. Lénárt Adolf szakosztályvezető szerint a mostani rendelettel felborították a kisebb költségvetésű klubok előzetes számításait, mivel a jelenlegi körülmények akár megtriplázhatják a költségeket. A KSE kerete kialakulóban van, a legjelentősebb újdonság, hogy nyolc külföldön eltöltött év után hazatér nevelőegyesületéhez a felnőtt román válogatott Lénárt Paula, aki Magyarországon és az Egyesült Államokban kosárlabdázott.

A KSE szeretné folytatni azon filozófiáját, hogy elsősorban fiatal, környékbeli lányokra alapozza keretét, és csak a hiányposztokra szerződtet légiósokat. A legutóbbi hírek szerint a bajnokság kezdési időpontja október elejéről novemberre tolódik a járványhelyzet miatt. A lebonyolítási rendszer is változhat, a heti egy-két mérkőzés helyett többnapos teremtornákat rendezhetnek.

Székelyhon-összeállítás

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő sportkiadványában, az Erdélyi Sport legfrissebb számában látott napvilágot szeptember 8-án.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport